Σελίδες

2 Αυγούστου 2024

Ποιος ήταν ο σπουδαιότερος Ολυμπιονίκης της αρχαίας Ελλάδας

Αν το δίλημμα «Μέσι ή Ρονάλντο» αποτελεί σπαζοκεφαλιά σήμερα, παρότι τους έχουμε δει στο γήπεδο και να αγωνίζονται μεταξύ τους, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο όταν το ερώτημα αφορά τον σπουδαιότερο Ολυμπιονίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαίας Ελλάδας. 
 
Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε από το Ολυμπιακό Μητρώο, συνολικά έγιναν 293 Ολυμπιακοί Αγώνες από το 776 π.Χ. έως το 393 μ.Χ. και διεξήχθησαν 4.760 αγώνες. Ωστόσο, γνωρίζουμε μόνο για 1.029 νίκες, δηλαδή λιγότερο από το 22% του συνολικού αριθμού.
 
Επίσης, ξέρουμε τα ονόματα 794 αρχαίων Ολυμπιονικών και αγνοούμε των υπόλοιπων συμμετεχόντων, γιατί οι αρχαίοι ενδιαφέρονταν μόνο για τους νικητές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρώτη, δεύτερη ή τρίτη θέση, άρα δεν υπήρχε λόγος να καταγραφούν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες. 
 
Η ιστοσελίδα biblicalarchaeology.org έγραψε ότι «αν η αναλογία μεταξύ νικητών και νικών που καταγράφονται στο Ολυμπιακό Μητρώο (794:1.029) είναι αντιπροσωπευτική του τι πραγματικά συνέβη σε ολόκληρη την ιστορία των Αγώνων, θα περιμέναμε να έχουμε 3.672 αρχαίους νικητές. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα απολύτως για 2.878 Ολυμπιονίκες».
 
Είναι δυνατόν λοιπόν να καθοριστεί ο μεγαλύτερος Ολυμπιονίκης της αρχαίας Ελλάδας; Με βάση αυτά που γνωρίζουμε είναι δύσκολο να υπάρξει μια σίγουρη απάντηση, ειδικά από τη στιγμή που επτά αθλητές είχαν κερδίσει τρεις φορές μέσα σε μία ημέρα, αλλά γνωρίζουμε μόνο τον έναν. Πρόκειται για τον Λεωνίδα της Ρόδου, που βρέθηκε 12 φορές στην κορυφή ως νικητής σε ατομικά αθλήματα, κάτι που καταρρίφθηκε μόλις το 2016 από τον Αμερικανό κολυμβητή Μάικλ Φελπς όταν κατέκτησε το 13ο χρυσό του ολυμπιακό μετάλλιο. 
 
Άλλοι σπουδαίοι αθλητές της αρχαίας Ελλάδας ήταν ο Θεαγένης της Θάσου που κέρδισε συνολικά 1.300 αγώνες κατά τη διάρκεια της 22χρονης καριέρας του, αλλά και ο Άστυλος από τον Κρότωνα που ξεχώρισε αγώνες τρεξίματος.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Μια ξεχωριστή μορφή των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων ήταν ο Διαγόρας ο Ρόδιος.
 
Λίγα στοιχεία από την wikipedia 
 
Καταγόταν από την αριστοκρατική οικογένεια των Ερατιδών της Ιαλυσού (αρχαίας ροδιακής πόλης). Ο πατέρας του ονομαζόταν Δαμάγητος και ήταν εγγονός του βασιλιά της Ιαλυσού Δαμάγητου που παντρεύτηκε την τρίτη κόρη του Μεσσήνιου ήρωα Αριστομένη. 
 
Για την αθλητική του απόδοση στο άθλημα της πυγμής, μας δίνονται στοιχεία από τον Πίνδαρο, ο οποίος στην ωδή προς τιμήν του Διαγόρα τον χαρακτηρίζει «πελώριο» και «ευθυμάχα». Ο πρώτος χαρακτηρισμός προφανώς αναφέρεται στη σωματική διάπλαση του Διαγόρα· από τον Σχολιαστή του Πινδάρου πληροφορούμαστε ότι είχε ύψος 4 πηχών και 5 δακτύλων, δηλαδή περίπου 1,94 μ. Ο χαρακτηρισμός «ευθυμάχας» αναφέρεται στο αγωνιστικό του στυλ, που επεξηγείται πάλι από τον Σχολιαστή του Πινδάρου, που αναφέρει πως δεν έκανε πίσω στον αγώνα, αλλά πήγαινε ευθύς κατά του αντιπάλου του. 
 
Για τις νίκες του Διαγόρα στους Πανελλήνιους Αγώνες, ο Πίνδαρος μας πληροφορεί πως στέφθηκε νικητής στα Ολύμπια (79η Ολυμπιάδα - 464 π.Χ.) και στα Πύθια. Αλλά λέει πως ο Διαγόρας νίκησε και σε άλλους αγώνες: δυο φορές στα Τληπολέμια στη Ρόδο [σημ. 1], τέσσερις στα Ίσθμια, δυο φορές απανωτά στα Νέμεα· και στην Αθήνα, στο Άργος, στην Αρκαδία, στη Θήβα, στη Βοιωτία, στην Πελλήνη, στην Αίγινα έξι φορές και στα Μέγαρα. Ο Willian Smith αναφέρει πως ο Διαγόρας ήταν και περιοδονίκης
 
Όμως, στη δόξα του Διαγόρα δεν συντέλεσαν μόνο οι νίκες του στους αγώνες, αλλά και η οικογένειά του. Είχε αποκτήσει 5 παιδιά· τρεις γιους και δυο κόρες. Και οι τρεις γιοι του στέφθηκαν και οι ίδιοι ολυμπιονίκες και οι δυο κόρες του απέκτησαν γιους που έγιναν ολυμπιονίκες. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωτότοκος γιος του, ο Δαμάγητος, ήταν παγκρατιαστής και στέφθηκε δύο φορές ολυμπιονίκης.
Ο δεύτερος γιος του, ο Ακουσίλαος, ήταν πύκτης και στέφθηκε μια φορά ολυμπιονίκης. Ο νεότερος γιος του, ο Δωριέας ίδρυσε την πόλη της Ρόδου το 408 πΧ, ήταν πολυνίκης παγκρατιαστής που στέφθηκε τρεις φορές στα Ολύμπια, οκτώ στα Ίσθμια, επτά στα Νέμεα και στα Πύθια μια φορά μάλιστα νίκησε ακονιτί, ενώ ήταν και περιοδονίκης. Από τις δυο του κόρες, την Καλλιπάτειρα και τη Φερενίκη, ολυμπιονίκες στέφθηκαν τα εγγόνια του, Ευκλής στην πυγμή και Πεισίρροδος στην πυγμή παίδων. Μία από τις κόρες του (υπάρχει μια σύγχυση στις ιστορικές πηγές για το αν ήταν η Καλλιπάτειρα ή η Φερενίκη) ήταν η πρώτη γυναίκα την οποία επιτράπηκε να παρακολουθήσει τους αγώνες στην Ολυμπία, αφού επικαλέστηκε τις νίκες του πατέρα και των αδελφών της.
 
Σε ένα περιστατικό που έμεινε γνωστό στην ιστορία ως ο «Θρίαμβος του Διαγόρα» (εικόνα παραπάνω), ο Διαγόρας είχε την ευτυχία να ζήσει την επιτυχία των δυο γιων του, του Δαμάγητου και του Ακουσίλαου, που νίκησαν την ίδια ημέρα στους αγώνες των Ολυμπίων. Οι δυο γιοι του, αφού στέφθηκαν νικητές, σήκωσαν τον Διαγόρα και τον περιέφεραν στο στάδιο υπό τις επευφημίες των θεατών. Ο Σχολιαστής του Πινδάρου σημείωσε, πως ποτέ άλλοτε δεν είχε συμβεί για στεφθούν ολυμπιονίκες και ο πατέρας και οι γιοι. Η παράδοση λέει, πως ένας από τους θεατές εν μέσω των επευφημιών και της πλήρους ευδαιμονίας αναφώνησε «Κάτθανε, Διαγόρα, οὐ καὶ ἐς Ὄλυμπον ἀναβήσῃ» (Πέθανε Διαγόρα, δεν θα ανέβεις και στον Όλυμπο) και ο Διαγόρας τότε άφησε την τελευταία του πνοή. [σημ. 2] 
 
Αν η τελευταία αφήγηση ισχύει, τότε ο Διαγόρας πέθανε το καλοκαίρι του 448 π.Χ.[σημ. 3] και δεν πρόλαβε να ζήσει τις πολλές επιτυχίες, [σημ. 4] αλλά και τις συμφορές των απογόνων του, των Διαγοριδών, που διώχθηκαν από την πατρίδα τους υπό την απειλή του θανάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.