Σελίδες

21 Ιουνίου 2024

Τι προκαλεί στο σώμα το ταξίδι στο διάστημα (με τις έρευνες όλο και περισσότερο αμφισβητείται η αποστολή του Απόλλων στην Σελήνη το 1969)

Της Εύης Ψωμιάδου
 
Αστροναύτες σε τροχιά γύρω από τη γη τείνουν να εμφανίζουν προβλήματα από το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως λοιμώξεις, ενεργοποίηση ιών που βρίσκονταν εν υπνώσει, ακόμα και σε σύντομες πτήσεις.
 
Αυτό φαίνεται πως οφείλεται στο ότι η έλλειψη βαρύτητας οδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε παρέκκλιση κατά το ταξίδι στο διάστημα, έδειξε νέα έρευνα. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού φαίνεται πως αναπτύσσονται διαφορετικά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας επηρεάζοντας την ικανότητά τους να καταπολεμούν νόσους, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό Nature Communications. 
 
Ο Dr. Daniel Winer, του University of Southern California, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα έδειξε πως προσομοίωση μικροβαρύτητας σχηματίζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και πως οι αλλαγές στη δύναμη αλλάζουν τη λειτουργία των κυττάρων. 
 
Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον ένα συμπλήρωμα, η κουερσετίνη, αντισταθμίζει την επίδραση της έλλειψης βαρύτητας στο ανοσοποιητικό σύστημα. 
 
Η κουερσετίνη ανέτρεψε το 70% των αλλαγών στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που προκλήθηκαν από την έλλειψη βαρύτητας. 
 
Οι ερευνητές μελέτησαν με το μικροσκόπιο πώς 25 ωρες μικροβαρύτητας επηρέαζαν κύτταρα του ανοσοποιητικού που καλλιεργήθηκαν από το αίμα 27 υγιών δοτών 20 έως46 ετών. 
 
Η ομάδα στη συνέχεια εξέτασε τα ευρήματα του εργαστηρίου έναντι στοιχείων προηγούμενων ερευνών σε ανθρώπους και ποντικούς που είχαν ταξιδέψει στο διάστημα. 
 
Οι ερευνητές εντόπισαν αρκετά γονίδια και βιολογικές οδούς που επηρεάζονται από τη μικροβαρύτητα και στη συνέχεια πραγματοποίησαν έρευνα για συγκεκριμένα φάρμακα ή συμπληρώματα που θα μπορούσαν να προστατεύουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. 
 
Πηγή Nature Communications.
το είδαμε ΕΔΩ
 
Άνθρωποι 3 μέρες στο διάστημα! Τα αποτελέσματα τρομάζουν! 
 
Μια νέα σειρά ερευνών επεξεργάστηκε δεδομένα που σχετίζονται με την υγεία των αστροναυτών της αποστολής Ispiration4 του 2021. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν δείχνουν ότι μόλις 3 ημέρες στο διάστημα ήταν αρκετός χρόνος για να προκληθούν αλλαγές στην υγεία των αστροναυτών, συμπεριλαμβανομένου του σώματος και των γνωστικών λειτουργικών.
 
Οι λειτουργίες των αστροναυτών επανήλθαν, λίγο μετά την επιστροφή τους στη Γη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα προβλήματα που διατρέχουν οι αστροναύτες στο διάστημα. Ήδη γνωρίζουμε ότι η παραμονή στο διάστημα μπορεί να προκαλέσει απώλεια της πυκνότητας των κοκάλων, υπάρχουν όμως πάρα πολλά ακόμη που δεν γνωρίζουμε για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.  
 
Οι έρευνες έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά όπως το Nature και δείχνουν αλλαγές στις γνωστικές λειτουργίες και στο σώμα των αστροναυτών της εν λόγω αποστολής. Βέβαια, κανείς από τους επιβάτες δεν ήταν επαγγελματίες αστροναύτες και ως εκ τούτου δεν είχαν τα χρόνια εκπαίδευσης της NASA.
 
Συμμετείχαν σε διάφορες έρευνες, συλλέγοντας δείγματα αίματος, ούρα, κόπρανα, σάλιο. Στη συνέχεια επέτρεψαν την καταγραφή και την έρευνα των δεδομένων για να δουν πώς άλλαξε το σώμα τους κατά τη διάρκεια της αποστολής. Η κατανόηση των ακριβών αλλαγών που υφίσταται η υγεία ενός αστροναύτη κατά τη διάρκεια του διαστημικού ταξιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την επέκταση των προσπαθειών μας στη κατάκτηση του διαστήματος.

 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Πως γίνεται οι επιστήμονες να βγάζουν συνέχεια συμπεράσματα για τις επικίνδυνες καταστάσεις που δημιουργούνται στους αστροναύτες όταν βρίσκονται στο διάστημα, και ταυτόχρονα να θεωρούμε ότι όντως πήγαν άνθρωποι και περπάτησαν το 1969 στην Σελήνη...;
Είναι μια εύλογη απορία....
 
Να προσθέσω ότι υπάρχουν και μελέτες για την θανατηφόρα ακτινοβολία που δέχονται οι αστροναύτες όταν βγαίνουν από την ατμόσφαιρα της Γης.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.