Σελίδες

7 Απριλίου 2024

Νέα δεδομένα ανασφάλειας λόγω αποχώρησης της Τουρκίας από την CFE

Η απόφαση των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις 07 Νοε 2023 να αποχωρήσουν από την Συνθήκη περιορισμού των Συμβατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Conventional Forces Europe-CFE) ήρθε ως αποτέλεσμα προηγούμενης σχετικής απόφασης της Ρωσίας και αποτέλεσε μία δυσάρεστη εξέλιξη για την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη. (https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_219811.htm). 
 
Η Τουρκία αποφάσισε να υλοποιήσει την αποχώρησή της από την CFE με ισχύ από την Δευτέρα 08 Απρ 2024, γεγονός που δημιουργεί νέες προϋποθέσεις ανασφάλειας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Θράκη καθώς με την κατάργηση των ελέγχων και των περιορισμών της CFE, η αναθεωρητική Τουρκία θα μπορεί να αυξήσει ανεξέλεγκτα τις οροφές των οπλικών της συστημάτων στον γεωγραφικό χώρο της δυτικής Μ. Ασίας.
 
Το Δημοκρατικό Πατριωτικό κίνημα ΝΙΚΗ καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τις εξελίξεις υπό το πρίσμα των Ε-Τ συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και της σχεδιαζόμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Αποτελεί δε επιτακτική ανάγκη η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής και η ύπαρξη ενός λειτουργικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ως εργαλεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. 
 
Με εκτίμηση,
Γραφείο Τύπου της ΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.