Σελίδες

31 Αυγούστου 2024

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΗΣ SIEMENS ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ…

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
egerssi@otenet.gr
 
Εμείς όλα αυτά τα χρόνια αναδείξαμε πολλές άγνωστες πτυχές του πολιτικοοικονομικού σκανδάλου Siemens, αλλά και τις πολλές στενές σχέσεις που διατηρούσε η πολυεθνική Siemens με την οικογένεια Μητσοτάκη!
 
Με την σημερινή ευκαιρία, αυτής της εξωφρενικής δικαστικής απόφασης, θα ήθελα να σας θυμίσω κορυφαία σημεία που είχα αποκαλύψει σε άρθρα μου, όπως στο άρθρο “Σαμαράς εναντίον Μητσοτάκη και στη μέση Siemens και Novartis” στις 10 Φεβρουαρίου 2020!
 
Παρακάτω ένα απόσπασμα αυτού του άρθρου μου:
 
Εμείς σήμερα θα προσθέσουμε και άλλη μια ισχυρή παράμετρο που ήδη παίζει υπόγεια και θα έχει ενδεχομένως απρόβλεπτες παραμέτρους στην κυβέρνηση…
 
Τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με δικαστικό ρεπορτάζ, αναμένεται να καθαρογραφτεί (περί τις αρχές Μαρτίου) η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα “μαύρα ταμεία” της πολυεθνικής γερμανικής εταιρείας Siemens! Μια απόφαση που ήταν καταδικαστική για τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens Ελλάδος Μιχάλη Χριστοφοράκο, αλλά και για τον Χάινριχ φον Πίρερ, τον πρώην πρόεδρο της Siemens AG παγκοσμίως. Ο οποίος υπήρξε επί πολλά έτη σύμβουλος της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, αλλά και του πρώην Καγκελάριου Χέλμουτ Κολ.
 
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, να πούμε ότι ζει μόνιμα από το 2009 στο Μόναχο (όταν πέταξε στην ελευθερία, αφού είχε ξεσπάσει το πολύκροτο οικονομικό σκάνδαλο της Siemens, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή και με ΥΠΕΞ την Ντόρα Μπακογιάννη) απολαμβάνοντας της “ασυλίας” που του παρέχει η Άγκελα Μέρκελ! Να τονίσω επίσης, πως σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες μου, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος επισκέπτεται τακτικά μια περιοχή που παλαιότερα δεν επισκεπτόταν. Η περιοχή αυτή είναι η Tuerkenstrasse (τούρκικη συνοικία)! Και στο σημείο αυτό ας θυμίσω, ότι η πρώην σύζυγος του Μιχάλη Χριστοφοράκου, με την οποία απέκτησαν τα δυο παιδιά, ήταν Τουρκάλα! Ο δε πατέρας της, υπήρξε Πρόεδρος του Τουρκοελληνικού Επιμελητηρίου στην Άγκυρα και ο οποίος λεγόταν Ντεμιρέλ και επισκεπτόταν συχνά τη χώρα μας, διατηρώντας άριστες σχέσεις με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη! Στο Μόναχο ζει και ο Χάινριχ φον Πίρερ!
 
Έτσι μόλις καθαρογραφτεί η καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και τον Χάινριχ φον Πίρερ, θα επιδοθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδος, που θα έχει την υποχρέωση να την αποστείλει στο αντίστοιχο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Γερμανίας και στο πλαίσιο των διακρατικών σχέσεων των δυο χωρών, να ζητήσει τη σύλληψη των δυο ανδρών και την εκτέλεση των ποινών, που δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα!
 
Ο Χάινριχ φον Πίρερ, πέραν των άλλων που αναφέρω παραπάνω, υπήρξε πολύ στενός φίλος της Οικογένειας Μητσοτάκη! Σε αυτήν την στενή σχέση εντάσσεται και η παρασημοφόρηση στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών του Χάινριχ φον Πίρερ στις 21 Αυγούστου 2004! Μια παρασημοφόρηση που επιμελήθηκε ο τότε πανίσχυρος Μιχάλης Χριστοφοράκος!
 
Αυτή η παρασημοφόρηση, προετοιμάσθηκε από τον Απρίλιο του 2004 και όπως αναφέρεται στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου, κανονίζεται συνάντηση για τις 27 Απριλίου 2004 μεταξύ του Χριστοφοράκου και της Αρχιεπισκοπής (με τον Δημήτρη Φουρλεμάδη, πρώην επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης της Εκκλησίας “Αλληλεγγύη”), με θέμα: “…εβδομάδα, συνάντηση, παρασημοφόρηση”.
 
Έτσι, στις 21 Αυγούστου 2004 πραγματοποιήθηκε η παρασημοφόρηση του τότε ισχυρού άνδρα της Siemens AG της Γερμανίας, αλλά και παγκοσμίως! Ο οποίος μέσω των “μαύρων” ταμείων της Siemens Ελλάδος, έπαιρνε δουλειές από το ελληνικό Δημόσιο, αυξάνοντας τα κέρδη της γερμανικής εταιρείας…
 
Σε αυτή την κλειστή εκδήλωση όμως, ήταν – τυχαία φυσικά – προσκεκλημένος και ο τότε Βουλευτής της ΝΔ και σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά της συζύγου του Μαρέβα Γκραμπόφσκι!
 
Τα παραπάνω για ακόμη μια φορά έγραφα σε άρθρο μου στις 3 Οκτωβρίου 2022 με τίτλο: Στο απυρόβλητο της δικαιοσύνης η Siemens
 
Αλώβητη η Siemens και έτοιμη να κάνει δυναμικό Comeback στην ελληνική αγορά…
 
Τι έγινε από τότε μέχρι σήμερα; Όλοι αθώοι! 
 
Αφού μόλις (πριν λίγες μέρες) αποδείχτηκε η απόλυτη χειραγώγηση και της γερμανικής Δικαιοσύνης, με την απόφαση όνειδος και με την οποία η Siemens απαλλάσσεται από κάθε υποχρέωση για καταβολή αποζημίωσης στο ελληνικό δημόσιο (ο ΟΤΕ όταν διαπράχτηκαν τα οικονομικά – πολιτικά εγκλήματα ανήκε στο ελληνικό Δημόσιο)!
 
Όταν μάλιστα στην Ελλάδα είχαμε δικαστικές αποφάσεις για δωροδοκίες και καταδίκες (Τάσου Μαντέλη – Υπουργού του ΠΑΣΟΚ) και πολυετείς ποινές (Μιχάλη Χριστοφοράκου – Γενικού Διευθυντή και Ηλία Γεωργίου – Γενικού Διευθυντή Τηλεπικοινωνιών της Siemens)!
 
Παρ΄ όλα αυτά η ελληνική δικαιοσύνη και ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος φρόντισαν με τον ευεργετικό νόμο Τσίπρα να παραγράφουν τα πάντα!
 
Όλως τυχαίως λοιπόν και αφού είχαν περάσει 14+ χρόνια στη Γερμανία, το δικαστήριο του Μονάχου, λίγες μέρες πριν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μέσα στο κατακαλόκαιρο δηλαδή, αποφάσισε πως η Siemens δεν χρωστάει δεκάρα τσακιστή στον ΟΤΕ!
 
Αφού έτρεχαν αγωγές εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του ΟΤΕ! 
 
Να δούμε λοιπόν τι θα πράξει σήμερα ο νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, όταν τον Σεπτέμβριο επιβάλλεται να καταθέσει ο Οργανισμός τρεις εφέσεις διεκδίκησης πολλών εκατομμυρίων ευρώ! 
 
Δυο κατά της Siemens, μια στην Ελλάδα για 28 εκατομμύρια και μια στο Μόναχο για 68 εκατομμύρια! Αλλά και μια κατά της Ιντρακόμ στην Ελλάδα για 27 εκατομμύρια!
 
Ξανανοίξαμε και σας περιμένουμε, θα δηλώσουν Έλληνας Πρωθυπουργός και Αντικαγκελάριος της Γερμανίας… 
 
Εδώ όμως βρίσκεται η μεγάλη αποκάλυψη! 
Στην φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ποια χώρα τιμάται από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη;
 
Μα η πολυεθνική γερμανική εταιρεία Siemens! Η βιομηχανική ναυαρχίδα της Γερμανίας, που στην Ελλάδα έχει μαυρισμένο όνομα! 
 

Έτσι, προφανώς, με τις ευλογίες του Κυριάκου Μητσοτάκη η Siemens ανακοινώνει στα Social Media την εκεί παρουσία της και ανεβάζοντας δυνατό κλιμάκιο στη συμπρωτεύουσα! 
 
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην Θεσσαλονίκη θα παραβρεθεί και ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό! 
 
Ξεχνώντας βέβαια οι πάντες, τα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα διαφθοράς, με πρώτον τον Έλληνα Πρωθυπουργό, που τόσο αγαπάει αυτός και η οικογένεια του την γερμανική πολυεθνική εταιρεία Siemens!
 
Άλλωστε μην ξεχνάμε πως με Υπουργό των Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη πέταξε στην ελευθερία ο CIO της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος!
 
Το ρεύμα από τις εδώ ανεμογεννήτριες προορίζεται για την Γερμανία…
 
Αλλά δεν μας φτάνει μόνο η Siemens! Έχουμε και τις ανεμογεννήτριες! Την παθολογική αγάπη του Κυριάκου Μητσοτάκη! Και όπου καταστρέφονται δάση, φυτρώνουν ανεμογεννήτριες!
 
Όμως παρακολουθείστε παρακάτω τι αποκάλυψε η Πρόεδρος του Επιμελητήριου Περιβάλλοντος και Επίτιμη Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Μαρία Καραμανώφ, μιλώντας στο ραδιόφωνο Sferikos 99.3 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Χονδρόπουλο!
 
«Για την πράσινη ενέργεια μέσω του αέρα, στην Ελλάδα συνεχίζουν και εγκρίνονται αιολικά πάρκα καθώς το ρεύμα αυτό δεν προορίζεται για την χώρα μας αλλά για χώρες όπως την Γερμανία όπου ο φυσικός πλούτος τους διατηρείται ενώ στην χώρα μας καταστρέφονται δάση και σημαντικά οικοσυστήματα για να τοποθετηθούν νέες ανεμογεννήτριες. Παρότι έχουμε ήδη καλύψει τα αιτήματα της Ε.Ε. για την πράσινη ενέργεια μέσω του αέρα!»!
 
Επίσης τοποθετήθηκε λέγοντας πως:
«την καταστροφή του δασικού πλούτου προκαλεί η τοποθέτηση ανεμογεννητριών με την διάνοιξη δρόμων καθώς ακόμη και μετά την πάροδο ετών, που καθιστούν τις ανεμογεννήτριες μη λειτουργικές και βάση νόμου οι εταιρίες ΔΕΝ υποχρεούνται καν να τις απομακρύνουν»!
 
Είπατε κάτι; Πώς δεν άκουσα;
Ότι με τα Μνημόνια είμαστε πλέον κρατίδιο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας;

Η κυβέρνηση απαγόρευσε συγκέντρωση κατά της πολιτικής της από την Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων και άλλων οργανώσεων πολιτών

Απαγορεύθηκε, τυπικά με απόφαση του διευθυντή Αστυνομίας Αθηνών, αλλά ουσιαστικά με εντολή της κυβέρνησης, η διαδήλωση την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, στην πλατεία Συντάγματος χιλιάδων πολιτών που διοργάνωναν τα μέλη του κινήματος «Συντακτική Εθνοσυνέλευση – Άμεση Δημοκρατία» καθώς και η πραγματοποίηση προσυγκέντρωσης την ίδια ημέρα, στις 10:30, από μέλη της «Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων».
 
Όπως διευκρινίζει η ΕΛΑΣ, «η συγκεκριμένη απαγόρευση επιβάλλεται, αφ΄ ενός επειδή οι οργανωτές δεν γνωστοποίησαν στην κατά τόπο αστυνομική Αρχή, την πρόθεσή τους να καλέσουν το ευρύ κοινό να συμμετάσχει και αφετέρου γιατί από τη διεξαγωγή τους εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην συγκεκριμένη περιοχή, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων του σημείου πραγματοποίησής τους».
 
Ειδικά η Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων είναι από τις βασικές αντιστασιακές οργανώσεις πολιτών από την εποχή των Μνημονίων με έντονη πολιτική δράση.
 
Και έχουν επανειλημμένα στοχοποιηθεί και από τις κυβερνήσεις των Μνημονίων και τον μνημονιακό Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό.
Βασική τους στόχευση η ανατροπή των πολιτικών υποτέλειας στους δανειστές και η ανάδειξη πραγματικά δημοκρατικής κυβέρνησης.
 
Τα μέλη της είναι έφεδροι των Ειδικών Δυνάμεων και από τότε που ανακοίνωσαν το 2013 ότι «Η Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων επιθυμεί να κινητοποιήσει τον ελληνικό λαό, εναντίον των εχθρών του. Οι εχθροί του ελληνικού λαού είναι οι εκφραστές της πολιτικής οποιασδήποτε μορφής που άγει σε εθνική μειοδοσία, θανάτωση του μέλλοντος των Ελλήνων με οικονομικό και κατ’ επέκταση φυσικό τρόπο. Εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων και όχι ελληνικών, καταπάτηση του Συντάγματος, σφαγή των κοινωνικών δικαιωμάτων, νέκρωση της Χώρας», έγιναν εχθροί των κυβερνήσεων και του φιλοκυβερνητικού Τύπου.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Λυπάμαι που το λέω αλλά έχουν καταντήσει γραφικοί κάποιοι συμπατριώτες μας....
Μετά από τόσα, αντισυνταγματικά, άδικα, προδοτικά και άλλα που έχουμε ζήσει από το 2010 και μετά κυρίως, υπάρχουν ακόμα κάποιοι που δεν έχουν καταλάβει ότι ζούμε μια νεοταξικού τύπου χουντάρα....
 
Εχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε ότι ολόκληρη η συμπεριφορά των κομμάτων που κυβέρνησαν από το 2010 και μετά, με κορυφαία την τελευταία της ΝΔ του Μητσοτάκη (μέχρι την επόμενη), είναι εκτός από προδοτική, ανήθικη, αντίχριστη και άδικη, ακραία αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και εν ολίγοις χουντική...
ΜΜΕ και δικαστές έχουν ξεπουληθεί και οι πολιτικοί αλωνίζουν αλώβητοι και ανέγγιχτοι...

Και κάποιοι δυστυχώς φαντασιόπληκτοι συμπατριώτες μας συνεχίζουν να νομίζουν ότι χωρίς βία και χωρίς αντίσταση, θα πέσει το καθεστώς που στήνει εκλογές με ηλεκτρονική νοθεία αλλά κι όταν δεν την χρειάζεται όπως π.χ. στα δημοψηφίσματα... αν δεν την ευνοεί το αποτέλεσμα απλά δεν τα λαμβάνει υπόψιν...
 
Δείτε το δημοψήφισμα του 2015 όπου το 62% του λαού μας εν μέσω τρομοκρατίας και κλειστών τραπεζών ψήφισε όχι στα μνημόνια και στην καταστροφή που μας ετοίμασαν οι προδότες... αλλά και παλαιότερα το 2001 το θέμα με τις ταυτότητες όπου 3 εκατομμύρια Ελληνες πολίτες ενυπογράφως ζήτησαν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες...
 
Να δούμε πότε θα το πάρετε χαμπάρι, τουλάχιστον όσοι έχετε ακόμα μέσα σας το σθένος της αντίστασης, ότι με συγκεντρώσεις δεν λύνεται το πρόβλημα...
Θυμηθείτε τις συγκεντρώσεις εκατοντάδων χιλιάδων κατά των μνημονίων, τις οποίες τα ΜΜΕ έθαβαν, υποβάθμιζαν ή εξαφάνιζαν και τελικώς διέλυε η εκάστοτε κυβέρνηση με τα ΜΑΤ και με την βοήθεια των γνωστών αγνώστων αναρχικών κουκουλοφόρων...
 
Αυτοί για να πέσουν θέλουν αντίσταση τύπου ΕΟΚΑ στην Κύπρο....
Για να βγάλουν πλέον τον ακραία δολοφονικό χαρακτήρα τους, όπως έκαναν και οι Αγγλοι το 1955 στην Κύπρο μας... 
Μόνο με το αίμα μας θα σώσουμε τα παιδιά μας από αυτά τα σιχαμερά και προδοτικά αποβράσματα που καταστρέφουν μέρα με την μέρα την πατρίδα μας.
Να δούμε πότε θα το χωνέψετε... 

ΥΓ. Ελπίζω να μην νομίζετε με όσα λέω ότι θέλω να γίνει εμφύλιος πόλεμος και να θεωρήσουμε εχθρό μας τα παιδιά μας στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας...
Αλλωστε οι εχθροί μας δεν βρίσκονται ούτε μέσα στα στρατόπεδα, ούτε και στα αστυνομικά τμήματα... (αυτοί είναι εχθροί για άλλους...)
Οι δικοί μας εχθροί είναι συγκεκριμένοι, έχουν ονοματεπώνυμο.... και διαθέτουν τεράστιες περιουσίες.... 
Μετά από τόσα χρόνια τους γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά....

Αγιοκατατάχθηκε ο ιερομόναχος Χριστόφορος Παπουλάκος (μια -δόξα τω Θεώ- άκρως αντιδυτική και αντιοικουμενιστική αγιοκατάταξη)

Το Οικουμενικού Πατριαρχείο αποφάσισε την Αγιοκατάταξη του ιερομονάχου Χριστόφορου Παναγιωτόπουλου γνωστού ως Παπουλάκου, με τη μνήμη του να εορτάζεται στις 18 Ιανουαρίου του κάθε έτους. 
 
Ο Οσιώτατος Μοναχός Χριστοφόρος ο Παπουλάκος υπήρξε μια προσωπικότητα που συγκλόνισε στο διάβα του με τις προτροπές και τις παρεμβάσεις του, κυρίως όμως με το άδολο κήρυγμά του. Έζησε και έδρασε την εποχή του Όθωνα, εποχή που το ελληνικό κράτος προσπαθούσε να οργανωθεί ακολουθώντας τα πρότυπα των κρατών της Δυτικής Ευρώπης. Ο Παπουλάκος, με τη ζωή και τον αγώνα του εξέφραζε την αντίδραση του Ορθόδοξου Έλληνα έναντι των αλλοιώσεων από το κοσμικό πνεύμα που είχε αρχίσει να διεισδύει στις ψυχές των ανθρώπων, εξοβελίζοντας τις πατροπαράδοτες αξίες του πολύπαθου γένους μας. Υπήρξε μια από τις προσωπικότητες, που έδωσαν μάχη για να διασώσουν τον άνθρωπο από το νέο δυτικότροπο μοντέλο ζωής, κηρύττοντας όχι μόνο το λόγο του Θεού, αλλά και το λόγο του ανθρώπου.
 
Ο Μοναχός Χριστοφόρος, κατά κόσμον Χρήστος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στον Άρμπουνα στην περιοχή Κλειτορία των Καλαβρύτων, μετά το 1770. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τα πρώτα χρόνια του βίου του, καθώς ζούσε ως απλός χωρικός, γνωρίζοντας λίγα γράμματα. Ωστόσο η αγάπη του και η κλίση του στην Ορθόδοξη λατρεία ήταν έκδηλη από τη μικρή του ηλικία. Διαβιούσε ασκώντας το επάγγελμα του κρεοπώλη και σε προχωρημένη ηλικία συνέβη το θαύμα. Μετά από ένα παράξενο γεγονός στην οικία του έμεινε αναίσθητος και μεταφέρθηκε στο διπλανό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου επί τρεις ημέρες έμεινε πίσω από την Αγία Τράπεζα ως νεκρός. Το θεϊκό αυτό σημείο στην οικία του και η θαυμαστή ανάρρωσή του, τον συγκλόνισαν με αποτέλεσμα να παραδώσει την περιουσία του στα αδέρφια του και να εγκαταλείψει την κοσμική ζωή.
 
Σύμφωνα με τις πηγές, εκάρη Μοναχός στην ιστορική Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων, όπου Ηγούμενος ήταν ο πνευματικός του καθοδηγητής Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Λαμπρόπουλος. Έλαβε το όνομα Χριστοφόρος και άρχισε να περιφέρεται στα χωριά ασκώντας επαιτεία, ενώ στη συνέχεια μοίραζε στους φτωχούς τις ελεημοσύνες που συγκέντρωνε. Ζητούσε μάλιστα να μη διαδίδουν οι χωρικοί τις αγαθοεργίες του. Κατόπιν αναχώρησε για την Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Φίλια, ενώ αργότερα έγινε ερημίτης ζώντας σε μια σπηλιά κοντά στο χωριό Άρμπουνα.
 
Το 1830 εγκαταστάθηκε σε ένα κατάλυμα ζώων που ανήκε στην οικογένειά του, σε ένα όρος που απέχει τρία χιλιόμετρα από το χωριό Άρμπουνα. Εκεί έχτισε μια καλύβα και άρχισε την ανέγερση μικρής Ιεράς Σκήτης προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της οποίας είχε μια μικρή θαυματουργή εικόνα ως οικογενειακό κειμήλιο. Ξεκινά περιοδείες και κηρύττει στα χωριά της Αχαΐας και της Αρκαδίας, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει το οικοδόμημα της Ιεράς Σκήτης. Στη Σκήτη μόνασε με άλλους δύο Μοναχούς, τον Αβέρκιο και τον Κοσμά, με τους οποίους θα μείνει μαζί μέχρι το 1847, περίοδο που τους εγκαταλείπει και ξεκινά το κηρυκτικό του έργο. 
 
Η κηρυκτική του δράση αρχικά γινόταν κατόπιν πρόσκλησης των εκκλησιαστικών και των κατά τόπους πολιτικών αρχών, καθώς δε διέθετε άδεια ιεροκήρυκα. Στη συνέχεια όμως η Ιερά Σύνοδος του παρείχε την άδεια. Ο Μοναχός Χριστοφόρος ήταν περίπου εβδομήντα ετών, βραχύσωμος, με υπόλευκη γενειάδα, έφερε ράσο, καλογηρικό σκούφο και σταυροφόρο ράβδο. Ήταν όμως ακμαίος, παρά το μικρό ανάστημά του και ο κόσμος τον επονόμασε Παπουλάκο ή Αγιοπατέρα, ενώ σε πολλά έγγραφα αναφέρεται ως Παπουλάκης.
 
Ο λόγος του ήταν άδολος, απλοϊκός, ζωηρός και αποκτούσε ένταση και ευκρίνεια μπροστά στα πλήθη των πιστών. Χωρίς πομπώδες ύφος κήρυττε το λόγο του Χριστού και την αξία της χριστιανικής πίστης με απλές ηθικές διδαχές. Τα χαρίσματά του, όπως η διορατικότητα, η προορατικότητα και το προφητικό χάρισμα γίνονταν έκδηλα κατά τη διάρκεια των ομιλιών του. Τα πλήθη τον ευλαβούνταν για τις διδαχές και τα θαύματά του, εκδηλώνοντας την ευλάβειά τους παντοιοτρόπως. Έκοβαν κομμάτια από το ράσο του, τρίχες από τα γένια του, ακόμα και πέτρες από τα σημεία που πατούσε. Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα κομμάτια από το ράσο του μόλις κόβονταν, αμέσως αναπληρώνονταν. 
 
Όπου πήγαινε τον υποδέχονταν με χαρά, οι καμπάνες των Ιερών Ναών χτυπούσαν χαρμόσυνα, οι Ιερείς εξέρχονταν να τον προϋπαντήσουν, οι τοπικές αρχές, ο στρατός, οι δημοδιδάσκαλοι με τους μαθητές τους σε παράταξη τον ανέμεναν. Μετά την είσοδό του αναπαυόταν ή προσευχόταν για λίγο και κατόπιν ανέβαινε σε κάποιο εξώστη οικίας ή εξέδρα ή κάποιο μεγάλο δέντρο και ξεκινούσε τις διδαχές. Τα αποτελέσματα των διδαχών του ήταν εντυπωσιακά και αυτό του το αναγνώριζαν ακόμα και οι μετέπειτα διώκτες του. Αναζωπυρώθηκε η ουσιαστική συμμετοχή του κόσμου στην Ορθόδοξη λατρεία και ενισχύθηκε η πίστη στις χριστιανικές αξίες. Μειώθηκαν οι ληστείες και οι ζωοκλοπές, αυξήθηκαν οι ελεημοσύνες προς τους πτωχούς και η αγάπη φώλιασε στις ψυχές των ανθρώπων. Ο τύπος αφιέρωσε πλήθη άρθρων, προκειμένου να εξαίρει τις αρετές του ανθρώπου αυτού και τον αντίκτυπο που είχε ο λόγος του στην κοινωνία.
 
Αυτή η επίδραση που ασκούσε ο Παπουλάκος στα πλήθη ενοχλούσε την εξουσία, καθώς δρούσε ανασταλτικά στα σχέδιά της για ξενοκρατία και επικράτηση του Καθολικισμού και του Λουθηροκαλβινισμού ως επίσημη θρησκεία του κράτους. Ο Παπουλάκος έγινε ο εκφραστής της φωνής του λαού που ήθελε να διαφυλάξει την Ελληνορθόδοξη παράδοση, ως παρακαταθήκη της μακραίωνης ιστορίας του Ελληνισμού. Στο πλευρό του ήταν η Φιλορθόδοξη Εταιρεία, στην οποία φαίνεται ότι ανήκε ο Παπουλάκος και η οποία έδρευε στην Πάτρα με επικεφαλής το λόγιο Φλαμιάτο, καθώς και όλος ο πνευματικός κόσμος. Μάλιστα εμφανίστηκαν εκείνη την εποχή πολλοί Μοναχοί κήρυκες, κυρίως κολλυβάδες, οπαδοί του Παπουλάκου, που ονομάζονταν Παπουλάκηδες.
 
Ο Παπουλάκος στο λόγο του καταφέρεται εναντίον του Όθωνα και επικρίνει το σαθρό πολιτικό γίγνεσθαι. Η πνευματική αφύπνιση του Χριστόφορου είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να φοβηθεί και διέταξε τη σύλληψή του. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν συλλήψεις και άλλων κληρικών και Μοναχών, ενώ απειλούνταν οι Ιερές Μονές ότι η εξουσία θα τις κλείσει αν δε συνετιστούν. Όμως ο Παπουλάκος συνέχιζε να κηρύττει, έχοντας συμμάχους τον απλό κόσμο που τον προστάτευε όπου βρισκόταν. 
 
Με απάτη την 22 Ιουνίου 1852 κοντά στην Ιερά Μονή του Τζίγκου, στην περιοχή του Οίτυλου, την ίδια στιγμή που ξεψυχούσε δηλητηριασμένος ο Μοναχός Κοσμάς Φλαμιάτος στην Πάτρα, ο Παπουλάκος συνελήφθη. Η είδηση της σύλληψής του συγκλόνισε το λαό της Ελλάδας που τον θεωρούσαν ισαπόστολο. Μετά από τον εγκλεισμό του στη φυλακή, τις απάνθρωπες συνθήκες της κράτησής του, τη δίκη και την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, η Ιερά Σύνοδος τον έστειλε στην Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Θήρας το 1854 ώστε να είναι «ακίνδυνος».
 
Ο Παπουλάκος παρά τον εγκλεισμό του στην απομακρυσμένη αυτή Ιερά Μονή συνέχισε να κηρύττει και οι κάτοικοι του νησιού να τον επισκέπτονται, ενάντια σε κάθε απαγόρευση και απειλή. Μετά από λίγους μήνες αποφασίστηκε ο εγκλεισμός του στην Ιερά Μονή Παναχράντου στην Άνδρο. Εκεί οδηγήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο μοναχικό κελί, φρουρούμενος από ένα χωροφύλακα. Τις ημέρες μπορούσε να συμμετέχει κανονικά στο πρόγραμμα των Ακολουθιών της Μονής και το βράδυ εγκλειόταν. Με την πνευματικότητά του κέρδισε την υπόληψη του Ηγουμένου και των Μοναχών του Μοναστηριού, ενώ η φήμη του έλκυε πολύ κόσμο από όλη την Ελλάδα που έρχονταν στο νησί για να πάρουν την ευχή του και να τον ακούσουν να κηρύττει.
 
Ο ζήλος του Μοναχού Χριστοφόρου για κήρυγμα δεν έπαψε ούτε κατά τα χρόνια του σωματικού του περιορισμού. Διακήρυττε ότι «ο Λόγος του Θεού ου δέδεται». Κατά τον εγκλεισμό του στα πετρόχτιστα υπόγεια της Μονής Παναχράντου και ενώ δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής κατά θαυμαστό τρόπο ο Παπουλάκος χανόταν για κάποιες ημέρες και επέστρεφε ξανά. Η επίδραση των διδαχών του στο νησί ήταν καταλυτική και έχουν αναφερθεί πολλά θαυμαστά γεγονότα. Στην Άρνη ο Παπουλάκος ανέβηκε το ψηλότερο σημείο του νησιού στα Παρεκκλήσια της Παναγίας και του Προφήτη Ηλία για άσκηση και προσευχή. Εκεί τον είδαν οι ποιμένες, στους οποίους απηύθυνε νουθεσίες. Πιο χαμηλά από το Παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία σώζεται μέχρι σήμερα το «κελί του Παπουλάκου», που βρίσκεται στη ρίζα του βράχου και είναι πετρόχτιστο. Σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις εκεί διέμεινε επί τρεις ημέρες ο Γέροντας.
 
Κοιμήθηκε το βράδυ της 18ης προς 19η Ιανουαρίου 1861, ήσυχα και ταπεινά, αφού πρώτα, διαισθανόμενος την κοίμησή του, συγχωρέθηκε και ετοιμάστηκε με τα Μυστήρια της Εκκλησίας. Οι πατέρες της Μονής τον τίμησαν ως Άγιο. Ετάφη στο κοιμητήριο της Ιεράς Μονής Παναχράντου Άνδρου στο Φωτοδότιο. Από τους πρώτους χρόνους της κοίμησής του έγιναν προσπάθειες για την ανακομιδή των λειψάνων του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ωστόσο παντού φιλοτεχνούνταν εικόνες του σε όλη την επικράτεια μέχρι την Κωνσταντινούπολη και χτίζονταν Ναοί στη μνήμη του. Το 1793 ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Γεώργιος μερίμνησε, προκειμένου να μεταφερθεί η κάρα του Παπουλάκου στο Ναό της Ιεράς Σκήτης της Κοιμήσεως στη γενέτειρά του. 
 
Ο Παπουλάκος, ο φτωχός Μοναχός, εντάσσεται στη χορεία των Αγίων της Ορθοδοξίας και των μεγάλων προσωπικοτήτων του γένους από το φιλόχριστο πλήρωμα της πατρίδας μας. Επιπλέον έχει χαρακτηρισθεί εύστοχα ως ο πρώτος εθνομάρτυρας του ελεύθερου Ελληνικού κράτους
 
Η ασπρόμαυρη φωτογραφία τοῦ Παπουλάκου, ἡ ὁποία σύμφωνα μὲ τὸν κ. ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟ Α., τέως προέδρου τῆς Ἕνωσης Ἀρμπουνέων – Καλαβρύτων στὴν Ἀθήνα «Ὁ Ἅγιος Ἀθανάσιος», εἶναι ἡ μοναδικὴ ποὺ σώζεται. Βρέθηκε τυχαία ἀπὸ ἕνα μέλος τῆς Ἕνωσης σὲ ἕνα κουρεῖο στὴν Ἀθήνα, ὅπου ὁ ἰδιοκτήτης τοῦ καταστήματος τὴν κατεῖχε ὡς κειμήλιο ἀπὸ τοὺς γονεῖς του. Στὸ κάτω μέρος τῆς φωτογραφίας διακρίνονται μετὰ δυσκολίας ἡ λέξη «ΠΑΠΟΥΛΑΚΟC» καὶ ἡ χρονολογία «ΑΩΝ» (=1850). Τὰ χαρακτηριστικά του προσώπου ποὺ εἰκονίζεται ταιριάζουν καταπληκτικὰ στὶς περιγραφὲς τοῦ Παπουλάκου καὶ ἄλλωστε δὲν ὑπάρχει κανένας λόγος νὰ ἀμφισβητηθεῖ ἡ γνησιότητά της. (Βρίσκεται στοῦ ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ Α. Α., Ὁ Ἀληθινὸς Παπουλάκος, Ἀθήνα 1984, σ. 3).
 

Έρχεται το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» καθώς η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους.
 
Ο νέος ψηφιακός φάκελος θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τα ακίνητα των φορολογούμενων από τα βασικά χαρακτηριστικά τους όπως είδος ακινήτου, επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας έως και εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών.
 
Ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος για την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων θα περιλαμβάνει:
  • Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «Περιουσιολογίου» το οποίο έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων. Τα στοιχεία του Περιουσιολογίου θα μεταφερθούν, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων. Στη συνέχεια οι κάτοχοι των ακινήτων θα ελέγξουν την περιουσιακή τους εικόνα και αν διαπιστώσουν διαφορές ή παραλείψεις θα προχωρήσουν σε διορθώσεις.
  • Τα στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια ακίνητων αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων στο οποίο καταγράφονται τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από ενοίκια. Στην νέα ειδική εφαρμογή θα έχουν πρόσβαση και οι ενοικιαστές οι οποίοι θα βλέπουν τα ακίνητα που ενοικιάζουν σε και σε περίπτωση που εντοπίζουν αποκλίσεις (π.χ. μικρότερο μίσθωμα από αυτό που καταβάλουν στον ιδιοκτήτη του ακινήτου) ή διαπιστώσουν ότι δεν έχει δηλωθεί το μισθωμένο ακίνητο θα υποχρεωθούν να δηλώσουν τα ακίνητα που ενοικιάζουν και τα ποσά – μισθώματα που πληρώνουν. Με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει άμεσα τα ακίνητα που δηλώνονται ως εκμισθούμενα καθώς και τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές.
Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Επίσης το Μητρώο αυτό θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.
 
Κτηματολόγιο
 
Συγχρόνως, το Μητρώο θα διασυνδεθεί:
  • Με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων, οι δε δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται και αυτές στα δικά τους έντυπα Ε1 και να μην χρειάζεται ουσιαστικά καμία πρόσθετη ενέργεια συμπλήρωσης στοιχείων τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους ενοικιαστές.
  • Με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν αποκλίσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί από τους ιδιώτες και από το Δημόσιο, αλλά και να αποκαλυφθούν και να αποτυπωθούν οι διαφορές και οι διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου επί αμφισβητούμενων εκτάσεων.

Ιδρύουν νέο κόμμα Σαμαράς και Καραμανλής;

Γράφει ο
Δημήτριος Γκιουζέλης
 
Οι λυκοφιλίες είναι ένα σύνηθες γεγονός στην πολιτική! Εσχάτως παρατηρούμε την ανάδειξη μια τέτοιας λυκοφιλίας, μεταξύ δυο πρώην πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή - φιλία που πριν μερικά χρόνια θα φάνταζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας - οι οποίοι συνασπίστηκαν για να ανατρέψουν την παντοκρατορία του Κυριάκου Μητσοτάκη!
 
Βλέπουμε δηλαδή δυο πρώην πρωθυπουργούς, που έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους σε καταστροφικές για τον τόπο κυβερνήσεις της ΝΔ, να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ανατρέψουν το τρίτο μεγάλο τζάκι της παράταξης, το οποίο σήμερα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί πανθομολογουμένως, τη χειρότερη και καταστροφικότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. 
 
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν και αποτελούν τις χειρότερες στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας σε περίοδο μη διάσπασης, δεν φαίνεται να πτοούν τον Μητσοτάκη, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να δήλωσε πως θα κυβερνάει ακόμα και με 5%!
 
Στην πραγματικότητα όμως η φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέσα σε ένα χρόνο είναι ραγδαία και το 41% του Ιουνίου 2023, ένα χρόνο μετά φαίνεται να έχει κατρακυλήσει κάτω από το 20%! Οι γριές αλεπούδες της πολιτικής, αντιλαμβάνονται πως τώρα είναι η ευκαιρία τους να επανακάμψουν και να αντεπιτεθούν στον Μητσοτάκη, επιδιώκοντας να πάρουν και πάλι στα χέρια τους την εξουσία.
 
Οι κινήσεις τους είναι πολύ καλά μελετημένες. Οι δύο πρώην πρόεδροι είναι αποστασιοποιημένοι από την ηγεσία του κόμματος και το έδειξαν με την εκκωφαντική τους απουσία από τον προεκλογικό αγώνα στις ευρωεκλογές, ενώ δεν έλειψαν και δημοσιεύματα που ανέφεραν πως έσπρωξαν ψηφοφόρους τους, προς την Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία πήρε τελικά έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Με τις θητείες τους ως πρωθυπουργοί και ως πρόεδροι της ΝΔ, έχουν δημιουργήσει με τα χρήματα του ελληνικού λαού, τους δικούς τους ιδιότυπους στρατούς ψηφοφόρων, ενώ συνεχίζουν να έχουν σημαντική επιρροή σε μερίδα του τύπου και των ΜΜΕ. Με την ιδιότυπη συμμαχία τους, χτυπούν με προσεκτικά χτυπήματα τον Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα σχεδιάζουν τις κινήσεις τους για την επόμενη μέρα.
 
Η κοινή παρουσία τους στον κατάμεστο Πολεμικό μουσείο τον περασμένο Ιούλιο, ήταν ένα ισχυρό μήνυμα αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Μητσοτάκη. Μπροστά σε ένα ετερόκλητο κοινό, το οποίο αποτελούνταν από ανθρώπους της ΝΔ, κάποιους που έφυγαν απ΄ αυτήν ως απογοητευμένοι στην πορεία των ετών, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης, την Αφροδίτη Λατινοπούλου και αρκετούς ιερωμένους, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής εξαπέλυσαν μύδρους, πολιτικούς και προσωπικούς, κατά της κυβέρνησης, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη. 
 
Τα δημοσιεύματα των μέσων που στηρίζουν τη συμμαχία τους, κάποια εντέχνως καλοστημένα βίντεο που υποστηρίζουν πως οι δυο πρώην πρωθυπουργοί έχουν ακόμα και τη στήριξη Γερόντων του Αγίου Όρους, θα πρέπει δεόντως να μας απασχολήσουν, γιατί οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, γνωρίζουν πολύ καλά πώς να κατευθύνουν και να αξιοποιούν προς όφελος τους, όλες τις δυνατότητες που τους δίνουν τα ΜΜΕ. 
 
Συν τοις άλλοις, η πρώτη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, με τη λήξη των θερινών διακοπών, είναι πραγματικός κόλαφος για την κυβέρνηση αλλά και για ολόκληρο το κομματικό στερέωμα, το οποίο φαίνεται να βρίσκεται στο όριο της πλήρους διάλυσης! Η Ν.Δ., τρεις μήνες ύστερα από τις ευρωεκλογές, έχει πέσει στο 22,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 8,3% και πέμπτο κόμμα και στην απάντηση στο ερώτημα «Τι θα ψηφίζατε αν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή», τα κόμματα της σημερινής Βουλής δεν θα ξεπερνούσαν -αθροιστικά- το 66,9% στην πρόθεση ψήφου.
 
Τα παραπάνω ενισχύουν την άποψη πως οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, βλέπουν σαν χρυσή ευκαιρία τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει με ευκολία τους αφελείς ψηφοφόρους, καθώς αυτό θα τους εμφανίσει πως κόβουν τον ομφάλιο λώρο που τους συνδέει με τη ΝΔ και κατ΄ επέκταση στη συμμετοχή τους στην ψήφιση των μνημονίων, αλλά και στη ψήφιση των νομοσχεδίων για τους ΛΟΑΤΚΙ, τη νέα ταυτότητα και των άλλων νομοσχεδίων που έβαλαν την ταφόπλακα στο ελληνικό κράτος. 
 
Αντιμέτωπος για πρώτη φορά με αυτή την εσωτερική αμφισβήτηση και καθώς οι δυο πρώην πρωθυπουργοί φέρεται να ελέγχουν ένα σημαντικό αριθμό βουλευτών της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις διαψεύσεις, δεν αποκλείεται αιφνιδιαστικά να προκηρύξει εκλογές μέσα στο 2025, καθώς αυτές θα γίνουν με λίστα και θα του δώσουν το πλεονέκτημα, να απαλλαγεί από εσωκομματικά βαρίδια, να προλάβει τη δημιουργία του νέου κόμματος και να προσπαθήσει μα περισώσει όσο μπορεί την επιρροή του στη ΝΔ. 
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι πως ο λαός μας πάσχει, δυστυχώς, από αμνησία. Ελλείμματα μνήμης για θανάσιμα, ασυγχώρητα εγκλήματα των κυβερνήσεων που οδήγησαν τη χώρα και το λαό της σ’ αυτή την τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε:
 
1ο Έγκλημα: Η -ανεξήγητη- επιμονή του Γιώργου Παπανδρέου να βάλει την Ελλάδα στο ΔΝΤ, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος αυτό να συμβεί.
 
2ο Έγκλημα: Η υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, το οποίο υπέγραψαν Καραμανλής, Σαμαράς και Μητσοτάκης, το οποίο ουσιαστικά έδεσε χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό, και τον παρέδωσε αλυσοδεμένο στους δανειστές του.
 
3ο Έγκλημα: Η εντελώς αδικαιολόγητη και ασυγχώρητη άρνηση τους να επιδιώξουν την έγκαιρη αναδιαπραγμάτευση - αναδιάρθρωση του χρέους, τότε που ήταν η μοναδική ελπίδα σωτηρίας μας.
 
4o Έγκλημα: Η αταλάντευτη εθελόδουλη θέση τους, σχετικά με την απόφαση παραμονής στην Ευρωζώνη πάση θυσία, ακόμη και με αντάλλαγμα την παράδοση βωμών και εστιών στους βαρβάρους.
 
5o Έγκλημα: Η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (με υπουργό οικονομικών τον Βαρουφάκη) να κλείσει τις τράπεζες για τρεις εβδομάδες (από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 που έκλεισαν, οι τράπεζες άνοιξαν ξανά στις 20 Ιουλίου), ενώ εφαρμόστηκαν έλεγχοι στα τραπεζικά εμβάσματα από ελληνικές τράπεζες σε ξένες τράπεζες και τα όρια για αναλήψεις μετρητών περιορίστηκαν σε μόλις 60 ευρώ ανά ημέρα (capital controls).

6o Έγκλημα: Το «όχι» του δημοψηφίσματος σε ένα νέο πακέτο διάσωσης από την Ευρώπη, που στη συνέχεια έγινε «ναι» από την κυβέρνηση Τσίπρα ο οποίος αντί να σεβαστεί την εντολή του λαού και προχωρήσει στον δρόμο της σύγκρουσης, επέλεξε τον συμβιβασμό με τους δανειστές και στο τρίτο Μνημόνιο, το οποίο συνυπέγραψαν Καραμανλής, Σαμαράς και Μητσοτάκης.

7o Έγκλημα: Η εκτίναξη της ανεργίας που ανάγκασε περισσότερους από 800.000 νέους μας να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. 
 
8o Έγκλημα: Ασύγγνωστα εγκλήματα που παραμένουν ατιμώρητα χωρίς να αποδοθεί δικαιοσύνη, όπως το έγκλημα των Τεμπών, τα κόκκινα δάνεια που κλέβουν το βιος των Ελλήνων πολιτών, η έκρηξη της ακρίβειας που οδηγεί τους πολίτες σε απόγνωση και πολλά άλλα που χρειάζονται ολόκληρους τόμους για να καταγραφούν. 
 
9ο Έγκλημα: Η προδοτική συμφωνία των Πρεσπών και η διαχρονική εθελοδουλία των ελληνικών κυβερνήσεων έναντι της Τουρκίας.
 
Οι αναμνήσεις δεν διαγράφονται, αλλά δυστυχώς δεν ανακαλούνται αυθόρμητα από τους πολίτες όταν έρχεται η ώρα της κάλπης. Αργά ή γρήγορα, ο λαός θα κληθεί και πάλι να προσέλθει στην κάλπη. Εύχομαι αυτή τη φορά να μη δώσει συγχωροχάρτι σε παλιούς πρωθυπουργούς και βουλευτές που έχουν ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης για το σημερινό κατάντημα της Ελλάδας, αλλά να εμπιστευτεί εκείνους τους ανθρώπους που δεν υπέγραψαν μνημόνια, δεν συμμετείχαν σε κανένα πόστο στις κυβερνήσεις και στα κόμματα που φέρουν ακέραια την ευθύνη για τη σημερινή τραγωδία της Ελλάδας. Η ελεύθερη και αξιοπρεπής Ελλάδα που οραματιζόμαστε, δεν μπορεί να οικοδομηθεί «από τα ίδια σαθρά υλικά τα οποία την οδήγησαν στην κατάρρευση».
 
Δημήτριος Γκιουζέλης
Πολιτευτής. 1ος επιλαχών στην Α΄ Θεσσαλονίκης 
Υπεύθυνος της Θεματικής Ομάδας Τουρισμού της ΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ ΣΑΛΠΙΣΜΑ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

Για την ασεβέστατη πράξη του επισκόπου Περιστερίου κ. Γρηγορίου, να αφαιρέσει τον Εσταυρωμένο/Σταυρό πίσω από την Αγία Τράπεζα όλων των ιερών ναών και αντ’ αυτού να τοποθετήσει ένα περίλαμπρο δεύτερο δικό του θρόνο.
 
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 – 16:30 μμ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ (Σταθμός Μετρό - Περιστέρι)
 
Και πορεία από πεζόδρομο Εθν.Αντιστάσεως μέχρι το επισκοπείο
Ελάτε να ομολογήσουμε Ιησούν Χριστόν Εσταυρωμένον
Ελάτε να προκαλέσουμε έναν «πνευματικό σεισμό» πολλών ρίχτερ!
 
* Όποιος πιστός θέλει να εκδηλώσει την αντίθεσή του, στην έξωση του Εσταυρωμένου, με τρόπο που αρμόζει στο ορθόδοξο ήθος, είναι ευπρόσδεκτος. Καμία εκτροπή, της φιλήσυχης διαμαρτυρίας μας, δεν θα γίνει αποδεκτή από οποιονδήποτε και θα αποκλειστεί με κάθε νόμιμο μέσο.
 
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Του αγώνα για την αποκατάσταση του Εσταυρωμένου

Ο Νίκος Βασιλειάδης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Μέλος ΔΕΠ πανεπιστημίου Μακεδονίας, αποκαθιστά την αλήθεια για την δικαστική νίκη κατά των Σκοπιανών…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ 
 
Προς γνώσιν και αποκατάσταση της ιστορικής αληθείας:
 
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων (σήμερα με την ιδρυτική ονομασία Εθνική Οργάνωση Μακεδονομάχων) επί εκατό και πλέον έτη στοχοθετεί στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προάσπιση των συμφερόντων του Μακεδονικού Ελληνισμού, πέραν πάσης προσωπικής επιδίωξης, υπήκοντας στους προγόνους μας, που έδωσαν το αίμα τους για να αναπνέει η Μακεδονία Μας Ελεύθερα και Ελληνικά. 
 
Διό και μόλις πληροφορηθήκαμε την ίδρυση σωματείου με τον «ψευδώνυμο και παραπειστικό» τίτλο «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» ασκήσαμε άμεσα τριτανακοπή, υποσχόμενοι να μη φεισθούμε οιουδήποτε κόστους και εξόδων (εξ ιδίων) άχρι της τελικής μας δικαίωσης. 
 
Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΗΡΘΕ! Με την απόφαση 83/2024 το Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας ακύρωσε τη λειτουργία του συλλόγου αυτού, που δολίως αποσκοπούσε στην ανακάλυψη ανύπαρκτης μακεδονικής μειονότητας και έγερση μειονοτικού ζητήματος, ως μη έδει. 
 
Παράλληλα, εκδόθηκε και η 82/2024 απόφαση, που αφορά την έφεση της κας Εισαγγελέως κατά της απόφασης αναγνώρισης του περί ου ο λόγος σωματείου. Τούτου ένεκα, λόγω του επεκτατικού αποτελέσματος της απόφασης, σωματεία ή φορείς, που πρωτόδικα κατέθεσαν αρχικά τριτανακοπή σε αναρμόδιο δικαστήριο ή δεν κατέθεσαν έφεση ή δεν επέδωσαν την ασκηθείσα έφεση και δεν παραστάθηκαν κατά τη συζήτηση στις 06.03.2024 (αρνούμενοι ή αδυνατώντας να επωμιστούν το οικονομικό κόστος των ενδίκων μέσων) εμφαίνονται ως «δικαιωμένοι»! 
 
Επιθυμούμε λοιπόν να καταστήσουμε απολύτως καταληπτό πως η όποια προσπάθεια για κομματική, πολιτική εκμετάλλευση ή προσωπική προβολή των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης συνιστά μία εκδήλωση ανοίκειας προσβολής ημών και των προγόνων μας και, εξυπηρετεί, εκούσια ή ακούσια, τις στοχεύσεις των φιλοσκοπιανών κύκλων, αν χρειαστεί δε, θα προασπίσουμε με τα αναγκαία νομικά μέσα την αποφυγή της φαλκίδευσης του Εθνικού μας Αγώνα. ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ! 
 
ΥΓ: Να ευχαριστήσουμε την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (που μαζί με την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ αποτελούν τις μόνες νησίδες αληθούς και εθνικής δημοσιογραφίας) που «σήκωσε ψηλά» το ευαίσθητο αυτό εθνικό θέμα, καθώς και την πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του Αρείου Πάγου κα Κατερίνα Θάνου, για την πολύτιμη αρωγή και τον αγώνα της για την τελική δικαίωση. 
 
Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος 
 
Νίκος Βασιλειάδης – Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Μέλος ΔΕΠ πανεπιστημίου Μακεδονίας 
(Διωκόμενος από τους εθνομηδενιστικούς – φιλοσκοπιανούς κύκλους εντός και εκτός πανεπιστημίου)

 
 
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ακύρωσε το έκτρωμα του ειρηνοδίκη Φλώρινας, που επέτρεπε να διδάσκεται η σλαβική διάλεκτος ως «μακεδονική» γλώσσα
 
Τέλος στη ΜΚΟ που ήθελε να επιβάλει στην Ελλάδα τα σκοπιανικά ως δήθεν «μακεδονικά» βάζει η απόφαση του μονομελούς Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, έπειτα από αγώνα δύο ετών.
 
Το συγκεκριμένο σωματείο, που εμφανίστηκε ξαφνικά στη Φλώρινα ως δήθεν «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα», για να προωθήσει κάτι που το ίδιο αποκαλεί αυτοβούλως ως «μακεδονικά», οδηγείται πλέον σε λουκέτο.
 
Η κακή αρχή έγινε με μια ακατανόητη απόφαση του Ειρηνοδικείου Φλώρινας το 2022, που τώρα ακυρώνεται από το Εφετείο. Ηταν τότε που αναγνωρίστηκε το «σωματείο» για την… προώθηση της «μακεδονικής» γλώσσας, με παραθυράκια από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το Ειρηνοδικείο Φλώρινας, με απόφασή του στις 27 Ιουλίου 2022, είχε εγκρίνει την ίδρυση του σωματείου, ωστόσο η εισαγγελέας Πρωτοδικών Φλώρινας Αναστασία Καλαϊτζή κατέθεσε ανακοπή, με το σκεπτικό πως η απόφαση αναγνώρισης του σωματείου παραβιάζει τη διεθνή Συμφωνία των Πρεσπών, με υπόνοιες για προσπάθεια δημιουργίας μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.
 
Οταν είχε ανακοινωθεί η έγκριση της αίτησης τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, έσπευσε αμέσως ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ να πανηγυρίσει για την εξέλιξη, κάνοντας λόγο για «δικαίωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».
 
Σκοποί του σωματείου, σύμφωνα με το καταστατικό της, ήταν:
 
1 Η διατήρηση και καλλιέργεια της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα.
2 Η υποστήριξη της εισαγωγής της «μακεδονικής» γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
 
Ενα από τα εθνικά εγκλήματα στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι στο άρθρο 1 παρ. 3β και 3γ οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ονομάζονται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική». Μόνο το άρθρο 7 παρ. 4 δέσμευε τα Σκόπια να αναγνωρίσουν ότι «η επίσημη γλώσσα τους, η μακεδονική, ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών».
 
Από την αρχή στην επίσημη τρίγλωσση ιστοσελίδα της ΜΚΟ «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» δεν υπήρχαν πληροφορίες για τα πρόσωπα που αποτελούσαν το Δ.Σ. και τηλέφωνα επικοινωνίας, πάρα μόνο ένα email.
 
Για την απόφαση του ειρηνοδίκη είχε αρθρογραφήσει στη «δημοκρατία» τον Δεκέμβριο 2022 η πρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ. και πρώην πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, κάνοντας λόγο για «εθνικό κι όχι πολιτικό ή κομματικό ζήτημα», για το καταστατικό του σωματείου που «παραβιάζει τον νόμο και τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών» κι ευθέως για «εσφαλμένη απόφαση του ειρηνοδίκη Φλώρινας», που, εκτός των άλλων, «ενέκρινε το σωματείο με τη μορφή ΜΚΟ, ώστε να δικαιούται και κρατικής επιχορήγησης από το υπουργείο Πολιτισμού»:
 
«Οι περιγραφόμενοι σκοποί του εν λόγω σωματείου συνιστούν προκλητικές προπαγανδιστικές ενέργειες, απροκάλυπτη καλλιέργεια και υποδαύλιση αλυτρωτισμού, αναθεωρητισμού και εχθρότητας σε βάρος των Ελλήνων και ακραίες εθνικιστικές δηλώσεις και κατ’ ακολουθία ευρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με όλους τους προαναφερθέντες ουσιώδεις όρους της Συμφωνίας».
 
Οταν τον Μάρτιο 2023 το δικαστήριο Φλώρινας απέρριψε τις αιτήσεις για τη διακοπή λειτουργίας του «Κέντρου», η ΜΚΟ έκανε επίθεση και κατά των εισαγγελικών Αρχών, μιλώντας για «πολλαπλές καταγγελίες “τρίτων” από εξτρεμιστικές ελληνικές οργανώσεις και την Εισαγγελέα της “Λέριν” / Φλώρινας, που ζήτησαν από το δικαστήριο να ανακαλέσει την εγγραφή της οργάνωσης. Με την ιστορική απόφαση της 16ης Μαρτίου 2023 το Πρωτοδικείο Φλώρινας απέρριψε την καταγγελία του Εισαγγελέα. Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα παραμένει νόμιμα εγγεγραμμένο».
 
Οι δικαιωμένοι φορείς
 
Η υπόθεση, όμως, οδηγήθηκε στη συνέχεια στο Εφετείο, το οποίο τώρα με απόφασή του ακυρώνει τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις κι επί της ουσίας καταργεί αυτό το μόρφωμα που παρουσιάστηκε από τα Σκόπια ως «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα». Η δικαστική απόφαση δέχεται τις εφέσεις και «ακυρώνει τη διαταγή του ειρηνοδίκη Φλώρινας του 2022, με την οποία έγινε δεκτή η κατάθεσης αίτηση περί έγκρισης – δημοσίευσης του καταστατικού κι εγγραφής στο οικείο τηρούμενο στο Πρωτοδικείο Φλώρινας βιβλίο με την επωνυμία “Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα” και έδρα τη Φλώρινα».
 
Δικαιωμένοι είναι οι 16 φορείς που είχαν συνταχθεί με την ανακοπή, μεταξύ των οποίων η Παμμακεδονική Ενωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδας – Αυστραλίας, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, ο Σύνδεσμος Προάσπισης Μακεδονίας – Θράκης, ο πρόεδρος των «Πατριωτών» Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και 60 μέλη του κόμματος, με επικεφαλής τη Μελίνα Εμφιετζόγλου.
 
Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου δήλωσε: «Νιώθω δικαιωμένος και καλώ όλους τους Μακεδόνες να παρακολουθούν τις ύπουλες προσπάθειες των Σκοπιανών που δεν τηρούν ούτε την τόσο ευνοϊκή γι’ αυτούς, κατάπτυστη για εμάς, Συμφωνία των Πρεσπών». Μέχρι χθες το απόγευμα η σελίδα της ΜΚΟ στο facebook δεν είχε κάποια νέα ανάρτηση, που να αναφέρεται στην τωρινή δικαστική απόφαση, ενώ η ιστοσελίδα φαινόταν να μη λειτουργεί.
 
Πρόκληση
 
Οπως προκύπτει από τις καταθέσεις και τις παρεμβάσεις για την υπόθεση, που αναφέρονται στην απόφαση 82/2024 του Μονομελούς Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, «με τη δράση του εν λόγω σωματείου υπήρξε πρόκληση του κοινού αισθήματος και πλαστογράφηση της Ιστορίας, καθώς και της ελληνικής και βουλγαρικής γλώσσας, δημιουργώντας ένα οιονεί γλωσσικό μόρφωμα, με αυθαίρετο ονοματολογικό προσδιορισμό».
 
Επίσης, ότι το σωματείο αυτό «παρουσιάζει μια μακρόχρονη εμμονική προσπάθεια περί προώθησης της προπαγάνδας διά της μεγάλης ιδέας του μακεδονικού έθνους», όπως και ότι «οι σκοποί του αναγνωρισθέντος σωματείου είναι ασαφείς, καθώς το καταστατικό του είναι αντικειμενικά πρόσφορο να δημιουργήσει παραπλανητική εικόνα και την εντύπωση ότι αυτό ενδεχομένως να επιδιώκει την προώθηση άλλου γλωσσικού ιδιώματος, υπό τον τίτλο μακεδονική γλώσσα».

Ο άγνωστος Θεός...

Ἦρθε μία μέρα νά μέ δεῖ κάποιος, ἕνας ἄνθρωπος πού ἔψαχνε νά βρεῖ τόν Θεό ἐπί χρόνια. Μοῦ εἶπε κλαίγοντας:
- Πάτερ, δέν μπορῶ νά ζήσω χωρίς τόν Θεό. Δεῖξε μου τόν Θεό!
 
Τοῦ ἀπάντησα πώς δέν ἤμουν σέ θέση νά τοῦ Τόν δείξω, ὅμως δέ νομίζω πώς κι ὁ ἴδιος ἦταν σέ κατάσταση νά Τόν βρεῖ ἔτσι κι ἀλλιῶς. Ἀπορημένος μέ ρώτησε γιατί.
Καί τότε ἐγώ τοῦ ἔθεσα ἕνα ἐρώτημα πού συχνά θέτω σ’ ὅσους ἔρχονται νά μέ συμβουλευτοῦν:
- Ὑπάρχει κάποιο χωρίο τῆς Ἁγίας Γραφῆς πού μιλάει στήν καρδιά σου – το πιό πολύτιμο χωρίο πού ἔχεις βρεῖ;
- Ναί - μου ἀπάντησε -, ἡ ἱστορία τῆς πόρνης στό ὄγδοο κεφάλαιο τοῦ Ἰωάννη.
Τόν ξαναρώτησα:
- Ποῦ τοποθετεῖς τόν ἑαυτό σου σ’ αὐτή τήν ἱστορία; Αἰσθάνεσαι σάν νά εἶσαι ἡ γυναίκα πού ἔχει συνειδητοποιήσει τό ἁμάρτημά της καί βρίσκεται ἐνώπιον τῆς κρίσεως τῶν ἀνθρώπων, ἐν γνώσει της ὅτι ἡ κρίση τους θά εἶναι ζήτημα ζωῆς καί θανάτου γι’ αὐτήν; Ἤ ταυτίζεσαι μέ τό Χριστό πού τά καταλαβαίνει ὅλα καί θά τή συγχωρήσει, δίνοντάς της ἔτσι τήν εὐκαιρία νά ζήσει ἀπό δῶ καί μπρός μία νέα ζωή; Ἤ σάν τούς ἀποστόλους, περιμένεις καί ἐλπίζεις σέ κάποια ἀπάντηση πού θά εἶναι ἀπαλλακτική;
 
Μήπως εἶσαι ἕνας ἀπό τό πλῆθος, ἕνας ἀπό τούς γέροντες πού γνώριζαν ὅτι οἱ ἴδιοι δέν ἦταν ἀναμάρτητοι, καί γι’ αὐτό ἀποσύρθηκαν πρῶτοι ἀπό τό λιθοβολισμό; Ἤ ἀπό τούς νεότερους πού κάποια στιγμή συνειδητοποίησαν ὅτι κι αὐτοί δέν ἦταν ἀναμάρτητοι καί πέταξαν κατά μέρος τίς πέτρες τοῦ λιθοβολισμοῦ; Ἐσύ μέ ποιόν ταυτίζεσαι μέσα σ’ αὐτή τή δραματική σκηνή;
 
Σκέφτηκε γιά λίγο καί μετά μοῦ ἀπάντησε:
- Εἶμαι ὁ μόνος Ἰουδαῖος πού δέ θά ἔφευγα χωρίς νά λιθοβολήσω τή γυναίκα.
- Νά, λοιπόν, τοῦ εἶπα, ἔχεις τήν ἀπάντησή σου. Δέν μπορεῖς νά δεῖς τόν Θεό, ὁ ὁποῖος γιά σένα εἶναι ἕνας τέλειος ἄγνωστος.
 
Μητροπολίτη Ἀντωνίου τοῦ Σουρόζ
 

30 Αυγούστου 2024

Η Δημοκρατία που ευτελίζει τους Έλληνες

Γράφει ο
Γεώργιος Εμ. Δημητράκης 
 
Καυχόμαστε όλοι μας ότι είμαστε δημοκράτες και ακούμε ευχαρίστως τον κ. Πρωθυπουργό να μας ομιλεί περί «εξόδου από την κρίση και ανάπτυξη», ότι ανήκουμε εις την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η έξοδος από τα Μνημόνια. Όμως αν θέλομε να είμαστε ρεαλιστές το όνειρο αυτό δεν πρόκειται να εκπληρωθεί ποτέ εφόσον δεν προηγηθεί κάτι βασικότερο. Η αλλαγή της νοοτροπίας και η κοινωνική εξίσωση με τους Ευρωπαίους, από τους οποίους μας χωρίζουν αιώνες ολόκληροι. Πολλά σχετικά παραδείγματα θα μπορούσαν να αναφερθούν. Όμως επειδή το μέγεθος του άρθρου δεν επιτρέπει μια εκτενή περιγραφή των διαφορών μας με τους Ευρωπαίους, θα περιορισθούμε σε μερικά απλά παραδείγματα: 
 
Η οικονομική και η κοινωνική ανάπτυξη μίας χώρας στηρίζεται πρωτίστως εις την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό ενός λαού, έννοιες οι οποίες πηγάζουν από την ισονομία, την ισοτιμία και ισοπολιτεία. Εις την Ελλάδα όμως οι αξίες αυτές ουδέποτε απέκτησαν βάθος, παρά τα υφιστάμενα και γνωστά ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτά, λένε, είναι συνέπειες της Τουρκοκρατίας. Για τον λόγο αυτόν επικρατούν εις την «σύγχρονη Ελλάδα» νοοτροπίες και συμπεριφορές που θυμίζουν άλλες εποχές. 
 
O Γάλλος ή ο Γερμανός Πρόεδρος, οι Αρχηγοί Κρατών, οι Βασιλείς της Ολλανδίας ή των Σκανδιναβικών Χωρών και ούτω καθεξής κυκλοφορούν άνετα μεταξύ των πολιτών των χωρών των και οι φρουροί των είναι σχεδόν αόρατοι. Αντιθέτως εις την Ελλάδα επικρατεί η αντίληψη, ότι η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πρέπει να περιφέρεται ανά την χώρα μας με κουστωδία ένστολων και «μανδαρίνων». Εις δημόσιες εκδηλώσεις, είτε αυτές λαμβάνουν χώρα εντός μίας Εκκλησίας είτε σε εθνικές εκδηλώσεις από την Κρήτη μέχρι την Θράκη, πρέπει να εξευρεθεί και ένας θρόνος δια την κ. Πρόεδρο. 
 
Ο κ. Μακρόν της Γαλλίας δεν κάθεται εις έναν θρόνο, όταν παρακολουθεί μία ομιλία, ούτε ο Γερμανός Πρόεδρος κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμαιερ. Εις τον σύγχρονο κόσμο ισχύει η αρχή του Primus inter pares, δηλαδή του Πρώτου μεταξύ ΄Ίσων. Ποιος τα οργανώνει αυτά εις την Ελλάδα και πως τα ανέχεται η καθ’ όλα σεμνή κ. Σακελλαροπούλου; Μπορεί να φαντασθεί κανείς τι αλγεινή εντύπωση προκαλεί εις το εξωτερικό η νοοτροπία αυτή εις την Ελλάδα; Δεν διακατέχονται όμως μόνον αυτοί που οργανώνουν τις περιοδείες της κ. Προέδρου από μεσαιωνική νοοτροπία; 
 
Το πρόβλημα όμως είναι γενικότερο. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ κατήργησε εις την ουσία τις προγραμματισμένες 400 πεζές περιπολίες αστυνομικών εις τις γειτονιές της Αθήνας. Αλλά και εις τις πόλεις της Περιφέρειας. Την ίδια στιγμή η εγκληματικότητα σε εθνική κλίμακα κάμνει θραύση και οι διαρρήκτες έχουν γίνει συνέταιροι εις το σπιτικό κάθε πολίτη. Οι λόγοι της έλλειψης αστυνομικών οργάνων είναι πολλοί. Μεταξύ αυτών όμως και διότι σχεδόν κάθε επώνυμος κυβερνητικός, βουλευτής ή επώνυμη πολιτική προσωπικότητα αλλά και μεγαλοδημοσιογράφος απαιτεί και αποκτά σωματοφύλακα. Χιλιάδες αστυνομικοί απασχολούνται για τον σκοπό αυτόν. Βεβαίως όλοι γνωρίζομε, ότι πολλοί εξ αυτών «απασχολούνται» ως ένστολες «Φιλιππινέζες» από τα διάφορα «τσόκαρα», που νομίζουν ότι έχουν πιάσει τον Πάπα από τα γένια….!
 
Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση διαμαρτύρεται, ότι πολλά δημοσιεύματα του Διεθνούς Τύπου εκφράζουν ανησυχίες και αμφιβολίες για το ποιόν της Δημοκρατίας και της Δημόσιας Ασφάλειας εις την Ελλάδα. Δικαίως διαμαρτύρεται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος; Να έχει χάριν όμως, ότι δεν ευρέθη κάποιος «κουτόφραγκος» να τον ερωτήσει: «Μα εφόσον δεν έχετε πρόβλημα ποιότητας της Δημοκρατίας και Δημόσιας Ασφάλειας, αλλά και τρομοκρατίας εις την Ελλάδα, τι τους θέλουν τόσους σωματοφύλακες οι πολιτικοί σας;» Πως εξηγείται το απαράδεκτο φαινόμενο, ότι πλέον του ενός τρίτου των Αστυνομικών Δυνάμεων της Χώρας υπηρετεί την φύλαξη χιλιάδων πολιτικών προσώπων και προσωπικοτήτων και όχι τους Έλληνες πολίτες;» Τι θα τους απαντήσει ο κ. Παύλος Μαρινάκης ότι «εδώ είναι Ελλάδα»;
 
Πρόκειται και εδώ περί μιας πολύ καθυστερημένης αντιλήψεως και νοοτροπίας των Ελλήνων που ανέχονται αυτήν την κατάσταση, αλλά και πολλά άλλα. Δεν είναι όμως ανάγκη ούτε να απεργήσουμε δια την κατάσταση αυτήν ούτε να προσφύγουμε εις την βία κατά των φαινομένων αυτών, τα οποία μας μειώνουν και ευτελίζουν ως Λαό, ως «αξιοσέβαστους» ανθρώπους, και ως δήθεν «δημοκρατικούς πολίτες». Χρειάζεται μόνον διαμαρτυρία δια του ήρεμου λόγου και της γραφής. Τουλάχιστον δια να γνωρίζουν όλοι, ότι βλέπουμε και ακούμε. Βεβαίως τα «τσόκαρα» δεν ενδιαφέρονται για το τι βλέπουμε, τι λέγομε και τι γράφουμε εμείς όλοι για το ποιόν της Δημοκρατίας εις την Χώρα μας. Αυτά την «Φιλιππινέζα» τους να έχουν. Οι άλλοι όμως;
 
Όμως χαρακτηριστικό και απογοητευτικό είναι, ότι η Ελλάδα του 21ου Αιώνα και της Ε.Ε. κατέστη να είναι ένα Φέουδο της «Δημοκρατίας των Βολεμένων» οι οποίοι απευθύνονται ευθαρσώς εις τους υποτελείς και κατώτερους με ύβρεις, απειλές και προσβολές: «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;»
 
Γεώργιος Εμ. Δημητράκης
 
(www.άρθρα Γεώργιος Εμ. Δημητράκης)
 
Υποσημείωση: Ο αρθρογράφος κρητικής (Μαρίου Ν. Ρεθύμνης) και Θρακικής καταγωγής, γεννήθηκε και διαμένει εις την Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία εις το Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου διέμενε επι πολλά χρόνια. Και από εκεί ταξίδευε και γνώρισε συνειδητά πολλές χώρες της Ευρώπης και εκτός αυτής. Διετέλεσε επι 5 έτη υπάλληλος του Κοινοβουλίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας εις την Βόννη. Επέστρεψε μετά εις την Ελλάδα και σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Πολιτιστική Κληρονομιά εις την Αθήνα και διετέλεσε επι 35-ετία Διπλωματούχος Ξεναγός για όλη την Ελληνική Επικράτεια. Ο Κόσμος, η Πατρίδα μας είναι το κόσμημα της ζωής μας. Ας μην το καταστρέφουμε. Η αγάπη προς την Πατρίδα μας είναι πράξη Ελευθερίας. Εις την απλότητα της ζωής ευρίσκεται ο πλούτος της γνώσης και της σοφίας.

Ο ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Με αφορμή δημοσιογραφικές καταγγελίες Τούρκου συνδικαλιστή (του Σενέρ Ελτσίλ) ότι η δημογραφική κατάσταση στα κατεχόμενα έχει αλλάξει δραστικά υπέρ των εποίκων και την απορία του τί είδους εκλογές είναι που γίνονται στα κατεχόμενα αφού οι Τουρκοκύπριοι είναι μόνο μια μικρή μειοψηφία (15% λέει), η Αδούλωτη Κερύνεια έχει να δηλώσει τα ακόλουθα και καλούμε τον κόσμο, και πολιτικούς να σημειώσουν τις παρατηρήσεις μας:
  • Ο Τούρκος συνδικαλιστής έχει δίκαιο. Αυτή η αλλοίωση που καταγγέλλει, όμως δεν δημιουργήθηκε τώρα αλλά ισχύει εδώ και δεκαετίες. Ισχύει από το 2004 οπότε η Βρετανική Διπλωματία μας παγίδεψε να πάμε σε ξεχωριστά Δημοψηφίσματα για το σχέδιο ΑΝΝΑΝ, διότι γνώριζε για την πλειοψηφία των εποίκων και ήταν σίγουρη για το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα. Σήμερα απλά το ποσοστό μεταξύ Τ/Κ και εποίκων έχει μεγαλώσει πολύ.
  • Η Βρετανική Διπλωματία δεν θα έσπρωχνε για ξεχωριστά Δημοψηφίσματα ενόσο θα ψήφιζαν μόνο Τ/Κ ή οι κατα πλειοψηφία Τ/Κ
  • Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Αδούλωτη Κερύνεια υπέδειξε από τότε αμέσως μετά το Δημοψήφισμα ότι οι Τουρκοκύπριοι ήταν μειοψηφία και μάλιστα ότι εκείνη η μειοψηφία ήταν που ψήφισε ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ με ποσοστό 26%. Θυμίζουμε ότι τότε στα κατεχόμενα ψήφισαν 144000 ψηφοφόροι σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που κυκλοφόρησαν τότε. Οι Τουρκοκύπριοι από τότε, από 120000 που βρέθηκαν στις αγκάλες της «μητέρας Τουρκίας» το 1974, είχαν, μέχρι το 2004, μείνει μόνο 55-60 χιλιάδες αφού οι υπόλοιποι είχαν ενθαρρυνθεί να φύγουν στο εξωτερικό για να μην είναι εμπόδιο στα Τουρκικά σχέδια και αφού δεν μπορούσαν, όπως έλεγαν, να ζήσουν με την κατοχή και τους έποικους. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει στατιστικά περίπου και το ποσοστό 26% που ψήφισε ΟΧΙ. Γιαυτό και η Αδούλωτη Κερύνεια έλεγε από τότε ότι το σχέδιο ΑΝΑΝ και η φιλοσοφία του είχε απορριφθεί και στις δύο πλευρές της γραμμής ΑΤΤΙΛΑ. Απορρίφθηκε από ολόκληρο τον Κυπριακό Λαό.
  • Δυστυχώς οι Ηγέτες μας της τότε εποχής πειθαρχημένα παρασιώπησαν το πραγματικό γεγονός για να δικαιολογείται η συνέχεια της πορείας προς ολοκλήρωση του προμελετημένου και προσυμφωνημένου σχεδίου διχοτόμησης της Κύπρου, στη βάση και των δεδομένων που δημιούργησε η Τουρκική εισβολή και κατοχή.
  • Αυτό το γεγονός της σιωπηρής αύξησης των εποίκων βαρύνει τις εκάστοτε Κυβερνήσεις και τους πολιτικούς ταγούς μας οι οποίοι άφησαν το θέμα εποίκων στα σκοτάδια της μυστικής Διπλωματίας, με δικαιολογίες αστήρικτες. Ακόμη και όταν παλαιότερα τέθηκε το θέμα (Επί κ. Γιαννάκη Μάτση Ευρωβουλευτή τότε) με μελέτες ουσιαστικές για πάταξη του Εποικισμού και εισήγηση να αναλάβει ο ΟΗΕ να κάμει καταγραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα, ώστε, να καταγραφεί επίσημα τότε, η παράνομη ροή των εποίκων, δημιουργώντας και τις προϋποθέσεις ελέγχου της κατάστασης, όλοι γύρισαν την πλάτη στο θέμα, προφανώς καθυπόδειξη των «σοφών» και «συνετών» συνωμοτών κατά της Κύπρου και του Λαού μας.
Αυτά και πολλά άλλα που δεν έγιναν για το μεγάλο έγκλημα του εποικισμού που αφέθηκε στα αζήτητα από τους εκάστοτε Ηγέτες μας, μπορούν να λεχθούν. Το γεγονός ότι πέρασαν 50 χρόνια για να ανακινούνται τέτοια θέματα πρέπει να τρομάζει κάθε Κύπριο πατριώτη το ερώτημα: πόσα άλλα άραγε θέματα που αφορούν το Κυπριακό και κρύβονται στα σκοτεινά συρτάρια της μυστικής Διπλωματίας που επιβάλλεται από τους Εμπόρους των Εθνών;;; 
 
Είναι δικαίωμά μας να μάθουμε επιτέλους.

Νέα δραματική ανατροπή: Η Αίγυπτος νομιμοποιεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Γαλλικό τελεσίγραφο προς Μαξίμου!

Σε έναν ορυμαγδό αλλεπαλλήλων εθνικών υποχωρήσεων, αν μη και απωλειών, οδηγεί η τακτική της Κυβερνήσεως έναντι της Τουρκίας. Η κατάστασις επιτείνεται μάλιστα εξ αιτίας του γεγονότος ότι ταυτοχρόνως η Άγκυρα επεκτείνει την επιρροή της, αλλά και το στρατιωτικό της «αποτύπωμα» στην Μεσόγειο δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάδειξής της σε περιφερειακή δύναμη.
εφημερίδα «Εστία»
 
Οι επιπτώσεις της τουρκικής αναπτύξεως σε συνδυασμό με την υποχωρητική (για να μην χρησιμοποιήσουμε κανέναν πιο βαρύ χαρακτηρισμό) τακτική της Κυβερνήσεως στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αποδεικνύονται βαρύτατες για την διεθνή πολιτική της χώρας και την θέση της στο παγκόσμιο στερέωμα.
 
Συμφώνως προς αξιόπιστες πληροφορίες, μετά τα τελευταία γεγονότα η Αίγυπτος συνομιλεί με την Τουρκία προκειμένου να συνάψει με αυτήν συμφωνία οριοθετήσεως ΑΟΖ, ακυρώνοντας αυτήν που είχε υπογράψει με την Ελλάδα στις 27 Αυγούστου 2020 και η οποία είχε χαρακτηρισθεί τεραστία διπλωματική επιτυχία για την χώρα μας.
 
Τους τελευταίους μήνες, το Κάιρο φέρεται ενοχλημένο από την τακτική της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας και από το γεγονός ότι η Αθήνα έχει αφήσει να ατονίσουν οι τριμερείς συμφωνίες που έχει με την Κύπρο και το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αυτό όμως που «ξεχείλισε το ποτήρι» είναι τα γεγονότα της Κάσου και η υποχώρησις προ των τουρκικών αξιώσεων σχετικώς προς την αδειοδότηση των ερευνών που διεξήγοντο για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ.
 
Ίσως να μην είναι άσχετο και το γεγονός ότι χθες η γαλλική εταιρεία που θα πόντιζε το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου έστειλε τελεσίγραφο στον ΑΔΜΗΕ και απειλεί να εγκαταλείψει το έργο.
 
Ναι μεν επικαλείται λόγους που έχουν να κάνουν με την συνεργασία των αρμοδίων αρχών Ελλάδος και Κύπρου, αλλά το τελεσίγραφο υποκρύπτει και τις αμφιβολίες που έχουν και οι Γάλλοι ως προς την αποφασιστικότητα της Ελλάδος να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή.
 
Να σημειώσουμε λοιπόν ότι η θαλάσσια περιοχή, που απετέλεσε το «μήλον της έριδος» είναι οριοθετημένη δυνάμει της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας, αλλά υπάρχει επικάλυψις από το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο η Ελλάς χαρακτηρίζει ως παράνομο. Εν τέλει όμως η Αθήνα υπεχώρησε, αποδεχομένη μιαν οιονεί αναγνώριση του τουρκο-λιβυκού.
 
Η αδυναμία -ή η απροθυμία- της Ελλάδος να υποστηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας οριοθετήσεως ΑΟΖ μεταξύ Αθηνών και Καΐρου (την οποία είχαν υπογράψει οι τότε υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι) δημιούργησε απογοήτευση στην κυβέρνηση του Προέδρου Σίσι, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να εισακούονται οι φωνές (που πάντα υπάρχουν στο Κάιρο) υπέρ της συνδιαλλαγής με την Τουρκία.
 
Άλλωστε η Άγκυρα σχεδόν ταυτοχρόνως με την παρουσίαση του σχεδίου του τουρκο-λιβυκού μνημονίου (περί το 2015) είχε παρουσιάσει και στην Αίγυπτο πρόταση οριοθετήσεως ΑΟΖ, δια της οποίας μάλιστα της έδιδε πολύ περισσότερα από αυτά που προέβλεπε η συμφωνία η οποία υπεγράφη αργότερα με την Ελλάδα. Υποστηρίζοντας με μεγάλη σαφήνεια και αποφασιστικότητα τις θέσεις της, η Αίγυπτος προτίμησε την συνεργασία με την Ελλάδα. Επίστευε όμως ότι είμαστε σοβαρή χώρα και ότι έχουμε μια σοβαρή Κυβέρνηση.
 
Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ήδη προαναγγέλλεται επίσκεψις του Προέδρου Σίσι στην Άγκυρα τον Σεπτέμβριο, ενώ αποκαλύπτεται ότι οι συνομιλίες για οριοθέτηση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου αρχίζουν από περιοχές εκτός των συμπεφωνημένων με την Ελλάδα, αλλά είναι άδηλο μέχρι πού μπορεί να φθάσουν. Όπως και να έχει όμως ήδη οι συνομιλίες στρέφονται στην αμφισβήτηση του δικαιώματος των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
 
Όπως έγραψε πρώτος ο Θουκυδίδης, στις διεθνείς σχέσεις ο ισχυρός προχωρεί όσο του επιτρέπει η ισχύς του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του. Και βεβαίως ουδείς επιλέγει να σταθεί παρά το πλευρόν του αδυνάτου. Ούτε βεβαίως η Αίγυπτος, η οποία βλέπει την συνεχή ανάπτυξη της Τουρκίας, η οποία καθίσταται κεντρικός «παίκτης» για τα τεκταινόμενα στην Μεσόγειο.
 
Μόλις χθες γράφαμε για τις εξελίξεις όσον αφορά την απόκτηση των μαχητικών F-35 και ιδιαιτέρως του μοντέλου F-35B το οποίο προορίζεται για το αεροπλανοφόρο (πλέον) Anadolu. Αποκτώντας τα νέα αυτά μαχητικά, η Τουρκία αποκτά δυνατότητες υπερποντίας αναπτύξεως δυνάμεων, σκοπός των οποίων δεν είναι μόνον η στρατηγική περικύκλωσις της Ελλάδος, αλλά η συνολική ανατροπή των γεωπολιτικών ισορροπιών στην Μεσόγειο.
 
Σημειώνουμε ότι η Ιταλία και η Ισπανία, δύο μεσογειακές χώρες της ΕΕ, με τις οποίες θα έπρεπε να έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις συνεργασίας, σε πολλές επαφές με την ελληνική πλευρά έχουν επισημάνει ότι δεν μπορούν «να παραγνωρίσουν τα συμφέροντα που έχουν στην Τουρκία».
 
Αυτά για όσους πιστεύουν ότι μπορεί η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» να αποτελέσει θετικό παράγοντα για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα.
 
Τελεσίγραφο των Γάλλων προς Μαξίμου για την ελληνική κυριαρχία στην Κάσο –Προς αναστολή των εργασιών για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβιβάσθηκε το τελεσίγραφο της γαλλικής εταιρείας Nexans η οποία κατασκευάζει το καλώδιο ηλεκτρικής διασυνδέσεως Κρήτης-Κύπρου. Η προειδοποίησις αυτή υποκρύπτει τις αμφιβολίες των Γάλλων ως προς την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Ελλάδα στην περιοχή της Κάσου, από όπου προ ημερών υποχωρήσαμε έναντι τῶν Τούρκων.
 
Κατόπιν τούτου, με «βραχυκύκλωμα» απειλείται το μεγάλο project ύψους 2 δισ. ευρώ για το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής συνδέσεως Ελλάδος – Κύπρου. Η Nexans, ο γαλλικός κολοσσός παραγωγής και κατασκευής καλωδιακών διασυνδέσεων που έχει αναλάβει την υλοποίηση του σχετικού τμήματος του έργου, απέστειλε επιστολή –τελεσίγραφο στον ΑΔΜΗΕ προειδοποιώντας για αναστολή των εργασιών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Nexans έχει κάνει γνωστή την απόφαση της στον ΑΔΜΗΕ πώς αν μέχρι την Παρασκευή 31 Αυγούστου δεν έχει λάβει την τελική εντολή για τις εργασίες που αφορούν στο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου ή αν δεν έχει επιλυθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για το project τότε στις 2 Σεπτεμβρίου αναστέλλει τις εργασίες.
 
Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ δια της επιστολή που έλαβε από την Nexans ενημερώνεται για την απόφαση του γαλλικού ομίλου να αναστείλει τις εργασίες για την ανάπτυξη του καλωδίου που θα συνδέει τα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας με την Κύπρο.
 
Για το τελεσίγραφο της κατασκευάστριας εταιρείας ενημέρωσε ο ΑΔΜΗΕ με επιστολή του τις δύο ρυθμιστικές αρχές Ελλάδος και Κύπρου, καθώς και το ΥΠΕΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nexans επισημαίνει πως για το ενδεχόμενο να μπει επ΄ αόριστον «στον πάγο» το έργο, αποκλειστική υπεύθυνη φέρει η ΡΑΕΚ και οι αβεβαιότητες στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Κύπρου για την διασύνδεση.
 
Η γαλλική εταιρεία επισημαίνει πως στην περίπτωση που έως την Παρασκευή λάβει επίσημες διαβεβαιώσεις για την διευθέτηση αυτών των ρυθμιστικών αβεβαιοτήτων, μόνον η παραγωγή του καλωδίου θα συνεχιστεί ακόμη κι αν δεν λάβει το Full Notice to Proceed από τον ΑΔΜΗΕ.
 
Παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα, από την κυπριακή πλευρά δεν έχει προκύψει η παραμικρή ένδειξις για μετακίνηση από τις αρχικές θέσεις της, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία προωθεί την ενεργειακή διασύνδεσή της με τα Κατεχόμενα!
 
Είναι ενδεικτικό ότι, σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξε και η νέα τηλεδιάσκεψις που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, με την συμμετοχή της Κομμισσιόν, των ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και τον ΑΔΜΗΕ (φορέα υλοποιήσεως του έργου). Στην τηλεδιάσκεψη η κυπριακή πλευρά ενεφανίσθη εντελώς αρνητική στο να επιλυθούν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες που, όπως έχει δηλώσει δημόσια ο ΑΔΜΗΕ, καθιστούν το Great Sea Interconnector μη βιώσιμο οικονομικά.
 
Υπενθυμίζεται ότι τα δύο βασικά «αγκάθια» είναι η ανάκτησις εσόδων από το έργο κατά την περίοδο κατασκευής του, καθώς και η διασφάλισις του φορέα υλοποιήσεως από το γεωπολιτικό ρίσκο, που φαίνεται να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα Στα δύο αυτά θέματα, οι αποφάσεις της ΡΑΕΚ κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προβλέπεις της ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής.
 
Με την στάση αυτή αλλά και σε συνδυασμό με την δεδηλωμένη απροθυμία της κυπριακής κυβερνήσεως να στηρίξει το έργο, το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου επί της ουσίας βραχυκυκλώνεται. Η Ελλάς από την πλευρά της έχει ήδη αναλάβει το 37% που της αναλογεί με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, καθώς κατανοεί ότι υπάρχουν θεμελιώδη γεωπολιτικά θέματα. Πολλοί εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα και στις διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.