Σελίδες

2 Οκτωβρίου 2024

Δελτία Τύπου της ΝΙΚΗΣ για το Κτηματολόγιο και την χάραξη Εθνικής Στρατηγικής

Δελτίο Τύπου 02.10.2024
Παρέμβαση της ΝΙΚΗΣ για το Κτηματολόγιο: ΟΧΙ στο πρόχειρο "Εκκρεμολόγιο", ναι στις λύσεις για τα προβλήματα των ιδιοκτητών  
 
Χθες το βράδυ ψηφίστηκε ο νόμος "Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης", ο οποίος θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων στις υπό κτηματογράφηση περιοχές. Πλέον, το Κτηματολόγιο δεν θα είναι ο φορέας καταγραφής ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων ,αλλά ο φορέας καταγραφής εκκρεμών δηλώσεων, αιτήσεων και ενστάσεων. Υποβαθμίζεται δηλαδή σε ένα «εκκρεμολόγιο», του οποίου οι εκκρεμότητες θα διεκπεραιωθούν σε άγνωστο χρόνο λόγω της εκτεταμένης υποστελέχωσης.
 
Η ΝΙΚΗ καταψήφισε αυτόν τον νόμο που υπονομεύει την ασφάλεια δικαίου, υποστήριξε όμως και βελτίωσε τις λίγες διατάξεις που απάντησαν σε πάγια αιτήματα των ιδιοκτητών των ακινήτων. Μάλιστα, ύστερα από εισήγηση του αντιπροέδρου της ΝΙΚΗΣ Γεωργίου Ρούντα, αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή να γίνει ανενεργή μια τέτοια διάταξη και συγκεκριμένα το άρθρο 18, που αφορούσε την επίλυση του προβλήματος των "ξεχασμένων" προ του 2004 προσυμφώνων, επειδή η κυβέρνηση είχε ξεχάσει να διευκρινίσει τι θα γίνει σε αυτά τα συμβόλαια με τα πιστοποιητικά μηχανικών του ν. 4495/2017. Με την παρέμβαση της ΝΙΚΗΣ επισημάνθηκε το πρόβλημα και σύμφωνα με την δήλωση του αρμόδιου υπουργού συμπληρώθηκε σχετικά η διάταξη.
 
Τέλος, η ΝΙΚΗ σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ζήτησε με επιμονή να οριστεί, επιτέλους, ένας επίσημος φορέας στο Κτηματολόγιο που θα δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερμηνευτικά γκρίζα σημεία του Κτηματολογίου και των συναφών ιδιοκτησιακών ζητημάτων. Η πρακτική του Κτηματολογίου να λειτουργούν σε αυτό άτυπες επιτροπές, που κανείς πολίτης δεν ξέρει πώς να απευθυνθεί σε αυτές καθώς και τι ακριβώς οδηγίες δίνουν, καθώς και με ποια προτεραιότητα, πρέπει να σταματήσει. Σε διαφορετική περίπτωση οι γκρίζες ζώνες στην ερμηνεία του νόμου και οι αυθαίρετες πρακτικές θα συνεχίσουν να βασανίζουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Στα θεσμικά προβλήματα το κτηματολόγιο πρέπει να απαντά με δεσμευτικές και αναλυτικές εγκυκλίους και να μην περιορίζεται σε χρήσιμες μεν αλλά απλοϊκές λίστες δικαιολογητικών των συμβολαίων (δηλαδή το εγχειρίδιο νομικού ελέγχου).
 
Γραφείο Τύπου ΝΙΚΗΣ
2310 232999 Press@NIKH.gr
 
Δελτίο Τύπου 02.10.2024
Ανάγκη χάραξης Εθνικής Στρατηγικής  
 
Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός γενικευμένου και ενδεχομένως ολοκληρωτικού πολέμου, ο οποίος θα έχει δυσμενείς συνέπειες και για την πατρίδα μας.
 
Η προπαγάνδα της Κυβέρνησης περί του ότι η Ελλάδα βρίσκεται, δήθεν, στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» μόνο προβλήματα μας έχει δημιουργήσει ως τώρα.
Αναμένουμε από τον Πρωθυπουργό, στη σημερινή σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προετοιμασία της χώρας μας για κάθε ενδεχόμενο, τόσο σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, όσο και σε θέματα ενεργειακής και διατροφικής μας επάρκειας.
 
Απαιτείται η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής σε όσα δραματικά εξελίσσονται στην περιοχή μας και αφορούν τον Ελληνισμό σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά κυρίως στη Μέση Ανατολή. 
«οἱ καιροί οὐ μενετοί»
 
Γραφείο Τύπου ΝΙΚΗΣ
2310 232999 Press@NIKH.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.