Γράφει ο Φρίξος Δαλίτης
Ζήτησε αναγνώριση κυριαρχίας για το ψευδοκράτος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Συνεχίζοντας ουσιαστικά στην ίδια γραμμή με αυτή της ομιλίας του ενώπιον της ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών, ο Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε όρους για πραγματοποίηση συνάντηση των μερών στο Κυπριακό, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τ/κ τύπο.
Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, δημοσίευμα της Kıbrıs αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες Τρίτη στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έθεσε τους όρους του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Σημειώνοντας ότι ζήτησε την κατοχύρωση δικαιωμάτων όπως η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Έρντογαν είπε ότι οι δυνατότητες λύσης εκτός της ομοσπονδίας θα μπορούσαν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή των πλευρών.
Ο Έρντογαν ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι το κλειδί για τη λύση στην Κύπροου λαμβάνει υπόψη της πραγματικότητες του νησιού είναι η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ως κράτος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως «η γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη», με τον Έρντογαν να ζητά να σταματήσει η διεθνής κοινότητα τα εγκλήματα του Ισραήλ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η χώρα του παρακολουθεί την προσφυγή κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο και ότι θα εμπλακεί σε αυτήν, επισημαίνοντας την ανάγκη να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής προς τη Γάζα με την έλευση του χειμώνα.
Την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στην ΓΣ του ΟΗΕ χαιρέτισε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Η Kıbrıs γράφει ότι σημαντικά χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ τα μηνύματα που έστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν από το βήμα της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τον ευχαρίστησε εκ μέρους του τουρκοκυπριακού «λαού» αλλά και του ίδιου προσωπικά.
Ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία που βρίσκεται 40 μίλια μακριά από την Κύπρο και είναι εγγυήτρια χώρα έχει λόγο, δικαιώματα και δίκαιο στην Κύπρο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυξάνεται η αξία και η σημασία της «ΤΔΒΚ» εντός όλων αυτών των ισορροπιών και της πολιτικής για την Ανατολική Μεσόγειο.
Σημειώνοντας ότι στην ομιλία Έρντογαν αναφέρθηκε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις χωρίς την αποδοχή της «κυριαρχικής ισότητας» και του «ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» των Τουρκοκυπρίων που είναι η «νέα τους πολιτική», ο Τατάρ επανέλαβε τη θέση ότι «αν θα υπάρξει συμφωνία, θα είναι μεταξύ δύο κρατών».
Υποστηρίζοντας ότι σκοπός του Ελληνοκύπριου ηγέτη είναι να σύρει την «ΤΔΒΚ» εντός του «ελληνοκυπριακού κράτους που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακή δημοκρατία», κατά την έκφρασή του, ο Τατάρ είπε ότι κατέρρευσε η πολιτική της άλλης πλευράς για αποκοπή των δεσμών των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία.
Λέγοντας ότι με τα μηνύματα Έρντογαν επιβεβαιώθηκε ότι η «νέα πολιτική» βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ήρθε η ώρα να δει ο κόσμος τις πραγματικότητες και ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση με συνεργασία δύο κρατών με δικαίωμα λόγου στην εγγυήτρια Τουρκία.
«Μας τίμησε για ακόμα μια φορά στην ιστορική ομιλία που έκανε στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. Ο κ. Πρόεδρος, δίνοντας την καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να εμποδίσουν την εκπροσώπησή μας, τόνισε για άλλη μια φορά με έμφαση στην ημερήσια διάταξη του κόσμου τη δίκαιη υπόθεσή μας, ως η φωνή και η ανάσα του τουρκοκυπριακού λαού», υποστήριξε ο Τατάρ υπενθυμίζοντας τις αναφορές Έρντογαν ότι έπαψε να ισχύει η ομοσπονδία ως μοντέλο λύσης, ότι πρέπει να κατοχυρωθεί η «κυριαρχική ισότητα» και το «ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τουρκοκυπρίων και ότι πρέπει να αρθεί η «απομόνωση» που τούς επιβάλλεται και να αναγνωριστεί το κατοχικό καθεστώς.
Ο κατοχικός ηγέτης παρέστη και στο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώθηκε από το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας-ΗΠΑ (TAIK), καλώντας επιχειρηματίες να επενδύσουν στο ψευδοκράτος.
Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ επικαλούμενα πληροφορίες από την «προεδρία», ο Τ/κ ηγέτης – ο οποίος βρίσκεται από την Κυριακή το απόγευμα στην Νεα Υόρκη – εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση εκδήλωσης που συγκεντρώνει τους αρμόδιους Υπουργούς της Τουρκίας και εκπροσώπους του τουρκοαμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου, λέγοντας ότι το TAΙK είναι μια σημαντική πλατφόρμα για τη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών και τη διευκόλυνση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων σε διάφορους τομείς.
Φιλελεύθερος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.