Σελίδες

3 Ιουνίου 2024

Η Ι. Μ. Σισανίου και Σιατίστης συνεχίζει το εθνικό έργο της. Διοργάνωσε εσπερίδα με τίτλο: Ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται...

Επιστημονική Εσπερίδα με θέμα «Ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται...» συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης και το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού, στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιατίστης.
 
 
Η διοργάνωση της Εσπερίδας εντάσσεται στις Εκκλησιαστικές, στις Επιστημονικές και στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις, με γενικό θέμα: ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ: ΤΡΕΙΣ ΤΑΥΤΟΣΗΜΟΙ ΑΙΩΝΙΑΙ ΑΞΙΑΙ ΚΑΙ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ. 1904-2024, 120 έτη από την έναρξη του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα. 120 έτη από τον θάνατο του Εθνομάρτυρος Παύλου Μελά.
 
Πριν την κήρυξη έναρξης της Εσπερίδας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο, έγινε μια μουσική εισαγωγή από τους μαθητές της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου & Σιατίστης «Ο Όσιος Ναούμ», με ψαλμούς και τραγούδια που υμνούν τον θάνατο του Πρωτομάρτυρα της Μακεδονικής Ελευθερίας Παύλο Μελά.
 
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Αθανάσιος χαιρέτισε την διοργάνωση της Επιστημονικής Εσπερίδας, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις της τοπικής Εκκλησίας για την επέτειο των 120 χρόνων από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα και τον θάνατο του Παύλου Μελά, ευχαρίστησε τους παρισταμένους Σιατιστείς, το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού και τους συμμετέχοντες ομιλητές και ευχήθηκε σε όλους υγεία και κάθε από Θεού αγαθό.
 
Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν ήταν:
Από τον Ομ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτο, με θέμα «Έθνος και Εκκλησία στον Μακεδονικό Αγώνα». 
Από τον Θεολόγο, MSc Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Τακτικό Μέλος και Επιστημονικό Συνεργάτη του Ι.Ε.Θ.Π. κ. Ζήση Μπέλο, με θέμα «Προδρομικά του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα».
Από τον Υπ. Δρ. Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και Δ/ντή Βιβλιοθήκης & Ιστορικού Αρχείου του Ι.Ε.Θ.Π. κ. Ηλία Μογλενίδη, με θέμα «Μακεδονομάχισσες ηρωίδες και Eθνομάρτυρες γυναίκες της Επαρχίας Σιατίστης κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνος».
Από τον Υπ. Δρ. Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δ/ντή Επικοινωνίας Ι.Ε.Θ.Π. κ. Κυριάκο Μωυσίδη, με θέμα «Δυτική Μακεδονία και Μακεδονικός Αγώνας. Στιγμιότυπα ζωής και θανάτου του Παύλου Μελά».
 
Συμπερασματικές κρίσεις και αναφορές έγιναν από τον Καθηγητή κ. Αθανάσιο Αγγελόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ι.Ε.Θ.Π., ο οποίος προέδρευσε και συντόνισε τη Συνεδρία της Εσπερίδας.
 
Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Αθανάσιος, έκλεισε την Εσπερίδα με έναν σύντομο χαιρετισμό και απένειμε τιμητικές διακρίσεις στους συνδιοργανωτές και ομιλητές της εκδήλωσης.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Με χαρά βλέπουμε ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Αθανάσιος συνεχίζει το εθνικό και θρησκευτικό έργο των αξίων προκατόχων του Παύλου και Αντωνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.