Οι γιατροί προειδοποιούν ότι οι νόμοι χαλαρώνουν σε όλο τον κόσμο. Οι επικριτές φοβούνται ότι η κοινωνία πιστεύει όλο και περισσότερο ότι μερικοί άνθρωποι είναι «καλύτερα νεκροί».
Ένας αυξανόμενος αριθμός κορυφαίων επαγγελματιών υγείας εκφράζουν ανησυχία για την παγκόσμια τάση χαλάρωσης των νόμων περί ευθανασίας, προκειμένου να μειωθεί το «βάρος» της φροντίδας ηλικιωμένων και πολιτών με αναπηρία.
Οι γιατροί λένε ότι βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση να θεωρούν ότι οι ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο είναι «καλύτερα νεκροί». Εδώ και αρκετό καιρό, το Slay News, για παράδειγμα, αναφέρει την ανησυχητική τάση της «υποβοηθούμενης αυτοκτονίας», η οποία έχει αυξηθεί σε αρκετές δυτικές χώρες τα τελευταία χρόνια.
Ο Καναδάς, το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής και αρκετές άλλες χώρες, καθώς και πολιτείες των ΗΠΑ, φαίνεται να θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Όταν οι χώρες άρχισαν για πρώτη φορά να πιέζουν για νομιμοποίηση, άλλαξαν τους νόμους για να προσφέρουν μια «λύση» για τους ενήλικες ασθενείς που πάσχουν από μια «σοβαρή και ανίατη» ασθένεια που τους προκαλούσε μεγάλη αγωνία.
Κάποιοι είδαν την «υποβοηθούμενη αυτοκτονία» ως έναν τρόπο να ξεφύγουν από έναν κατά τα άλλα αναπόφευκτο, αργό και οδυνηρό θάνατο.
Ωστόσο, μετά την αλλαγή του νόμου, οι πύλες έχουν ανοίξει, καθώς διάφορες χώρες που νομιμοποίησαν την ευθανασία επέκτειναν επίσης το πεδίο εφαρμογής.
Για παράδειγμα, ορισμένες χώρες έχουν χαλαρώσει τους νόμους τους για να συμπεριλάβουν άτομα με αναπηρίες, οικονομικά προβλήματα, κατάθλιψη, ακόμη και έλλειψη στέγης.
Ο Καναδάς έχει ήδη ξεκινήσει την ευθανασία ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και οι ακτιβιστές πιέζουν να επεκταθούν οι νόμοι σε παιδιά και βρέφη.
Μια έκθεση του Χριστιανικού Ινστιτούτου περιγράφει πώς ο Καναδάς έχει πάρει τον «ολισθηρό κατήφορο» της ευθανασίας. «Από τη νομιμοποίηση της λεγόμενης ιατρικής ευθανασίας το 2016, ο Καναδάς έχει εξαλείψει την απαίτηση ότι ένα άτομο πρέπει να είναι άρρωστο σε τελικό στάδιο», εξηγεί η έκθεση.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η νομοθεσία για την «υποβοηθούμενη αυτοκτονία» εξετάζεται τώρα στη Σκωτία. Υπάρχουν επίσης «συντονισμένες προσπάθειες» στην Αγγλία και την Ουαλία για την εισαγωγή φιλελεύθερων νόμων ευθανασίας, προκαλώντας δημόσια αντίθεση.
Οι ειδικοί προειδοποιούν για την αυξανόμενη πίεση να ενθαρρυνθούν οι ηλικιωμένοι στην αυτοκτονία.
Η ατζέντα της παγκοσμιοποιητικής ευγονικής στοχεύει στην προώθηση της πεποίθησης στην κοινωνία ότι μερικοί άνθρωποι είναι «καλύτερα νεκροί». Οι γιατροί ανέφεραν ότι οι ασθενείς τους ζητούσαν τώρα ευθανασία επειδή φοβόντουσαν ότι θα ήταν «βάρος» για τις οικογένειές τους.
Ο καθηγητής John Keown του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσιγκτον, είχε επισημάνει την «ακραία ανησυχία» ενός Ειδικού Εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών ότι ορισμένοι ανάπηροι Καναδοί πιέζονταν να ζητήσουν ευθανασία. Σχετικά με αυτό, δήλωσε:
«Οι Ολλανδοί έχουν επίσης πάρει τον ολισθηρό δρόμο της ευθανασίας. Ο Καναδάς έκανε σχεδόν σκι στον κατήφορο».
Η πρώην ποδίατρος του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), Madeline Pavey, εξέφρασε τη φρίκη της στην έκθεση επειδή οι άνθρωποι στα εξήντα τους της είπαν ότι «δεν θέλουν να είναι βάρος». Η ενθάρρυνση αυτού του είδους σκέψης είναι εύκολη, πρόσθεσε.
Η έκθεση συνέχισε σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Βουλής των Κοινοτήτων είχε πρόσφατα περιγράψει τους πολλούς κινδύνους της νομιμοποίησης της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, αναφερόμενη στα νομικά συστήματα που επιτρέπουν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία και άλλα θέματα όπως η παρηγορητική φροντίδα, αλλά δεν απέκλεισε αντίστοιχη αλλαγή στο νόμο.
ΠΗΓΗ: Wachsender Druck zur Euthanasie von Älteren und Behinderten - Transition News (transition-news.org)
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.