Σελίδες

9 Μαΐου 2024

ΑΝΑΦΟΡΑ 17ου ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ 05-07/04/2024

Παρόντες 68 Αξιωματικοί και 338 Υπαξιωματικοί και οπλίτες. 
 
Μία διοργάνωση με πολλά ρεκόρ: συμμετοχών (32), συμμετοχών Κυπριακών ομάδων (9), χρονικής διάρκειας.
 
Η ετήσια συνάντηση/εκπαίδευση/αξιολόγηση της Εφεδρείας από όλη την Ελληνική επικράτεια συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου μας, έλαβε χώρα για 2η συνεχή φορά στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης της Απολύτρωσης στην Παλαιά Καστανούσσα του Νομού Σερρών, στους πρόποδες του όρους Μπέλλες και μεταξύ των λιμνών Κερκίνης και Δοϊράνης.
 
Η άσκηση ξεκινάει με την κατάταξη των ανδρών των περιπόλων, αλλά και των ατόμων της οργανωτικής στη γραμματεία με τη συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων.
 
Ακολούθως οι ομάδες κατευθύνονταν προς ζύγιση του μεταφερόμενου φόρτου (κράνος, εξάρτυση, σακίδιο) και υπολογισμό του μέσου όρου μεταφερόμενου βάρους, που έπαιξε ρόλο ως αρνητική βαθμολογία στον τελικό υπολογισμό των πόντων. (-1% αφαιρούμενων πόντων για κάθε ½ κιλό κάτω από τα 20 κιλά μέσο όρο βάρους- 1η αξιολόγηση).
 
Ταυτόχρονα Ομαδάρχης και Βοηθός οδηγούνταν σε ειδικό χώρο όπου λάμβαναν πληροφορίες για την Γενική και Ειδική κατάσταση και για την αποστολή τους. (2η αξιολόγηση)
 
Σύμφωνα με αυτήν στις 30/03 και ώρα 03.00 ο εχθρός επιτέθηκε στην κατεύθυνση Άνω Πορόϊα, Πλατανάκια και Ροδόπολη, Σταθμός Μουριών με σκοπό την κατάληψη Εθνικού εδάφους.
 
Οι φίλιες δυνάμεις συμπτύχθηκαν στη γραμμή Μουριές–Μυριόφυτο–Καπνοχώρι, διεξάγοντας αμυντικό αγώνα και ανέκοψαν την εχθρική επίθεση. 
 
Στις 03/04 οι φίλιες δυνάμεις αντεπιτέθηκαν στους άξονες Νέα Πέλλα, Πλατανάκια, Καστανούσα, Ροδόπολη και Θεοδώρειο, Ροδόπολη, με σκοπό την εκδίωξη του εχθρού και την κατάληψη της Ροδόπολης. 
 
Σύμφωνα με την Ειδική κατάσταση ο εχθρός συμπτυσσόμενος προς Ροδόπολη διεξάγει στην περιοχή επιβραδυντικό αγώνα χρησιμοποιώντας πεζές και μηχανοκίνητες δυνάμεις, δύναται να προκαλέσει φθορές και καθυστέρηση στην προέλαση των φίλιων δυνάμεων, αποκομμένα δε τμήματά του προσπαθούν να επιστρέψουν στις γραμμές τους. 
 
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΜΑΔΑΣ:
 
– Τα περίπολα θα αποτελούν την 1η ομάδα της 1ης Διμοιρίας του 1ου Λόχου (ΠΟΙΟΣ)
 
– Αποστολή της ομάδας είναι η περιπολία στην προκαθορισμένη διαδρομή, η οποία είναι μήκους περίπου 15χλμ, επισημασμένη με λευκή- κόκκινη ταινία για την ημέρα και χημικό φως για τη νύχτα με σκοπό την απαγόρευση των κινήσεων των εχθρικών δυνάμεων στην περιοχή και την καταστροφή τους (ΤΙ) τους προς διευκόλυνση της συνέχειας των επιχειρήσεων (ΓΙΑΤΙ).
 
Επί του δρομολογίου και δίπλα σε τεχνητή λίμνη βρίσκεται ο χώρος διασποράς του Λόχου όπου πρέπει να παρουσιαστείτε. 
 
– Από τώρα (ΠΟΤΕ)
– Προς υποστήριξή σας οι όλμοι 4,2¨ του Τάγματος.
– Συνθηματικά ΙΩΝΙΑ – ΚΕΡΥΝΕΙΑ 
 
Την ίδια στιγμή σε διπλανό χώρο γίνονταν η ενημέρωση/ αξιολόγηση του Διαβιβαστή και του βοηθού του στο ζωτικής σημασίας αντικείμενο των Διαβιβάσεων (3η αξιολόγηση)
 
Ακολούθως γινόταν η εκπόνηση της Τελικής Διαταγής από τον Ομαδάρχη και τον Βοηθό προς το περίπολο, διάρκειας 15 λεπτών (4η αξιολόγηση)
 
Έπειτα οι ομάδες οδηγούνταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου ο Ομαδάρχης με τον Διαβιβαστή αξιολογούνταν στην κατεύθυνση πυρών όπλων καμπύλης τροχιάς σε ειδικό εξομοιωτή, προς καταστροφή κεραίας επικοινωνιών.
 
Την ίδια στιγμή το υπόλοιπο περίπολο αξιολογούνταν στην αναγνώριση εχθρικών οπλικών συστημάτων (5-6η αξιολόγηση)
 
Στη συνέχεια οι ομάδες αξιολογούνταν στις πρώτες βοήθειες μάχης με τις αρχές του TCCC, σε ΣΤΕΚ που οργανώθηκε και διεξάχθηκε με τη συνδρομή της εταιρίας MEDUCATION. Σύμφωνα με το σενάριο υπήρχε τραυματισμένος άντρας από έκρηξη όλμου, με απώλεια συνείδησης, με πολλαπλά τραύματα/ εγκαύματα στον κορμό και στο πρόσωπο, ανοικτό τραύμα στο δεξιό ημιθωράκιο με συνοδό πνευμοθώρακα και αναπνευστική δυσχέρεια και υποθερμία, όπου οι άντρες της ομάδας έπρεπε αρχικά να εξασφαλίσουν τον χώρο και ο medic της ομάδας μαζί με τον βοηθό του να αντιμετωπίσουν εγκαίρως τα τραύματα μάχης. (αεραγωγός- πνευμοθώρακας- υποθερμία), να συμπληρώσουν την κάρτα τραυματία και να αιτηθούν τακτική διακομιδή με τις αρχές του NATO (7η αξιολόγηση)
 
Οι αποστολές συνεχίζονται, οι ομάδες διατάσσονταν να επανδρώσουν διαδοχικά τις βόρειες και νότιες θέσεις άμυνας του Τάγματος όπου:
 
Στις βόρειες (φυλάκιο Ίτσιος), όπου η αποστολή τους ήταν να επανδρώσουν το φυλάκιο για μία εβδομάδα, χρειαζόταν πολύ καλή οργάνωση θέσεων, "ρουτίνας" (κάποιοι να βρίσκονται σε θέσεις μάχης ενώ κάποιοι να αναπαύονται και που), σχέδιο αντιμετώπισης εχθρικής ενέργειας, στην συνέχεια δέχονταν επίθεση από 2 άντρες του εχθρού από βόρεια κατεύθυνση όπου αξιολογούταν οι ενέργειες και το κατά πόσο το σχέδιο άμυνας τους λειτούργησε. (8η αξιολόγηση)
 
Στις νότιες θέσεις άμυνας λάμβαναν θέσεις σε προπαρασκευασμένα ορύγματα των 2 ανδρών και δέχονταν επίθεση από υπέρτερα εχθρικά τμήματα από νότια κατεύθυνση. Εδώ  αξιολογούνταν η οργάνωση της άμυνας από την ομάδα και η ενέργεια απαγκίστρωσης υπό την πίεση του εχθρού. (9η αξιολόγηση)
 
Κατά την επάνοδό τους στο Τάγμα οι ομάδες δέχονταν επίθεση από εχθρικό drone και αξιολογούνταν οι αντιδράσεις τους σε αυτή (αυτοδιάλυση, διασπορά και απόκρυψη). Πρόκειται για έναν νέο σταθμό αξιολόγησης που προέκυψε από την μελέτη των όσων διαδραματίζονται στα πεδία μαχών της Ουκρανίας την τελευταία διετία. (10η αξιολόγηση)
 
Μετά την επάνοδό τους στο Τάγμα οι ομάδες έπαιρναν διαταγή να κατευθυνθούν στο χώρο διασποράς του Λόχου από την υποδεικνυόμενη διαδρομή και να αναφερθούν στον επικεφαλής Λοχαγό.
 
Περίπου 1,5 χλμ δυτικότερα κατέφθαναν σε σημείο που υπήρχε εχθρική παρουσία εντός κτιρίου όπου οι ομάδες αξιολογούνταν στην προσέγγιση στο κτίριο και την εξουδετέρωση της απειλής. (11η αξιολόγηση)
 
Συνεχίζοντας δυτική πορεία οι ομάδες έφταναν σε σημείο όπου βορειότερά τους σε έναν μικρό λόφο υπήρχαν 2 άνδρες του εχθρού που έπρεπε να εξουδετερωθούν γιατί απειλούσαν την κίνηση των δυνάμεών μας επί του οδικού άξονα. (12η αξιολόγηση)
 
Μετά την λήξη της εμπλοκής με τον εχθρό οι ομάδες αξιολογούνταν και στην έκδοση αναφοράς επαφής (SALTA REPORT – 13η αξιολόγηση)
 
Ακόμη πιο δυτικά οι ομάδες έφταναν σε σταυροδρόμι όπου με τις οδηγίες του Περιπολάρχη τους έπρεπε να οργανώσουν ευκαιριακή ενέδρα εναντίον εχθρικού τμήματος που είχαν αντιληφθεί να πλησιάζει γρήγορα. (14η αξιολόγηση). 
 
Έπειτα και μετά από 8 περίπου χιλιόμετρα από το Τάγμα, οι ομάδες έφταναν στο χώρο διασποράς του Λόχου όπου έπαιρναν διαταγές από τον υπεύθυνο Λοχαγό προς αξιολόγησή τους σε 6 συνολικά αντικείμενα που βρίσκονταν σε ακτινωτή διάταξη γύρω από αυτόν.
 
Αρχικά έπρεπε βορειότερα του Λόχου να διαβούν με βάρκα κωπηλατώντας υδάτινο κώλυμα μήκους 130 μέτρων, που προέκυψε από εχθρική δολιοφθορά σε φράγμα, προκειμένου να μεταβούν σε θέσεις άμυνας του Λόχου. Εδώ αξιολογούνταν η τακτική στην κωπηλασία, η ασφάλεια της διαδικασίας συνολικά μέχρι την έξοδο από τη βάρκα. (15η αξιολόγηση)
 
Φτάνοντας στην απέναντι όχθη και μετά την ανταλλαγή συνθηματικών, η ομάδα λάμβανε αποστολή εξουδετέρωσης εχθρικού στοιχείου που απειλούσε τις θέσεις μας, ευρισκόμενο εντός του δασωτού. Εδώ έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ο τσιμεντένιος αγωγός απορροής της λίμνης που θα έδινε τη δυνατότητα στην ομάδα της ανάπτυξης της με κάλυψη και ασφάλεια προς εξουδετέρωση της εχθρικής δύναμης με πυρά και ελιγμούς. (16η αξιολόγηση)
 
Επιστρέφοντας στο Λόχο λάμβαναν διαταγή να προωθηθούν σε θέση 300 μέτρα βορειότερα του Λόχου για να συνδράμουν στην αναχορηγία με πυρομαχικά των όλμων 4,2¨, όπου έπρεπε να μεταφέρουν ένα κιβώτιο πυρομαχικών βάρους 30 κιλών 200 μέτρα βορειότερα, μέσα σε επισημασμένο δασικό μονοπάτι και να επιστρέψουν μεταφέροντας 2ο κιβώτιο ίσου βάρους στην αφετηρία χρονομετρούμενοι. (17η αξιολόγηση)
 
Επιστρέφοντας στο Λόχο διατάσσονταν να προωθηθούν νότια του Λόχου όπου η αποστολή τους ήταν να ανιχνεύσουν την περιοχή για εχθρική παρουσία. Εκεί υπήρχαν 2 κτίρια τα οποία έπρεπε η ομάδα να εκκαθαρίσει με κάλυψη από τα βαρέα τους όπλα (αντιαρματικό και minimi). Αξιολογήθηκαν στην τακτική επίγνωση της κατάστασης, στην κίνησή τους με την κάλυψη των βαρέων όπλων τους και στην αποδοτική κίνησή τους με κάλυψη γωνιών και στην πειθαρχία κάνης- σκανδάλης. (18η αξιολόγηση)
 
Στο τέλος της αξιολόγησης "τραυματίζοταν" άνδρας του περιπόλου 80 κιλών περίπου με αρτηριακή αιμορραγία στο κάτω άκρο και σε συγχυτική κατάσταση όπου μετά την αρχική αντιμετώπιση με τις αρχές του TCCC, έπρεπε να τον ασφαλίσουν σε φορείο που τους είχε δοθεί από τον Λόχο και να τον μεταφέρουν πίσω στο Λόχο σε απόσταση περίπου 300 μέτρων χρονομετρούμενοι, μεριμνώντας για την ασφάλειά τους. (19η αξιολόγηση)
 
Τέλος οι ομάδες πήγαιναν σε χώρο νοτιότερα του Λόχου για να τεθούν υπό διοίκηση Ίλης αρμάτων, ζητούμενα ήταν η οπτική και ηχητική αναγνώριση αρμάτων (φίλιο/εχθρικό) η εκτίμηση απόστασης από όχημα στόχο και αρκετά άλλα που ακόνισαν μυαλό και γνώσεις. (20η αξιολόγηση)
 
Αποχωρώντας από το Λόχο οι ομάδες κατευθύνονταν δυτικότερα για 1,5 χιλιόμετρο όπου, αφού περνούσαν δίπλα από 2 κεραίες κινητής τηλεφωνίας (παλιά και νεότερη), που έπρεπε να καταγράψουν για την απενημέρωσή τους, έφταναν σε κτίριο όπου αξιολογούνταν στην μάχης εκ του σύνεγγυς σε κλειστό χώρο (CQB-21η αξιολόγηση). 
 
Έπαιρναν την πληροφορία πως εντός του κτιρίου υπήρχε εχθρική παρουσία χωρίς ύπαρξη φίλιων και χορηγούνταν στις ομάδες χειροβομβίδας airsoft προς χρήση. Κατά την είσοδό τους στο δαιδαλώδες κτίριο υπήρχαν 2 εχθροί που ο 1ος σκοτώνονταν κατά την ανταλλαγή πυρών ενώ ο 2ος παραδίδονταν, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαχείρισης αιχμαλώτου. (22η αξιολόγηση). Εδώ αξιολογούνταν η σωστή διαχείριση, ο λεπτομερής έλεγχος του αιχμαλώτου υπό κάλυψη, η συμπλήρωση της κάρτας αιχμαλώτου και η χρήση διαφανούς σάκου όπου έπρεπε να τοποθετηθούν τα υπάρχοντα του. Τέλος ήταν ζητούμενος από το περίπολο ο ενδελεχής έλεγχος του κτιρίου και η ανεύρεση κιβωτίου που περιείχε εικόνες με εχθρικό οπλισμό (πληροφορίες για την απενημέρωση).
 
Αποχωρώντας από τον χώρο οι ομάδες μετέβαιναν σε χώρο νοτιότερα όπου μετά από 1 χιλιόμετρο έφταναν σε χώρο όπου υπήρχε εχθρικό ευκαιριακό ναρκοπέδιο σε έκταση 3×6 μέτρα που έπρεπε να εκκαθαρίσουν, να γίνει η απαραίτητη επισήμανση για την ασφαλή διέλευση, να συμπληρωθεί η απαραίτητη αναφορά και ταυτόχρονα να μην γίνει παράλειψη στα μέτρα ασφαλείας, γιατί κοντά τους υπήρχε απεικόνιση εχθρικής παρουσίας που έπρεπε να αντιληφθούν και να εξουδετερώσουν οι ασφάλειες της ομάδας. (23η αξιολόγηση)
 
Η πορεία συνεχιζόταν σε νότια κατεύθυνση για λίγο όπου φτάνοντας στις παρυφές ενός δάσους ξεκινούσαν την ανατολική τους πορεία με σκοπό την επάνοδό τους στο Τάγμα. Περίπου 1,5 χιλιόμετρο μετά οδηγούνταν από επισημασμένο μονοπάτι σε σημείο όπου δέχονταν πυρά από ένα όπλο αρχικά και αφού η ομάδα τάσσονταν προς αντιμετώπιση του δεχόταν πυρά από διαφορετικό σημείο από δεύτερο εχθρό στα αριστερά (24η αξιολόγηση). Εδώ αξιολογούνταν οι αντιδράσεις της ομάδας συνολικά αλλά και μεμονωμένα των ημιομάδων της προς αντιμετώπιση των απειλών.
 
Συνεχίζοντας περαιτέρω ανατολική πορεία και αφού διήλθαν από ένα πλημμυρισμένο δασωτό μονοπάτι, οι ομάδες έφτασαν σε σταυροδρόμι όπου έπρεπε να αξιολογηθούν στη δημιουργία/ επάνδρωση σημείου ελέγχου (checkpoint- 25η αξιολόγηση). Ως ζητούμενο είχε τη κατασκευή του σταθμού ελέγχου, την σωστή επάνδρωση των θέσεων, και ο ενδελεχής έλεγχος οχήματος και ατόμων προς ανεύρεση κρυμμένου σε αυτό οπλισμού.
 
Συνεχίζοντας ανατολικά οι ομάδες οδηγούνταν σε μία διασταύρωση 5 δρόμων με υπερυψωμένο πεδίο βορειοανατολικά και γέφυρα η οποία βρίσκονταν στο δρομολόγιο περιπολίας τους, μια επικίνδυνη περιοχή που ¨μύριζε¨ ενέδρα. Η γέφυρα ήταν παγιδευμένη με εκρηκτικά με σκοπό να εκραγούν μετά τη διέλευση των ανιχνευτών, να δημιουργηθεί σύγχυση και να αξιολογηθούν οι ενέργειες της ομάδας καθώς θα βάλλονταν και από 2 εχθρούς από το ύψωμα. (26η αξιολόγηση)
 
3 χιλιόμετρα πιο ανατολικά οι ομάδες δέχονταν επίθεση από εχθρικό όχημα οπλισμένο με πολυβόλο όπου ζητούμενο ήταν η δημιουργία βάσης πυρός από τα βαρέα όπλα της ομάδας και η ανάπτυξή της αριστερότερα προς πλαγιοκόπηση του οχήματος, το οποίο αναγκαστικά οπισθοχωρούσε. (27η αξιολόγηση).
 
Τέλος τα περίπολα μετά από μια εξαντλητική πορεία 28 περίπου χιλιομέτρων (λίγο περισσότερα με τα πήγαινε-έλα και χωρίς να λογαριάζονται οι αποκλίσεις από την πορεία τους), επέστρεφαν στο Τάγμα όπου οδηγούνταν σε χώρο για να δώσουν αναφορά της αποστολής τους και την απενημέρωσή τους (28η αξιολόγηση).
 
Μετά την επάνοδο στο Τάγμα όλων των συμμετεχόντων, ασκούμενων και μελών της οργανωτικής και τη συλλογή και επεξεργασία των αξιολογητηρίων, συμπληρώθηκε ο πίνακας με τις βαθμολογίες και την τελική κατάταξη των ομάδων. 
 
Ακολούθησε σεμνή τελετή όπου έγινε η απονομή βραβείων στις ομάδες (4 χρυσά, 8 αργυρά και 6 χάλκινα), με πρωτεύσασα την ομάδα ¨ΙΕΡΑ ΘΕΩΡΙΑ¨.
 
Προηγήθηκε κλήρωση και απονομή δώρων, ευγενικές χορηγίες των ΣΤΕΓΟΣΑΥΡΟΣ,ΕΛΜΟΝ, ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ, ARMY DEPOT τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
 
Τέλος έλαβε χώρα η δημόσια και καθολική ευχαριστία προς τους διοικούντες την κατασκήνωση για την αμέριστη και ανιδιοτελή βοήθειά τους με την παραχώρηση των χώρων της κατασκήνωσης και αφού όλοι μας ψάλλαμε τον Εθνικό μας Ύμνο, δώσαμε ραντεβού αντάμωσης στον επόμενο Μακεδονομάχο.
 
Βέβαια η άσκηση δεν τελειώνει για όλους εδώ αφού τώρα ξεκινάει το φόρτωμα/μεταφορά/ξεφόρτωμα/αποκατάσταση των υλικών, η απενημέρωση της οργανωτικής, των αξιολογητών, των Ομαδαρχών και ο σχεδιασμός του επόμενου Μακεδονομάχου. 
 
 
(Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό στην πηγή) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.