Σελίδες

17 Οκτωβρίου 2024

Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων 
 
«Καθένας που στο αγαθό θητεύει
ντρέπεται κακό να τον φωνάζουν 
Κι’ είναι διδακτή η αρετή στον άνδρα 
Ως και το βρέφος να λέει και να ακούει μαθαίνει 
όσα ποτέ δεν είχε μάθει 
Κι’ αλήθεια ότι μάθει ο καθένας 
αυτό και το κρατάει ως το βαθύ του γήρας 
Γι αυτό αναθρέψτε τα παιδιά σας όπως πρέπει 
πολυτιμότερο απόκτημα δεν είναι από την αρετή 
αυτή δεν σε υποδουλώνει 
ούτε στο χρήμα ούτε στα τζάκια 
ούτε στου όχλου τις κολακείες 
την Αρετή όσο πολύ ασκείς πιο πολύ την άσκηση αυξάνεις» 
«Ικέτιδες» 
 
Αυτά γράφει ο Ευριπίδης στις «Ικέτιδες» σε μια εποχή που η Αρετή ετιμάτο σαν υπέρτατο αγαθό και ο κόσμος τότε ήταν σαν από τη γέννηση του ιδανικός και ο άνθρωπος ψυχοπνευματικός. 
 
Σήμερα δυστυχώς παρά την κατακόρυφη αύξηση της τεχνολογίας και την μεγέθυνση της υλικής ευημερίας και άκρατης ευμάρειας ορισμένων, το άτομο είναι στο έπακρο δυστυχισμένο και από αρετή στερημένο. Γιατί νέα πρότυπα του έχουν βάλει, το χρήμα να πιστέψει σαν υπέρτατο αγαθό και με το κινητό να κοιμάται στο προσκεφάλι. Η κοινωνία διολίσθησε στης άκρατης θηριωδίας την παραζάλη, που ο κόσμος με μοναδική εξαίρεση τον Τζεγκίς Χαν και την Τούρκικη αγριοσύνη δεν είδε άλλη. Τώρα ο καθείς διερωτάται η ανθρωπότητα που πάει; πόλεμοι, διχόνοιες, άκρατος φθόνος, υστερία, εγκλήματα, δολοφονίες και καταστροφή μεγάλη. Λαοί ψυχοπαθείς που τους σέρνουν σαν αγέλη επί σφαγήν και ουδεμία αντίδραση, χωρίς συνείδηση υποτακτικοί. Ούτε συμπόνια νιώθουν για του διπλανού τους τη δολοφονία και την κτηνώδη βία ισοπεδώνουν τώρα πολιτείες και χωριά, οι ίδιοι Αλάριχοι που ισοπέδωσαν τον Πολιτισμό και τον Έλληνα έριξαν στην ατιμωτική σκλαβιά. Αυτοί όσο το κακό μεγαλώνουν τόσο εθίζονται στο αίμα και με τα εγκλήματα τους λαούς τώρα ματώνουν.
 
Τα παιδιά τα μεγαλύτερα θύματα, ορφανά χωρίς προστασία μέσα στη βία και στα παθήματα, μπαίνουν στις βάρκες για να πάνε στο άγνωστο από τον πόλεμο κυνηγημένα σαν τα πουλιά που τα τραυμάτισε ο κυνηγός και πετάνε ματωμένα. Και η κοινωνία μας απαθής μπρος σε τούτο το πρωτόγνωρο χορό των καταραμένων που συναγωνίζονται ποιος θα σκοτώσει περισσότερους ασμένως. Όλα έχουν πέσει, όλα κατεδαφισμένα, θεσμοί του παρελθόντος και ήθη-έθιμα που τα άτομα καθιστούσαν εξευγενισμένα, τώρα δεν τηρούν κανένα. Επιστροφή στον πρωτογονισμό, στη βαρβαρότητα και στη «ανθρωποφαγία» σε λίγο όταν η τροφή θα γίνει για τους πολλούς σπανία τα πτώματα ίσως γίνουν λεία στα ταχυφαγία. 
 
Που θα καταλήξει τούτος ο φοβερός κατήφορος της παρακμής της διάλυσης, της αδικίας, του μαζικού εγκλήματος της «ολιστικής» καταστροφής και της αλλοφροσύνης, τέλος δεν υπάρχει στην ολέθρια και βδελυρή τούτη κούρσα που εγκληματικές μορφές είναι πρωταγωνιστές, αρχηγοί λερωμένοι με αίμα και καταισχύνη; Η Ύβρις στις μέρες μας έγινε Ατη και κάτι θα υπάρξει το μέγα τούτο έγκλημα να ξεπλυθεί και να αλλάξει. Τελικά, ο φυσικός νόμος θα επικρατήσει και η παγκόσμια ισορροπία θα αποκατασταθεί. Αυτοί που όλα τα έχουν γράψει και μέσα από τα παθήματα τους στα αρχαία θέατρα τα έχουν διδάξει κανείς πια δεν τους διαβάζει γι’ αυτό ο κόσμος σήμερα δεινοπαθεί και τον παγκόσμιο νόμο παραβιάζει. Οι καιροί ου μενετοί. Ο Ελληνισμός γλυκοχαράζει…. 
 
* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.