Οι στρατιωτικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν σχεδόν 7% στα 2,4 τρισ. δολάρια πέρυσι, η πιο απότομη ετήσια αύξηση των τελευταίων 15 ετών. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ο κύριος μοχλός των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, αλλά για πρώτη φορά από το 2009 οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν επίσης στις άλλες τέσσερις κύριες γεωγραφικές περιοχές, ανακοίνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, ένα κορυφαίο think tank.
Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ασία και τη Μέση Ανατολή συνέβαλε στην αύξηση των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών στο 2,3% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, έκανε γνωστό το Ινστιτούτο Sipri, στην τελευταία τoυ ετήσια έρευνα για τις παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες. Μεταξύ των μεγαλύτερων αυξήσεων ήταν η αύξηση κατά 24% των ρωσικών αμυντικών δαπανών σε περίπου 109 δισ. δολάρια.
Αν και το Ινστιτούτο προειδοποιεί ότι αυτός ο αριθμός υποτίμησε το πραγματικό ποσό, αντιπροσωπεύει μια αύξηση 57% από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Αντιπροσωπεύει επίσης το 16% των συνολικών κρατικών δαπανών και ισοδυναμεί με το 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ρωσίας. Συγκριτικά, οι αμυντικές δαπάνες της Ουκρανίας αυξήθηκαν κατά 51% στα 65 δισ. δολάρια, το όγδοο υψηλότερο στον κόσμο.
Ωστόσο, ακόμη και μετά την προσθήκη της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας, οι αμυντικές δαπάνες για την Ουκρανία εξακολούθησαν να είναι 9% χαμηλότερες από τα ρωσικά επίπεδα πέρυσι – τότε η δυτική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Πακέτο βοήθειας 60 δισ.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε το Σάββατο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, αφού μετά από καθυστέρηση μηνών είχε αφήσει το Κίεβο χωρίς κρίσιμα όπλα εν όψει της μεγάλης ρωσικής επίθεσης.
Συνολικά, οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν 16% στα 588 δισ. δολάρια «καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε θεμελιωδώς την προοπτική ασφάλειας» ανέφερε ο ερευνητής του Sipri, Λορέντζο Σκαραζάτο.
Η αύξηση είναι σημαντική για την Ευρώπη, σύμφωνα με τη δέσμευσή της να επενδύει όλο και περισσότερο για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής και εξάρτησης από την Ουάσιγκτον. Τα στοιχεία του Ινστιτούτου είναι σε πραγματικούς όρους σε σταθερές τιμές του 2022, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τον πληθωρισμό.
Αμερικανοί και Κινέζοι
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν μακράν τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο, με τον αμυντικό προϋπολογισμό τους να αυξήθηκε περισσότερο από 2% πέρυσι στα 916 δισ. δολάρια, που ισοδυναμεί με το 37% του παγκόσμιου συνόλου. Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη αμυντική δαπάνη στον κόσμο, διέθεσε περίπου 296 δισ. δολάρια στον στρατό της το 2023, μια ετήσια αύξηση 6% και η 29η συνεχόμενη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας από έτος σε έτος.
Αρκετοί από τους γείτονες της Κίνας συνέδεσαν τις δικές τους αυξήσεις με την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας. Οι αμυντικές δαπάνες της Ιαπωνίας αυξήθηκαν 11% στα 50 δισ. δολάρια, ενώ οι αμυντικές δαπάνες της Ταϊβάν αυξήθηκαν κατά 11% στα 17 δισ. δολάρια.
Οι αμυντικές δαπάνες στην Ινδία, η οποία έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 4% στα 84 δισ. δολάρια. Οι αμυντικές δαπάνες στη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν κατά 9% στα 200 δισ. δολάρια – τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης στην περιοχή εδώ και μια δεκαετία – λόγω των αυξημένων δαπανών στη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Ισραήλ.
Οι ισραηλινές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 24%, από μέσο όρο 1,8 δισ. δολαρίων τον μήνα πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο σε 4,7 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο. Το Ιράν διατήρησε υψηλές στρατιωτικές δαπάνες, με το 37% του εκτιμώμενου αμυντικού του προϋπολογισμού 10 δισ. δολαρίων να διατίθεται στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης σε σύγκριση με 27% το 2019.
Πηγή: Premium Έκδοση Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.