Σελίδες

13 Ιουλίου 2024

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στην Κύπρο: τα διδάγματα της τραγωδίας του 1974

Του Φοίβου Κλόκκαρη*
 
Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974 και την κατοχή του βορείου τμήματος της. Η Τουρκία συνεχίζει την επιθετικότητα της κατά της Κύπρου προς ολοκλήρωση του στρατηγικού στόχου της, να θέσει ολόκληρο το νησί υπό τον στρατηγικό έλεγχο της, με δράσεις επί του εδάφους και στο διπλωματικό πεδίο:
 
– Προωθήσεις στη νεκρή ζώνη (Στροβίλια, Πύλα, Δένεια, Αγ. Δομέτιος, Λήδρα Παλλάς (γήπεδο), Σελέμανι κ.α.)
– Καταπάτηση της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης(ΑΟΖ) και ακρωτηριασμός του FIR Λευκωσίας.
– Επέμβαση και στην κλειστή περιοχή Αμμοχώστου
– Μετατροπή του ΑΔ Λευκονοίκου σε στρατιωτική αεροπορική βάση drones και σχεδιασμός κατασκευής ναυτικής βάσης
– Δημογραφική αλλοίωση και των ελεύθερων περιοχών. Τα κατεχόμενα εδάφη μας σήμερα παρουσιάζουν μία εφιαλτική εικόνα τουρκοποίησης/ισλαμοποίησης, με την μαζική εμφύτευση Τούρκων εποίκων, τζαμιών και ιμάμιδων, την εκρίζωση τού Ελληνικού πληθυσμού, την τουρκοποίηση των Ελληνικών τοπονυμίων (40.000 στα κατεχόμενα εδάφη και άλλα τόσα στα ελεύθερα) και την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
– Εγκατάσταση στα κατεχόμενα ενός τεράστιου στρατιωτικού προγεφυρώματος (ΠΓ) με ισχυρές Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής (ΤΔΚ) επιπέδου Σώματος Στρατού (40.000 άνδρες), που εκσυγχρονίζονται συνεχώς και ενισχύονται με επιθετικά οπλικά συστήματα. Παραμένουν στη Κύπρο επί μισό αιώνα με αποστολή, την εξυπηρέτηση της τουρκικής στρατηγικής του εξαναγκασμού. Δηλαδή με την απειλή ή χρήση στρατιωτικής ισχύος, να αναγκάσουν τους Έλληνες της Κύπρου να αποδεχθούν λύση Τουρκικών όρων στο Κυπριακό.
– Κατασκευή οχυρωματικών έργων και ενίσχυση των στρατιωτικών υποδομών τών ΤΔΚ. Τα κατεχόμενα μετατρέπονται σε προωθημένη στρατιωτική βάση της Τουρκίας προς εξυπηρέτηση των επεκτατικών σχεδίων της στη Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.
 
Στο διπλωματικό πεδίο η Τουρκία εμμένει σε λύση του Κυπριακού, που θα νομιμοποιεί τη διχοτόμηση, θα καταλύει την ΚΔ και θα επεκτείνει τον έλεγχο της Τουρκίας σε όλη τη Κύπρο (λύση συνομοσπονδίας δύο κρατών) και η κυβέρνηση μας εμμένει στην αναποτελεσματική πολιτική τού κατευνασμού προς την Τουρκία.
 
Διδάγματα από την μαύρη επέτειο τής εισβολής.
 
1. Η μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξη τής ΚΔ και την επιβίωση τού Κυπριακού Ελληνισμού, προέρχεται από την επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας.
 
2. Η εμφύλια διχόνοια στον Ελληνισμό και η παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας, όπως η δικτατορία στην Ελλάδα και το πραξικόπημα στη Κύπρο, είναι αιτίες εθνικών συμφορών. Χρέος του Ελληνισμού, Ελλάδας-Κύπρου, είναι η καλλιέργεια εθνικής ομοψυχίας καί η στενή συνεργασία. Το δόγμα τού ενιαίου αμυντικού χώρου (ΔΕΑΧ), όχι μόνο πρέπει να αναβιώσει σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και να αναβαθμισθεί σε άρτια αμυντική συμμαχία.Υπάρχουν οι προυποθέσεις: κοινή απειλή, κοινά συμφέροντα, κοινοί στόχοι.
 
3. Απαιτείται ενίσχυση τής αποτρεπτικής ισχύος της ΚΔ, επείγουσα αύξηση των αμυντικών δαπανών και καλλιέργεια πνεύματος αντίστασης. Στις Διεθνείς Σχέσεις επικρατεί η επιβολή της Ισχύος επί του Δικαίου. Πρώτος διδάξας ο Θουκυδίδης μας:
− Απαιτείται Ισχύς για να διεκδικήσεις το Δίκαιο σου (διάλογος Μηλίων-Αθηναίων, Ε89)
− Απαιτείται δυνατότητα Αντίστασης για να διασφαλίσεις την Ελευθερία σου (δημηγορία Παγώνδα, ηγέτη των Βοιωτών, Δ92).
 
Η στρατιωτική ισχύς είναι ο κυριότερος συντελεστής παραγωγής ασφάλειας απαραίτητης για την επιβίωση του κράτους μας.
 
4. Πράξεις που επιφέρουν εθνικές καταστροφές, όπως το εθνοκτόνο πραξικόπημα και η μη εφαρμογή των σχεδίων άμυνας στον πόλεμο, πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά προς αποτροπή επανάληψης τους.
 
Χρέος μας που πηγάζει από την ιστορική μνήμη είναι:
 
– Να αντλούμε διδάγματα από την αποφράδα επέτειο του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Αυτό άλλωστε μας καλεί να πράξουμε και ο ποιητής μας Κυριάκος Χαραλαμπίδης με τον δραματικό στίχο απόγνωσης του "αν ο λαός μας δεν μπορεί να αντλήσει απ τα δεινά του, τότε του δόθηκε άδικα μια τέτοια τραγωδία".
 
– Να αποτίουμε ύψιστο φόρο τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και έδωσαν το αίμα τους για την προάσπιση της ΚΔ και την αντιμετώπιση του Τούρκου εισβολέα.
 
– Να ενισχύουμε την πολύτιμη ασπίδα προστασίας μας. Το κράτος της ΚΔ, που δεν κατάφερε να καταλύσει η Τουρκία με την εισβολή και τις λυσσώδεις προσπάθειες μισού αιώνα.
 
- Να μην αποδεχθούμε λύση τουρκικών όρων στο κυπριακό
 
– Να ενδυναμώσουμε την εθνική ισχύ της ΚΔ και ιδιαίτερα την στρατιωτική, να διαφυλάξουμε τις ελεύθερες περιοχές και να αγωνιστούμε για απελευθέρωση των κατεχομένων.
 
Λευκωσία, Ιούλιος 2024 
 
* αντιστράτηγος ε.α.

2 σχόλια:

  1. ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΜΟΥ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΥΠΕΡ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΓΩ ΈΝΑΣ δι-ΑΣΗΜΟΣ ΠΡΟΣΘΈΤΩ.
    ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΕ ΠΛΗΝ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΙΛΟΚΥΠΡΙΩΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΟΠΛΙΣΜΟ;
    ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟ 63 ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΕΡΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΥΣ.
    ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ.
    ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΑΠΟΡΘΗΤΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΚΙΑ ΟΧΥΡΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΦΑΡΙΑ ΤΟΥΣ.
    ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΗΘΙΚΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ....
    ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΦΕΥ!
    ΚΛΠ
    ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΜΟΥ ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΟΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΠΞΕΛΕΘΟΥΜΕ... ΑΝ ΠΕΘΥΜΑΣ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΠΑΡΤΗΝΕ ΜΟΝΟΣ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΞΙΖΕΙΣ ...
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ .... ΚΑΙ ΕΙΘΕ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΕ ΒΓΑΛΕΙ ΨΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΛΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΜΟΥ ΠΑΤΡΙΔΑ... ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΕ ....
    H Kύπρος σήμερα μετά από 33 αιώνες Ελληνισμού, είναι υπό υπαρξιακή απειλή και βρίσκεται στην χειρότερη καμπή της ιστορίας της. Οι Εφιάλτες, Ιούδες, Νενέκοι και όμοιοι τους αυξάνονται και έχουν ένα και μοναδικό σκοπό και στόχο. Να απαλλαγούν από αυτό τον μπελά των απροσκύνητων Ελλήνων της ακριτικής Κύπρου. Ισχύουν τα δόγματα … Οι Τούρκοι την Κύπρο κτυπούν. Εμείς είμαστε Ελλάς (Μπονάνος) και ότι η Κύπρος κείται μακράν (Καραμανλής) που σήμερα επανέρχονται στην επιφάνεια, από ολίγους ευτυχώς ριψάσπιδες, δριμύτερα και το αντικυπριακό κλίμα, αλλά και η αδιαφορία το τι μέλλει γενέσθαι στο πολύπαθο νησί άρχισαν και πάλι να είναι στην ημερήσια διάταξη των και υπογείως και ανωγείως…. όλα είναι με βάση γενικού σχεδίου Δούρειου Ίππου πλήρους διαχωρισμού και αποκοπής του ομφάλιου λώρου Ελλάδος και Κύπρου. Και ο νοών νοείτω και μη παρανοείτω…

    Στις ατέρμονες επίσης συνομιλίες επαναπροσέγγισης ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΘΡΚΙΑΣ του παρελθόντος και πρόσφατες με τους βαρβάρους γείτονες ουδεμία αναφορά υπήρξε για την κατεχόμενη Κύπρο και αυτονόητο είναι ότι και στις επερχόμενες το ίδιο θα συμβεί… Η Ελληνική Κύπρος είναι ξένη χώρα για κάποιους ….αλλά … ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ, όπως η Ελληνική ιστορία κατέγραψε ανεξίτηλα σε γρανιτενιές πλάκες…

    Ο Μέγας Σεφέρης έγραψε λάλησε προφητικά ….

    «Η γης δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν μήτε μπορούν, όσο κι αν είναι διψασμένοι να γλυκάνουν το πέλαγο με νερό μισό δράμι. Και τούτα τα κορμιά πλασμένα από ένα χώμα που δεν ξέρουν, έχουν ψυχές. Μαζεύουν σύνεργα για να τις αλλάξουν, δε θα μπορέσουν· να τις ξεκάμουν αν ξεγίνουνται οι ψυχές. Δεν αργεί να καρπίσει τ’ αστάχυ δε χρειάζεται μακρύ καιρό για να φουσκώσει της πίκρας το προζύμι, δε χρειάζεται μακρύ καιρό το κακό για να σηκώσει το κεφάλι, κι ο άρρωστος νους που αδειάζει δε χρειάζεται μακρύ καιρό για να γεμίσει με την *τρέλα, νῆσός τις ἔστι …ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ». *Με την τρέλλα. Ο Έλληνας της Κύπρου και τρελός είναι και πεισματάρης. Η ανοχή του πλέον σε ολετήρες και κακόβουλους είχε ημερομηνία λήξης.
    Α.Α. ΑΠΟ ΑΓΙΑ ΜΕΣΑΟΡΙΑ ΠΟΥ ΘΡΗΝΗΣΕ ΣΤΕΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟ ΕΘΝΟΜΑΡΤΤΥΡΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άρθρο και σχόλιο πολύ καλά. Ας μας ξυπνούν ....
    Ντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.