Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στην Ευρώπη ύστερα από 12 χρόνια. Ομως, το Λονδίνο του 2012 και πολύ περισσότερο η Αθήνα του 2004, μοιάζουν πολύ πιο μακρινά απ’ όσο πραγματικά είναι.
Από τον Βασίλη Γαλούπη
Σήμερα η Ευρώπη δεν είναι πλέον η ίδια. Αγκομαχά οικονομικά, συρρικνώνεται παραγωγικά, έχει διασπαστεί με την Αγγλία, μετατρέπεται αποκλειστικά σε μια Disneyland τουρισμού, «σκοτώνει» τις παραδοσιακές αξίες της, μετατρέποντας σε παρωδία ακόμα και τον «Μυστικό Δείπνο», ενώ πλέον εμπλέκεται και σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία ως άβουλος ακόλουθος των ΗΠΑ.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Γαλλία, μία εκ των δύο ισχυρότερων ατμομηχανών της Ε.Ε., «φωτογράφισαν» την εικόνα της Ευρώπης του 2024. Μια διοργάνωση πρόχειρη, κακοφτιαγμένη, μίζερη και ακραία προπαγανδιστική, που θα ξεχαστεί αμέσως μετά τη σημερινή (εννοεί της Κυριακής 11/8) τελετή λήξης. Οι αθλητές στο αγωνιστικό σκέλος έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, αλλά οργανωτικά οι Γάλλοι απέτυχαν οικτρά σε όλα τα επίπεδα.
Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η χώρα μας δέχθηκε ανηλεή και άδικο πόλεμο από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία. Τα διαδοχικά «ρεπορτάζ» περί αργοπορίας στα έργα και οι απειλές μετακόμισης της διοργάνωσης σε άλλη ήπειρο την τελευταία στιγμή ήταν ένας έμμεσος εκβιασμός των υπερδυνάμεων για να πάρουν κάποιες από τις μεγάλες δουλειές των ελληνικών Αγώνων. Κάτι που οδήγησε και σε μεγαλύτερες δαπάνες εν τέλει. Στο τέλος των Αγώνων της Αθήνας όλοι χειροκρότησαν την Ελλάδα, τη μικρότερη πληθυσμιακά χώρα που είχε αναλάβει ένα τέτοιο θηριώδες εγχείρημα. Ολα είχαν πάει καλά και κάθε φόβος διαψεύστηκε.
Η Γαλλία δεν δέχθηκε τέτοια επίθεση από ΜΜΕ άλλων μεγάλων χωρών. Ολοι είχαν εμπιστοσύνη ότι μια τόσο ισχυρή χώρα στην καρδιά της Ευρώπης και εκφραστής των ιδεών της ηπείρου μας θα τα καταφέρει. Η πραγματικότητα απέδειξε πως η σημερινή Γαλλία είναι μια χώρα που κατρακυλά στην παρακμή. Εδειξε αδυναμία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Αγώνων σε όλα τα επίπεδα.
Από την κακόγουστη και προσβλητική τελετή έναρξης, τα ετοιμόρροπα κρεβάτια των αθλητών και το κακό φαγητό, έως τον δήθεν καθαρισμένο -αλλά άκρως επικίνδυνο- Σηκουάνα και τις προβληματικές μεταφορές, οι διοργανωτές απέτυχαν. Το φινάλε της πανάκριβης διοργάνωσης είναι πικρό.
Μια διχασμένη χώρα
Η Γαλλία είναι μια διχασμένη χώρα, χωρίς όραμα κι έχοντας αποκηρύξει τον παλιό καλό της εαυτό. Από διαμορφώτρια της Ευρώπης και της κουλτούρας της έγινε ένας χαοτικός οικοδεσπότης με έλλειμμα δομών και πολιτισμού.
Η κοροϊδία με τον υπερκοστολογημένο «καθαρισμό» του δυσώδους Σηκουάνα, μια χυδαία τελετή έναρξης προπαγάνδας της ατζέντας Μακρον και της πλαστικής σακούλας στα κεφάλια ηγετών, αλλά και η κακομεταχείριση των αθλητών είναι μερικά απ’ όσα δεν θα θέλει να θυμάται ο υπόλοιπος πλανήτης.
Η Γαλλία, που κάποτε ήταν εκ των κορυφαίων διπλωματικών δυνάμεων του κόσμου, όχι μόνο δεν κατάφερε να πείσει για μια ολιγοήμερη «ολυμπιακή εκεχειρία» στον ταυτόχρονο πόλεμο Ρωσίας – Δύσης και Ισραήλ – Χαμάς, αλλά είδε να ανάβουν και οι φλόγες ενός διευρυμένου πολέμου με την ενεργή εμπλοκή του Ιράν.
Η «ανάποδη» έπαρση της ολυμπιακής σημαίας την ημέρα που άρχισαν οι Αγώνες ήταν το… σημάδι πως τίποτα δεν θα γίνει σύμφωνα με το πνεύμα της διοργάνωσης και ότι οι Γάλλοι, που έριξαν όλο το βάρος μόνο στην αντιτρομοκρατία, δεν ήταν ικανοί να αντεπεξέλθουν σε καμία από τις άλλες απαιτήσεις.
Το Παρίσι είναι από τις πιο αποτυχημένες διοργανώσεις στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Το μόνο που αφήνουν πίσω τους είναι τα «καλοφάγωτα» 1,4 δισ. ευρώ που αφαιρέθηκαν από τους Γάλλους πολίτες για να καθαριστεί ο… Σηκουάνας!
Επικίνδυνος και πανάκριβος εμπαιγμός για τον Σηκουάνα
Η Γαλλία δεν έγινε μόνο περίγελος για τα ψέματά της για τον Σηκουάνα. Ούτε είναι μόνο ότι άρπαξε η κυβέρνηση 1,4 δισ. από τους Γάλλους φορολογουμένους για το απόλυτο μηδέν. Η αλαζονεία των διοργανωτών και η αδηφαγία για έργα του αέρα προκάλεσαν και σοβαρά προβλήματα στην υγεία αθλητών.
Μετά την κολύμβηση των τριαθλητών στον Σηκουάνα, το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι αποσύρει την ομάδα του, καθώς η Κλερ Μισέλ ασθένησε, ενώ η Ελβετία αναγκάστηκε να αποσύρει τριαθλητή που υπέφερε από γαστρεντερική λοίμωξη.
Η ρύπανση σε ένα ποτάμι που είναι επικίνδυνο για την υγεία εδώ και δεκαετίες, με την κολύμβηση στα νερά να έχει απαγορευτεί εδώ και 100 χρόνια, προκάλεσε την ακύρωση πολλών προπονήσεων και την αναβολή αγωνισμάτων. Οι Γάλλοι, με διάφορα τρικ τσίρκου και με βουτιές δημάρχων ή παραγόντων στα υποτίθεται καθαρισμένα νερά, επιχειρούσαν επί μήνες να πείσουν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, όμως τα αυξημένα όρια του e-coli έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία τόσων ανθρώπων.
Τα 1,4 δισ. για τον… καθαρισμό πετάχτηκαν για την κατασκευή μιας τεράστιας λεκάνης για τη δέσμευση του υπερβολικού νερού της βροχής και τη διακοπή της ροής πολλών λυμάτων στον ποταμό, καθώς και για ανακαινίσεις υποδομών ή αναβαθμίσεις στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
Δίχως κλιματιστικό, φαγητό και κρεβάτια οι αθλητές
Στο πνεύμα της εποχής, οι Γάλλοι θέλησαν να βάλουν τους αθλητές σε «οικολογικά» δωμάτια. Οταν παρουσίασαν το πρότζεκτ όλοι το σχολίασαν θετικά, όπως ήταν αυτονόητο. Οι Γάλλοι, όμως, ως «οικολογικό δωμάτιο» εννοούσαν ότι δεν θα βάλουν air condition, διότι καίει ρεύμα, άρα δεν είναι «πράσινο», ούτε κανονικά κρεβάτια.
Βέβαια, οι Γάλλοι δεν κατάφεραν να κάνουν καν… οικολογική τελετή έναρξης, αφού γέμισαν με πλαστικές σακούλες την εξέδρα των επισήμων προκειμένου αυτοί να προστατευτούν από τη βροχή. Οι διοργανωτές δεν είχαν προνοήσει να τοποθετήσουν έστω ένα στέγαστρο, κι έτσι οι φωτογραφίες των καταβρεγμένων ηγετών έγιναν ιδανικές για κοροϊδευτικές λεζάντες στα social media επί ημέρες.
Δεκάδες αθλητές άρχισαν να ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από τα τριτοκοσμικά δωμάτιά τους. Το αστέρι της υδατοσφαίρισης της Αυστραλίας Τίλι Κερνς έγραψε: «Ετσι πήγε η πρώτη μας νύχτα στα χάρτινα κρεβάτια». Η συγκάτοικος και συμπαίκτριά της Γκάμπι Παλμ συμπλήρωσε: «Η πλάτη μου είναι έτοιμη να σπάσει». Αθλήτρια της Μολδαβίας έδειξε ένα στρώμα που είχε μέσα ατόφιο… πλαστικό.
Το Ολυμπιακό Χωριό στοίχισε πάνω από 1,6 δισ. ευρώ, όμως όσοι αθλητές είχαν τη δυνατότητα έφυγαν… τρέχοντας. Οπως η Αμερικανίδα τενίστρια Κόκο Γκάουφ, που αποφάσισε να δημιουργήσει ένα βίντεο… ξενάγησης, αποκαλύπτοντας ότι έπρεπε να μοιραστεί το μπάνιο με άλλα 10 άτομα. Η Αμερικανίδα αθλήτρια του στίβου Τσάρι Χόκινς είπε ότι το δωμάτιό της δεν είχε κουρτίνες, ώστε να μπορεί να ντυθεί χωρίς αδιάκριτα βλέμματα.
Πολλά παράπονα υπήρξαν και για την ποιότητα του φαγητού. Αθλητές ισχυρίστηκαν ότι έβρισκαν αηδιαστικά πράγματα μέσα στο πιάτο τους, άλλοι ότι περίμεναν με τις ώρες στις ουρές, ενώ υπήρχαν αυτοί που κατήγγειλαν ότι έμειναν νηστικοί. «Δεν υπάρχουν αρκετά συγκεκριμένα τρόφιμα – αβγά, κοτόπουλο, ορισμένοι υδατάνθρακες. Είναι, όμως, και η ποιότητα του φαγητού. Στους αθλητές σερβίρεται ωμό κρέας!» είπε ο επικεφαλής της βρετανικής αποστολής Αντι Ανσον.
Μεταξύ των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών, η πιο αμφιλεγόμενη ήταν η έλλειψη κλιματισμού. Αντί για τις συμβατικές μονάδες ψύξης, κάθε διαμέρισμα διέθετε ένα αναποτελεσματικό σύστημα με βάση το νερό εντός των τοίχων, ικανό να ψύχει το δωμάτιο έως και 10 βαθμούς. Στους αθλητές δεν επιτράπηκε -άγνωστο γιατί- να χρησιμοποιούν το πλήρες εύρος του συστήματος, με συνέπεια να μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία μόνο κατά 2 βαθμούς.
Οταν άρχισαν οι εύλογες διαμαρτυρίες, οι απαράδεκτοι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι οι ομάδες θα μπορούσαν να αγοράσουν ένα συμβατικό σύστημα κλιματισμού με δικά τους έξοδα!
Η φαρσοκωμωδία της τελετής, οι αντιδράσεις και οι αδικίες
Το κλάμα της Ελληνίδας ξιφομάχου Δώρας Γκουντούρα, επειδή η Γαλλίδα αντίπαλός της ευνοήθηκε από τη διαιτησία, δεν ήταν το μοναδικό. Διαμαρτυρόμενη έφυγε και μία ακόμα ξιφομάχος, για τον ίδιο λόγο, η Κορεάτισσα Γίσου.
Στην ποδηλασία, οι κριτές μερολήπτησαν υπέρ του Γάλλου Ζανζάν, ενώ και στο τζούντο και στην ενόργανη γυμναστική σηκώθηκε επίσης πολλή σκόνη για τις αδικίες αντίπαλων αθλητών της διοργανώτριας χώρας.
Δίχως ευθύνη των Γάλλων, η ΔΟΕ έβαλε το χέρι της ώστε να αγωνιστούν -παράνομα σύμφωνα με τα τεστ DNA που έκανε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυγμαχίας το 2023 και σε διάστημα που ήταν ακόμα αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή- ως γυναίκες δύο μποξέρ από την Αλγερία και την Ταϊβάν, προκαλώντας παγκόσμιο σάλο και το αίσθημα της αδικίας στις αντιπάλους τους. Τα τεστ της παγκόσμιας ομοσπονδίας είναι και τα μοναδικά επίσημα έγγραφα που υπάρχουν για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ολα τα άλλα αποτελούν θεωρίες και εικασίες.
Το παιχνίδι για τους Γάλλους, όμως, χάθηκε από την αρχή, όταν παρουσίασαν -ασφαλώς και με το πράσινο φως του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν- μια τελετή έναρξης πρωτοφανούς μισογυνισμού, σεξομανούς χυδαιότητας και προσβολής του χριστιανισμού.
Μετά την οργή στα social media αλλά και την επίσημη γαλλική Καθολική Εκκλησία για τη διακωμώδηση του «Μυστικού Δείπνου», οι διοργανωτές υποχρεώθηκαν να ζητήσουν συγγνώμη. Ομως, το κακό ήδη είχε γίνει προκειμένου να εξυπηρετήσει ο Μακρόν την ιδεολογική του ατζέντα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Σαρλ Σικλουνά, ο υψηλότερα ιστάμενος καθολικός αξιωματούχος στη Μάλτα, και ένας αξιωματούχος του πανίσχυρου Τμήματος Δόγματος της Πίστεως του Βατικανού, δήλωσαν ότι επικοινώνησαν με τον πρέσβη της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν για την «άσκοπη προσβολή». Σε μήνυμά του προς τον πρέσβη, που ανέβασε στο Χ, έγραψε: «Θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη και τη μεγάλη απογοήτευση απέναντι στην προσβολή προς εμάς τους χριστιανούς στη διάρκεια της τελετής έναρξης… Με μια ομάδα από καλλιτέχνες drag σόου να μιμούνται τον Μυστικό Δείπνο».
«Σαφώς δεν υπήρξε καμία πρόθεση να δείξουμε ασέβεια απέναντι σε οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα» δήλωσε, δίχως να πείσει κανέναν, η εκπρόσωπος της διοργάνωσης Αν Ντεσάμπ. «Η τελετή έναρξης επιχείρησε να γιορτάσει την ανοχή εντός της κοινότητας. Πιστεύουμε ότι επιτεύχθηκε αυτή η φιλοδοξία. Λυπούμαστε πολύ αν τυχόν ο κόσμος προσβλήθηκε» πρόσθεσε. Η θλιβερή τελετή έναρξης θα αποτελεί για πάντα αρνητικό σημείο αναφοράς των Αγώνων στο Παρίσι.
Οι «άνθρωποι-σκουπίδια», το χάος στα ΜΜΜ και ο άφαντος Μακρόν
Οι Γάλλοι, που ήθελαν να δείξουν την… ανοχή τους μέσω των ακροτήτων της τελετής έναρξης, δεν ήταν το ίδιο συμπεριληπτικοί και για τους αστέγους στο Παρίσι. Περισσότεροι από 12.000 άστεγοι, εκ των οποίων οι 3.500 ανήλικοι, εκδιώχθηκαν ακόμα και βίαια από τα προάστια του Παρισιού, επειδή θα «χαλούσαν» την εικόνα της πόλης…
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί που αντιμετωπίστηκαν σαν «σκουπίδια», που δεν χωρούσαν στην ίδια εικόνα με τον «λαμπερό» Πύργο του Αϊφελ, που οι Γάλλοι έδειξαν στις οθόνες μας εκατοντάδες φορές, σαν να πρόκειται για το πιο ιστορικό και σημαντικό έργο της ανθρωπότητας. Η αυστηρότερη αστυνόμευση έγινε το πρόσχημα για ένα άκρατο κύμα βίας και κακοποίησης από την αστυνομία κατά ιεροδούλων. Περισσότεροι από 1.000 φοιτητές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πανεπιστημιακή τους στέγη για να κάνουν χώρο σε αστυνομικούς και πυροσβέστες λόγω των Αγώνων. Διαπιστώθηκε ότι οι φοιτητές έμεναν σε εγκαταστάσεις με κατσαρίδες, μούχλα και ποντίκια.
Σοβαρά προβλήματα υπήρξαν και στις συγκοινωνίες, με το χάος που προκλήθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας στην έναρξη των Αγώνων και με τα μέτρα ασφαλείας των διοργανωτών να αποτυγχάνουν με το «καλημέρα». Σαν να μην έφτανε αυτό, πολλοί από τους οδηγούς πούλμαν που μετέφεραν τις αποστολές προέρχονταν από την επαρχία και δεν γνώριζαν τους δρόμους στο Παρίσι, αλλά ούτε την αγγλική γλώσσα. Από αυτά τα λεωφορεία, τα περισσότερα δεν διέθεταν κλιματισμό.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έτσι όπως τους έμαθε ο κόσμος, είναι πολύ μακριά απ’ αυτό που παρουσίασαν οι διοργανωτές. Ισως το πιο απογοητευτικό απ; όλα, όμως, είναι ότι ο Μακρόν, με την εμπιστοσύνη των Γάλλων στο πρόσωπό του να καταρρέει, έχει εγκαταλείψει οποιαδήποτε διπλωματική πρωτοβουλία και φαίνεται εγκλωβισμένος στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του.
Ολοι θυμούνται πως, όσο ένιωθε ισχυρός εντός Γαλλίας, επιχείρησε να προσεγγίσει ακόμα και τον Πούτιν στις αρχές του πολέμου με την Ουκρανία. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την παραδοσιακή προσπάθεια για «εκεχειρία» δεν έπραξε το παραμικρό. Είναι άφαντος για όσα γίνονται στο Ουκρανικό και το Παλαιστινιακό, ενώ είναι εκκωφαντικά απών και από τις εξελίξεις που «τρέχουν» το τελευταίο διάστημα με το Ιράν, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Χανίγια.
*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»
το είδαμε ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.