Σελίδες

24 Ιουνίου 2024

Οι αυξημένες θερμοκρασίες και οι χαμηλές πιέσεις.

Γράφει ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
Καρδιολόγος
 
(άρθρο-Υψηλές θερμοκρασίες και αρτηριακή πίεση- ) 
Έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο μας στη σχέση ανάμεσα στις υψηλές θερμοκρασίες που παρουσιάζονται τις ημέρες του καλοκαιριού και τις χαμηλές πιέσεις των υπερτασικών ασθενών μας. Ιδιαίτερα οι ασθενείς που παίρνουν αντιυπερτασικά φάρμακα και μάλιστα από αυτά που διαστέλλουν τα αγγεία, μεγαλώνουν δηλαδή τη διάμετρο τους, τα λεγόμενα, αγγειοδιασταλτικά έχουν αυτή την περίοδο πολύ συχνά χαμηλές πιέσεις. Για να δώσουμε να καταλάβουν και σε αυτούς οι οποίοι δεν έχουν ειδικές γνώσεις και είναι πολλοί από αυτούς που μας παίρνουν τηλέφωνο αυτές τις ημέρες, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ορισμένες πληροφορίες. 
 
Πρώτα από όλα ότι η πίεση που μετράμε, η αρτηριακή λεγόμενη πίεση είναι συνάρτηση δύο βασικών παραγόντων. Της ποσότητας των υγρών που βρίσκονται μέσα στα αγγεία και της διαμέτρου των αγγείων αυτών. Όταν τα αγγεία είναι συσπασμένα, δηλαδή βρίσκονται σε συστολή, τότε η διάμετρός τους είναι μικρή και η πίεση αυξημένη. Όταν τα αγγεία αυτά ανοίγουν, δηλαδή διαστέλλονται, τότε έχουν μεγάλη διάμετρο και η πίεση είναι μικρή. 
 
Με τις υψηλές θερμοκρασίες ο οργανισμός χαλαρώνει τα αγγεία μας.Προσοχή με τη φαρμακευτική αγωγή! 
 
Την περίοδο του καλοκαιριού, επειδή πρέπει να γίνεται αυξημένη ανταλλαγή θερμότητας ανάμεσα στο σώμα μας και στο περιβάλλον, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουμε από θερμοπληξία, ο οργανισμός χαλαρώνει τα αγγεία μας, με αποτέλεσμα η διάμετρός τους να μεγαλώνει. Έτσι αυξάνει η ροή και η θερμότητα, η οποία αποβάλλεται μέσω του αίματος. Για αυτό το καλοκαίρι το δέρμα μας είναι κόκκινο. Αρκετά θερμό και πολλές φορές το πρόσωπό μας έχει μια υπερβολική υπεραιμία. Μιλώντας επιστημονικά, η περίοδος αυτή συνδυάζεται με αγγειοδιαστολή. Σε συνδυασμό με το ότι τα υγρά που βρίσκονται μέσα στον οργανισμό μας λόγω σχετικής αφυδάτωσης είναι λίγα, η πίεση πολλές φορές κατεβαίνει αρκετά χαμηλότερα από ότι έχουμε συνηθίσει τις άλλες εποχές του χρόνου. Έτσι το καλοκαίρι πολλοί είναι οι ασθενείς που περιχαρείς αποφασίζουν να διακόψουν την αγωγή τους. Ή άλλες φορές, τις λιγότερες, επικοινωνούν μαζί μας για να διαμαρτυρηθούν ότι οι πιέσεις τους είναι χαμηλές και κάτι πρέπει να γίνει. 
 
Εδώ χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Ο λόγος είναι ότι το να αποφασίζουμε να διακόπτουμε τη φαρμακευτική αγωγή, την οποία παίρνουμε όλους τους υπόλοιπους μήνες, εμπεριέχει αρκετούς κινδύνους. Βέβαια, όντως η πίεσή μας μπορεί να είναι χαμηλότερα από ότι το χειμώνα ή τις πιο κρύες ημέρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι φταίνε για αυτό το λόγο τα φάρμακα. Ο κύριος λόγος είναι ότι έχουμε εκθέσει τον εαυτό μας σε συνθήκες που σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να έχουμε κάνει. 
 
Σκοπός λοιπόν αυτού του άρθρου είναι όχι να διαπιστώσει το γνωστό, ότι πραγματικά τις πολύ θερμές ημέρες του χρόνου οι πιέσεις χαμηλώνουν, αλλά να βρούμε τρόπους να κρατήσουμε τις πιέσεις μας σε καλά επίπεδα, χωρίς ταυτόχρονα να κάνουμε πειραματισμούς με τη φαρμακευτική μας αγωγή. Θεωρώ πολύ σημαντικό σε κάθε περίπτωση που κάποιος διαπιστώνει ότι η πίεσή του έχει μεταβληθεί, να επικοινωνεί με τον γιατρό του και όχι να κάνει από μόνος του μεταβολές στη φαρμακευτική του αγωγή. Αυτό διότι πολλές φορές όταν συμβαίνει μια τέτοια κίνηση, μπορεί κάποιος να εκθέσει τον εαυτό του σε κινδύνους. 
 
Η χρήση του αλατιού στο φαγητό. Προσοχή με τις αυξομειώσεις στην πίεση! 
 
Μια άλλη συνηθισμένη τακτική κάποιων είναι προκειμένου να διατηρήσουν τις πιέσεις τους υψηλές, χωρίς να σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή, να προσθέτουν στο φαγητό τους το αλάτι που όλη τη χρόνια στερούνται και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες ή ακόμη και να τρώνε τρόφιμα, τα οποία είναι ιδιαίτερα αλατισμένα. Και σε αυτή την περίπτωση η επιλογή είναι λανθασμένη. Γιατί οδηγούμε την πίεση σε αυξομειώσεις και καταστρέφουμε τις ισορροπίες του οργανισμού μας. Τι πρέπει επομένως να κάνουμε; 
 
Πρέπει να διατηρούμε τον εαυτό μας σε χαμηλές θερμοκρασίες και να καταναλώνουμε πολλά υγρά. 
 
Το κυριότερο είναι να διατηρούμε τον εαυτό μας σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας. Είναι λάθος για όσους ιδιαίτερα λαμβάνουν αντιυπερτασική αγωγή να εκθέτουν τον εαυτό τους σε αυξημένες θερμοκρασίες. Πολλοί εννοούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, έτσι όπως τις έκαναν όλο το χρόνο. Να βγουν έξω για να κάνουν τη βόλτα τους, να συναντήσουν τους φίλους τους ή να κάνουν τα ψώνια τους. Είναι βέβαια πολλές φορές οι πρακτικές ανάγκες που σπρώχνουν κάποιον να κάνει κάτι τέτοιο Όμως, παρόλο ότι δεν παραγνωρίζουμε τις καθημερινές υποχρεώσεις μιας οικογένειας συμβουλεύουμε όσους έχουν υπέρταση να αποφεύγουν να κυκλοφορούν ιδιαίτερα τις πολύ θερμές ώρες της ημέρας. Το ιδανικό είναι να καθίσουν στο σπίτι, φορώντας δροσερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα σε συνθήκες όσο το δυνατόν μεγαλύτερης δροσιάς και καταναλώνουν υψηλές ποσότητες υγρών. Αν χρειαστεί να βγουν να το κάνουν τις δροσερότερες ώρες της ημέρας, με τα κατάλληλα ρούχα και καπέλο στο κεφάλι. 
 
Όταν λέμε υγρά δεν εννοούμε τα αναψυκτικά τα οποία περιέχουν ζάχαρη, γιατί αυτά σε καμία περίπτωση δε μας βοηθούν να ενυδατωθούμε και να κορέσουμε τη δίψα μας. Το νερό, οι χυμοί, το ζεστό ή παγωμένο τσάι, το χαμομήλι και άλλου τέτοιου είδους υγρά βοηθούν πολύ θετικά. Εάν μάλιστα σε αυτά προστεθεί και λεμόνι που μειώνει το αίσθημα της δίψας. Προσοχή, πολλοί συνεχίζουν και καταναλώνουν την ίδια ποσότητα υγρών που έκαναν τους πιο κρύους μήνες, πιστεύοντας ότι αυτό είναι αρκετό. Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, την περίοδο του καλοκαιριού πολλές φορές χρειάζεται να καταναλώσουμε πολλαπλάσια ποσότητα υγρού γιατί χάνουμε μεγάλες ποσότητες και με τον ιδρώτα και με την αναπνοή και με την άδηλη αναπνοή από το δέρμα μας, αλλά και με άλλους τρόπους. Για αυτό το λόγο μπορεί πραγματικά και τα 2 λίτρα να είναι ποσότητα η οποία να μην επαρκεί για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. 
 
Προσοχή στη σωστή ενυδάτωση! 
 
Και ποιο είναι το πρόβλημα αν δεν ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας; Μολονότι οι πιέσεις μπορεί πραγματικά να μην πέσουν χαμηλά ή μεταφορά στα διάφορα όργανα των απαραίτητων συστατικών και του οξυγόνου μπορεί να γίνεται ελλιπώς και έτσι βλέπουμε πολλές φορές ανθρώπους που έχουν οριακή νεφρική λειτουργία ή έχουν προβλήματα στην άρδευση του εγκεφάλου τους, να παρουσιάσουν προβληματικές τις λειτουργίας των οργάνων λόγω της κακής αιμάτωσης τους. Η εύκολη κόπωση, η αδυναμία και η υπνηλία είναι μερικά από τα συμπτώματα. Και δεν είναι λίγες οι φορές που μια χρόνια νεφρική ανεπάρκεια μεταβάλλεται σε οξεία, πολύ σοβαρή, λόγω της περιόδου την οποία διανύουμε. 
 
Η διακοπή λοιπόν της φαρμακευτικής αγωγής δεν είναι η λύση. Η λύση είναι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας, η προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες. και η συστηματική παρακολούθηση της πίεσης μας. Η έκθεσή μας στον ήλιο, ακόμη και αν αυτό γίνεται σε μια παραλία, είναι πάντοτε επικίνδυνη. Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό παρουσιάζονται στη χώρα μας αυξημένες θερμοκρασίες ασυνήθιστες για την εποχή που ζούμε αυτό θα πρέπει να μας κάνει να οργανωθούμε ακόμα καλύτερα και σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό μας να αντιμετωπίσουμε τις ειδικές συνθήκες απαιτούνται και αφορούν την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού μας συστήματος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.