από το κανάλι Giannis Katseas
Σε κάθε Εθνος και σε κάθε εποχή ο Κύριος δίνει μέσω της Εκκλησίας του τους Αγίους οι οποίοι θα φωτίσουν και θα αγιάσουν το λαό. Έτσι και στο Σέρβικο λαό στην εποχή της τουρκοκρατίας ο Θεός έδωσε τον Άγιο και μεγάλο Θαυματουργό Βασίλειο του Όστρογκ , επίσκοπο Ζαχουμίου.
Γεννήθηκε στην περιοχή Χουμίου, όπου μεγάλωσε διδάσκοντας το φόβο και τη σοφία του Θεού. Από μικρό παιδί έδειξε ενδιαφέρον και συμμετείχε στις Θείες ακολουθίες, έκανε νηστεία και προσευχόταν ασταμάτητα. Στη συνέχεια έγινε Μοναχός και αγάπησε ακόμη περισσότερο τη Μοναχική ζωή και αφού χειροτονήθηκε σε Διάκονος, σύντομα έγινε και Ιερέας. Τον καιρό εκείνο οι Σέρβοι βρισκόταν υπό την αιχμαλωσία των Τούρκων και τους ασκούνταν μεγάλη επιρροή της ουνίας και της λατινικής προπαγάνδας. Τόσο οι κληρικοί της Ρώμης όσο και ο Πάπας πίστευαν ότι μπορούσαν να αναγκάσουν τους Ορθόδοξους Σέρβους να γίνουν Ρωμαιοκαθολικοί. Τότε ο Όσιος Βασίλειος αντέδρασε και δεν υπέκυψε στην λατινική αίρεση, μαζί του αντιστάθηκε και όλος ο Ορθόδοξος λαός που τον ακολούθησε στο έργο του ως Απόστολος μπαίνοντας σε κάθε σπίτι και χωριό, κηρύττοντας τις αλήθειες του Ευαγγελίου του Χριστού και της Ορθόδοξης πίστης.
Το έργο του δεν τελειώνει όμως εκεί, άρχισε να φροντίζει τους φτωχούς Ναούς, να ξαναχτίζει τους κατεστραμμένους Ναούς και να ανοικοδομεί σχολεία. Μετά τη δράση αυτή και την προσφορά του αποφασίζει να ταξιδέψει στο Άγιο Όρος όπου και έμεινε εκεί για ένα έτος. Επισκέφτηκε πολλά Μοναστήρια και εκεί γνώρισε πολλούς Ασκητές και Πνευματικούς Γέροντες. Το μεγαλύτερο διάστημα έζησε στο Σέρβικο Μοναστήρι του Χιλανδαρίου. Παρ όλο που ήταν νέος, είχε υψηλή Πνευματική ζωή και ως κύριο όπλο στη δράση του ήταν ο λόγος του θεού και η προσευχή. Η δύναμη των ευχών του ήταν τόσο μεγάλη που άρχισε να κάνει θαύματα και τότε ο λαός τον θεώρησε ως Αγιο διότι βεβαιώθηκε για τις προσευχές του, τα θαύματα του, την ασκητική ζωή και τις προβλέψεις του που ήταν δωρεά του Θεού. Οι Τούρκοι συνέχιζαν να βασανίζουν το Σέρβικο λαό, να λεηλατούν Ναούς και σπίτια μέχρι που ο κακοποιός Σανζάκ- μπέης της Ερζεγοβίνης έπιασε όλους τους προεστούς Σέρβους και τους κρέμασε στις πλατείες. Τότε οι ηλικιωμένοι της περιοχής γνωστοί του Αγίου τον συμβούλεψαν να φύγει στη Μονή του Όστρογκ, όπως και έπραξε. Βέβαια εκεί γνώριζε πολλούς Ασκητές και ιδιαίτερα τον γέροντα Ησαϊα και εγκαταστάθηκε στο σπήλαιο του όταν αυτος έφυγε από τη ζωή. Έζησε δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια και το έργο του ήταν πολύ μεγάλο. Κόσμησε με τοιχογραφίες το βράχο του Όστρογκ και προσπάθησε να μεταμορφώσει το βράχο σε Μοναστήρι. Ακούραστος στην άσκηση και τις προσευχές , στη νηστεία και τη σωματική εργασία ο Άγιος του Όστρογκ έφτασε σιγά σιγά στο τέλος της ζωής.
Κοιμήθηκε ήρεμα και χωρίς πόνους και δυσκολία παραδίδοντας την ψυχή του στα χέρια του Θεού στις 29 Απριλίου το 1671. Για τον ψαλμό επελεξα το Σερβικό αηδόνι Divna Ljubojević, η οποια το ψελνει πρώτα στα Ελληνικά και στην συνέχεια στα Σερβικά ..... • Kyrie Eleison Divna Ljubojević
Αφιερωμένο στον πολ'υτιμο αδερφικό μου φίλο Φιλόθεο Κεμεντζετζίδη που ήταν η αιτία να επισκεφτούμε αυτό το θαυματουργό Μοναστήρι της Ορθοδοξίας μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.