Σελίδες

17 Οκτωβρίου 2024

Δημογραφική κατάρρευση στο Βόρειο Αιγαίο

Ανάγκη στήριξης της ακριτικής οικογένειας, από το κράτος, με στοχευμένες πολιτικές 
 
Ερώτηση προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη, απηύθυνε ο βουλευτής Λέσβου-Λήμνου -Αγίου Ευστράτιου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο οποίος αναφέρεται στη δημογραφική κατάρρευση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τα οποία εκπροσωπεί και κάνει λόγο για ανάγκη στήριξης της ακριτικήςν οικογένειας από το κράτος με στοχευμένες πολιτικές, καθώς η υπογεννητικότητα αποτελεί μέγιστη απειλή για την Ελλάδα.
 
Οι δημογραφικές προβλέψεις, για τη χώρα μας, και δη, για την ακριτική μας Περιφέρεια, στο Βόρειο Αιγαίο, είναι δυσοίωνες. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, η πληθυσμιακή μείωση της χώρας μας έως το 2100 θα αγγίξει το 24% (αντίστοιχα το 5% στην Ευρωζώνη). Συνεπώς, η χώρας μας, κατατάσσεται, στην τρίτη δυσμενέστερη θέση μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ, δυσχεραίνοντας την οικονομική κατάσταση της, το ήδη βεβαρημένο ασφαλιστικό σύστημα, το εκπαιδευτικό σύστημα, την εθνική μας άμυνα, τα ποσοστά διαθέσιμου εργατικού δυναμικού, οδηγώντας σε μελλοντική κατακόρυφη μείωση του παραγόμενου ΑΕΠ. 
 
Η υπογεννητικότητα, ως φαινόμενο, έχει αποδοθεί σε πλήθος οικονομικών και κοινωνικών λόγων. Το ασταθές περιβάλλον, σε όλα τα επίπεδα, δεν ωθεί τους νέους στη δημιουργία οικογένειας ενώ παράλληλα τα πρότυπα τα οποία προβάλλει η σύγχρονη κοινωνία, οδηγούν το έθνος μας σε συρρίκνωση. 
 
Η οικονομική κρίση που συνεχίζει να μαστίζει την ελληνική κοινωνία 12 έτη μετά, η στεγαστική κρίση, την οποία το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, έχει επισημάνει πολλάκις στη Βουλή μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου αλλά και καταθέτοντας Τροπολογίες για την επίλυσή της, τις οποίες η Κυβέρνησή σας, επιλέγει να ΑΓΝΟΕΙ, η ταχύτατη αστικοποίηση την οποία προωθείτε, πολλαπλώς, ερημώνοντας τις ακριτικές μας περιφέρειες, αφήνοντας τες έρμαιο της επεκτατικής πολιτικής του αδίστακτου “γείτονα”, η αδυναμία φροντίδας της τρίτης ηλικίας σε μια οικογένεια, των παππούδων μας δηλαδή, λόγω οικονομικών δυσχεριών, οι οποίοι είναι αυτοί που κρατάνε ζωντανή και ενωμένη την παραδοσιακή ελληνική οικογένεια, καθώς και η συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, είναι μερικά από τα αίτια που οδηγούν τους νέους μακριά από το πρότυπο της δημιουργίας οικογένειας και συνεπώς ενισχύουν την ταχύτατη συρρίκνωση του πληθυσμού, αφού επανειλημμένως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τις τελευταίες δεκαετίες, ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ!! 
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΕΛΣΤΑΤ, για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου το 2023, συνολικά σημειώθηκαν 1.451 γεννήσεις, έναντι 2.230 θανάτων, καταδεικνύοντας αρνητικό ρεκόρ γεννήσεων, κατά 21.57%, τη στιγμή που η μείωση του πληθυσμού, για όλη τη χώρα, ήταν της τάξεως του 3,5%!!! 
 
Αναλυτικότερα, ανά νησί: 
 
Λέσβος 
Γεννήσεις: 744
Θάνατοι: 1.149 
 
Χίος 
Γεννήσεις: 399
Θάνατοι: 591 
 
Σάμος Γεννήσεις: 308
Θάνατοι: 490 
 
Τα νέα δεδομένα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, δείχνουν πως το δημογραφικό πρόβλημα, συνεχώς διογκώνεται, με τον πληθυσμό να γερνά και να μειώνεται, συνεχώς!!! 
 
Παράλληλα, στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Αιγαίου, παρατηρείται ένας από τους χαμηλότερους μέσους όρους του δείκτη γονιμότητας (1,32 παιδιά ανά γυναίκα το 2022, έναντι 1,55 παιδιά ανά γυναίκα, το 2021) σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Πρόκειται για ποσοστό, ιδιαίτερα χαμηλό, σε επίπεδο Ευρώπης (1,82 παιδιά ανά γυναίκα) και Ελλάδας (1,38 παιδιά ανά γυναίκα), τη στιγμή που ο επιθυμητός μέσος όρος δείκτη γονιμότητας, είναι 2,1!!!! 
 
Τα στοιχεία, καταφανώς, αποδεικνύουν ότι για την ακριτική Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δεν μιλάμε απλά για δημογραφική κρίση, αλλά για δημογραφική κατάρρευση! 
 
Θα ήθελα, σε αυτό το σημείο, να θέσω υπόψη σας και πιο συγκεκριμένα, στατιστικά στοιχεία, για την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Λέσβο, τα οποία ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ! 
 
Κατόπιν επεξεργασίας, των τελευταίων στοιχείων, των δυο τελευταίων απογραφών, της ΕΛΣΤΑΤ (2011 και 2021), και προβαίνοντας σε σύγκριση αυτών, τρομάζει κανείς με τα δεδομένα αλλά και τα συμπεράσματα που προκύπτουν: 
 
Υπάρχουν χωριά τα οποία πλέον δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ, ήτοι: 
 
Α. Σε επίπεδο Δημοτικών Κοινοτήτων: 
 
1. Η Καρήνη, στη Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου, η οποία το 2011 είχε 6 κατοίκους, 
2. Ο Αύλωνας, στη Δημοτική Κοινότητα Μεσαγρού, ο οποίος το 2011, είχε 29 κατοίκους 
3. Η Λαγκάδα, στη Δημοτική Ενότητα Μανταμάδου, η οποία το 2011, είχε 4 κατοίκους 
 
Β. Σε επίπεδο Τοπικών Κοινοτήτων: 
 
1. Η Μπαλίνη, στη Τοπική Κοινότητα Σκαλοχωρίου, η οποία το 2011, είχε 19 κατοίκους 
2. Η Ευαγγελίστρια, στη Τοπική Κοινότητα Πλαγιάς, η οποία το 2011, είχε 13 κατοίκους 
 
Θα μου επιτρέψετε, σε αυτό το σημείο, να αναφέρω και το παράδειγμα του χωριού Βρίσα, στη Τοπική Κοινότητα Βρίσας, το οποίο συνορεύει με την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τον Πολιχνίτο, και το οποίο χτυπήθηκε δις από περιβαλλοντικές καταστροφές, αφού το 2017, ισοπεδώθηκε με τον καταστροφικό σεισμό, ενώ και το 2022, χτυπήθηκε από τη φονική πυρκαγιά στα Βατερά. 
 
Το χωριό Βρίσα, παλεύει ακόμη να αποκαταστήσει τις πληγές του έως και σήμερα, η ζωή δεν έχει επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα αφού οι κυβερνητικές πολιτικές στήριξης των κατοίκων εκεί που έχασαν τις περιουσίες τους είναι πενιχρές. 
 
Ως εκ τούτου, παρατηρείται ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ της Βρίσας, σε μόλις 230 κατοίκους το 2021, έναντι 617 κατοίκων, το 2011 (62,72% μείωση πληθυσμού!!!!). 
 
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως ΚΑΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ!! 
 
Επειδή, οι ακριτικές περιφέρειες, όπως το Βόρειο Αιγαίο, πρέπει να ενισχύονται με κάθε τρόπο. 
Επειδή, ο πληθυσμός του Βορείου Αιγαίου συρρικνώνεται ταχύτατα. 
Επειδή, είναι εθνικής, μείζονος, σημασίας, η συγκράτηση και ενίσχυση του ντόπιου πληθυσμού στο Βόρειο Αιγαίο. 
Επειδή, έχετε Συνταγματική υποχρέωση, να ενισχύετε τη νησιωτικότητα, σύμφωνα με το άρθρο 101 παρ. 4. 
 
Η κ. Υπουργός, 
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ 
 
Προτίθεστε, να παρέμβετε, με στοχευμένες πολιτικές για τις ακριτικές περιφέρειες, και δη, του Βορείου Αιγαίου, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες και τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να ενισχύσετε τους νέους στη δημιουργία οικογένειας, και κατά συνέπεια να αυξηθούν οι γεννήσεις; 
 
Προτίθεστε, να δώσετε, περισσότερα κίνητρα και μέτρα στήριξης, για την απόκτηση δεύτερου παιδιού, ενισχύοντας το εισόδημά τους, στους κατοίκους της ακριτικής περιφέρειας;
 
Προτίθεστε, να ενισχύσετε τη ζωή, στα ερημωμένα χωριά της Λέσβου, και να δώσετε ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης, ώστε να επανέλθουν πληθυσμιακά, τουλάχιστον στα προ 2011, επίπεδα; 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.