Σελίδες

12 Οκτωβρίου 2024

Ο Λίβανος στην Επανάσταση του 1821

Γράφει ο Χαράλαμπος Μηνάογλου
 
Σημειώνω κάτι που έχει, εσκεμμένα, λόγω αγγλοκρατίας αρχικά και αμερικανοκρατίας στην συνέχεια, περάσει στα ψιλά της ιστορίας της Επανάστασης του 1821, και το οποίο μας επιτρέπει να καταλάβουμε λίγο τι είναι ο Λίβανος που χειμάζεται σήμερα από τον Σιωνισμό. Στις αρχές του 1826, οι ήρωες της Επανάστασης Νικόλαος Κριεζώτης, Χατζημιχάλης Νταλιάνης και Βάσος Μαυροβουνιώτης ανέλαβαν την εκστρατεία του Λιβάνου (τέλη Φεβρουαρίου - 25 Μαρτίου), με σκοπό σε συνεννόηση με τους ορθοδόξους της περιοχής να ενισχύσουν τον τοπικό εμίρη Μπεσίρ (κάτι σαν ιδεολογικοπολιτικό πρόγονο του Νασράλα), ο οποίος επρόκειτο να εξεγερθεί εναντίον του Σουλτάνου. Η εκστρατεία στο Λίβανο είχε άδοξο τέλος. Ο Μπεσίρ τελικά έκανε πίσω καλυπτόμενος πίσω από το γεγονός ότι δεν είχε επίσημη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης και αρνήθηκε την συνεργασία των Ελλήνων αγωνιστών, οι οποίοι αποφάσισαν να επιστρέψουν άπρακτοι στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.