Ο Ελληνικός λαός ως το 1974 που έγινε η παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο δεν είχε αντιληφθεί ότι ποτέ οι Τούρκοι δε σταμάτησαν να προβάλουν φανερά ή κρυφά βλέψεις «ζωτικού χώρου» στα νησιά του Αιγαίου. Τότε για τις Ελληνικές Κυβερνήσεις κύριο μέλημα ήταν η διατήρηση καλών σχέσεων με την Τουρκία, γιατί αυτό προείχε στην Ατλαντική Συμμαχία, δηλαδή η αρμονική συνεργασία Ελλάδος –Τουρκίας πάση θυσία. Και φυσικά η Τουρκία ποτέ δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις ή θυσίες. Αυτές τις έκανε πάντα η Ελλάδα για να είναι «το καλό παιδί του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ». Και να μην ξεχνάμε ότι εκείνο τον καιρό η Τουρκία ήταν η καλύτερη σύμμαχος των ΗΠΑ και έκανε ότι ήθελε στην περιοχή. Και μόνο η παρουσία των Ελλήνων στο συμμαχικό στρατηγείο LANDSOUTHEAST στη Σμύρνη έδινε το προβάδισμα στους τουρκικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Η Τουρκία δε σεβάστηκε ότι η Ελλάς ήταν σύμμαχος της και το 1955 έκανε το εγκληματικό και εξευτελιστικό διωγμό των Ελλήνων γηγενών από την Κωνσταντινούπολη. Η Κυβέρνηση Καραμανλή ακόμη και όταν διέπραξαν ασχημίες σε βάρος των Ελλήνων Αξιωματικών και των οικογενειών τους στη Σμύρνη οι τραμπούκοι της Αγκύρας δεν απέσυρε οριστικά το κλιμάκιο για να μη διαταραχθεί η Ν.Α Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Θα αναφέρω φασιστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τα νησιά:
1/ Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Feriddum Cemal Erkin το 1964 στο Λονδίνο προς τον Έλληνα ΥΠΕΞ «Το πρώτο λάθος του Κεμάλ με τη Συνθήκη της Λωζάνης που δέχθηκε προσάρτηση των νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα»
«Το δεύτερο όταν η Ελλάδα στο Συνέδριο στο Παρίσι το 1946-47 προσάρτησε τα Δωδεκάνησα δεν έδωσε τα μισά στην Τουρκία»
2/ Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Turan Gunes στην εφημ. CUMHURIYET 3/6/1974 “Ο βυθός του Αιγαίου και τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ηπειρωτικές ακτές αποτελούν προέκταση της Μικράς Ασίας»
3/ Δήλωση του τότε ηγέτη της αντιπολιτεύσεως Suleyman Demirel στην εφημ. Millyet 9/6/1974: « …Η διαφωνία μας με την Ελλάδα παρουσιάστηκε επειδή τα νησιά που βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία ανήκουν στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία. Αποτελούν τμήμα της Ανατόλιας και επί αιώνες ανήκαν στο κράτος που είχε την κυριαρχία της Ανατόλιας»
4/ Δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Bulent Ecevit στις 30/6/1974 «Η άμυνα των νησιών του Αιγαίου θα πρέπει να αναληφθεί από κοινού από Ελλάδα και Τουρκία ως σύμμαχος μέσα στο ΝΑΤΟ»
5/ Δήλωση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Hasan Icik στην Christian Science Monitor στις 1/8/1974: « Η Τουρκία παρέδιδε συνεχώς εδάφη για να επιτύχει αληθινή ειρήνη, την Θεσσαλονίκη μετά τον Α’ Π.Π και τη Δωδεκάνησο μετά τον Β’ Π.Π. Η γενναιοδωρία της Τουρκίας προφανώς παρερμηνεύθηκε από την Αθήνα» (Μόνο που τη Θεσσαλονίκη την έχασαν στον πόλεμο του 1912 και τα Δωδεκάνησα τα πήραμε από την Ιταλία και όχι από την Τουρκία)»
6/ Δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Sadi Irmak στο Ικόνιο στην εφημ. Hubriyet: «Δε θα παραχωρήσω το Αιγαίο σε κανέναν. Το μισό Αιγαίο ανήκει σε μας….. Εάν τα συμφέροντα του Τουρκικού έθνους απειληθούν, θα συντρίψουμε το κεφάλι του εχθρού»
7/ Δήλωση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Semih Sancar στο τουρκικό περιοδικό YANKI 22/1/1975: «Στο Αιγαίο η ισορροπία δυνάμενων είναι σαφώς υπέρ της Τουρκίας …και μάλιστα σε τέτοια έκταση ώστε εκτός από την ισορροπία δυνάμεων και τα βλέμματα και οι σκέψεις των 1/Τούρκων παλαιών κατοίκων των νηιών είναι στραμμένα προς την εγκατάσταση τους στις απέναντι ακτές που βρίσκονται λίγα μόλις μίλια μακριά»
8/ Δήλωση του μονίμου υφυπουργού εξωτερικών Melih Esenbel στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας κατά την συζήτηση του Π/Υ του ΥΠΕΞ στις 22/1/1975: «Στο Αιγαίο πρέπει να ακολουθήσουμε αναγκαστικά δυναμική πολιτική. Οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές από τις συνθήκες του 1923. Η δύναμη της Τουρκίας έχει μεγαλώσει. Οταν μιλούμε για την ανάγκη δυναμικής πολιτικής δεν εννοούμε ότι ο στρατός πρέπει να δράσει αμέσως και ότι πρέπει να καταλάβουμε τα νησιά. Τα οικονομικά συμφέροντα πρέπει να διασφαλισθούν στο Αιγαίο… Η Κύπρος αποτελεί το πρώτο βήμα προς το Αιγαίο»
9/ Δήλωση του Τούρκου στρατηγού Suat Aktulga διοικητής της 2ας Στρατιάς στο Ικόνιο στις 25/1/1975: «Οι Έλληνες δεν μπορούν να γίνουν φίλοι με τους Τούρκους, όσο δεν εγκαταλείπουν τη Μεγάλη Ιδέα. Γι’αυτό πρέπει να τεθεί θέμα Δωδεκανήσων και Δυτικής Θράκης»
10/ Ο Ergun Gose αρθρογράφος της εφημ. Tercuman σχολιάζοντας τα λεχθέντα από τον διοικητής της 2ας Σρατιάς Suat Aktulga ότι πρέπει να τεθεί θέμα Δωδεκανήσων γράφει: «Το Κυπριακό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Υπάρχει το πρόβλημα της Δυτικής Θράκης, των χωρικών υδάτων, της υφαλοκρηπίδας, της αλιείας και του εναερίου χώρου, με άλλα λόγια η Μεγάλη Ιδέα και τα παρακλάδια της. Ανάμεσα σ’ αυτά πρώτο έρχεται το πρόβλημα των Δωδεκανήσων. Πρέπει χωρίς άλλο να πάρουμε από τους Έλληνες αυτά τα νησιά. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η αποστρατικοποίηση τους"
11/ Αρθρο του πρέσβυ Nuri Eren στην εφημ. Milliyet στις 21/3/1975 " Η πολιτική ιστορία των νησιών διέπεται από τη γεωγραφική τους θέση. Ηταν πάντοτε ανάγκη να παραμείνουν ενωμένα με τη Μικρά Ασία. Κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων δεν αντιταχθήκαμε στην παραχώρηση των νησιών στην Ελλάδα. Η Συνθήκη Ειρήνης όμως αναγνώρισε τη στρατηγική σημασία των νησιών για την Τουρκία στη δεύτερη παράγ, του άρθρου 14 η οποία προβλέπει το μόνιμο αφοπλισμό των νησιών"
12/ Αρθρο του καθηγητού Ahmet Sucru Esmer στην εφημ. Baris στις 22/5/1955 γράφει: "Το Αιγαίο έχει καταστεί θέμα σοβαρότερης διαφωνίας μεταξύ Ελλάδος -Τουρκίας από όσο το Κυπριακό. Και αν δεν μεταβληθεί η άκαμπτη θέση της Ελλάδος, θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί ο πόλεμος. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα νησιά που αποτελούν τμήμα της Μικράς Ασίας για να απομονώσει την Τουρκία από τον υπόλοιπο κόσμο. ....διπλό λάθος που διαπράχθηκε πρώτα στη Λωζάννη και ύστερα μετά τον Β'Π.Π. Η συντομότερη οδός είναι ...δια της ανακαταλήψεως των νησιών. Για να το κατορθώσουμε θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε πόλεμο. Οι Έλληνες παρέχουν προσχήματα κάθε μέρα γι΄αυτό. Η οδός είναι η τελευταία φάση του πολέμου της ανεξαρτησίας"
13/Δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού "Suleyman Demirel" στην εφημ. Le Monde στις 20/3/75 " ….Λάβετε υπ' όψιν ότι βλέπουμε τα φώτα από τη μια όχθη στην άλλη (Ελληνικά νησιά-ακτές Τουρκίας) Δε φοβόμαστε οτι οι Ελληνες θα καταλάβουν την Τουρκία αλλά, οχυρώνοντας και κρατικοποιώντας τα νησιά παραβιάζουν τις συνθήκες".
Υπάρχουν πολλές παρόμοιες εμπρηστικές και μισαλλόδοξες δηλώσεις όλες στην ίδια κατεύθυνση που σημαίνει ότι το έδαφος έχει καλλιεργηθεί από το 1952 που μπήκε η Τουρκία στο ΝΑΤΟ μέχρι το 1974 που έκανε την εισβολή στην Κύπρο. Το κλίμα αυτό αντί να αμβλυνθεί με την εισβολή στην Κύπρο αντίθετα αυξήθηκε η όρεξη της Τουρκίας για περισσότερες κατακτήσεις και κατέληξε στη σημερινή του φάση της επίσημης πλέον πολιτικής της ¨Γαλάζιας Πατρίδας" και της "Θάλασσας των Νησιών"
Συμπεράσματα:
Ενώ αυτά συνέβαιναν στην Τουρκία, στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης:
1/Ουδείς γνώριζε τι απεργαζόταν η Τουρκία σε βάρος μας και ουδείς ασχολείτο με την απειλή, ούτε φρόντιζε να εξοπλίσει τις Ε.Δ και τις φρουρές στα νησιά μας.
2/ Η ΚΥΠ μετέπειτα ΕΥΠ αντί να παρακολουθεί την Τουρκία παρακολουθούσε τους "χουντικούς» και τα ακροδεξιά στοιχεία
3/ Η Κυβέρνηση και τα κόμματα σε ένα κυνήγι μαγισσών κυνηγούσαν τα στελέχη των Ε.Δ για να κάνουν "αποχουντοποίηση"
4/ Οι Αξιωματικοί έβαζαν τη στολή τους στο στρατόπεδο γιατί διέτρεχαν κίνδυνο προσβολής ή λιντσαρίσματος αν έβγαιναν με στολή.
5/ Είχαν στήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στον τοίχο, με ηθικό καταρρακωμένο, οργίαζε η τρομοκρατία, τα αριστερά εξτρεμιστικά και «επαναστατικά» στοιχεία έκαιγαν, κατέστρεφαν, αμφισβητούσαν τα εθνικά σύμβολα κ.α και ασχημονούσαν με την ανοχή του κράτους.
6/ Η παιδεία είχε διαλυθεί στα χέρια των «επαναστατικών «συμβουλίων» και ουδείς ασχολείτο με τη μάθηση, αρκεί να ήσουν "επαναστάτης"
7/ Η Τουρκία περνούσε στη διεθνή κοινότητα τις " ναζιστικές της θέσεις ", χωρίς η Ελλάδα να προβάλει αντίσταση. Ο εχθρός για την μεταπολίτευση δεν ήταν η Τουρκία αλλά η "χούντα".
8/ Ο «εθνάρχης" Κ. Καραμανλής είπε: «Η Κύπρος είναι μακριά» και άφησε τους Τούρκους να καταλάβουν (από το 5% που είχαν με το προγεφύρωμα) το 36% της νήσου. Ο ίδιος άλλωστε δέχθηκε να παρακαθίσει με τους Τούρκους στην Τριμερή Ζυρίχης- Λονδίνου (1959-1960), που άνοιξε την πόρτα της Τουρκίας στη Κύπρο.
9/ Ο έτερος "εθνάρχης" Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κάλεσε στον ΟΗΕ τις δύο εγγυήτριες δυνάμεις «Βρετανία και Τουρκία» για να διώξει τους «Έλληνες εισβολείς». Όταν επέστρεψε δε στην Κύπρο άρχισε αμέσως συνομιλίες με τον Ντενκτάς για την λύση του Κυπριακού με βάση τη Δ.Δ.Ο . Ετσι λησμονήσαμε την εισβολή και κατοχή.
10/ Ο "μεγάλος" Α. Παπανδρέου σπαταλούσε τα δανεικά για να πληρώνει τις «κοινωνικοποιημένες» βιομηχανίες τις οποίες είχε χρεοκοπήσει νωρίτερα ο Κ. Καραμανλής και χάριζε λεφτά στους αγρότες για να ξεριζώνουν τα δένδρα και να πετάνε την παραγωγή στο ΧΥΤΑ.
11/ Θύμα τους υπήρξε και η ΕΒΟ. Ουδείς σήμανε συναγερμό για την επιθετική Τουρκία.
12/ Με το Mea Culpa του Ανδρέα σταμάτησε κάθε έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Αιγαίο ακόμη και εντός των Χ.Υ μας.
13/ Ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε το προσωρινό όνομα FYROM στα Σκόπια δηλαδή συγκαλυμμένο "Μακεδονία" Ο Τσίπρας βέβαια χάρισε εθνότητα και ανύπαρκτη γλώσσα μακεδονική και επαίρεται για αυτό, αλλά δε βρέθηκε δικαστής να τον καθίσει στο εδώλιο και να λογοδοτήσει γι’ αυτό και για τα Μνημόνια μαζί με τον Γ.Α.Π
14/ Ο Κ. Σημίτης καταστροφέας της οικονομίας (κλοπή Χρηματιστηρίου), παρέδωσε τα Ίμια χωρίς να ρίξει ντουφεκιά. «Τι θέλατε; πόλεμο να κάνουμε;» Μας έβαλε στην Ε.Ε με τους πλέον επαχθείς όρους κ.α
15/ Όλοι εν συνεχεία κάθονταν στο τραπέζι με τους Τούρκους και συζητούσαν πάνω στα εθνικά μας θέματα. Εμείς ποτέ δεν θέσαμε κάποιο ζήτημα που να ζημιώνει την Τουρκία, για να της σταματήσουμε τη μονόπλευρη αρπακτικότητα. Οι συζητήσεις αφορούσαν τη μοιρασιά των δικών νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων.
16/ Όσο δε οι Τούρκοι έβλεπαν την κατευναστική πολιτική και την διάθεση παράδοσης εκ μέρους μας, τόσο σήκωναν τον πήχη προς τα πάνω και πολλαπλασίαζαν τις παράνομες απαιτήσεις τους.
17/ Δεν δώσαμε συνέχεια στην καταδίκη της Τουρκίας στους διεθνείς οργανισμούς για την εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου. Το λησμονήσαμε όπως λησμονήσαμε και τους 1650 Αγνοούμενους.
18/ Οι συσχετισμοί δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα του Αιγαίου ήταν αριθμητικά υπέρ της Τουρκίας και μόνο ποιοτικά υπερτερούσαμε. Ουδείς όμως από τότε δεν προχώρησε στον επανεξοπλισμό της χώρας
19/ Μόνο πρόσφατα κατορθώσαμε να αποκτήσουμε αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο με τα Rafale και τα F-16 Viper λόγω του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Διαφορετικά, θα είμαστε σήμερα σε δεινή θέση.
20/ Το Π.Ν το άφησαν με γερασμένα πλοία και αν διατηρεί την ισορροπία στο Αιγαίο τούτο οφείλεται στη ναυτοσύνη των ναυτικών μας.
21/ Κατά την διάρκεια των Μνημονίων δεν πήραν ούτε βίδα οι Ε.Δ. Μόλις τώρα που η Τουρκία εξοπλίζεται μέχρις οδόντων με μαζική παραγωγή δικών της οπλικών συστημάτων, ξύπνησαν οι πολιτικοί μας.
Αυτά τα παρακμιακά και φαύλα κόμματα της μεταπολίτευσης μας κυβερνούν συνεχώς από το 1974. Πρόσωπα αλλάζουν αλλά τα σάπια κόμματα μένουν τα ίδια. Καιρός για πατριωτική αλλαγή.
(7/7/24)
(Σημείωση Τα στοιχεία ελήφθησαν από το βιβλίο "Μολών Λαβέ" του διακεκριμένου δικηγόρου και διεθνολόγου Θαλή Μυλωνά, εκδ. Γρηγόρης)
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.