Σελίδες

29 Μαΐου 2024

«Η Πόλις Εάλω»

Γράφει ο Σταύρος Κουτρής
Αντιστράτηγος ε.α. 
Υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΝΙΚΗ
 
29 Μαΐου του 1453.
Έπεσε η Κωνσταντινούπολη, η Βασιλεύουσα, η Πόλη των πόλεων.
Η Πόλη έπεσε, αλλά δεν έπεσε το φρόνημα των Ρωμιών. Ο ίδιος ο αυτοκράτορας έχοντας
επίγνωση της ιστορικής του ευθύνης δεν παραδίδει την Πόλη απαντώντας στον Μεχμέτ:
«… Το δε την πόλιν σοι δούναι ουτ’ εμόν εστίν ουτ’ άλλου των κατοικούντων εν αυτή, κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών».
 
Το παράδειγμά του αιώνιο, αντάξιο των προγόνων μας. Έγινε ο θρύλος που λέει πως «Άγγελος Κυρίου, μαρμάρωσε το Βασιλιά και τον έκρυψε σε μια σπηλιά μέχρι να έρθει «το πλήρωμα του χρόνου». Τότε ο Άγγελος θα τον ξυπνήσει, και με το σπαθί του, θα απελευθερώσει την Πόλη».
 
Και η δημοτική μούσα παρηγορεί την κλαίουσα Παναγιά:
«Σώπασε κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις, πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά
μας θαναι…»
 
Αυτό το παράδειγμα του Βασιλιά των Ρωμιών, που έγινε ζωντανή παράδοση, γίνεται και πολιτικό και διπλωματικό επιχείρημα στο στόμα του Κολοκοτρώνη που απαντά στον Λόρδο Χάμιλτον:
«Εμείς, καπετάν Άμιλτων, ποτέ συμβιβασμόν δεν εκάμαμεν με τον Τούρκο. Άλλους έκοψε, άλλους εσκλάβωσε με το σπαθί και άλλοι, καθώς εμείς, εζούσαμεν ελεύθεροι από γενεά εις γενεά. Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ μας εσκοτώθη, καμμία συνθήκη δεν έκαμε. Η φρουρά του είχε παντοτινόν πόλεμον με τους Τούρκους και δύο φρούρια ήταν πάντοτε ανυπότακτα»
 
Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δείχνει με το παράδειγμά του το πρακτέο. Ας το ακολουθεί κάθε Άρχοντας αυτού του τόπου. Έχει ιστορική ευθύνη και η κάθε πράξη του γράφεται στις δέλτους της Ιστορίας και σημαδεύει τον τόπο και το Έθνος για γενιές.
 
Η Ελλάδα μας δεν είναι τυχαία οντότητα, δεν ήρθε, πέρασε και θα φύγει. Έρχεται από παλιά και θα ζεί αιώνια. Έχει βαθιά και εξόχως ένδοξη Ιστορία και ανθρώπους με ιερές ψυχές, που μπορούν να τη διαμορφώνουν ανά τους αιώνες. Όπως έγραψε και ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός
«Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθείς να λαχταρίζει μέσα σου κάθε είδους μεγαλείο».
 
«ΟΧΙ στην Εθνική μιζέρια, ΝΑΙ στην Εθνική λύτρωση!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.