Σελίδες

13 Απριλίου 2024

Φρίξον ήλιε στέναξον γη. Ψάλανε μελοποιημένη από τον Μίκη Θεοδωράκη την Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου την ώρα της Θείας Λειτουργίας!!

«Στη Χίο βρίσκεται η Παιδική-Νεανική Χορωδία «Άγιος Σπυρίδων», από την Κέρκυρα, προσκεκλημένη του Μουσικού Σχολείου Χίου, για δύο εμφανίσεις με έργα Μίκη Θεοδωράκη. 
Το Σάββατο 6 Απριλίου, παραχώρησε συναυλία στο αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε χορωδιακές επεξεργασίες των Κωστή Κριτσωτάκη, Νίκου Πλατύραχου, Δημήτρη Καρβούνη και Ευστάθιου Μακρή.
 
Την Κυριακή το πρωί η Παιδική-Νεανική Χορωδία «Άγιος Σπυρίδων» έψαλε τη Θεία Λειτουργία του Ιωάννου Χρυσοστόμου σε μελοποίηση Μίκη Θεοδωράκη στον Μητροπολιτικό Ναό της Χίου, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Χριστίνας Καλλιαρίδου. 
 
Πρόκειται για πρωτοβουλία του Μουσικού Σχολείου Χίου, που εντάσσεται στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων και συνεργασιών των μουσικών σχολείων, με την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, που προάγουν τη μουσική τέχνη και προβάλλουν τη δουλειά των μαθητών και των καθηγητών του όσο σε τοπικό επίπεδο όσο και εκτός Χίου.» 
 
ΣΧΟΛΙΟ 
 
Τι πάει να πει «εντάσσεται στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων και συνεργασιών των μουσικών σχολείων»; 
Ποιός έχει μεθοδεύσει συνεργασία των μουσικών σχολείων με τις Μητροπόλεις; 
Μα η Πολιτεία φυσικά με την σύμφωνη γνώμη των Μητροπολιτών για να αλώσει και να εκκοσμικεύσει την Εκκλησία. 
 
Μέσα στον Ιερό Ναό εμείς δεν καινοτομούμε. Δεν αναζητούμε να πάμε κάπου καλύτερα, ούτε αναζητούμε υπερήφανους τρόπους για να φθάσουμε εκεί. Είμαστε ήδη στο υψηλότερο σημείο της γης συμμετέχοντας στη Θεία Λειτουργία με την βυζαντινή μουσική, την μουσική του Παραδείσου. 
 
Τί δουλειά έχει η προαγωγή της «μουσικής τέχνης» μέσα στον Οίκο του Θεού; Θα λατρεύουμε τον Θεό ακούγοντας τις συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη; 
Έχει συναίσθηση του τι κάνει ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος; Λίγη ΝΤΡΟΠΗ δεν βλάπτει. 
Και φυσικά η ΕΡΤ έσπευσε να αναμεταδώσει το γεγονός αυτής της ανίερης συνεργασίας. 
 
Υ.Γ. Στο βίντεο της πηγής ακούγεται δείγμα αυτής της τάχαμου περίφημης μουσικής σύνθεσης του Μίκη Θεοδωράκη και είναι σα να ακούει παπικούς! 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.