Σελίδες

7 Ιουνίου 2024

ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΑ ΓΡΑΜΜΕΝΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
 
Στο ακόλουθο θα σας αναλύσω εν συντομία πως γράφονται της μοίρας τα γραμμένα. Ποίος θα φανταζόταν ότι ο σχεδιασμός της Απόβασης των Συμμάχων στη Σικελία θα σκότωνε τον πατέρα μου και μερικούς ακόμη συγχωριανούς του στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας και θα καίγονταν χωριά στη Μεσσηνία; Και όμως, συνέβη τούτο και θα σας το αποδείξω. Στη Βρετανία λοιπόν εξυφαίνονται τα σχέδια και οι Γερμανοί και άλλοι λαοί τα εκτελούν κατά γράμμα. Μήπως από αυτούς δεν άρχισε η Αμερικανική απόβαση της "D-day" και η κατοχή (την είπαν απελευθέρωση) της διχασμένης Ευρώπης; Αυτή δεν καλλιέργησε την πλεκτάνη της Ουκρανίας και την εκτέλεση έριξε στη Ρωσία του Πούτιν, στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε; Αυτή δεν κλιμακώνει τώρα τις εχθροπραξίες και κινδυνεύουμε να πέσουμε σε πυρηνικό πόλεμο;. Αυτή δε μας έριξε μετά τον περίεργο θάνατο του Ι. Μεταξά στον Β’ Π.Π και στον εμφύλιο; Απλώς οι Γερμανοί και οι βολικοί ηλίθιοι ή προδότες (ΚΚΕ) σαν την Ατρωπό έκαναν αναπότρεπτη τη Γενοκτονία της Ελλάδος. Επομένως, η έδρα της Κλωθούς είναι το Λονδίνο. Από εκεί εξυφαίνονται όλες οι συνωμοσίες.
 
Αλλά ας επανέλθουμε στο θέμα.
 
Μετά την κατάληψη της Βόρειας Αφρικής τέλη του 1942 οι σύμμαχοι ένεκα και των ασφυκτικών σοβιετικών πιέσεων για τη δημιουργία δεύτερου μετώπου αποφάσισαν να καταλάβουν τη Σικελία.
 
Επειδή οι γερμανικές δυνάμεις ανάμεναν απόβαση εκεί, έπρεπε να τους εξαπατήσουν ώστε να απαγκιστρώσουν μέρος των δυνάμεων τους από τη Σικελία και να τις στρέψουν αλλού.
 
Το έργο ανέλαβε η βρετανική μυστική υπηρεσία Μi5 και στις 29 Ιαν. 1943 επεξεργάστηκε σχέδιο παραπλάνησης με την ονομασία «Επιχείρηση Κιμάς». Σύμφωνα με αυτό η απόβαση δε θα γινόταν στη Σικελία, αλλά στην Πελοπόννησο.
 
Προς τούτο οι Σύμμαχοι άρχισαν να «στήνουν» εικονικές μεραρχίες στη Βόρεια Αφρική, ανταλλαγή ψευδών μηνυμάτων, προμήθεια χαρτών των Βαλκανίων, και κυρίως της Ελλάδας ως και πρόσληψη Ελλήνων διερμηνέων στο Λονδίνο.
 
Παράλληλα, ο σμηναγός Τσαρλς Κολμόλντλεϊ της Mi5 συνέλαβε την ιδέα της ρίψης πτώματος με αλεξίπτωτο, που δήθεν θα είχε ανοίξει επιτυχώς, μαζί με έναν ασύρματο, μέσω του οποίου θα διαβιβάζονταν οι εσφαλμένες πληροφορίες στους Γερμανούς.
 
Επειδή οι Γερμανοί γνώριζαν ότι διαβαθμισμένες πληροφορίες δεν μεταφέρονταν αεροπορικώς επέλεξαν το υποβρύχιο για την μεταφορά του πτώματος στο στόχο.
 
Αφού φορτώθηκε το κιβώτιο με το πτώμα του «Μάρτιν» στο Χόλι Λοχ στη Σκωτία στο υποβρύχιο HMS Seraph, απέπλευσε στις 19 Απρ. του 1943 με πορεία ένα σημείο ανοιχτά της Χουέλβα, στην ισπανική ακτή.
 
Η επιλογή αυτή έγινε γιατί οι Βρετανοί γνώριζαν ότι η Ισπανία, παρά την ουδετερότητα της, διέκειτο φιλικά προς τις δυνάμεις του Άξονα. Έβριθε από πράκτορες της Άμπβερ, της γερμανικής κατασκοπείας, και έτσι οι πιθανότητες εντοπισμού του πτώματος ήταν μεγαλύτερες. Οι Βρετανοί είχαν ήδη εντοπίσει στη Χουέλβα ένα Γερμανό πράκτορα με εξαιρετικές σχέσεις με τις ισπανικές αρχές.
 
Η επιχείρηση πέτυχε και οι Βρετανοί βεβαιώθηκαν ότι τα σχέδια πήγαν σε γερμανικά χέρια.Η γερμανική πλευρά τελικά εξαπατήθηκε και «Ο κιμάς φαγώθηκε».
 
Ο Χίτλερ, την ίδια ημέρα που πληροφορήθηκε το περιεχόμενο των μυστικών εγγράφων «Μάρτιν», εξέδωσε διαταγή σύμφωνα με την οποία τα «μέτρα σχετικά με τη Σαρδηνία και την Πελοπόννησο θα έχουν άμεση προτεραιότητα απέναντι σε κάθε άλλο ανάλογο», δίχως βέβαια να πεισθούν όλοι οι στρατηγοί του.
 
Η παραπλάνηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τη μεταφορά δύο θωρακισμένων μεραρχιών από το ανατολικό μέτωπο στην Ελλάδα, ένα μόλις μήνα πριν τη μεγαλύτερη ίσως αρματομαχία στην ιστορία, τη μάχη του Κουρσκ εναντίον των Σοβιετικών.
 
Μία τουλάχιστον Γερμανική Μεραρχία μεταστάθμευσε στη Μεσσηνία και ένα τουλάχιστον Γερμανικό Τάγμα κατέλαβε θέσεις για την άμυνα της Ακτής: Κυπαρισσίας - Καλού Νερού-Καϊάφα. Το βλέπαμε σε θέσεις μάχης καθ’ οδόν προς το Σιδηρόκαστρο. Η ακτή αυτή αμμώδης με βαθιά νερά είναι ιδανική για αποβατικές επιχειρήσεις. Η έδρα του τάγματος εγκαταστάθηκε στη στάση Σιδηροκάστρου (πρών σιδηροδρομικού δικτύου ΣΠΑΠ) ένθεν και ένθεν των υψωμάτων μέσω των οποίων διέρχεται η οδική αρτηρία (και τότε και ιην σιδηροδρομική γραμμή) πλάι στην κοίτη του ποταμού της Κυπαρισσίας. Ο άξονας αυτός άγει από Κυπαρισσία προς Καλαμάτα, Τρίπολη Ισθμό Κορίνθου. 
 
Η Γερμανική δύναμη απόκρουσης της αποβάσεως ήταν 10 περίπου χλμ ανατολικά του ορεινού χωριού Σιδηροκάστρου Τριφυλίας. Παράλληλα, το σχέδιο παραπλάνησης προέβλεπε και έξαρση της ανταρτικής δραστηριότητος από τον ΕΛΑΣ εναντίον των Γερμανών. Είχε μάλιστα εξωκείλει και ένα βρετανικό υποβρύχιο στον Καΐάφα. Τον Σεπτέμβριο οι αντάρτες σκότωσαν 3-4 Γερμανούς στο χωριό Πιτσά και οι Γερμανοί της Καλαμάτας σε αντίποινα έκαψαν το κεφαλοχώρι Αετό. Μετά διήμερον κύκλωσαν αιφνιδιαστικά και το Σιδηρόκαστρο. Εμείς οι άμαχοι εκ του φόβου αντιποίνων είχαμε φύγει έξω από το χωριό στο πέριξ δάσος. Εντός του χωριού είχαν μείνει ελάχιστοι προεστοί, μεταξύ δε αυτών και ο αείμνηστος πατέρας μου, για να συστήσουν στους Γερμανούς να μην κάψουν το χωριό μας. Αλλά βρέθηκαν προ Γερμανικών πυρών και σκοτώθηκαν πριν προλάβουν να πλησιάσουν τον κατακτητή.
 
Έτσι κλώσησε η Κλωθώ τους λαχνούς για την απόβαση στη Σικελία με παραλήπτες εκατοντάδες μελλοθάνατους, η Λάχεση με το παραπλανητικό σχέδιο του Τσαρλς Κολμόλντλεϊ της Mi5 τους ενεχείρησε στον πατέρα μου και στους άλλους άτυχους της Μεσσηνίας και η Ατροπός διέταξε τους Γερμανούς να εκτελέσουν τους λαχνούς και να τους κάνουν αναπότρεπτους. Σκέπτομαι πόσες φορές ήρθα αντιμέτωπος με το θάνατο (σε αυτοκινητιστικά και αεροπορικά ατυχήματα, και με τον καρκίνο κ.α) και η φιλική μου Ατροπός τον ακύρωνε. Ίσως όμως και να το χρωστώ στον καλό λαχνό της συζύγου που πρέπει να τη στηρίζω όσο με έχει ανάγκη. Ποίος ξέρει;
 
Χωρίς τον παράγοντα τύχη σήμερα δε θα ζούσα. Βέβαια, είχα και τη θεά Αθηνά στο πλευρό μου η οποία μου επαναλάμβανε «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Κωνσταντίνε και εγώ τη σέβομαι και ακόμη παίρνω τα μηνύματα της. Οι Μοίρες λοιπόν και η Αθηνά γράφουν της “μοίρας μας τα γραμμένα”.
 
(7/6/24)
Αμφικτύων
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.