Γράφει ο ΛΥΚΟΚΑΠΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Το μπαράζ εκρήξεων στους βομβητές επικοινωνίας οδήγησε σε πραγματική εκατόμβη στον Λίβανο: Τουλάχιστον εννέα νεκρούς και πάνω από 2.500 τραυματίες, εκ των τουλάχιστον 200 περίπου νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο γιοι βουλευτών της Χεζμπολάχ, ένα κοριτσάκι 10 ετών και ο πρέσβης του Ιράν.
Τις μνήμες από την φονική έκρηξη στην Βηρυτό το καλοκαίρι του 2020, ξύπνησε το μπαράζ εκρήξεων που σημειώθηκε σήμερα στον Λίβανο. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε βομβητές επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της Χεζμπολάχ, κατά ειρωνεία για λόγους ασφαλείας: Από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα, τα μέλη της είχαν εντολή να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα από φόβο ότι θα μπορούσαν να παραβιαστούν από την Μοσάντ.
Μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει την επίθεση, μία πάγια τακτική του Τελ Αβίβ να μην επιβεβαιώνει – αλλά ούτε και να διαψεύδει – πλήγματα που πραγματοποιεί πότε εντός του Ιράν (βλ. την δολοφονία Χανίγια) πότε εντός ιρανικών στόχων στην Συρία. Όλοι παραδέχονται πως κρύβεται το Ισραήλ, το οποίο δεν αποδέχεται επισήμως την εμπλοκή του. Σε ότι αφορά τις εκρήξεις στον Λίβανο, μόνη εξαίρεση για την ισραηλινή εμπλοκή ήταν η ανάρτηση ενός πρώην σύμβουλου του Ισραηλινού πρωθυπουργού που έδειχνε σε αυτήν την κατεύθυνση, την οποία αργότερα κατέβασε. Σε ό,τι αφορά την επίθεση πρόκειται, αναμφισβήτητα για ένα δεξιοτεχνικό υβριδικό πλήγμα, με τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις στους μαχητές της Χεζμπολάχ, οι οποίοι θα τρέμουν πλέον να αγγίξουν ακόμα και το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης!
Στο μεταξύ, διαστάσεις θρίλερ έχει λάβει η επιχειρησιακή πραγματοποίηση του πλήγματος: Πληροφορίες μιλούν για μία καινοφανή επιχείρηση “χακαρίσματος”. Δηλαδή μία στοχευμένη υπερθέρμανση των μπαταριών των βομβητών. Το Sky News Arabia ανέφερε ότι η Μοσάντ φρόντισε να εγκαταστήσει μια ποσότητα του εκρηκτικού “PETN” στην μπαταρία των τηλεειδοποιητών της Χεζμπολάχ, το οποίο πυροδοτήθηκε αφού ανέβασε την θερμοκρασία της μπαταρίας, “χακάροντας” το.
Άλλες αναφέρονται σε σαμποτάζ στην αλυσίδα εφοδιασμού των βομβητών. Δηλαδή, κάποιος παράγοντας να αλλοίωσε τους βομβητές κατά την κατασκευή ή τη μεταφορά τους, κάτι που θα μπορούσαν να έχουν κάνει οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Να σημειωθεί πως το 1996, το Ισραήλ είχε δολοφονήσει ένα στέλεχος της Χαμάς, αφού είχαν τοποθετήσει με άκρως μυθιστορηματικό τρόπο εκρηκτικό στο τηλέφωνο του.
Hospital in Beirut Lebanon presently.
A source in Hezbollah for “Al Arabi Al-Jadid”:
“Israel remotely hacked into Hezbollah’s unique communication devices and blew them up.
There are injured, no deaths have been reported yet.”
Hezbollah communication devices across Lebanon… pic.twitter.com/nPZKMtRMxS— MariaPatricia éiRe (@MariaPIreland) September 17, 2024
Για παράδειγμα, ένας πρώην εμπειρογνώμονας πυρομαχικών του βρετανικού στρατού, δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο BBC ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να εμπεριέχουν 10 έως 20 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης μέσα σε κάποιο ψεύτικο ηλεκτρονικό εξάρτημα.
Ο Ανταποκριτής Ασφαλείας Frank Gardner αναφέρθηκε σε μία νέα παρτίδα βομβητών τελευταίας τεχνολογίας που προμηθεύτηκε πρόσφατα ο Λίβανος, πολλοί εκ των οποίων κατέληξαν στην σιιτική οργάνωση.
Οι εκρήξεις
Να σημειωθεί πως εκρήξεις σημειώθηκαν και σε βομβητές επικοινωνίας μελών της οργάνωσης που υπηρετούν στις τάξεις των δυνάμεων του Άσαντ στην Συρία. Αναφορές μιλούν για 14 τραυματίες. Σε ό,τι αφορά τον Λίβανο, οι εκρήξεις ξεκίνησαν στο νότιο τμήμα της χώρας, στα νότια προάστια της Βηρυτού γνωστά ως Dahiyeh και στην ανατολική κοιλάδα Bekaa – όλα προπύργια της Χεζμπολάχ.
Μπορεί οι εκρήξεις να μην προκάλεσαν μεγάλες ζημιές ή πυρκαγιές, προκάλεσαν όμως σοβαρούς τραυματισμούς στα άτομα που κρατούσαν τον βομβητή και σε διπλανούς τους. Οι περισσότεροι τραυματισμοί σημειώθηκαν στο πρόσωπο και τα χέρια, με αρκετούς τραυματίες να έχουν χάσει τα δάκτυλα τους.
Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει στο Λίβανο.
Οι συσκευές επικοινωνίας, ασύρματοι αλλά και κινητά τηλέφωνα που κατείχαν μέλη της Χεζμπολάχ πυροδοτήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές – στη Μπεκάα, στη Βηρυτό και στο νότιο Λίβανο, μέσω της χρήσης κάποιας… pic.twitter.com/XpmYbZgny8— olympiaGR (@olympiada) September 17, 2024
Οι εικόνες των κατεστραμμένων τηλεειδοποιητών που αναλύθηκαν από το Reuters έδειχναν μια μορφή και αυτοκόλλητα στο πίσω μέρος που ήταν συμβατά με συσκευές τηλεειδοποίησης που κατασκευάστηκαν από τον Gold Apollo, έναν κατασκευαστή τηλεειδοποίησης με έδρα την Ταϊβάν. Το πρακτορείο αποπειράθηκε να επικοινωνήσει με την εταιρεία, χωρίς να λάβει μέχρι στιγμής κάποια απάντηση.
“Δίκαιη τιμωρία” προαναγγέλλει η Χεζμπολάχ
Τόσο η σιιτική οργάνωση, όσο και η λιβανέζικη κυβέρνηση κατηγόρησαν επισήμως το Ισραήλ για τις αιματηρές επιθέσεις, με την Χεζμπολάχ να προειδοποιεί ότι «θα λάβει δίκαιη τιμωρία». Ενδεικτικό του απόλυτου αιφνιδιασμού της οργάνωσης είναι ότι ανακοίνωσε πως ο αρχηγός της, Χασάν Νασράλα, είναι «ασφαλής». Το μεγάλο ερώτημα είναι τι περιλαμβάνει η “δίκαιη τιμωρία” έναντι του Ισραήλ που προανήγγειλε η Χεζμπολάχ,
Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, η Χεζμπολάχ προχώρησε στην πιο σοβαρή της επίθεση έναντι του Ισραήλ, εκτοξεύοντας 300 περίπου ρουκέτες και drones, όπου έχασε την ζωή του ένας Ισραηλινός ναύτης (από φίλια πυρά). Οι επιθέσεις ήταν τα αντίποινα για την εξόντωση ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της στην Βηρυτό, την οποία παραδέχτηκε το Ισραήλ. Η επίθεση της Χεζμπολάχ θύμισε την αντίστοιχη ιρανική επίθεση για τα αντίποινα στον αιματηρό βομβαρδισμό του προξενείου της Τεχεράνης στην Δαμασκό: Προσανατολίστηκε αποκλειστικά σε ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους, με την Χεζμπολάχ να μην χρησιμοποιεί το βαρύ οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων που διαθέτει.
Πλέον η αντιπαράθεση του Τελ Αβίβ με την σιιτική οργάνωση έχει πλέον “αλλάξει πίστα” και δεν θυμίζει σε τίποτα τα χρόνια που ακολούθησαν τον ατυχή (για το Ισραήλ) πόλεμο με την Χεζμπολάχ τον Αύγουστο του 2006, αλλά και τους πρώτους μήνες που ακολούθησαν την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με την Χεζμπολάχ να περιορίζεται σε εκτοξεύσεις ρουκετών, πυραύλων και drone έναντι του Βορείου Ισραήλ και το Τελ Αβίβ να απαντά πλήττοντας στόχους της οργάνωσης στον Λίβανο.
Μετά το σημερινό μπαράζ εκρήξεων, το ενδεχόμενο ενός ανοιχτού πολέμου είναι πλέον ανοιχτό, όσο και αν η Χεζμπολάχ διαμηνύει πως επιδιώκει να τον αποφύγει. Στο παρελθόν ο Νασράλα έχει ανακοινώσει πως η οργάνωση θα τερματίσει τον πόλεμο παρενόχλησης έναντι του Ισραήλ, αν επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης στην Γάζα, κάτι που δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον Νετανιάχου.
Πλέον το ερώτημα είναι αν μετά από τέτοιο θανατηφόρο πλήγμα στις τάξεις της, το οποίο κυριολεκτικά την “έπιασε στον ύπνο”, μπορεί να αποφύγει την ανοιχτή σύγκρουση με το Ισραήλ, που έχει διαμηνύσει πως “κόκκινη γραμμή” του είναι ενδεχόμενα πλήγματα της οργάνωσης στις τάξεις Ισραηλινών αμάχων.
Πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε στην πιο επιτυχημένη επιχείρηση του Ισραήλ έναντι της οργάνωσης, κατά όλη την μακρά ιστορία της σύγκρουσης τους, που ξεκινά από την ισραηλινή κατοχή του Λιβάνου, την δεκαετία του ’80, την οποία το Ισραήλ υποχρεώθηκε να τερματίσει εξαιτίας ακριβώς της δράσης της Χεζμπολάχ που έχει πλέον μετατραπεί σε “κράτος εν κράτει” στην χώρα. Μάλιστα, είναι ακριβώς η νομή της εξουσίας στον Λίβανο, μίας χώρας με ιστορικό εμφυλίων που αποτελεί ένα πραγματικό θρησκευτικό μωσαϊκό, ένας εκ των λόγων που έχει αποτρέψει την Χεζμπολάχ από μία ανοιχτή σύγκρουση με το Ισραήλ, καθώς η πολιτική της πτέρυγα στηρίζει την λιβανέζικη κυβέρνηση.
Η στάση του Ισραήλ
Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του Ισραήλ υπάρχουν ενέργειες που δείχνουν ότι επίκειται το άνοιγμα του μετώπου και με την Χεζμπολάχ. Μερικές μέρες πριν, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο όρισε ως πρόσθετο “σκοπό πολέμου” την επιστροφή των Ισραηλινών πολιτών στις εστίες τους στις βόρειες περιοχές της χώρας, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το “θεσμικό πράσινο φως” για την διεύρυνση του πολέμου στον Λίβανο.
Να σημειωθεί ότι λόγω των επιθέσεων της Χεζμπολάχ, που ξεκίνησαν μετά τον νέο πόλεμο στην Γάζα, 200.000 Ισραηλινοί πολίτες που διατάχθηκαν να εκκενώσουν τις πόλεις τους στη βόρεια Γαλιλαία, που δέχεται το κύμα ρουκετών της οργάνωσης. Η ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει σωρεία επικρίσεων για το ζήτημα, ενώ έχει έναν επιπλέον πονοκέφαλο την διαφαινόμενη απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας Γκάλαντ, κάτι που καθυστερεί τους όποιους πολεμικούς σχεδιασμούς.
Οι δε Αμερικανοί, αφού ανακοίνωσαν πως δεν γνωρίζουν ποιος ευθύνεται για τις εκρήξεις στον Λίβανο, περιορίστηκαν να καλέσουν το Ιράν να μην «εκμεταλλευτεί την κατάσταση». Πάγιος στόχος των ΗΠΑ, από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς του Οκτωβρίου, είναι η σύγκρουση να μην επεκταθεί μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, αλλά και μεταξύ του κυριότερου συμμάχου της τελευταίας, του σιιτικού Ιράν. Είναι όμως τέτοια η τροπή των γεγονότων που τίποτα πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.