Σελίδες

16 Μαΐου 2024

ΗΠΑ: Αύξηση κατά 500% των καρκίνων του παχέος εντέρου στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών

Ερευνητές ανακάλυψαν μια δραματική αύξηση στα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών και εφήβων στις ΗΠΑ. 
 
Από το 1999 έως το 2020, τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξήθηκαν κατά 500% σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, κατά 333% σε έφηβους 15-19 ετών και κατά 185% σε νέους ενήλικες 20-24 ετών.
 
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση «Wonder Database» των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ, οι ερευνητές κατέγραψαν τις τάσεις στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα ηλικίας 10-44 ετών από το 1999 έως το 2020.
 
Το 2020, 0,6 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών ανά 100.000 πληθυσμού διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με 0,1 ανά 100.000 το 1999. Οι διαγνώσεις στους έφηβους 15-19 ετών αυξήθηκαν από 0,3 σε 1,3 ανά 100.000 και στους νέους ενήλικες 20-24 ετών από 0,7 σε 2 ανά 100.000.
 
Οι ερευνητές τονίζουν ότι, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά και τους έφηβους δεν είναι αρκετά υψηλός για να δικαιολογήσει την ευρεία χρήση κολονοσκόπησης, θα πρέπει να εξεταστούν πιο εξατομικευμένες προσεγγίσεις.
 
Επιπλέον, διαπιστώθηκε αύξηση και σε μεγαλύτερες ηλικίες, με τα ποσοστά να αυξάνονται κατά 71% στις ηλικίες 30-34 ετών, κατά 58% στις ηλικίες 35-39 ετών και κατά 37% στις ηλικίες 40-44 ετών.
 
Η ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών είχε τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση, αλλά το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, φθάνοντας τα 20 περιστατικά ανά 100.000 άτομα το 2020.
 
Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη χρήση καπνού, και την κατανάλωση αλκοόλ.
 
Επίσης, διατροφικές συνήθειες όπως η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών, και μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, είναι επίσης παράγοντες κινδύνου.
 
Πιθανοί, αλλά όχι σταθερά αποδεδειγμένοι παράγοντες, περιλαμβάνουν την καθιστική ζωή, την παρουσία βακτηρίων που τείνουν να προκαλούν όγκους, τη χρήση αντιβιοτικών και τα διατροφικά πρόσθετα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.