Σελίδες

22 Αυγούστου 2024

Η ΛΟΓΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων 
 
Μαθαίνω σημαίνει όχι μόνο συλλέγω εξακριβωμένα γεγονότα, αλλά και τα επεξεργάζομαι και τα κατανοώ. Και τα κατανοεί εκείνος που δε δέχεται τα γεγονότα όπως του τα προσφέρει η προπαγάνδα, αλλά τα επεξεργάζεται στο νου του συνδέοντας τα με τα προηγούμενα. Δηλαδή τα συσχετίζει, τα αναλύει τα συνθέτει και τα κατατάσσει χρονικά από το παρελθόν στο παρόν και τα επεκτείνει στο μέλλον. Προσπαθεί να βρει τον ειρμό της αιτίας ο οποίος καταλήγει στο αποτέλεσμα. 
 
Λόγου χάριν ο Α’ Π.Π (1914-1918) άρχισε από τη δολοφονία του διαδόχου της Αυστρίας στο Σαράγιεβο. Όμως κανείς αφελής δεν πιστεύει ότι αυτή ήταν η αιτία να σκοτωθούν εκατομμύρια άνθρωποι. Άλλη λοιπόν ήταν η πραγματική αιτία, δηλαδή ο οξύς Οικονομικός Ανταγωνισμός Γαλλίας και Αγγλίας με τη Γερμανία. Κανείς επίσης δεν πιστεύει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ήταν ένα στιγμιαίο γεγονός, αλλά οφείλεται στον ανταγωνισμό προκειμένου το ΝΑΤΟ να καταστήσει την Ουκρανία προωθημένη βάση του, κυριολεκτικά στο "στρατηγικό υπογάστριο» της Ρωσίας. Και όμως, η προπαγάνδα έχει κατορθώσει να θεωρεί τη Ρωσία ότι ξεκίνησε έναν άσκοπο πόλεμο παραλείποντας τα προηγούμενα γεγονότα, ότι δηλαδή η Ρωσία είχε θέσει «κόκκινη γραμμή» αν η Δύση εξόπλιζε την Ουκρανία με νατοϊκά όπλα, εξομοιώνοντας την περίπτωση της με εκείνη των πυραύλων της Κούβας και της κρίσεως του 1962 μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενώσεως. Για να παραλείψουμε τις καθησυχαστικές επιστολές των Νατοϊκών ότι θα απόσχουν από κάθε προώθηση του ΝΑΤΟ στα Ευρωπαϊκά εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ. Αυτός είναι ο σκοτεινός χώρος που μόνο οι ειδικοί τον γνωρίζουν και η προπαγάνδα τον εκμεταλλεύεται αγρίως. Απλώς το καθεστώς Ζελένσκι με την προώθηση δυτικών αντιβαλλιστικών οπλικών συστημάτων στην Ανατολική Ουκρανία έθετε υπό προειδοποίηση πέντε (5’)λεπτών τα Ρωσικά πυρηνικά όπλα. (Π.Ο)
 
Με τέτοιες αναλύσεις ο κριτικός νους οδηγείται σε μια χρήσιμη διάκριση (που έχει εισαγάγει η μαθηματική σκέψη) ανάμεσα στις «αναγκαίες» και στις «επαρκείς» συνθήκες. Αναγκαία για το παράδειγμα μας είναι εκείνη η συνθήκη που οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει για να εκραγεί ένας πόλεμος των διαστάσεων του παγκόσμιου πολέμου. Αν λ.χ ο Ζελένσκι και η Δύση δημιουργούσαν στην Ουκρανία μια “buffer zone” (ζώνη μαξιλάρι) όπως ήταν στο παρελθόν οι Σκανδιναβικές χώρες δεν υπήρχε η επαρκής συνθήκη ενάρξεως πολέμου. Όσο καιρό το ΝΑΤΟ δεν εξόπλιζε με σύγχρονα όπλα την Ουκρανία δεν υπήρχε επαρκής συνθήκη να εκραγεί η Ρωσική επίθεση. Αναγκαία έγινε η συνθήκη μετά την προώθηση νατοϊκών αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων που ουσιαστικά αχρήστευαν τις Ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις και καταστούσαν τη Μόσχα ευάλωτη σε βαλλιστικά πλήγματα. 
 
Και για να απαντήσουμε στο ερώτημα πότε εκτιμούμε ότι θα υπάρξει αναγκαία προϋπόθεση να κηρυχτεί πυρηνικός πόλεμος από τη Ρωσία; Αυτό θα γίνει όταν η Μόσχα εξαντλήσει τις συμβατικές της δυνατότητες στην αντιμετώπιση των εις βάθος επιθέσεων της Ουκρανίας στο έδαφος της και ίσως πλησιάζει. Τότε πιθανόν να προβεί στη χρήση περιορισμένης ισχύος τακτικών πυρηνικών όπλων σαν προειδοποιητικό μήνυμα προς τη Δύση «μέχρις εδώ και μην παρέκει». Όμως άπαξ και πέσουν τα πρώτα Π.Ο κανείς δεν είναι πλέον βέβαιος ότι δε θα κλιμακωθεί η σύρραξη σε μια πυρηνική ανταλλαγή μεταξύ Δύσεως-Ρωσίας. Πρώτη η Ευρώπη θα είναι το θύμα. 
 
Βέβαια, υπάρχει και ένα ενδιάμεσο στάδιο, δηλαδή εμπλοκή της Κίνας με συμβατικά στρατεύματα στο Ουκρανικό μέτωπο, γεγονός που θα περιπλέξει την κατάσταση με επέκταση του πολέμου μεταξύ Ανατολής και Δύσεως. Δυστυχώς, οι λαοί κάτω από την καταιγιστική πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ μένουν στο σκοτάδι, ενώ αυτοί δέχονται και τα οδυνηρά αποτελέσματα των πολέμων (Ουκρανίας-Μ. Ανατολής) και αυτοί θα είναι τα θύματα ενός Πυρηνικού Πολέμου. Ας εργασθούμε λοιπόν να πρυτανεύσει η λογική και να επικρατήσει τελικά η Ειρήνη.
 
(21/8/24) 
 
* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης 
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών 
amphiktyon@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.