Σελίδες

16 Σεπτεμβρίου 2024

«Εκθεσιακά» Συμπληρώματα

Του
Κώστα Δημ Χρονόπουλου *
 
Εδώ και χρόνια η Δ.Ε.Θεσσαλονίκης έχει καθιερωθεί όχι μόνον για τα σημαντικά /αξιόλογα εκθέματα: τεχνολογικών επιτευγμάτων, κ. α αλλά και ως πολιτική ενημέρωση της πορείας της οικονομίας, κυρίως, καθώς και για τις πορείες διαμαρτυρόμενων διαφόρων κλάδων.
 
Ετούτη τη φορά –και με βάση τα γνωστά προβλήματα της χώρας - δεν αναμέναμε απλόχερες παροχές. Έγιναν βέβαια κάποια θετικά βήματα, αλλά και πενιχρές αυξήσεις που δεν ικανοποίησαν. Εντύπωση μου προξένησε το γεγονός ότι για περίπου 2.30’ ώρες οι πολυπληθείς δημοσιογράφοι δεν έθιξαν ζητήματα ζέοντα με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε τι έχει αποφασιστεί να γίνει, ή τι δεν πρόκειται να αλλάξει. 
 
Εμείς –οι ενδιαφερόμενοι- αναμένουμε λοιπόν να πληροφορηθούμε συγκεκριμένα το τι θα γίνει με:
 
1. Τις συντάξεις χηρείας.
 
Θα οριστεί επιτέλους το 75% ως ποσοστό της σύνταξης που προϋπήρχε;. Το γράφω επειδή έχουν ακουστεί (άφρονες και εξωπραγματικές) φωνές, περί συρρικνώσεως στο 50%. Λες και όταν ο ένας φεύγει από την ζωή, αποχωρούν μαζί του και οι ανελαστικές δαπάνες διαβίωσης. Άραγε όταν ζούσε ήθελε πάνω από το 25% της σύνταξής του για …. προσωπικές δαπάνες του (σ.σ όσο κι αν αυξήθηκε το γιαούρτι που κατανάλωνε). Πρόκειται για τεράστιο κοινωνικό, ανθρωπιστικό ζήτημα. 
 
2. Εισφορά Αλληλεγγύης
 
Δεν ακούσαμε αν και πότε θα καταργηθεί ολοκληρωτικά. Πέρασαν περίπου 6 χρόνια από τότε που βγήκαμε από τα αλήστου μνήμης Μνημόνια, αλλά εισφέρουμε ακόμη!...
 
3. Προσωπική Διαφορά 
 
Το ετσιθελικό στραγγαλιστικό τερατούργημα νοσηρών εγκεφάλων που καταδίκασε αναίτια πολλούς συνταξιούχους. Αλήθεια γιατί και για πόσο θα συνεχιστεί;. Αρκούν άραγε: οι κομματικές κατάρες /αρές για εκείνους που το επέβαλαν;. Αρκούν άραγε: τα φιλοδωρήματα /αντίδωρα/επιδόματα 100 – 200 € κάθε Χριστούγεννα για ανακούφιση;. Πόσο άραγε στεναχωρεί τους Κρατούντες η επίδειξη στοιχειώδους ευαισθησίας προς τους Συνταξιούχους που ήδη έχουν απωλέσει περίπου το 60% των συντάξεών τους;. 
 
Και κάτι ακόμα: αυτοί οι «οφειλέτες» (σ.σ της κρατικής Μιχαλούς) αποκλείονται από τις εκάστοτε γλίσχρες αυξήσεις των συντάξεών τους – 2 έως 2,5% δηλ 20€ στα 1.000 - γιατί τιμωρούνται;. 
 
Απορώ πως η Πολιτεία δεν έχει σκεφτεί και τον εγκλεισμό τους σε σωφρονιστικά καταστήματα, ώστε να μην το ξανακάνουν, να χρωστάνε!!!. (Σ.Σ υποψιάζομαι πως το απέφυγε αναλογιζόμενη το μεγάλο κόστος ανέγερσης νέων φυλακών για να τους χωρέσουν!).
 
4. ΕΝΦΙΑ 
 
Έχει ασφαλώς μειωθεί. Θα έπρεπε όμως να καταργηθεί. Θυμίζω ότι οι παχυκέφαλοι οι οποίοι τον υλοποίησαν, μας είχαν καθησυχάσει ότι θα ισχύσει μόνον για (1) ένα χρόνο. Κοντεύουν 15 και ισχύει αυτός που χαρακτηρίστηκε: απεχθής, επαχθής, ανάλγητος και άδικος νόμος. Θα μου πείτε ότι ελαφρύνονται όσοι …..ασφαλίσουν το σπίτι τους. Θα σας απαντήσω πως το αφήνω ασχολίαστο για να μην χάσω την –όποια – σοβαρότητα διαθέτω. 
 
5. Θετικά τα μέτρα για τους ιδιοκτήτες ώστε να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια / διαμερίσματά τους. 
 
Όμως δεν θα πρέπει να βοηθήσει περισσότερο και η Πολιτεία τους ήδη ενοικιαστές και ιδιοκτήτες;. 
 
Εξηγούμαι: Σήμερα το Κράτος φορολογεί /εισπράττει 15% για ενοίκιο μέχρι 1000€ (150€ για τα 1000). Πάνω από 1000€ παίρνει: το 35% (!). Δηλαδή αν πχ ένα ενοίκιο είναι 2000€, θα εισπράξει 150 (Για τα πρώτα 1000€) και 350€ (για τα δεύτερα 1000). Σύνολο 500€!!!. Προφανώς επειδή έχτισε και συντηρεί μαζί με τον ιδιοκτήτη το σπίτι (!) και πληρώνει –από κοινού – τον ΕΝΦΙΑ. Αν επομένως το 15% γινόταν πχ 5% και το 35% γινόταν 10%, τότε θα μπορούσε να χαμηλώσει και ο ιδιοκτήτης το ενοίκιο, αλλά και το Κράτος να βοηθήσει τον ενοικιαστή, υπέρ του οποίου κόπτεται. Ακόμη θα πρέπει να απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες οι οποίοι ήδη πληρώνουν υψηλά επιτόκια στις Τράπεζες, για σπίτια που ενοικιάζουν. 
 
ΥΓ Προσωπικά διαφωνώ ριζικά με την άποψη ότι: «η καλύτερη άμυνα / λύση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι η αύξηση του εισοδήματος». Λάθος!. (σ.σ θα επακολουθήσει σίγουρα φαύλος κύκλος). Ένας είναι ο τρόπος: Έλεγχος και πάταξη της αισχροκέρδειας και εξόντωση των μεσαζόντων / παρασίτων!.
 
Είναι απαράδεκτο να κοστίζει πχ ένα αγροτικό προϊόν 20 λεπτά στον παραγωγό και να φθάνει στα 2 ευρώ στον καταναλωτή. Για να μην πάμε στα πετρελαιοειδή, το ηλεκτρικό κ. α καθώς και τον πικρότερο /ακριβότερο καφέ της Ε.Ε 
 
*Ιατρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.