Σελίδες

13 Ιουλίου 2024

ΙΝΚΑ: Νέες Αυξήσεις στα Τιμολόγια Ηλεκτρικού Ρεύματος

Δελτίο Τύπου: Νέες Αυξήσεις στα Τιμολόγια Ηλεκτρικού Ρεύματος
 
Οι πρώτες ημέρες του Ιουλίου καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου ενδεικτικά σε ημερήσια καταγραφή, η τιμή της μεγαβατώρας τις βραδινές ώρες έφτασε να πωλείται ακόμη και έως 500 ευρώ, διαμορφώνοντας μια μέση ημερήσια τιμή στα υψηλά των 184,79 ευρώ /μεγαβατώρα, επίπεδα σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη μέση τιμή του Mαΐου 100,21, του Ιουνίου 81,421 και υπερτριπλάσια από την μέση χαμηλή τιμή του Απριλίου 58,515 ευρώ. Αξιοσημείωτη είναι η ημερήσια αύξηση (60%) της τιμής της μεγαβατώρας στην ελληνική αγορά μόλις σε μια ημέρα (184,79 ευρώ από 115,55 ευρώ), αλλά και η ημερήσια διακύμανση, καθώς η διαφορά μέγιστης και ελάχιστης τιμής ξεπέρασε τα 400 ευρώ. 
 
Μερικές από τις αιτίες της κατακόρυφης αύξησης της τιμής αποτελούν, ο παρατεταμένος καύσωνας που επικρατεί σε όλα τα Βαλκάνια που έχει ανεβάσει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια λόγω κλιματιστικών, η ενεργειακή διασύνδεση των διασυνοριακών αγορών, που δίνει την δυνατότητα να μεταφέρονται οι υψηλές τιμές από το ένα ηλεκτρικό σύστημα στο άλλο, η παραγωγή της αιολικής ενέργειας στην χώρα μας που τον Ιούνιο και Ιούλιο έχει υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας (target model) του χρηματιστηρίου ενέργειας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που επιτρέπει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών το επόμενο διάστημα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να φθάσει στα επίπεδα των άνω των 200 ευρώ που κινήθηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, με κορύφωση την τιμή των 429,388 ευρώ τον Αύγουστο του 2022. Η αρνητική αυτή εξέλιξη, η οποία προβλέπεται να επιδεινωθεί έως και τα τέλη Ιουλίου, θα έχει άμεση επίπτωση στα κίτρινα οικιακής κατανάλωσης τιμολόγια του τρέχοντος μήνα και θα επιβαρύνει με επιπλέον αυξήσεις τα πράσινα οικιακής κατανάλωσης τιμολόγια του Αυγούστου, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα των καταναλωτών ειδικά αυτών με χαμηλό εισόδημα που ζουν στα όρια της φτώχειας, έτσι όπως έχει οριστεί με βάση τα ευρωπαϊκά εισοδηματικά κριτήρια. Οι συνεχείς αυξήσεις των βασικών ειδών, των λογαριασμών αλλά και των ενοικίων, προκαλούν απόγνωση στα νοικοκυριά, ακόμα και σε αυτά που τοποθετούνταν μέχρι πρότινος στο μέσον της κλίμακας. 
 
Ο Πρόεδρος
Μήττας Νικόλαος
 
Ο Γενικός Γραμματέας
Μπόγιογλου Νικόλαος 
 
Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας & Δημ. Σχέσεων
 
ΙΝΚΑ
Εθνικής Αντιστάσεως 56
τ.κ. 565 34 Ελευθέριο-Κορδελιό
Γραφείο Πόλης Ορφανίδου 1, 
7ος Όροφος   
Τηλ.: 2310 431111
email: info@inka.support
www.inka.support 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.