Σελίδες

12 Ιουλίου 2024

ΤΑ ΥΠΟΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
 
Χθες κατανάλωσα σχεδόν όλο το πρωινό για να πληρώσω τους αυξημένους φόρους. Μέχρι τώρα τα θέματα της Εφορίας τακτοποιούσε το καλό παιδί ο "Δημήτρης". Φαίνεται κάποιo μικρό ποσό με ανέβασε στην πιο πάνω κλίμακα και είδα μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον περσινό φόρο εμού και της συζύγου μου. Δε θα ήμουν τόσο αγχωμένος και καταπονημένος σαν να έσκαβα ένα ολόκληρο χωράφι, για να πληρώσω ένα κράτος που είναι στη βάση του άδικο και δε σέβεται τον πολίτη. Τελικά, τα κατάφερα και σήμερα πλήρωσα και της συζύγου το φόρο με ευκολία. Άρα το πρόβλημα είναι θέμα «εκπαίδευσης». Η πολιτεία δε φρόντισε για την εκπαίδευση του πληθυσμού. Έριξε στον κάλαθο των αχρήστων την "δια βίου μάθηση" της κ. Διαμαντοπούλου. Κάποιοι αετονύχηδες έφαγαν τα σχετικά κονδύλια της ΕΟΚ. Αυτή η αιτία της αγνωσίας ημών των ηλικιωμένων να κατανοήσουμε το διαβολικό τεχνολογικό σύστημα που έχουν στήσει και το ονομάζουν «εκσυγχρονισμό. Το ταλάνισμα που νιώθεις όταν προσπαθείς να κάνεις μια εφαρμογή, χωρίς να υπάρχει κάποια βοήθεια δεν περιγράφεται.
 
Όλα με ένα μηχάνημα 
 
Και να ήταν μόνο ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσεις τη σημερινή εποχή με τον Η/Υ ή με το Κινητό; Εκατοντάδες οι εφαρμογές που αν ρωτήσεις άνθρωπο ακόμη και μέσης ηλικίας άνω των 40 ετών ελάχιστοι γνωρίζουν. Όμως το κράτος επαίρεται ότι έκανε τον εκσυγχρονισμό και χτύπησε την γραφειοκρατία. Και ας πέταξε στο ΧΥΤΑ της "ανυπαρξίας" το μισό περίπου πληθυσμό που αδυνατούν να ανταποκριθούν έστω και στοιχειωδώς στο σύστημα.
 
Τόσο ραγδαία γίνονται οι αλλαγές στη νέα τεχνολογία, ώστε οι χθεσινοί γνώστες του συστήματος σήμερα σηκώνουν τα χέρια. Όταν ομιλεί ο κ. Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί για την καθημερινότητα των πολιτών θεωρούν ότι μόνο τα ΜΜΜ είναι η καθημερινότητα; Ακόμη και σε αυτά για να βγάλει το σωστό εισιτήριο ο ηλικιωμένος δε θα τα καταφέρει. Οι καθημερινότητα είναι οι μηνιαίες πληρωμές λογαριασμών, η επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν και αντί να βρεις τον υπεύθυνο βρίσκεσαι στην άψυχη «τεχνητή νοημοσύνη» που δεν εννοεί τη γλώσσα σου όπως και εσύ δεν εννοείς τι δική της για να σε εξυπηρετήσει. Και αυτό σε εκνευρίζει και θεωρείς ότι σε εμπαίζουν. Τώρα πραγματικά κάνω απολογισμό πόσο ωραία και ανθρώπινα περάσαμε εμείς οι προπολεμικοί τη ζωή μας χωρίς τα διαβολικά συστήματα που ταλανίζουν και σου σπάνε το νευρικό σύστημα και αφυδατώνουν τον εγκέφαλο με ανούσια πράγματα. Πρέπει να αφιερώνει ένας απλός άνθρωπος όλο του το χρόνο για να λύσει α σταματήσει ο άνθρωπος να σκέπτεται;
 
Το κινητό (SMS) για μας είναι το πιο δύσκολο μηχάνημα. Το έχουν φορτώσει με τόσες εφαρμογές που από τηλέφωνο το έκαναν να λύνει τα ένα πρόβλημα μέσω του Η/Υ ή του κινητού. Μήπως γιαυτό το έβαλαν για πάντα. Και όχι μόνο αυτό αλλά για τις αρχές είναι ουσιαστικά η ταυτότητα μας. Με αυτό γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποίος είσαι, που είσαι όλα σου τα στοιχεία, τι λες, τι ψωνίζεις, ποιες οι προτιμήσεις, ποιες οι συναναστροφές σου, τι πληρώνεις κ.ο.κ. Χωρίς αυτό δεν μπορείς πλέον να κυκλοφορήσεις. Από τα κινητά η Αστυνομία εξιχνιάζει τα περισσότερα εγκλήματα. Παρά ταύτα πληθαίνουν οι εγκληματίες. Άριστος τεχνολόγος μου έλεγε ότι δε γνωρίζει τον χειρισμό αυτού του διαβολικού μηχανήματος. Εργονομικά είναι αποτυχία. Τα γράμματα του πληκτρολογίου δεν είναι ορατά στους ηλικιωμένους. Τα δάχτυλα των ηλικιωμένων και χειρονακτών είναι ακατάλληλα για τον χειρισμό του. Πώς λοιπόν θα κάνει τις πολύπλοκες εφαρμογές που εμφανίζουν οι «τεχνογραφιάδες» των Υπουργείων χωρίς ο κόσμος να έχει λάβει κάποια εκπαίδευση; Όμως τα πρόστιμα θα πέφτουν βροχή και στους μη γνωρίζοντες το σύστημα.
 
Κάθε νέα εποχή πρέπει να συνοδεύεται από νέους θεσμούς που να βοηθούν τους πολίτες να ξεπεράσουν τις τεχνολογικές δυσκολίες της. Μήπως κάποια υπηρεσία όπως οι κινητές μονάδες υγείας θα έπρεπε να είναι στη διάθεση των πολιτών για δωρεάν τεχνολογική βοήθεια και για κατ' οίκον στοιχειώδη ενημέρωση των αιτούντων;
 
Καλά να παίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης το Τικ-Τοκ με τους νέους. Όμως ας πάει και σε ένα καφενείο να ρωτήσει ποιοι γνωρίζουν τις βασικές εφαρμογές για να πληρώνουν την Εφορία; Τότε θα αντιληφθεί την καθημερινότητα του πολίτη.
 
Ζητείται βοήθεια 
 
Κάποια εξουσιοδοτημένη πλατφόρμα θα ήταν σκόπιμο να αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει κάποιες εφαρμογές όσων έχουν άγνοια του συστήματος; Αυτό ισχύει και για τις αυστηρότατες στις διαδικασίες Τράπεζες που είναι αδύνατον λόγω του απορρήτου να έχεις αποτελεσματική βοήθεια. Και σκεφθείτε ότι ο γράφων είναι από τους πιο παλιούς στο διαδίκτυο, παλαιός διαβιβαστής, με ιστοσελίδα και blogs και βρίσκω ανυπέρβλητες δυσκολίες και χωρίς κάποια βοήθεια αδυνατώ να ξεπεράσω κάποια εμπόδια της καθημερινότητας.
 
Το χάσμα των γενεών 
 
Το σημερινό τεχνολογικό σύστημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο αλλά και άδικο διότι διαιρεί τον κόσμο στους γνώστες και τους μη γνώστες με ενδιάμεσα κλιμάκια. Επίσης, διευρύνει το χάσμα των ηλικιών. Τώρα ο παππούς πάει στον εγγονό να του δείξει.
 
Τούτο καθορίζει και την άνιση κατανομή του πλούτου. Όσοι εκμεταλλεύονται πλήρως το σύστημα είναι οι ευνοημένοι και πλούσιοι, ενώ οι έχοντες άγνοια καταντούν παρίες. Όμως αυτό είναι προσιτό στους παραχαράκτες και απατεώνες. Αυτοί το κάνουν να γίνεται αυστηρότερο και πολυπλοκότερο με την εισαγωγή κλειδιών ασφαλείας.
 
Ποτέ δεν υπήρχε τόση ανισότης. Οι πολίτες έγιναν αδύναμοι, αλλά και τα κράτη είναι αδύναμα να προστατεύσουν τον πολίτη από τις Πολυεθνικές (ακρίβεια) Οι Αγορές καθορίζουν ποιος θα ασκεί την οικονομική εξουσία (όρα Γαλλία). Η Δημοκρατία είναι στα χαρτιά. 
 
Τούτος ο κόσμος παραέγινε άσχημος, αγχώδης και αβίωτος. Δεν έχουν άδικο οι νέοι που έχουν «σαλτάρει» και οι ηλικιωμένοι που είναι οργισμένοι με το πολιτικό σύστημα. Τρέχει η αμαξοστοιχία ξέφρενα και αδειάζει στη διαδρομή της ανθρώπους που δεν μπορούν να κρατηθούν. Πρώτα τα τιμημένα γηρατειά.
 
(10/7/24)
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.