Το καλοκαίρι του 1974, πενήντα χρόνια πριν, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Τουρκία βρέθηκαν σε πόλεμο. Από καμία πλευρά δε γίνεται πολύς λόγος για τον πόλεμο αυτόν. Η ανατολική Μεσόγειος είναι συνηθισμένη από πολέμους και η σύγκρουση αυτή δεν τοποθετήθηκε ανάμεσα στις σημαντικές: οι τελευταίες γίνονται συνήθως στην μαρτυρική Παλαιστίνη. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί ο επιτιθέμενος, η Τουρκία, θεώρησε ότι το 1974 δεν επρόκειτο ακριβώς για πόλεμο, αλλά για “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” που είχε στόχο να εμποδίσει την εκπλήρωση του στόχου των πραξικοπηματιών της Λευκωσίας, την Ένωση με την Ελλάδα. Ο τρίτος λόγος είναι γιατί η ελληνική πλευρά έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να χάσει τον πόλεμο αυτό. Και όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι ευχάριστα τα κεφάλαια της εθνικής ιστορίας που αναφέρονται σε ήττες και ταπεινώσεις, ιδιαίτερα όταν αυτές προκλήθηκαν σε ατμόσφαιρα απόλυτης ανεπάρκειας της ελληνικής πλευράς.
Μισό αιώνα μετά υπάρχουν ενδείξεις ότι το ενδιαφέρον για τον πόλεμο του 1974 και τις επιπτώσεις του αποκτά νέα δυναμική. Δεν αναφέρομαι φυσικά στο blame game στο οποίο επιδόθηκαν οι κυβερνήσεις σε Λευκωσία και Αθήνα διαμέσου των Φακέλων της Κύπρου – κανένα δεν έκαναν σοφότερο οι “μαρτυρίες” και οι μετακυλιόμενες ευθύνες που παρελαύνουν στις ατελείωτες σελίδες τους. Αντίθετα, στην απέναντι πλευρά, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αποκτά προοδευτικά τη θέση της στη στρατιωτική ιστορία, όχι μόνο την τουρκική.
Το βιβλίο των Έρικσον και Ουαγιάρ, μια στρατιωτική ιστορία της εισβολής, εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο των Αμερικανών Πεζοναυτών! Η επιχείρηση εντάσσεται πλέον στις λαμπρές σελίδες της τουρκικής στρατιωτικής ιστορίας, χωρίς να διακρίνονται τύψεις. Έκτοτε, άλλωστε, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει αριθμό εισβολών και επεμβάσεων έξω από τα σύνορά της. Ο πόλεμος του Ιουλίου 1974 έχει όμως χαρακτηριστικά που θα ενδιέφεραν την σημερινή αμυντική πολιτική της Ελλάδας και, ως εκ τούτου, θα όφειλε να τύχει σοβαρότερης προσοχής και μελέτης.
Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, με τον όρο μελέτη δεν εννοούμε την παράθεση κατορθωμάτων και μεμονωμένων επιτευγμάτων, ούτε την οφειλόμενη τιμή στους υπερασπιστές του νησιού. Δυστυχώς κάθε σοβαρή αποτίμηση των τότε συμβάντων καλύπτεται κάτω από το σκοτεινό μανδύα της “μνήμης” μέσα από τον οποίο ελάχιστα πράγματα μπορεί να διακρίνει κανείς. Στο στρατηγικό και στο τακτικό πεδίο ετούτου του πολέμου αναδεικνύονται ερωτήματα που θα έπρεπε να εξεταστούν. Ας αναφερθούμε, στο σύντομο αυτό άρθρο, σε τέσσερα από αυτά.
Τα πλεονεκτήματα
Ας ξεκινήσουμε με ένα βασικό πλεονέκτημα της ελληνικής πλευράς. Γνώριζε καλά τον αντίπαλο λόγω της κοινής συμμετοχής των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και μπορούσε να παρακολουθήσει τις δυνατότητες, τις κινήσεις και τις ενέργειές του. Πέρα από τα υπόλοιπα, γνώριζε και το μέγεθος των δυνατοτήτων του. Μπορούσε να παρακολουθήσει τη μεθοδική προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει αποβατικό στόλο μετά τις συγκρούσεις του 1964 στην Κύπρο, έχοντας προφανώς στο νου της την εισβολή στο νησί.
Οι μικρές ναυπηγικές της δυνατότητες και ο δισταγμός των ΗΠΑ για τη μεταβίβαση αξιόλογων αποβατικών μέσων οδήγησαν στην δημιουργία ενός στόλου αποβατικών ακάτων (LCT, LCU) μικρών δυνατοτήτων (ονομαστική ταχύτητα 8 κόμβων, μικρή μεταφορική ικανότητα, περίπου άοπλα). Η απόκτηση του Ertugrul (αρματαγωγό LST, το πρώτο σημαντικό σκάφος αποβατικών επιχειρήσεων που αποκτούσε η Τουρκία) από τις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 1973, οι έντονες εργασίες προσαρμογής και αποκατάστασης που στόχευαν να το επαναφέρουν σε πολεμική ετοιμότητα δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Αθήνα. Το ίδιο και η μετατροπή βοηθητικών πλοίων του στόλου σε οπλιταγωγά.
Στον τομέα των εναέριων μέσων, οι έντονες προετοιμασίες ειδικά των μεταγωγικών αεροσκαφών (C-130, C-160, κλπ.) και των μεταφορικών ελικοπτέρων (ΑΒ 204 και UH-1) την άνοιξη του 1974, επίσης δεν πέρασε απαρατήρητη. Η ενίσχυση των αερομεταφερόμενων και των αμφίβιων μονάδων ήταν εμφανής. Ακόμα και μονάδες της Χωροφυλακής προστέθηκαν στις αερομεταφερόμενες μονάδες. Δεν επρόκειτο για κάτι κρυφό. Η κυβέρνηση Ετσεβίτ ήθελε να προειδοποιήσει ως προς το τι θα έπραττε εάν υπήρχε ελληνική επέμβαση στην Κύπρο. Δεν κρατούσε, λοιπόν, στο σκοτάδι τις προετοιμασίες της. Η Αθήνα λοιπόν γνώριζε τις αντιδράσεις της Άγκυρας και γνώριζε επίσης τα μέσα που διέθετε για να τις υπηρετήσει.
Η ταραγμένη περίοδος του 1974
Ένα δεύτερο πλεονέκτημα της ελληνικής πλευράς ήταν ότι είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Μπορούσε να επιλέξει το χρόνο και τον τόπο των ενεργειών της, επιβάλλοντας στην απέναντι πλευρά το δικό της ημερολόγιο και τις δικές της επιλογές. Η κοινή λογική θα έλεγε ότι ο εξαρτώμενος από την Αθήνα χρονισμός των σχεδίων για αλλαγή καθεστώτος στο νησί με στόχο την ένωση, θα επέλεγε την πλέον κατάλληλη στιγμή.
Ο θάνατος του Γρίβα, η πρόσκαιρη διακοπή των τρομοκρατικών επιχειρήσεων της ΕΟΚΑ-Β’ που ακολούθησε και η διαμάχη για την ηγεσία της, έδωσε πρόσθετες ευκαιρίες επιλογής. Ο χρόνος ευνοούσε την ελληνική πλευρά. Ο εξοπλισμός του ελληνικού στρατού με σύγχρονα όπλα βρισκόταν ένα στάδιο πριν τον αντίστοιχο τουρκικό και ήταν υπόθεση εβδομάδων η λειτουργική ένταξη των νέων οπλικών συστημάτων στις μονάδες.
Για όσο διάστημα εξάλλου δεν εκδηλωνόταν το πραξικόπημα οι δρόμοι σε θάλασσα και αέρα ήταν ανοικτοί για την ελληνική πλευρά, η οποία μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τις θέσεις της στην Κύπρο. Δεν ίσχυε το ίδιο για την τουρκική πλευρά. Παρόλα αυτά, τον Απρίλιο 1974, η ΕΟΚΑ-Β’ επανέλαβε τις τρομοκρατικές της επιθέσεις εναντίον οπαδών του Μακαρίου περιορίζοντας την ευχέρεια επιλογών της Αθήνας.
Η συνακόλουθη πίεση της Λευκωσίας για αντικατάσταση μέρους των Ελλαδιτών αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, δημιούργησε νέο ημερολόγιο, πιεστικό ως προς την εξέλιξη των γεγονότων. Η παράταση των εκκρεμοτήτων μέχρι τη χειμερινή ή έστω την φθινοπωρινή περίοδο ήταν επιβεβλημένη, επειδή θα ήταν τότε πρακτικά αδύνατη μια αποβατική επιχείρηση με τα μέσα που διέθετε η τότε Τουρκία. Πνίγηκε, όμως, κάτω από την πολιτικά επιτακτική ανάγκη της άμεσης ανατροπής του Μακαρίου. ‘Ετσι ακυρώθηκε το δεύτερο πλεονέκτημα της ελληνικής πλευράς.
Ο συσχετισμός δυνάμεων του 1974
Το τρίτο πλεονέκτημα αφορούσε τον εξαιρετικά θετικό, για την ελληνική πλευρά, συσχετισμό δυνάμεων στο πεδίο της αναμέτρησης. Οι Έλληνες διέθεταν στην Κύπρο δύναμη αρμάτων μάχης (όχι τελευταίας τεχνολογίας, αλλά σημαντικά όταν οι Τούρκοι δεν είχαν τίποτε ανάλογο), τεθωρακισμένα οχήματα και ειδικά σημαντική δύναμη πυροβολικού. Επιπλέον διέθετε σαφέστατη αριθμητική υπεροχή και εμπειροπόλεμες μονάδες. Η απέναντι πλευρά δεν είχε σχεδόν κανένα από τα παραπάνω και βασιζόταν αποκλειστικά στην επέμβαση της Τουρκίας για να αντιμετωπίσει μια ολομέτωπη ελληνική επίθεση.
Το τέταρτο πλεονέκτημα αφορούσε τη γεωγραφία. Η τουρκική παρουσία στο νησί περιοριζόταν σε θύλακες που συνολικά κατείχαν το 3-5% του νησιού. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θύλακες ήταν απομονωμένοι, δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους χωρίς την μεσολάβηση δυνάμεων του ΟΗΕ. Επιπλέον μόνο ένας ή δύο από αυτούς τους θύλακες είχαν πρόσβαση στην θάλασσα, αλλά χωρίς προκυμαίες και λιμενικές εγκαταστάσεις. Ο χάρτης επέβαλε την απόκτηση προγεφυρώματος σε κάποια ακτή της Κύπρου ώστε να γίνει δυνατή μια στρατιωτική εισβολή στο νησί.
Με τα τεχνικά μέσα που διέθετε τότε η Τουρκία (αποβατικές ακάτους των 300-500 τόνων, άοπλες, με μικρή μεταφορική ικανότητα, περιορισμένη ακτίνα ενέργειας και ταχύτητα 6-8 κόμβων) η μόνη ακτή που προσφερόταν για τη δημιουργία προγεφυρώματος ήταν η βόρεια ακτή. Κατά μήκος όμως αυτής της ακτής δέσποζε ο οροσειρά του Πενταδάκτυλου, ενός μετρίου ύψους ορεινού όγκου που όμως πρόσφερε φυσικές θέσεις άμυνας ενώ διέθετε λίγες διαβάσεις προς τον νότο. Η πλέον σημαντική από αυτές ήταν εκείνη του δρόμου Λευκωσίας-Κυρήνειας, μέρος του οποίου ήταν κάτω από τουρκικό έλεγχο. Ακόμα και αυτός ο δρόμος ήταν εκτεθειμένος σε πυρά πυροβολικού, αρκεί το τελευταίο να έχει ταχθεί στις κατάλληλες θέσεις.
Μάθημα στρατιωτικής ιστορίας
Η γεωγραφία καθιστούσε το τουρκικό σχέδιο εισβολής αναγκαστικό και προβλέψιμο. Το πρώτο σκέλος αφορούσε την ενίσχυση του πλέον σημαντικού από στρατηγική άποψη τουρκοκυπριακού θύλακα, εκείνου βόρεια της Λευκωσίας, ώστε να αντέξει στην πίεση που θα εξασκούσαν εναντίον του τα πλέον μάχιμα τμήματα της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, που βρίσκονταν στην περιοχή της Λευκωσίας.
Η ενίσχυση δεν μπορούσε να γίνει παρά μόνο από τον αέρα και με μονάδες χωρίς βαρύ οπλισμό. Το δεύτερο σκέλος αφορούσε τη δημιουργία προγεφυρώματος με αποβατική επιχείρηση. Το προγεφύρωμα έπρεπε να γίνει κοντά στην Κυρήνεια, με στόχο όχι μόνο την κατάληψη των πενιχρών λιμενικών εγκαταστάσεων της πόλης αλλά και τη γειτνίαση με τον δρόμο προς την Λευκωσία. Η εξασφάλιση του τελευταίου ήταν κρίσιμη παράμετρος για την επιτυχία της εισβολής, δηλαδή την συνένωση των δύο σημαντικών προγεφυρωμάτων. Άρα ο χώρος της τουρκικής ενέργειας ήταν και προβλέψιμος και εξαιρετικά εκτεθειμένος σε αμυντικές αντιδράσεις.
Το πώς η ελληνική πλευρά κατάφερε να χάσει αυτόν τον πόλεμο αποτελεί ιδιαίτερο κεφάλαιο της στρατιωτικής ιστορίας. Πρόκειται για περίπτωση, άξια να διδάσκεται σε κάθε μάθημα στρατιωτικής ιστορίας. Στην Ελλάδα αυτό δε γίνεται. Η σχετική συζήτηση αναλίσκεται σε ατελείωτα blame-game και σε άφθονες περί προδοσίας ρητορείες. Από την πλευρά μας σε επόμενο άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε αυτό ακριβώς: το πώς δηλαδή κατάφερε να χάσει ετούτο τον πόλεμο η ελληνική πλευρά.
Για πιο σύγχρονο οπλισμό της Εθνικής Φρουράς μιλάμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τα τυφέκια lee enfield 303 του ΒΠΠ, που ανά 5 βολές πάθαιναν εμπλοκή; Για τα τα 10-15 ρωσικά τανκς επίσης ΒΠΠ, που σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών ακινητοποούντα; Για τα κανόνια του Σταλιγκραντ, που ανά 10 βολές έπρεπε να αδρανοποιηθούν μισή ώρα λόγω υπερθέρμανσης της κάννης τους; Για τα απηρχαιωμένα ολίγα αντιαεροπορικά, που σημάδευαν τα τουρκικά αεροπλάνα και οι βολές τους χτυπούσαν τον Πενταδάκτυλο; Για την ανύπαρκτη αεροπορία και πολεμικό ναυτικό; Για τα πολυβόλα, που οι σφαίρες τους λόγω πσλαιότητας δεν εκπυρσοκροτούσαν;
Σημειώστε ότι η Τουρκία ήδη είχε αποστείλει προ πολλού περί τους 35000 στρατιώτες λαθραία στη Κύπρο, οι οποίοι ενσωματώθηκαν με του τρομοκράτες της ΤΜΤ, που αριθμούσαν περί τις 25000 οπλίτες, πλήρως εξοπλισμένους με βαριά όπλα. Παρ όλα αυτά προς τιμή της η ΕΦ από την πρώτη μέρα κατέλαβε όλα τα καντόνια κάστρα των Τούρκων, αλλά και αυτό μας στοίχησε πολύ ακριβά αφού αναλώθηκαν πάρα πολλά πυρομαχικά....
Όταν τα τεθωρακισμένα (Μπούτος πχ.) όδευαν προς τις ακτές της Κερύνεια 50 τουρκικά αεροπλάνα συνεχώς τα βομβάρδιζαν με αποτέλεσμα σχεδόν να μην διασωθεί ούτε ένα τεθωρακισμένο.
4 παλιες τορπιλλάκατοι που διέθετε η Κύπρος, οι μεν δύο ακινητοποιήθηκαν λόγω βλαβών και οι άλλες 2 βυθίστηκαν από τα τουρκικά αεροπλάνα και πλοία....
300 Τάνκς Μ40 κ.α, μετέφεραν οι Τούρκοι έναντι 6-7 λειτουργικών δικών μας ....
Όλες οι στρατιωτικές κυπριακές υποδομές ισοπεδώθηκαν από τις απαγορευμένες βόμβες Ναπάλμ, οι δε τούρκοι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν τις επίσης απαγορευμένες σφαίρες ντουμ ντουμ οι οποίες κομάτιαζαν τους ηρωικούς μας εθνοφρουρούς, οι οποίοι διέθετα ελάχιστες σφαίρες.
Ακούστε κάτι .... Σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής ένας Κύπριος αντιμετώπιζε 60 Τούρκους γιουρούκκηδες και όμως μέχρι την υστάτη αυτός ο Έλληνας Κύπριος πολέμησε και έπεσε μαχόμενος.
Πλην της ΑΜΚ η οποία ήρθε στη Κύπρο με τα ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΚΑΜΜΊΑ ΑΛΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΔΕΝ ΠΕΤΑΞΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ.....
Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΔΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΛΟΣ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ... ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΔΟΘΗΚΑΜΕ ...
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΦΕΡΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!!!!!!
ΟΛΟΙ ΜΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ, ΟΛΟΙ ΜΑ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ, ΑΛΛΑ ΕΙΧΑΝ 6000 ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΗΡΩΙΚΑ ΜΑΧΟΜΕΝΟΥΣ.....
Συνέχεια ...
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΩ ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΛΆ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ, ΠΟΥ ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΠΟΥ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΛΩΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΚΩΤΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ... ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ, ΟΠΩΣ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ, ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ .... ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΤΥΠΟΥΝ. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΑΣ ... ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ... ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΚΑΤΙ ΑΥΤΑ; ΑΝ ΟΧΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΨΩ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΟΥ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΥΧΟΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ..... ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΕΣ.... ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΕΠΙΛΗΣΜΟΝΕΣ ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΗΜ. ΤΟ 1974 Η ΕΦ ΔΙΕΘΕΤΕ 12500 ΣΤΡΑΤΘΩΤΕΣ ΣΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 40000 ΕΦΕΔΡΟΥΣ ΔΗΛ. 52500 ΟΠΛΙΤΕΣ.
ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΜΑΧΙΜΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΤΚ ΠΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΑΝ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΙΠΛΑΣΙΟΙ ΔΗΛ +100000 ΟΠΛΙΤΕΣ. ΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΒΙΒΑΣΕ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 150-200ΧΙΛ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΜΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΤΕΡΟ ΕΞΑΠΛΑΣΙΟ ΣΤΡΑΤΟ, ΜΕ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΙΟΒΟΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΝΑ ΜΑΣ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΝ ....
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ Ε/Α -Ε.Δ. ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΟΥ ΕΛΛΑΔΙΤΗ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΚΑΤΣΙΜΠΡΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ.
ΘΡΗΝΗΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΜΥΡΙΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΦΩΝΑΞΕ ΕΓΩ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΜΑΙ ΚΑΙ ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ.... ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΙΜΗΜΕΝΑ ΟΣΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΕΛΛΑΔΙΤΩΝ (ΕΛΔΥΚ κλπ.), ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑ.... Ω ΞΕΙΝ ΑΓΓΕΛΕΙΝ ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙΝ ΟΤΙ ΤΗΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ .........
ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΑΝΟΕΙΤΩ ....
Προσθέτω στο εξαιρετικό σχόλιο του κ. Α.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΙΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ…. ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΑΝ …..! ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΣΤΡΟ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ …. ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ, ΑΛΛΑ Η ΑΒΕΛΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΑΓΩΝ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ .... ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΥΧΟΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΟΝΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ....
Για την ιστορία…
Π.χ.
Η Κύπρος κείται μακράν, έλεγε ο «εθνάρχης» Καραμανλής την εποχή που ο τουρκικός Αττίλας αλώνιζε στην Κύπρο με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, αλλά και της δικής του κυβέρνησης. Το κυπριακό είναι βάρος για την Ελλάδα. Άλλο Ελλάδα, άλλο Κύπρος, ή όπως ήταν και παραμένει το επίσημο δόγμα: η Λευκωσία αποφασίζει, η Αθήνα συμπαρίσταται. Άλλωστε ένα από τα πιο ειδεχθή δείγματα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, όταν βρέθηκε στο υπουργείο εφοπλιστών στη δεκαετία του 1980, το είχε ξεκαθαρίσει με τη γνωστή χυδαιότητα που τον διέκρινε: «Αρκετά πληρώσαμε στην Κύπρο από την εποχή του Παπανδρέου του γέρου. Και ακόμα πληρώνουμε. Εμείς δεν οφείλουμε τίποτα στην Κύπρο. Για ότι έπαθε η Κύπρος, δεν φταίει η Ελλάδα… Και για να ακούγεται η Κύπρος πρέπει να σβήσουμε εμείς;» (2/2/1988)
Στις 17/1/1989 ο αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Σιαπκαράς και παλιός ιερολοχίτης με παρρησία και πατριωτισμό που είναι εξαιρετικά σπάνιος στους εν ενεργεία και εν αποστρατεία μιλώντας σε
ανώτατους αξιωματικούς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, διότι είχαν εμποτιστεί μέχρι το μεδούλι στον πατριωτισμό, βγήκε δημοσίως και κατήγγειλε τη σοβαρότητα των παραχωρήσεων: “Αν η Ελλάς δεν αντιδράσει σθεναρώς υπεραμυνομένη της ακεραιότητάς της, τότε σημαίνει ότι Κυβέρνηση και Βουλή παραδίδουν την Ελλάδα στην Τουρκία.”
ΑΥΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΧΑΣΑΝΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΥΧΟΝ ΜΑΣ ΞΑΝΑΠΡΟΔΩΣΟΥΝ, ΜΕ ΜΕΛΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΦΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΔΟΓΜΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΚΑΙ ΝΟΘΑ ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΤΗΝ ΘΕΩΡΟΥΝ. ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ…
Μ.Ρ. ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΠΟ ΚΕΡΥΝΕΙΑ, ΠΟΥ ΒΙΩΣΕ ΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ Α.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτίνα.
Αξιότιμε κ. Αντωνά σχόλιο σας πρέπει να διδάσκεται στη Σχολή Ευελπίδων, για να μαθαίνουν οι νέοι μας αξιωματικοί τις ωμές αλήθειες, όσον αφορά προδοσία της Ελληνικής Κύπρου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια φούχτα Έλληνες πολεμιστές σχεδόν άοπλοι, μέχρι εσχάτων πολέμησαν ένα γίγαντα και τον λάβωσαν βαριά, άσχετα αν πέτυχε μια ντροπιαστική πλασματική νίκη.
Αιωνία δόξα και τιμή στους 6000 πεσόντες ήρωες μας, που προδομένοι και εγκαταλελειμμένοι φύλαξαν Θερμοπύλες, όπως οι Λακεδαιμόνιοι....
Ένα νησί 500000 κατοίκων κατά μιας υπερδύναμης 82 εκατομ. !!!!!!!!!
Επειδή πολλά αναφέρονται για τον οπλισμό της Κύπρου, επειδή ο πατέρας μου ήταν στην ΕΛΔΥΚ, επιβεβαιώνει ότι η Εθνική Φρουρά δεν είχε σχεδόν τίποτα και ότι είχε το ανάλωσε τις πρώτες 2-3 μέρες που καθήλωσε τους εισβολείς στην ακτή 5μιλι.
Κωνστ.
Η Κύπρος έχασε τον πόλεμο για να έρθει η Δημοκρατία και ο Καραμανλής στην Ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη Κύπρο έρρεαν ποτάμια αίματος, ο Καραμανλής πανηγύριζε για την επιστροφή του και όταν του ζητήθηκε βοήθεια από Κληρίδη ρητά αρνήθηκε.
Ο Γ. Μαύρος ΥΠΕΞ Ελλάδας, όταν άδοξα έληξαν οι συνομιλίες στην Γενεύη δήλωνε .... ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ. Σε λίγο ο Καραμανλής έλεγε στον Κληρίδη ... Άλλο τι λέει ο Μαύοος και άλλο τι λέω εγώ και επέλεξε την ντροπή.
Ο ΥΠΕΞ Κύπρου κ. Ομήρου είχε έντονη λογομαχία με τον Καραμανλή και μετά από αυτό παραιτήθηκε.
Ο Κληρίδης είπε στον Καραμαν-αλή ... Αφού μας αφήνετε να μας κατασφάξουν οι Τούρκοι την ευθύνη την φέρεται ακεραία εσείς και πρέπει να ντρέπεσθε.
Αυτά είναι καταγραμμένα από μαρτυρίες του παριστάμενου Κούρου Παντελή ΥΠ.ΠΡ., και σε βιβλία του Ομήρου.
Διερωτάσθε λοιπόν γιατί χάσαμε τον πόλεμο;;;;;;
Π.Β. Μικρασιάτισα και πρόσφυγας από Αμμόχωστο.
Η ιστορική ευθύνη της Καραμανλικής παράταξης τον Αύγουστο του 1974, που εγκατέλειψε και πρόδωσε την Κύπρο με ανταλλάγματα, τα Αμερικανικά αργύρια προδοσίας και ίσως και την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ήταν ότι όχι μόνο δεν πήρε την ορθή απόφαση της στρατιωτικής επέμβασης στην Κύπρο με σκοπό, αν όχι την πλήρη αναχαίτηση των Τουρκικών δυνάμεων, τουλάχιστον την επίτευξη διπλωματικού συμβιβασμού και το περιορισμό της επέκτασης της Τουρκίας στο νησί, αλλά, κυρίως στο ότι παλινδρόμησε και αμφιταλαντεύθηκε σε τέτοιο βαθμό με αποτέλεσμα την μη-απογείωση των Φάντομ και τη μη-αποστολή των υποβρυχίων και αεραγημάτων αλεξιπτωτιστών ή τουλάχιστον την ρίψη πολεμοφοδίων. Και η Κύπρος εάλω, λόγω εγκατάλειψης και προδοσίας ….
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπόσπασμα.
Μίνως
Μυρια. μηνυματα και προειδποιησεις αποστελλουν τα εξαιρετικα σχολια προς νεους επιδοξους εφιαλτες που θεωρουν την Κυπρο ξενο σωμα .
ΑπάντησηΔιαγραφή35 αιωνες η Κυπρος μονη αγωνιζεται να παραμεινει Ελληνικη αθλιοι και προδοτες.
Σαν σημερα την 9 Ιουλιου η Κυπρος πληρωσε βαρυ τίμημα διοτι συμμετειχε στην Ελληνικη επανασταση. Χιλιαδες λαικοι και ιερωμενοι σφαγιαστηκαν απο τους τουρκους κατακτητες.
Ιδετε google 9 Ιουλιου 1821 μια μαυρη μερα για τον Ελληνισμο.
Απολυτα και εγω συμφωνω με τα σχολια.
Κ.Κ.
Εγώ χωρίς περιστροφές απευθύνομαι και στον συγγραφέα του άρθρου, ο οποίος μάλλον "καλοπροαίρετα" έγραψε όλα τα πιο πάνω κάνοντας όμως ένα λάθος. Η Κύπρος ποτέ δεν είχε στρατιωτική υπεροχή ακόμη και έναντι των ΤΚ τρομοκρατών, οι οποίοι καθημερινά εξοπλίζονταν από την Τουρκία με βαρύτατο οπλισμό και χιλιάδες στρατιώτες, τον αριθμό των οποίων κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει αφού λαθραία τους απέστελλε. Ήταν μέγας άθλος της Ε.Φ. που μπόρεσε τις πρώτες μέρες να εκπορθήσει αυτά τα απόρθητα κάστρα της πλήρως εξοπλισμένης ΤΜΤ. Για πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές θεωρείτο αδύνατο μέσα σε μια μέρα να καταληφθούν μετά από σκληρές μάχες τα κάστρα καντόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς και πυρομαχικά ανάλωσε η ΕΦ και καθυστέρηση είχε για την αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής. Και όταν τα πυρομαχικά εξαντλούνται από κάπου πρέπει να τα αναπληρώσεις. Απο που; Από την Ελλάδα που ένιψε τας χείρας της και ούτε σφαίρα δεν απέστειλε;
Αυτές τις παραμέτρους έπρεπε ο συγγραφέας να λάβει σοβαρά υπ όψιν, διότι επί χάρτου πολλές φορές οι επιχειρήσεις είναι νικηφόρες, αλλά επί εδάφους όταν έχεις να κάνεις με υπέρτερο στρατό μας οδηγούν σε ταπεινωτικές ήττες.
Το τελικό συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι μόνη και μόνο η Κύπρος έχασε τον πόλεμο λόγω εγκατάλειψης και όχι η Ελλάδα η οποία δεν συμμετείχε ουδόλως και επέλεξε μεταξύ πολέμου και ντροπής ... το δεύτερο .... αφήνοντας την Ελληνική Κύπρο να αλωθεί. Αν η Ελλάδα τότε απέστελλε απαραίτητη σημαντική βοήθεια η πορεία του πολέμου πολύ διαφορετική θα ήταν ....
Δυο Ελληνικά υποβρύχια είχαν στο στόχαστρο τον αποβατικό στόλο στην Κερύνεια. το Γλαύκος και Νηρεύς και ένα τρίτο προσέγγιζε τους στόχους. Και η προδοτική διαταγή στα υποβρύχια ήταν ... μην εμπλακειτε και επιστρέψτε πάραυτα στην Ελλάδα .....Αν λοιπόν βυθιζόταν ο αποβατικός στόλος, τότε είναι βέβαιον ότι οι Κύπριοι στη θάλασσα θα έριχναν τους Τούρκους.... και θα είχαν μια ταπεινωτική ήττα οι βάρβαροι, αλλά φευ.... Η δειλία των κυβερνώντων τότε στην Ελλάδα έφερε και την εθνική καταστροφή, για την οποία η Κύπρος καμία στρατιωτική ευθύνη δεν φέρει κύριε.... και αφήστε τα περί εξοπλισμών της Κύπρου διότι αυτά είναι παραπλανητικά για να αποσείσει τις ευθύνες της η Ελλάδα. Η Κύπρος τότε με ελάχιστο σαθρό και πεπαλαιωμένο εξοπλισμό πολέμησε, μέχρι που έμεινε τελείως από πυρομαχικά .....
Τα συμπεράσματα δικά σας, γιατί χάσαμε τον πόλεμο, διότι εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τους λόγους, που η μισή πατρίδα μας είναι σκλαβωμένη... και που ακόμη και σήμερα η Ελλάδα την θεωρεί βάρος, από το οποίο θέλει μάλλον να απαλλαγεί. ( Όταν αναφέρομαι στην Ελλάδα εννοώ τους ριψάσπιδες κυβερνώντες και όχι τον απλό αδελφό Ελληνικό λαό.)
Σ.Μ. Δημοσιογράφος θυγατέρα ήρωος ΕΟΚΑ.
«… Τα περισκόπια των Ελληνικών υποβρυχίων είχαν γεμίσει από τουρκικά σκάφη. Τα αποβατικά και τα αντιτορπιλικά συνοδείας βρίσκονταν εκεί σαν θηράματα, έτοιμα να δεχθούν τις τορπίλες SST-4 των Type 209 που παραμόνευαν αθέατα, χωρίς η παρουσία τους να έχει επισημανθεί από τις συσκευές Α/Υ του εχθρού. …. ( Φανταστικό σενάριο) Όταν η πρώτη τορπίλη εξαπολύθηκε οι κυβερνήτες και τα πληρώματα κρατούσαν την αναπνοή τους. Μεσολάβησαν μερικά αργά και βασανιστικά δευτερόλεπτα, πριν ο μεταλλικός ήχος της πρόσκρουσης της τορπίλης στο κέλυφος του αρματαγωγού, επιβεβαιώσει την επιτυχία. Ακολούθησαν και άλλοι ξεροί ήχοι, ενώ από το περισκόπιο επίθεσης ήταν πλέον ορατή η καταστροφή που είχε υποστεί ο εχθρικός στόλος…». Το σενάριο που μόλις διαβάσετε αποτελεί αναπαράσταση των επιχειρησιακών σχεδίων που δεν εκτελέστηκαν το μοιραίο Καλοκαίρι του 1974, όταν το τότε Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων δίστασε να προσβάλλει τα τουρκικά σκάφη που αποβίβαζαν στρατεύματα στην Κύπρο. Παρότι το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) είχε εντάξει σε υπηρεσία τα νεότευκτα Type 209/1100, η πλειοψηφία των οποίων εστάλησαν για περιπολία στην ανατολική Μεσόγειο, η σαφής υπεροπλία στον τομέα των υποβρυχίων δεν στάθηκε αρκετή για να αποφασισθεί η επιχειρησιακή αξιοποίησή τους. Σήμερα 50 χρόνια μετά τα γεγονότα, η απαίτηση για πλήρη διαλεύκανση του «Φακέλου Κύπρος» είναι πάντα επίκαιρη, καθώς όπως ίσως θα διαβάσετε από τα αρχεία και τα ημερολόγια των τεσσάρων υποβρυχίων Type 209 έχουν αποκοπεί σελίδες που αφορούν πολεμικές περιπολίες κατά τη διάρκεια της κυπριακής κρίσης. Τι θα είχε όμως συμβεί αν τα υποβρύχια ελάμβαναν εγκαίρως διαταγές επίθεσης;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΣΩΖΟΤΑΝ …..!!!!!!
Και για την ιστορία….
Οι κυβερνήτες και τα πληρώματα θεωρούσαν ότι η ώρα της δράσης και της τιμωρίας του εχθρού πλησίαζε. Μπορεί να είχαν χάσει την πρώτη ευκαιρία αλλά σύντομα θα τους παρουσιαζόταν νέα. Για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία ελληνικά υποβρύχια θα κτυπούσαν αλύπητα το Τουρκικό Ναυτικό. Όμως η νέα διαταγή τα ανάγκασε να γυρίσουν πίσω, παρά τις αντιρρήσεις κυβερνητών και πληρωμάτων ….
Νομιζω καμια απαντηση δεν μπορει να δωθει στα αποστομωτικα σχολια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε διαστρεβλωτες της ιστοριας απαντηστε.
Ιδου η Κυπρος ιδου και το πηδημα που θα υποστειτε.
Α.Τ.
Μα κυριε τι μας λετε...Η Ελλαδα ενεπλακη σε πολεμο για να τον χασει; Ουτε σφαιρα δεν εριξε κατα τουρκων ειβολεων αλλα και ουτε σφιρα απεστειλε στη μαχομενη Κυπρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε λιγες μερες θα γιορτασετε την ελευση της δημοκρατια την οποια ηθυσια της Κυπρου εφερε.
Απολαυστε τις σαμπανιες τους αστακους και καραβιδες και ντρπη να σας συνοδευει.
Καλεσατε καποιους εκπροσωπους απο Κυπρο προσφυγες και μητερες πεσοντω και αγνουμενων.
Μαλλον οχι διοτι ντρεπεσθε να τους αντικρυσετε. Μνημοσυνα και οχι δεξιωσεις επρεπε να κανετε ασεβεις.
Ρ.Κ.
ΒΡΕ ΑΔΕΛΦΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΙΟΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΕΒΓΑΛΑ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ. ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ 1974 ....?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ? Χμ ...
Νομιζω οτι ο συγγραφεας ειναι προδευτικος αριστερος? Ποιες οι σκπιμοτητες δεν καταλαβα ακομη.
Μονο ενα συμπερασμα εβγαλα. Η Κυπρος και οχι η Ελλαδα εχασε τον πολεμο διοτι ΠΡΟΔΟΘΗΚΕ.
Μαρια Μπ. Απο αδελφη Κρητη.