Την ώρα που η ακρίβεια αποτελεί μάστιγα για τα ελληνικά νοικοκυριά και τους επιχειρηματίες κι ενώ οι ανατιμήσεις δείχνουν να μην έχουν τέλος, η παραγωγή αγροτικών προϊόντων πλήττεται ανεπανόρθωτα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της λειψυδρίας.
Το πρόβλημα αυτό έχει εξαπλωθεί και στους αμπελώνες της Κρήτης. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι από τους 8.000 – 10.000 τόνους επιτραπέζιων σταφυλιών που εξάγονταν άλλα χρόνια, φέτος δεν θα φύγουν ούτε 1.000.
«Η κατάσταση είναι τραγική. Πέρσι με περονόσπορο, που έπαθε τόση ζημιά, καταφέραμε και κάναμε εξαγωγή 2000-3000 τόνους σταφυλιών, καλυφθήκαν μερικώς τα οινοποιεία. Παλιά γινόταν εξαγωγή 7000-8000 τόνους. Φέτος δεν θα ξεπεράσουμε τους 1000 τόνους σε εξαγωγή στην Κρήτη, τα δε οινοποιεία δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους», αναφέρει σχετικά ο αντιπρόεδρος κεντρικής συνεταιριστικής ένωσης αμπελοοινικών προϊόντων ΚΕΟΣΟΕ, Πρίαμος Ιερωνυμάκης και συνέχισε:
«Οι νέοι άνθρωποι φεύγουν από τους αμπελώνες. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργηθεί γιατί υπήρχαν οι καύσωνες μέσα Ιουνίου, είχαμε και ξηρασία, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται ο αμπελώνας. Η ζημιά είναι σε όλα αυτή την στιγμή, και στα κηπευτικά και στις ελιές. Τα πράγματα στον πρωτογενή τομέα είναι τραγικά».
Ο ίδιος επεσήμανε πως οι ενισχύσεις που δίνονται συρρικνώθηκαν στο 70%. «Ένα προϊόν το οποίο δεν είναι εξαγώγιμο δεν μπορεί να φύγει. Άρα η ποιότητα αυτό που έχει μείνει είναι καλή», κατέληξε ο ίδιος.
«Πριν από επτά χρόνια η Κρήτη έκανε εξαγωγή γύρω στους 17.000 τόνους επιτραπέζιου σταφυλιού»
Από την πλευρά του, ο εξαγωγέας επιτραπέζιων σταφυλιών, Λάμπρος Περβολαράκης σημείωσε πως οι εξαγωγές λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν υποστεί μειώσεις. «Πριν από επτά χρόνια η Κρήτη έκανε εξαγωγή γύρω στους 17.000 τόνους επιτραπέζιου σταφυλιού. Με την κλιματική αλλαγή και τις μειώσεις πριν 3 χρόνια ήταν 8000 τόνοι, πέρσι ήταν 6000 φέτος θα είναι γύρω στους 3000 τόνοι εξαγωγές στο επιτραπέζιο σταφύλι. Υστερούμε σε έργα υποδομής και έχουμε έλλειψη νερού. Η μόνη λύση είναι η αφαλάτωση αλλά δυστυχώς οι φορείς δεν ενδιαφέρονται για αυτό το κομμάτι», υπογράμμισε ο κ. Περβολαράκης, ενώ από την πλευρά του, η πρόεδρος ένωσης οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής, Αναστασία Φράγκου έκανε λόγο για τα προβλήματα στον τομέα του κρασιού:
«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα αμπέλια και αυτό έχει ως συνέπεια την μείωση της παραγωγής και έπειτα την μείωση της παραγωγής κρασιού. Στην Αττική ζούμε καταστάσεις μεγάλης λειψυδρίας και απότομες αλλαγές του καιρού. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό. Το αμπέλι στρεσάρεται όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές και άρα η παραγωγή είναι πιο μειωμένη. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση με διάφορους τρόπους, όπως με την διαχείριση των υδάτων ή αλλαγή του τρόπου καλλιέργειας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.