Σελίδες

16 Ιουλίου 2024

Πρακτικά ημερίδας "Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο: 50 χρόνια μετά"


Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο: 50 χρόνια μετά, 
Πρακτικά Ημερίδας (Αθήνα, 18 Απριλίου 2024), Αθήνα 2024.  
 
Χαράλαμπος Μηνάογλου (επιμέλεια)
 
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
 
Μετά την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το 2021 ακολούθησε η συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και την Γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολίας το 2022. Δυστυχώς, το 2024 έχουμε άλλη μία θλιβερή επέτειο, αυτή της πεντηκονταετίας της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Για την επιμόρφωση, λοιπόν, των φιλολόγων των σχολείων Γκράβας-Γαλατσίου και Ζωγράφου, των οποίων έχουμε την επιστημονική ευθύνη, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε την ημερίδα «Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο: 50 χρόνια μετά». 
 
Η ημερίδα εντάχθηκε στις επετειακές και επιμορφωτικές δράσεις του 1ου Π.Ε.Κ.Ε.Σ. και εγκρίθηκε από την ολομέλεια των Συμβούλων Εκπαίδευσης. Διεξήχθη στο 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου, την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 με μεικτό τρόπο.
 
Σε αυτήν παρουσιάστηκαν πέντε εισηγήσεις για το Κυπριακό, οι οποίες αποτέλεσαν την βάση για τα κείμενα που δημοσιεύονται στον παρόντα τόμο των πρακτικών. Οι συγγραφείς καλύπτουν διαφορετικές πτυχές του ζητήματος έχοντας, όμως, ως κοινό παρονομαστή των κειμένων τους την ανάγκη για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. 
 
Πρώτα, ο Κωνσταντίνος Γρίβας αναφέρεται στην διαρκή επίθεση κατά του Ελληνισμού από το 1974 έως σήμερα και στην ανάγκη για μία εθνική στρατηγική αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας, ενώ ακολουθεί ο Σταύρος Καλεντερίδης που πραγματεύεται τον ρόλο των Η.Π.Α. στο Κυπριακό. Στην συνέχεια, ο Θεοφάνης Μαλκίδης καταπιάνεται με το ζήτημα των αγνοουμένων της εισβολής στην ανθρωπιστική και πολιτική διάστασή του, για να ακολουθήσει η δική μας ανακοίνωση για τις πολλαπλές και συχνά δυσδιάκριτες αλληλοεπιδράσεις, συσχετίσεις και ομοιότητες ανάμεσα στο Κυπριακό και το Παλαιστινιακό Ζήτημα, στο παράρτημα της οποίας δημοσιεύονται πλειάδα σχετικών ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε. μεταφρασμένα στα ελληνικά. 
 
Τέλος, ο τόμος ολοκληρώνεται με το διδακτικό σενάριο-πρόταση διδασκαλίας του Τάσου Χατζηαναστασίου για το Κυπριακό. 
Δημοσιεύουμε τον παρόντα τόμο των πρακτικών με την ελπίδα ότι προσφέρουμε με αυτόν τον τρόπο ένα χρήσιμο εργαλείο για τον εκπαιδευτικό που θα χρειαστεί να διδάξει σχετικά με την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Περαιτέρω, ευχόμαστε τα κείμενά του να βοηθήσουν και οποιονδήποτε άλλον επιθυμεί να κατανοήσει το Κυπριακό Ζήτημα, το οποίο μετά από πενήντα χρόνια πορείας είναι πλέον απόλυτη και άμεση ανάγκη να επιλυθεί με δίκαιο τρόπο.
 
Χαράλαμπος Μηνάογλου
 
Διαβάστε τον τόμο ΕΔΩ
 
(Μας εστάλλει από τον κ. Χαράλαμπο Μηνάογλου με το παρακάτω σχόλιο:
Aυτές τις δύσκολες ημέρες, για όσους επιμένουμε να μην εντασσόμαστε στην επίσημη λογική της λήθης, εύχομαι να είναι αυτή η τελευταία χρονιά που θα περάσει με την Κύπρο κατεχόμενη.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.