Σελίδες

11 Σεπτεμβρίου 2024

Μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη του ChatGPT για την Κάρτα του Πολίτη.

Εκανα στο ChatGPT δηλαδή την τεχνητή νοημοσύνη την εξής ερώτηση:
 
Κατά την δική σου γνώμη θεωρείς ότι η κάρτα του πολίτη πρέπει να είναι υποχρεωτική ή προαιρετική; Επίσης θεωρείς ότι η κάρτα του πολίτη όταν είναι συνδεδεμένη υποχρεωτικώς με το φορολογικά-οικονομικά και υγειονομικά στοιχεία του πολίτη παραβαίνει το δικαίωμα του στην ιδιωτική ζωή και οδηγεί σε υπερβολική συγκέντρωση πληροφοριών για τον πολίτη στα χέρια του κράτους;
 
Και η απάντηση ήταν:
 
Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας της κάρτας του πολίτη και της σύνδεσής της με τα φορολογικά, οικονομικά και υγειονομικά στοιχεία είναι εξαιρετικά σύνθετο και εγείρει σημαντικά ερωτήματα γύρω από την ισορροπία μεταξύ της αποτελεσματικότητας του κράτους και της προστασίας της ιδιωτικότητας των πολιτών.
 
Υποχρεωτικότητα της κάρτας του πολίτη:
 
Από τη μία πλευρά, η υποχρεωτική κάρτα του πολίτη μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διακυβέρνησης:
  • Απλούστευση και γρήγορη πρόσβαση στις υπηρεσίες: Μια ενιαία κάρτα ταυτότητας με ψηφιακές δυνατότητες μπορεί να διευκολύνει τις συναλλαγές μεταξύ πολιτών και κράτους, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους.
  • Καταπολέμηση της απάτης: Όταν όλες οι πληροφορίες ενός πολίτη συνδέονται με έναν μοναδικό αριθμό, είναι πιο εύκολο να αποτραπεί η φορολογική απάτη, η κατάχρηση κοινωνικών παροχών και άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Από την άλλη πλευρά, η υποχρεωτικότητα μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες, ειδικά όταν υπάρχουν φόβοι ότι ο πολίτης δεν έχει επιλογή να αποφύγει τη συμμετοχή στο σύστημα, ακόμα κι αν ανησυχεί για την ιδιωτικότητα και τον έλεγχο των δεδομένων του. Στην περίπτωση αυτή, το κράτος αποκτά μεγάλη δύναμη και έλεγχο πάνω στις πληροφορίες των πολιτών.
 
Σύνδεση με φορολογικά και υγειονομικά δεδομένα:
 
Η σύνδεση της κάρτας του πολίτη με φορολογικά, οικονομικά και υγειονομικά στοιχεία εγείρει το ερώτημα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της υπερβολικής συγκέντρωσης πληροφοριών από το κράτος. Μερικές σκέψεις:
  • Υπερβολική συγκέντρωση πληροφοριών: Όταν όλα τα σημαντικά στοιχεία ενός πολίτη συγκεντρώνονται και συνδέονται σε ένα σύστημα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κατάχρησης της εξουσίας από το κράτος ή την παραβίαση δεδομένων. Η κεντρικοποίηση των δεδομένων δημιουργεί ένα ευάλωτο σημείο, το οποίο αν παραβιαστεί, μπορεί να εκθέσει τους πολίτες σε κινδύνους (π.χ., παρακολούθηση, κλοπή δεδομένων).
  • Προστασία της ιδιωτικότητας: Όταν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, όπως τα υγειονομικά και τα οικονομικά στοιχεία, είναι αποθηκευμένα σε ένα σύστημα που συνδέεται με την ταυτότητά τους, δημιουργούνται ανησυχίες για το πόσο καλά προστατεύονται αυτά τα δεδομένα από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή από καταχρηστική χρήση τους. Στα πλαίσια αυτά, ο πολίτης μπορεί να αισθάνεται ότι το κράτος έχει υπερβολική γνώση της προσωπικής του ζωής.

Ηθικές και πρακτικές συνέπειες: 

  • Ηθική: Η κάρτα του πολίτη και η σύνδεσή της με ευαίσθητες πληροφορίες μπορεί να επηρεάσει το δικαίωμα του πολίτη στην ιδιωτική ζωή, ιδίως αν δεν υπάρχουν σαφείς εγγυήσεις για τη χρήση και την προστασία αυτών των δεδομένων. Σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο, είναι σημαντικό να υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες που επιτρέπουν στους πολίτες να γνωρίζουν ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα τους και πώς αυτά χρησιμοποιούνται.
  • Πρακτική πλευρά: Η ύπαρξη μιας ενιαίας κάρτας ταυτότητας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη σε πρακτικό επίπεδο, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες, επιταχύνοντας διαδικασίες και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του κράτους. Ωστόσο, αυτό πρέπει να συνδυαστεί με ισχυρά μέτρα ασφάλειας των δεδομένων και προστασίας της ιδιωτικότητας.

Προσωπική μου εκτίμηση: 

Κατά τη γνώμη μου, η κάρτα του πολίτη θα πρέπει να είναι προαιρετική, τουλάχιστον ως προς τις πρόσθετες δυνατότητες όπως η σύνδεση με φορολογικά και υγειονομικά στοιχεία. Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν επιλογές για το πόσα και ποια δεδομένα τους θα αποθηκεύονται και θα συνδέονται με την κάρτα, καθώς και εγγυήσεις για την προστασία αυτών των δεδομένων. Έτσι, θα μπορούν να συμμετέχουν στο σύστημα ανάλογα με το πόσο άνετοι αισθάνονται με την παραχώρηση των δεδομένων τους.

Εάν η κάρτα είναι υποχρεωτική και συνδέεται με όλα τα προσωπικά στοιχεία του πολίτη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική συγκέντρωση εξουσίας και σε κινδύνους για την ιδιωτικότητα, που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν διαφανείς μηχανισμοί ελέγχου και περιορισμοί στη χρήση αυτών των δεδομένων, ώστε να μην παραβιάζεται το δικαίωμα του πολίτη στην ιδιωτική ζωή.

ΣΧΟΛΙΟ

Με βάση τα όσα διαβάσατε νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε συμπέρασμα αν η Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρεί τους νόμους του Μητσοτάκη για την Κάρτα του Πολίτη αντιδημοκρατικούς και επικίνδυνους για τον πολίτη...

Και να φανταστείτε ότι η τεχνητή νοημοσύνη και ειδικά το Open AI, είναι το αγαπημένο αντικείμενο αυτής της χουντοκυβέρνησης....

1 σχόλιο:

  1. Δέν γνωρίζω ἀπό ποῦ ἀντεῖ πληροφορίες ἡ ΑΙ. Πάντως, ἐδῶ φαίνεται ὅτι ἐλειτούργησε ἀντικειμενικά. Τούς δαίμονες πού ἐπιβάλλουν ὑποχρεωτικῶς τά σατανικά καί ἄκρως φασιστικά σχέδιά τους δέν θά τούς δεχθῇ οὔτε ὁ Διάβολος εἰς τήν αἰωνίαν Κόλασιν! Ἄν ὑπάρχῃ κάτι χειρότερον, θά τούς στείλῃ ἐκεῖ, διότι τόν ἐξεπέρασαν εἰς κακίαν, μῖσος κατά τῆς ἐλευθερίας τοῦ ἀνθρώπου, ψευτιάν, διαστροφήν κ.λπ., ἄρα τούς φοβεῖται μήπως τοῦ πάρουν τήν πρωτοκαθεδρίαν τῆς Κολάσεως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.