Σελίδες

28 Ιουλίου 2024

Η γερμανική πόλη που βρίσκεται σε έναν κρατήρα και είναι καλυμμένη από τόνους διαμάντια

«Τα διαμάντια είναι παντοτινά» στη γερμανική πόλη Nördlingen κι αυτό επειδή στους τοίχους σχεδόν όλων των κτιρίων της είναι ενσωματωμένοι περίπου 72.000 τόνοι διαμαντιών.
 
Τα διαμάντια δημιουργήθηκαν από έναν αστεροειδή που έπεσε στη Γη πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια και μπορούν να γίνουν αντιληπτά με γυμνό μάτι.
 
Ωστόσο, οι ντόπιοι δεν γνώριζαν την ιδιαιτερότητα της πόλης τους μέχρι τη δεκαετία του 1960, όταν δύο Αμερικανοί γεωλόγοι, ο Eugene Shoemaker και ο Edward Chao, έφτασαν στην περιοχή.
 
Αν και η σχεδόν τέλεια κυκλική πόλη (τόσο παραμυθένια που εμφανίστηκε στην έκδοση του 1971 της ταινίας «Willy Wonka & The Chocolate Factory») μοιάζει να γεμίζει έναν ολόκληρο κρατήρα, το Nördlingen βρίσκεται στην πραγματικότητα μέσα στον κρατήρα Nördlinger Ries, πλάτους 26 χιλιομέτρων. Το κυκλικό σχήμα της πόλης είναι καθαρή σύμπτωση.
 
Οι κάτοικοι του Nördlingen είχαν υποθέσει ότι ο κρατήρας Nördlinger Ries ήταν αποτέλεσμα ηφαιστειακής έκρηξης. Όμως, οι Shoemaker και Chao υποπτεύθηκαν ότι ο κρατήρας είχε προκληθεί από αστεροειδή που συγκρούστηκε με τη Γη.
 
Μέχρι τη δεκαετία του ’60, οι κάτοικοι της πόλης δεν ήξεραν πώς είχε προέλθει ο κρατήρας
 
Μόλις επισκέφθηκαν την εκκλησία και είδαν ότι οι τοίχοι της ήταν γεμάτοι με συστάδες μικροσκοπικών διαμαντιών, κατάλαβαν ότι η θεωρία τους ήταν σωστή.
 
Πιστεύεται ότι ο αστεροειδής, πλάτους 1 χιλιομέτρου, ταξίδευε με ταχύτητα 25 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο πριν από περίπου 15 εκατομμύρια χρόνια, όταν χτύπησε τη Γη με τέτοια δύναμη που δημιούργησε τον κρατήρα Nördlinger Ries. Φυσαλίδες άνθρακα μέσα στο πέτρωμα μετατράπηκαν σε μικροσκοπικά διαμάντια υπό την πίεση και τη θερμότητα της έκρηξης.
 
Ο Δρ Stefan Hölzl, γεωλόγος και διευθυντής του Μουσείου Nördlingen RiesKrater, δήλωσε στο BBC: «Υπάρχουν κάποια μέρη στον κόσμο όπου αυτό το είδος υλικού από την πρόσκρουση αστεροειδούς έχει χρησιμοποιηθεί για κτίρια, αλλά πουθενά κοντά σε αυτή την ποσότητα. Εδώ χρησιμοποιήθηκε για την οικοδόμηση ολόκληρης της πόλης».
 
Η παλιά πόλη Noerdlingen / Φωτογραφία: Shutterstock
 
Μόνο η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Nördlingen πιστεύεται ότι περιέχει συνολικά πολύτιμους λίθους αξίας 5.000 καρατίων.
 
Ο Hölzl δήλωσε ότι οι αστροναύτες της NASA από τις διαστημικές αποστολές Apollo 14 και Apollo 16 επισκέφθηκαν ακόμη και το Nördlingen πριν από τις αποστολές τους στο φεγγάρι, για να μάθουν για το είδος των πετρωμάτων που θα μπορούσαν να βρουν στο Διάστημα.
 
Ωστόσο, οι κάτοικοι του Nördlingen δεν πρόκειται να γίνουν πλούσιοι. Ενώ τα διαμάντια βοηθούν να διατηρείται η λάμψη αυτής της πόλης, δεν έχουν καμία οικονομική αξία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.