Από τον Μαραθόκαμπο μέχρι την Κερβέλη, τις τελευταίες μέρες, και σε καθημερινή βάση πλέον, μηχανότρατες από την Τουρκία πλησιάζουν ακόμα και στα 250 μέτρα από τις ακτές
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΛΗΜΗΤΡΟΥ
Μπάνιο στη θάλασσα παρέα… με στόλο τουρκικών αλιευτικών κάνουν εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα στη Δυτική Σάμο, με τους ντόπιους να εκφράζουν την έκπληξή τους για την πρωτοφανή αδράνεια που επιδεικνύει το Λιμενικό.
Από τον Μαραθόκαμπο μέχρι την Κερβέλη, τις τελευταίες μέρες, και σε καθημερινή βάση πλέον, μηχανότρατες από την Τουρκία πλησιάζουν ακόμα και στα 250 μέτρα από τις ακτές. Στις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, όπως αναφέρει μιλώντας στην «Απογευματινή» η αντιδήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αγγέλα Χατζίνη, το Λιμενικό απαντά ότι οι μηχανότρατες πραγματοποιούν αβλαβή διέλευση. «Θίγεται η εθνική μας υπερηφάνεια και ζητάμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού», δηλώνει η κυρία Χατζίνη, σημειώνοντας ότι έχουν σπάσει τα τηλέφωνα από τους Σαμιώτες, με πολλούς να αναρωτιούνται «αν και εμείς μπορούμε να προχωρήσουμε σε αβλαβή διέλευση στα τουρκικά χωρικά ύδατα χωρίς να βρεθούμε στα τουρκικά μπουντρούμια».
Οι οχλήσεις από τις τουρκικές τράτες έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου μια εβδομάδα, αλλά η παρουσία τους έχει γίνει πιο έντονη τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Ενδεικτικά, προχθές η κυρία Χατζίνη πηγαίνοντας για μπάνιο αντίκρισε επτά αλιευτικά σε απόσταση μόλις πεντακόσια μέτρα από την παραλία, ενώ την προηγούμενη ημέρα στο ίδιο σημείο υπήρχαν εννέα σκάφη. Οι κάτοικοι της Δυτικής Σάμου έχουν καταμετρήσει τουλάχιστον… 25 αλιευτικά σκάφη βιομηχανικής κλίμακας να ψαρεύουν σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους, σέρνοντας στον πυθμένα της θάλασσας έναν μεγάλο ανοιχτό σάκο με δύο μεγάλες σιδερένιες πόρτες.
Η όλη διαδικασία όμως προκαλεί καταστροφικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή και οι ντόπιοι αλιείς εκφράζουν την ανησυχία τους για την αντίδραση των ελληνικών Αρχών. Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει ότι από την 1η Ιουνίου έως την 30ή Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαΐου επιτρέπεται η αλιεία, αλλά σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μιλίου από τις ακτές. Συνεπώς οι τουρκικές μηχανότρατες, εκτός της παραβίασης των χωρικών υδάτων, παραβιάζουν και αυτές τις απαγορεύσεις και τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στο θέμα τοποθετήθηκε και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωσή του: «Πολλοί αναρωτιούνται για τον ρόλο των λιμενικών Αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα λιμεναρχεία δεν έχουν την εντολή να παρέμβουν δυναμικά για να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά, με αποτέλεσμα να περιορίζονται στη διενέργεια συστάσεων, κάτι που είναι γνωστό στα τουρκικά αλιευτικά και εκθέτει την αδυναμία μας ως χώρας. Έτσι δίνεται “χώρος” στα τουρκικά αλιευτικά, που σταδιακά εδραιώνουν την παρουσία τους στις ακτές των ελληνικών νησιών. Επιτέλους η ελληνική πολιτεία ας αποφασίσει ότι θέλει να προστατεύσει τους Έλληνες ψαράδες και να διασφαλίσει τα εθνικά μας συμφέροντα. Η παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων μας από τις τουρκικές μηχανότρατες είναι τεράστιο εθνικό θέμα».
Έρχονται και φεύγουν ανενόχλητοι
Η Σάμος, το Αγαθονήσι, οι Λειψοί, η Λέρος και η Κάλυμνος βρίσκονται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο των τουρκικών αλιευτικών, αδιαφορώντας για την απαγόρευση αλιείας τόσο κοντά στις ακτές προκειμένου να προστατεύονται και να αναπαράγονται τα αλιεύματα αλλά και για το γεγονός ότι ψαρεύουν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Πριν από περίπου έναν μήνα υπήρχαν καταγγελίες ότι πάνω από τριάντα ψαράδικα είχαν περικυκλώσει το Αγαθονήσι, με κάποια από αυτά να φτάνουν στα… 100 μέτρα από το λιμάνι. Δεκαοκτώ μέρες έχουν περάσει επίσης από το περιστατικό που καταγράφηκε στη Λέρο, όπου εντοπίστηκαν επτά τουρκικές ανεμότρατες να ψαρεύουν ένα μίλι από την Αγία Μαρίνα.
Τέτοια περίοδο πέρυσι είχαν εντοπισθεί μεταξύ Φούρνων και Σάμου δύο τουρκικές μηχανότρατες πάλι κοντά στις ελληνικές ακτές. Εμπόδιο πολλές φορές για τη δράση τους αποτελεί το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», το οποίο περιπολεί με το ερευνητικό σκάφος «Aegean Explorer» και καταγράφει τα παράνομα περιστατικά αλιείας. Οι τουρκικές μηχανότρατες, όταν συναντούν το «Aegean Explorer», συνήθως ανακτούν άμεσα τα αλιευτικά τους εργαλεία και αποχωρούν γρήγορα προς τα τουρκικά νερά, ενώ ενημερώνονται και οι αρμόδιες Αρχές.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.