Σελίδες

18 Σεπτεμβρίου 2024

Οι Πυρκαγιές στην Πορτογαλία

Μετάφραση: Απολλόδωρος 
17 Σεπτεμβρίου 2024 | Robert Koch, UiH | Διαβάστε το εδώ
 
Διαβάστε το άρθρο αυτό και σκεφτείτε τις ομοιότητες με την Ελλάδα (ξαφνικές ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ φωτιές με πολλαπλές εστίες) αλλά και σε άλλες χώρες. Α̲κ̲ρ̲ι̲β̲ώ̲ς̲ ̲τ̲ο̲ ̲ί̲δ̲ι̲ο̲ ̲μ̲ο̲τ̲ί̲β̲ο̲.. Είναι ώρα να προβληματιστούμε σοβαρά.
 
Οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία είναι ιδιαίτερα έντονες φέτος. Δραματικά ραδιοφωνικά μηνύματα (μερικές φορές ακούω ραδιόφωνο όταν οδηγώ) πείθουν τον πληθυσμό ότι «η Πορτογαλία καίγεται» και ειλικρινά έτσι φαίνεται όταν ρίχνεις μια ματιά στον χάρτη των πυρκαγιών στο fogos.pt . Αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα πολύ λάθος και περίεργα σε αυτόν τον χάρτη.
 
Αυτό που ξεχωρίζει αμέσως είναι ότι για κάποιο λόγο όλες οι πυρκαγιές βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας, το τμήμα που δέχεται τις περισσότερες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι πυρκαγιές τις περισσότερες φορές ξεκινούν αμέσως μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου. Ένα αρκετά συνηθισμένο θέμα στην Πορτογαλία, ενώ σε άλλες χώρες οι πυρκαγιές συνεχίζονται όλο το καλοκαίρι, ανεξάρτητα από την τουριστική περίοδο.
 
Υπάρχει, ωστόσο, μια πιο αξιοσημείωτη ανωμαλία στον χάρτη των πυρκαγιών: Το 80% από αυτές καίγονται σε εθνικά πάρκα ή πολύ κοντά σε εθνικά πάρκα. Χθες είχαμε θεαματική θέα από το παράθυρο του υπνοδωματίου μας σε δύο πυρκαγιές που μαίνονταν. Μία στο εθνικό πάρκο Serra da Gardunha και μία στο εθνικό πάρκο Serra da Estrela. Τώρα πριν πείτε ότι η Πορτογαλία είναι ένα μεγάλο εθνικό πάρκο, οπότε αυτό είναι λογικό, σκεφτείτε το εξής: Οι περισσότερες ορεινές περιοχές της Πορτογαλίας χρησιμοποιούνται για δασοκομία, αν δεν πρόκειται για εθνικό πάρκο. Οι ογκώδεις και εξωτικοί ευκάλυπτοι βρίσκονται παντού για να εξυπηρετήσουν τα εργοστάσια παραγωγής χαρτιού που είναι γεμάτη αυτή η χώρα. Μαζί φυσικά με τις καθαρές μηδενικές (net zero) μαλακίες που εξυπηρετούν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βιομάζας. Οι ευκάλυπτοι είναι γνωστοί για τα εξαιρετικά εύφλεκτα χαρακτηριστικά τους. Ειδικά όταν ο φλοιός βγαίνει το καλοκαίρι και τα δάση καλύπτονται από αυτόν. Για κάποιο λόγο τα δάση παραγωγής αυτών των εξαιρετικά εύφλεκτων δέντρων βρίσκονται πάντα κοντά ή εν μέρει μέσα σε Εθνικά Πάρκα...
 
Ρίξτε τώρα μια ματιά σε αυτόν τον χάρτη, που δείχνει όλες τις τοποθεσίες εξόρυξης στην Πορτογαλία.
 
Επικεντρωθείτε στο «αίτημα για εξερεύνηση» και τοποθετήστε το πάνω στο χάρτη των πυρκαγιών. Άλλη μια εξαιρετική σύμπτωση, σωστά;
 
Τώρα λάβετε επίσης υπόψη σας την περιβόητη Ατζέντα 2030 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) της. Αν ξεράσατε λίγο μέσα στο στόμα σας αφού το διαβάσατε αυτό, ζητώ ειλικρινά συγγνώμη. Μέρος αυτής της σατανικής παγκοσμιοποιητικής ατζέντας είναι η επιστροφή τεράστιων τμημάτων γης στη φύση. Στην πραγματικότητα: Να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από τη φύση και να μεταφερθούν σε πόλεις 15 λεπτών (** έξυπνες πόλεις **). Ο λόγος που θα προτάξουν, είναι ότι αφενός η ανθρώπινη δραστηριότητα θέτει τα Εθνικά Πάρκα σε κίνδυνο από πυρκαγιές και αφετέρου οι πυρκαγιές καθιστούν πολύ επικίνδυνο για τους ανθρώπους να ζουν σε αυτές τις περιοχές και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα σταματήσουν να καλύπτουν τις ζημιές από πυρκαγιές. Το τελευταίο έγινε ιδιαίτερα σαφές από χθες, όταν η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλίας, η Fidelidade, προσφέρθηκε να ξεκινήσει ένα ειδικό ταμείο για την αποζημίωση των ιδιωτών ιδιοκτητών κατοικιών για τις ζημιές. Σε αντάλλαγμα, μπορεί να έχουν μια θέση στο τραπέζι μιας ειδικής επιτροπής για τις πυρκαγιές που θα κάνει συστάσεις για το μέλλον.
 
Αν συνδυάσετε όλα αυτά τα στοιχεία, γίνεται σαφές ότι οι πυρκαγιές αυτές δεν είναι απλώς τυχαίες τραγωδίες. Είμαι 100% σίγουρος ότι όλες ξεκίνησαν από ενδιαφερόμενους που θα επωφεληθούν από αυτές τις πυρκαγιές. Και οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την περίπτωση είναι το γνωστό πια κορπορατιστικό (ο ακρογωνιαίος λίθος του φασισμού) σύμπλεγμα του κράτους, της ΕΕ, του ΟΗΕ και των μεγάλων εταιρειών.
 
Πριν σκεφτείτε: «Λοιπόν, αυτή είναι η Πορτογαλία. Δεν με αφορά.», σας προτρέπω να ρίξετε μια ματιά στις πυρκαγιές κοντά σας. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι όλες οι πτυχές που περιέγραψα προηγουμένως θα ισχύουν για τις περισσότερες πυρκαγιές παγκοσμίως.
 
**Ενημέρωση: Η ΕΕ υποσχέθηκε στην Πορτογαλία βοήθεια για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Φυσικά αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει λόγο στη μελλοντική κατανομή των εκτάσεων που απειλούνται από τις πυρκαγιές. Και κάπως έτσι κλείνει ο κύκλος.
 
Δικτυογραφία:
The Portugal wildfires - by Robert Koch, UiH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.