Σελίδες

21 Σεπτεμβρίου 2024

O Eλληνικός αμυντικός μονόδρομος

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος
 
Μας λένε οι πολιτικοί μας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξακολουθούν να βαδίζουν στον δρόμο της προσέγγισης. Επί της ουσίας, όμως αυτό το οποίο παρατηρούμε εμείς οι πολίτες είναι ότι μέχρι στιγμής δεν φανερώνει πως οι γείτονες μας στην Τουρκία έχουν κάνει πίσω αν όχι στο σύνολο, έστω και στο ελάχιστο από τις πάγιες θέσεις τους, έτσι ώστε να καθιστούν τον όποιο ελληνοτουρκικό διάλογο παραγωγικό και ελπιδοφόρο. Εκτός κι αν η ελληνική κυβέρνηση στις συνομιλίες που κάνει κάτω από το τραπέζι έχει προχωρήσει στο απευκταίο, να μετακινηθεί από τις ελληνικές κόκκινες γραμμές.
 
Οι πάγιες θέσεις της Τουρκίας είναι οι εξής:
  • Αρνείται στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι που έχει δικαίωμα να πράξει βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και εδώ δεν αφήνει αιχμές απειλών αλλά λέει ξεκάθαρα ότι η επέκταση θα οδηγήσει σε πολεμική εμπλοκή. 
  • Διεκδίκηση ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες με αμφίβολη κυριαρχία (γκρίζες ζώνες). Το ότι υπάρχουν χάρτες διεθνείς καθώς και από την τουρκική πλευρά που αποτυπώνουν αυτά τα νησιά και βραχονησίδες εντός των ελληνικών συνόρων είναι ψιλά γράμματα για την τουρκική ηγεσία.
  • Αξίωση για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών κοντά στις τουρκικές ακτές, με το επιχείρημα ότι, σε αντίθετη περίπτωση, αίρεται ο όρος της ενσωμάτωσις τους στην Ελλάδα, αφήνει σε αυτό το σημείο σαφέστατη αιχμή προσάρτησης στην Τουρκία. Εδώ τι μας λένε; Πάρτε την εθνοφυλακή σας για να μπουκάρουμε με την άνεση μας.
  • Επιπλέον αρνείται ότι τα συγκεκριμένα νησιά έχουν δικαιώματα ΑΟΖ πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια των χωρικών τους υδάτων.
  • Να μην ξεχνάμε και τους βλακώδεις ισχυρισμός περί ύπαρξης καταπιεσμένης τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, αλλά και στα Δωδεκάνησα (Ρόδο και Κω). Όποιος έχει επισκεφθεί το χωριό Πλατανάκι στην Κω βλέπει τον μίναρε, τα λουξ καταστήματα και εστιατόρια και τις κατοικίες, αλλά σύμφωνα με τους απέναντι είναι “καταπιεσμένοι”. Ευτυχώς οι νησιώτες συμπατριώτες μας μουσουλμανικού θρησκεύματος, απολαμβάνουν όλα τα αγαθά της ελευθερίας στην πατρίδα τους και είναι περήφανοι για αυτό.
Αυτές είναι οι θέσεις και αξιώσεις της γείτονας χώρας που φροντίζει συχνά πυκνά να τις φέρνει στην επιφάνεια όχι μόνο μέσω δηλώσεων, αλλά και μέσω στρατιωτικών ασκήσεων. Παράλληλα με αυτές τις αξιώσεις δεν σταμάτα να συντηρεί την μισαλλοδοξία, ήδη έχει κάνει αναδιάταξη των μονάδων του στρατού απέναντι από νησιά μας, και ναι είναι αυτό που σκεφθήκατε, ο προσανατολισμός του στρατεύματος είναι αποβατικός, αλήθεια για που; Μάλλον το μαντέψατε ήδη. Και δεν φτάνουν αυτά άλλα έβαλε και μέσα στα σχολικά της βιβλία το επικίνδυνο μικρόβιο της μισαλλοδοξίας με τις “γαλάζιες πατρίδες” της θάλασσας και του αέρα, παραβιάζοντας παλαιότερη συμφωνία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και γράφοντας με μελανά χρώματα τις αιματοβαμμένες πτυχές της ελληνοτουρκικής ιστορίας, σύμφωνα πάντα με την άποψη της τουρκικής σκοπιάς, προετοιμάζει έτσι τις νέες γενιές να μισούν τους γείτονες τους και να γίνουν τροφή για τα κανόνια, όποτε τους το πουν. 
 
Και το πιο ωραίο από όλα είναι ότι ενοχλείται από τα ευκόλως εννοούμενα, κάνουμε έρευνες εντός της εν δυνάμει ελληνικής ΑΟΖ και ξαφνικά σκάνε μπροστά μας τουρκικά πολεμικά πλοία στα 6,5 μίλια από την Κάσο (χαρακτηριστικό αυτό που μας είπαν Έλληνες τουρίστες στο νησί ότι τα έβλεπαν από το λιμάνι του), για να υποδηλώσουν ότι θα πρέπει να πάρουμε τουρκική άδεια για όποιες εργασίες στην δίκη μας ΑΟΖ, είμαστε φόρου υποτελείς στο σουλτανάτο και δεν το ξέρουμε; Από την άλλη μας λένε ότι το Καστελλόριζο δεν έχει ΑΟΖ όπως όλα τα νησιά, γιατί επικάθεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτές όμως οι Τουρκικές λογικές που είναι τελείως τρελές και παράλογες και απέναντι σε κάθε νόμο και διάταγμα του διεθνούς δίκαιου, μπορεί να οδηγήσουν σε σύγκρουση. 
 
Και τι κάνουμε εμείς εδώ; Πλην ελαχίστων οι υπόλοιποι κοιμούνται μακαρίως και μας προβάλλουν τις αγορές των νέων οπλικών συστημάτων, αλλά μόνο με αυτά δεν γίνονται πολλά πράγματα, χρειάζεται και το έθνος να κινητοποιηθεί κατάλληλα, έτσι ώστε σε μια απευκταία περίπτωση άπαντες να γνωρίζουν τι να κάνουν. Η Ελλάδα και η Κύπρος για να επιβιώσουν και να κρατήσουν ότι έχουν, έχουν μπροστά τους έναν μονόδρομο, και αυτός είναι ότι πρέπει να μιμηθούν σε ορισμένα πράγματα το κράτος του Ισραήλ.

1 σχόλιο:

  1. Σε ξενα σχολεια κα πανεπιστημια φοιτησαν οι ανιστορητοι οπου δεν διδασκεται η ενδοξη Ελληνικη ιστορια μας.....A.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.