Σελίδες

19 Μαΐου 2024

Η 19η Μαΐου, η αναγνώριση της Γενοκτονίας και ο αγώνας του αείμνηστου Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Γράφει ο
Θεοφάνης Μαλκίδης *
 
Ο Μουσταφά Κεμάλ, ο δάσκαλος σύμφωνα με τη δήλωση του μαθητή Χίτλερ, έφτασε στη Σαμψούντα του Πόντου την 19η Μαΐου 1919 για να συνεχίσει τη Γενοκτονία εναντίον του Ελληνισμού. Γενοκτονία η οποία είχε ξεκινήσει το 1908 από τους Νεότουρκους στη Μικρά Ασία, στον Πόντο και τη Θράκη και ολοκληρώθηκε το 1922 με την καταστροφή στη Σμύρνη.
 
Για πάνω από επτά δεκαετίες το έγκλημα εναντίον των Ελληνίδων και των Ελλήνων, η Γενοκτονία ενός εκατομμυρίου προγόνων μας παρέμεινε στη λήθη, στη σιωπή, ή μάλλον υπήρξε μόνο η άρνηση και η προπαγάνδα. Η ιστορία όμως, το δίκαιο, η αλήθεια δεν μπορούν να παραμένουν στο σκοτάδι για πάντα. 
 
Ο εκ Σάντας του Πόντου πολιτικός και συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ανέδειξε το τουρκικό πρόβλημα και μία εκ των κορυφαίων δραστηριοτήτων του που σχετίστηκε με την εγκληματική δράση της Τουρκίας, ήταν η ανάδειξη της Γενοκτονίας του Ελληνισμού. Το 1985 μαζί με άλλους συναθλητές του, όπως του άρεσε να λέει, δημιούργησε το Κέντρο Ποντιακών Μελετών και το 1986 δημοσιεύει το κείμενο του «Πόντιοι. Δικαίωμα στη Μνήμη», (Εφημερίδα Ελευθεροτυπία 17-18 Σεπτεμβρίου 1986), κείμενο το οποίο εκδίδεται σε ομότιτλο βιβλίο (μαζί με τον Κ. Φωτιάδη). Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης είχε αναφέρει σχετικά ότι «το κείμενο αυτό άλλαξε την ποντιακή ιστορία. Δύο χρόνια μετά τον Αύγουστο του 1988 στο δεύτερο Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο πρότεινα την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων». (Χαραλαμπίδης, Μ. Το Ποντιακό ζήτημα σήμερα. Το Ποντιακό ζήτημα στον ΟΗΕ. Αθήνα: Στράβων 2006,σ.178.)
 
Το 1988 στο Β΄ Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο, εκτός από την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας, όπου είχε πει ότι «κάθε λαός έχει δικαίωμα να απαιτεί με επιμονή την επίσημη αναγνώριση των αδικημάτων που διαπράχθηκαν εναντίον του», αναφέρεται και σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Ελληνισμό της καθ΄ ημάς Ανατολής. Για την πόλη Ρωμανία στη Θράκη, «η οποία δεν είναι μόνο μία πόλη, η ή αφετηρία μιας πρότασης πολιτικής για τις πόλεις, που στη χώρα μας δεν υπάρχει. Είναι μία στρατηγική για τον Ελληνισμό και τους λαούς της περιοχής στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης», (Χαραλαμπίδης, Μ. Ρωμανία. Η αρχιτεκτονική μίας νέας πόλης. Αθήνα: Γόρδιος 1999, σ.15) για τους Έλληνες που μετά τη Γενοκτονία κατέφυγαν στη πρώην Σοβιετική Ένωση, συνδέει τον Κεμαλισμό με το Ναζισμό, επισημαίνει τη Γυναικοκτονία ως σχέδιο μέσα στη Γενοκτονία, απαιτεί την καταδίκη της Τουρκίας. (Χαραλαμπίδης, Μ. Το Ποντιακό ζήτημα σήμερα. Το Ποντιακό ζήτημα στον ΟΗΕ. Αθήνα: Στράβων 2006,σ.103.)
 
Στη συνέχεια η δράση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη μεταφέρεται στη Βουλή. Το 1992 εικοσιδύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι στην αντιπολίτευση, υιοθετεί την πρότασή του ως σχέδιο νόμου με τίτλο «Η 19η Μαΐου αναγνωρίζεται σαν ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων», πρόταση η οποία όμως δεν έχει συνέχεια. Με την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, το Δεκέμβριο του 1993 επαναφέρεται η πρότασή του με νέο σχέδιο νόμου με τίτλο «Η 19η Μαΐου αναγνωρίζεται σαν ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων». Και την 24η Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».
 
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης συνεχίζει τις πρωτοβουλίες του και μετά την ομιλία του στην Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ΟΗΕ για το Κουρδικό ζήτημα (Γενεύη 1986), θέτει στη συνέχεια το Ποντιακό ζήτημα (Γενοκτονία, ποντιόφωνοι, ανθρώπινα δικαιώματα ) στον ΟΗΕ, και στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Αρκετές από τις παρεμβάσεις του είχαν σαν αποτέλεσμα την αναγνώριση της Γενοκτονίας από κοινοβούλια, καθώς και από φορείς σε όλον τον πλανήτη (Σουηδία, Αρμενία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ιταλία, κ.ά). 
 
Η Τουρκία τον θεωρεί τον υπ΄ αριθμόν ένα εχθρό της και όλο και πιο συχνά σενάρια δολοφονίας του έρχονται στην επιφάνεια . Γράφει ο ίδιος σχετικά: «Μετά την παρέμβασή μου για το Κουρδικό το 1986 στον ΟΗΕ, ο Τούρκος πρεσβευτής με περίμενε στην έξοδο του Μεγάρου του ΟΗΕ με τους μπράβους του, σε στάση απειλητικών Λούμπεν δολοφόνων, όπως απειλούσαν τον πατέρα του πατέρα μου, τον παππού μου Σπυρίδωνα Χαραλαμπίδη στην Τραπεζούντα. Δεν πρόλαβαν να τον εκτελέσουν τους διέφυγε, έφθασε στη Μασσαλία και μετά στην Ελλάδα. Σκέφτονται να με σκοτώσουν. Οχτώ χρόνια μετά το Μάρτιο του 1994 ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου με πληροφόρησε ότι θέλουν, σχεδιάζουν να με σκοτώσουν. Ήταν ένας μήνας μετά από μία ιστορική για τους Έλληνες και τους λαούς της Μικράς Ασίας ημέρα. Την 24η Φεβρουαρίου 1994. Ημέρα Αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας και καθιέρωσης της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης, ό,τι καλύτερο έκανε η μεταπολίτευση» ( Χαραλαμπίδης, Μ. Το Νέο ανατολικό ζήτημα. Το τουρκικό πρόβλημα. Η ανθρωπιστική Ελλάδα. Αθήνα: Στράβων 2020, σ.39.)
 
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης συνομιλεί με Κυβερνήσεις, Δήμους και Περιφέρειες, επαγγελματικούς φορείς, συλλόγους και επισκέπτεται κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μηχανισμοί της Τουρκίας, του δημιουργούν δυσκολίες και εμπόδια. Η απαγόρευση της εισόδου του στις ΗΠΑ και τον Καναδά για να μιλήσει για τη Γενοκτονία, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. 
 
Οργανώνει τη συγκέντρωση της 19ης Μαΐου στη Στουτγάρδη, με τους δώδεκα συλλόγους της Βάδης- Βυτεμβέργης («Δωδεκάπολις») όπου μιλά για τη Γενοκτονία, συγκέντρωση και πορεία η οποία γίνεται κάθε χρόνο, αναδεικνύει τις ομοιότητες του Κεμαλισμού και του Ναζισμού (η επίσκεψη και η ομιλία στο Νταχάου το 2017 έχει βαρύνουσα σημασία) και προτείνει την 19η Μαΐου ως διεθνή και ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού. Όλα αυτά μέχρι το απόγευμα της 27ης Μαρτίου του 2024, όταν φεύγει αιφνιδίως από αυτή τη ζωή, λίγες μόνο μέρες μετά τη συμπλήρωση τριάντα ετών από την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Βουλή των Ελλήνων….
 
Τέλος, φέτος, αλλά πλέον από εδώ και πέρα οι παρεμβάσεις μου, οι ομιλίες μου, οι πράξεις μου εντός και εκτός Ελλάδος για το ζήτημα της Γενοκτονίας (θα) είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Είναι το ελάχιστο για τον άνθρωπο, τον πολιτικό, το φίλο, τον Έλληνα που (μας) άνοιξε το δρόμο της Αλήθειας, της Δικαιοσύνης, της Αναγνώρισης!
 
*Ο Θεοφάνης Μαλκίδης είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών.

1 σχόλιο:


  1. Πάρθεν και η Κύπρος αδελφοί Πόντιοι. Σμίγουμε τον πόνο μας και ευελπιστούμε κάποια στιγμή, όλες οι κατεχόμενες πατρίδες, μας σε Ελληνικά χέρια να επιστρέψουν και οι βάρβαροι να εξαφανιστούν από προσώπου γης, Μικράς Ελληνικής Ασίας και Κύπρου Ελληνικής.
    Όπως Κύπριος Έλληνας λαογράφος ποιητής έγραψε….. μικρό απόσπασμα…
    ΝΑ ΠΑΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΤ ΕΧΘΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΜΗΔΕ ΑΝΑΜΕΛΕΙΤΕ, ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΤΗΝ ΣΚΥΛΙΚΗ ΝΑ ΤΗΝ ΛΑΚΤΟΠΑΤΕΙΤΕ …….

    ΠΑΡΘΕΝ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ-ΕΣΧΑΤΗ ΙΚΕΣΙΑ. Γραμμένο από συγγραφέας Α. Αντωνά.
    Εσύ ανάδελφη χώρα, ουρανία, ωραιοτάτη Κύπρος μας,
    ανέσπερο φως σε φωτίζει, άσβεστη ιερή λαμπάδα είσαι…
    Θειοτάτη και περικαλλής, κόρη γενέτειρα κυοφόρος,
    αέναο της γης στολίδι, της Μεσογείου ζωηφόρος,
    του Μεγαλέξανδρου τ΄αθάνατο νερό σε ποτίζει,
    ένδοξων Ελλήνων πατρίδα, άγιο φως αιώνια σε φωτίζει.
    Εσύ ΚΥΠΡΟΣ πολυπόθητη, σαν αειφόρος,
    φοίνικας φτερωτός και μυθικός, που αιώνια αιωρείσαι,
    στους Ελληνικούς αιθέρες, πνεύμα περήφανο διηνεκές.
    Ως πότε ΕΣΕΙΣ Πανάγαθε Θεέ, Χριστέ μας, Παναγιά μας,
    ευχή θα δώσετε, το κακό πάλαι ποτέ να μην ξανάρθει;
    Σ΄αυτή την ιμερτή, αγιοτάτη, ζωηγράφο, θειοτάτη Κύπρο,,
    που ανά τους αιώνες έζησε με βάσανα και στους αιώνες θε να ζήσει,
    Νυν και αεί…..
    Κύπρος των αγίων, ηρώων και φιλοσόφων μήτρα,
    που και σήμερα σταυρώνεσαι και λευτεριά προσδοκάς,
    η καρδιά σου η λεοντόκαρδη με πείσμα καρδιοκτυπά,
    μαζί με την ψυχή σου ριζωμένες στα στήθια σου,
    δύναμη σου δίνουν και μακρά πνοή ζωής….
    Σπόροι αθάνατοι, φυτρώνουν στα ματόβρεκτα χώματα σου,
    που τα δεινά ποτέ δεν μπόρεσαν, για να τους ξεριζώσουν.
    Παντού απλώνονται ζωηφόροι αιώνιοι, ουδείς τους ορίζει.
    Μυθικός φοίνικας σε γέννησε και σε αναγεννά.
    Τις στάχτες σου ανέμισαν στα πέρατα και στους τέσσερις ανέμους.
    Ούριος άνεμος τις επέστρεψε στ΄αγιοχώματα σου,
    τα αναγεννημένα και δυνατές σε σένα δίνουνε ζωή και δύναμη,
    αγάπη και κουράγιο, θάρρος, αισιοδοξία, πίστη γρανιτένια…
    Το γεννοβόλο δέντρο σου σύριζα τα πάνδεινα το ΄κόψαν,
    απ΄τις ρίζες του φύτρωσαν, χιλιάδες βλαστοί και νέα δέντρα αιωνόβια,
    που στην σκιά τους μάχεσαι όρθια περήφανη τιμημένη….
    Στα πόδια σου στάθηκες, κλυδωνιζόμενη έρημη και μόνη…
    Και είπε και προφήτεψε η ιέρεια Πυθία τότε για τον έρμαιο,
    σε φουρτουνιασμένες άγριες θάλασσες Ελληνισμό…
    «Ασκός κλυδωνιζόμενος, μηδέποτε βυθιζόμενος.»
    Εσύ Κύπρος μας αγαπημένη, μ΄αίμα αγίων και ηρώων,
    τα ιερά χώματα σου είναι ποτισμένα και ευωδιάζουν,
    σαν γιασεμιά, σαν τριαντάφυλλα, νυχτολούλουδα,
    σαν βλογημένο μύρο..
    Εσύ Κύπρος μας μητέρα μας, ποτέ δεν θα πεθάνεις,
    μια θεία δύναμη, απ΄τον γαλάζιο σου Ελληνικό ουρανό,
    μ΄αόρατο πέπλο σε σκεπάζει και προστατεύει….
    Αθάνατη καρδιά έχεις, τίποτα δεν την σταματά αιώνια να κτυπά.
    Ούτε τα πόδια σου κανείς και τίποτα θε να μπορέσει να λυγίσει.
    Και αν γονατίζεις καμιά φορά, τους νεκρούς σου θες για να τιμήσεις…
    Τίποτα δεν θα μπορέσει των παιδιών σου την ζωή να αφανίσει.
    Το προζύμι σου μόνη το πλάθεις και ζωή πάντα θε νάχεις …
    Εσύ Κύπρος αθάνατη, φωτοστεφανωμένη,
    της πλάσης μοναχικό εύλαμπρο, διαμάντι,
    χρυσόμορφη, απόγονη Ελλήνων ένδοξων προγόνων.
    Πανέμορφη, κόρη βασανισμένη, ευλογημένη, ευωδιασμένη,
    βωμός, τόλμης και αυτοθυσίας, που καταστροφές εβίωσες,
    και τ΄ αχνίζοντα ιερά αίματα των εθνομαρτύρων ακόμη και σήμερα,
    τα πάτρια ιερά χώματα σου καθαγιάζουν και ευλογούν…
    Κράτα καρδιά μου, χειρότερο έχεις βαστάξει πόνο…
    Αειφόρος, εναλία, ζωηφόρος χώρα,
    οι μαραμένες δάφνες, τα αγριολούλουδα,
    του Πενταδάκτυλου , θα ξαναγεννηθούν, θα μυροβολήσουν.
    Τα πικρογελασμένα αηδόνια και πάλι θα λαλήσουν και κελαδήσουν.
    Τα χελιδόνια της Άνοιξης και πάλι θα επιστρέψουν στους ουρανούς σου.
    Οι άγγελοι, οι νύφες και νεράϊδες, που ωδή θε να λαλήσουν με την γλώσσα της μουσικής, ξανά θε να τραγουδήσουν και ζωή θα δώσουν, με τις γλυκές φωνές τους.
    Την δύναμη την αέναη της θείας φύσης, θα υμνήσουν
    και χαρμόσυνο μήνυμα θα δώσουν με δύναμη,
    για αισιοδοξία, αγάπη και ψυχική αναγέννηση….
    Νέα αναγεννημένη Ζωή, ας δώσουν με τις γλυκές φωνές τους…..
    Π.Β. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΠΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ.
    ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ. Τότες οι νεκροί ήρωες πεθαίνουνε όταν τους λησμονάμε. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.