Καρδιολόγος
Ιατρικός σύλλογος και ιατρικός τουρισμός. Η κατάσταση του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
(άρθρο-Ιατρικός σύλλογος και ιατρικός τουρισμός-)
Αυτή τη στιγμή η κατάσταση του συστήματος υγείας στη χώρα μας βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Το κρατικό σύστημα υγείας πνέει τα λοίσθια. Όποιος έχει την ατυχία να χρειαστεί να επισκεφθεί επειγόντως ένα νοσοκομείο, μπορεί να το καταλάβει από την πρώτη ματιά. Τεράστιες ουρές με πολύ λίγο προσωπικό και ανεπαρκή μέσα καθιστούν το μείγμα πραγματικά εφιαλτικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κυριολεκτικά πλέον να χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Το χειρότερο είναι ότι σιγά σιγά αρχίζουμε όλοι και εθιζόμαστε στην κατάσταση αυτή και ενώ υφιστάμεθα τις συνέπειες της διαλύσεως του συστήματος το αντιμετωπίζουμε με απάθεια. Ο ιδιωτικός τομέας, από την άλλη πλευρά γίνεται περισσότερο από κάθε φορά αδηφάγος, διότι θέλει να αυξήσει τα κέρδη του και επειδή ακριβώς ολοένα και μειώνεται ο πληθυσμός που μπορεί να κάνει χρήση των υπηρεσιών του, λόγω υψηλού κόστους, προσπαθεί με κάθε τρόπο και εκτός ενδείξεων να αυξήσει την πίτα του.
Η ιατρική εκπαίδευση στη χώρα μας.
Από την άλλη πλευρά, η ιατρική εκπαίδευση βρίσκεται στο κατώτερο δυνατό σημείο με ειδικευόμενους γιατρούς, όπως αναφέραμε και πρόσφατα σε κάποιο άρθρο μας, να εκπαιδεύονται κυριολεκτικά μόνοι τους χωρίς να αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να εργάζονται στο σύστημα υγείας αποδοτικά για τους συνανθρώπους τους. Ικανά και φιλόδοξα στελέχη του χώρου της υγείας αποχωρούν από τη χώρα και πηγαίνουν σε άλλες χώρες για να προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους, αλλά και για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Η χώρα μας παρουσιάζει την εικόνα μιας τριτοκοσμικής στην υγεία, όπως και σε άλλα επίπεδα χώρας.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Αυτή λοιπόν τη στιγμή που θα περίμενε κανείς μια ουσιαστική παρέμβαση από τους ιατρικούς συλλόγους εκείνο το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι η άκρατη κομματικοποίηση και η χρήση των συλλόγων για προσωπικές φιλοδοξίες. Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αφού πρώτα έδωσε τις εξετάσεις του κατά την περίοδο του κορωνοϊού, ακολουθώντας και προπαγανδίζοντας τις κυβερνητικές θέσεις, αυτή τη στιγμή κοσμεί το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές του κυβερνώντος κόμματος. Πού να ασχοληθεί με τα θέματα υγείας; Αυτή τη στιγμή ασχολείται με τα προσωπικά θέματα της εκλογής του και αν τυχόν εκλεγεί, φυσικά θα εγκαταλείψει τη θέση του για μια θέση στο ευρωκοινοβούλιο.
Ιατρικός σύλλογος και ιατρικός τουρισμός. Το νέο όραμα.
Βλέπουμε λοιπόν τον τελευταίο καιρό μια τεράστια κινητικότητα με συνέδρια, τα οποία οργανώνονται στη χώρα μας και με τη συμμετοχή διαφόρων παραγόντων από την κυβέρνηση, από τους φορείς αλλά και από φορείς του εξωτερικού. Το νέο όραμα του ιατρικού συλλόγου αλλά και των παραγόντων αυτών είναι ο περίφημος ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα. Ωραίο ακούγεται και μάλιστα μπορεί υπό προϋποθέσεις για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ειδικές γνώσεις, να ακουστεί ως κάτι το οποίο προωθεί την ιατρική και την βγάζει από τα σύνορα της χώρας μας για να την διαφημίσει στο εξωτερικό. Μήπως όμως δεν είναι τα πράγματα έτσι; Μήπως πρέπει να δούμε βαθύτερα Τι ακριβώς συμβαίνει;
Η Ελλάδα σαν προορισμός για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και τεχνητή γονιμοποίηση.
Ποιο είναι το αντικείμενο του ιατρικού τουρισμού; Επί της ουσίας σχετίζεται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και όσα έχουν σχέση με αυτήν. Δεν είναι κάτι το οποίο προέκυψε ξαφνικά. Δεν ξέρω αν γνωρίζουμε ότι το νομικό πλαίσιο στη χώρα μας για θέματα τεχνητής γονιμοποίησης, παρένθετης μητέρας και όσα έχουν σχέση με αυτά είναι από τα πιο χαλαρά. Ίσως το χαλαρότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όχι μόνο. Όντας παλαιότερα μιλώντας με κάποιους από τους γιατρούς που ασχολούνται με την εξωσωματική γονιμοποίηση, μου είχε πει ότι ότι πραγματικά ήταν αναπάντεχος ακόμη και για τις δικές τους απαιτήσεις ο νόμος ο οποίος πέρασε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ο οποίος αυξάνει το όριο της παρένθετης μητρότητας αλλά και της δυνατότητας για τεχνητή γονιμοποίηση μέχρι τα μέσα της έκτης δεκαετίας της ζωής τους.
Το χαλαρό νομικό πλαίσιο για την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Είναι αλήθεια ότι οι πολιτισμένες χώρες έχουν αυστηρούς κανόνες για θέματα εξωσωματικής γονιμοποίησης και γενικότερα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που καθιστά για τους υπηκόους τους πολύ δύσκολη την εμπλοκή τους με αυτή. Μου έκανε πραγματικά εντύπωση μια Ελληνίδα, η οποία όμως διαμένει μονίμως στο Βέλγιο λόγω της εργασίας του συζύγου της, η οποία σε ηλικία 35 ετών απορρίφθηκε από τη βελγική κυβέρνηση για θέμα εξωσωματικής γονιμοποίησης, διότι η ηλικία της θεωρήθηκε μεγάλη. Και φυσικά ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει την εξωσωματική γονιμοποίηση, μια που το νομικό πλαίσιο ήταν πολύ πιο χαλαρό.
Η πρόσφατη νόμοι σχετικά με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια που ανοίγουν τους κρουνούς των χρημάτων για το θέμα της παρένθετης μητέρας, συμπληρώνει την υπάρχουσα νομοθεσία σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κάνει τη χώρα μας κυριολεκτικά ότι είναι η Ινδία για το θέμα των μεταμοσχεύσεων.
Μεταμόσχευση στην Ινδία και εξωσωματική στην Ελλάδα.
Για όσους δεν γνωρίζουν, εάν κάποιος θέλει να βρει κάποιο μόσχευμα για μεταμόσχευση, επειδή ακριβώς σε μια πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης θα χρειαστεί να περιμένει επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως μάλιστα να μη βρει και πότε κατά τη διάρκεια της αναμονής, υπάρχει η Ινδία στην οποία μπορεί να βρει, έναντι αδρής αμοιβής πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα μέσα σε μερικές εβδομάδες το μόσχευμα που αναζητά, ένα συκώτι, ένα νεφρό ή οποιοδήποτε άλλο όργανο μπορεί να μεταμοσχευθεί και να μεταβεί εκεί για την μεταμόσχευση. Φυσικά, όπως αντιλαμβάνεται κάποιος δεν είναι πάντοτε διαφανείς οι πηγές της εύρεσης αυτών των μοσχευμάτων και μάλιστα είναι προφανές ότι πολλές φορές σχετίζεται με εγκληματικές ενέργειες, παρόλα αυτά είναι τεράστιο και χρυσοφόρο το άθλημα της μετάβασης στην Ινδία για μεταμόσχευση για Αμερικανούς και Ευρωπαίους.
Αυτή λοιπόν την αθλιότητα κινδυνεύουμε εμείς ως εν δυνάμει τριτοκοσμική χώρα να αποτελέσουμε για τα θέματα εξωσωματικής γονιμοποίησης, χωρίς διαφανείς κανόνες, κάνοντας τα στραβά μάτια και παραβαίνοντας ακόμη και τον χαλαρό νόμο που υπάρχει. Μπορεί να συρρέουν εδώ διάφοροι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί από πλούσιες χώρες να πληρώνουν για να μπορέσουν να αποκτήσουν ένα παιδί. Όμως αυτό θα σημαίνει καταπάτηση κάθε βιοηθικής αρχής κάθε ηθικού αξιώματος και φυσικά θα καθιστά τη χώρα μας αναξιόπιστη για μια ακόμη φορά στη θέση της ανάμεσα στις σοβαρές και προηγμένες χώρες. Αυτό που φαίνεται ως μια ευκαιρία για πλουτισμό στην πραγματικότητα θα είναι ένα πλήγμα για την επιστημονική μας σοβαρότητα και θα μας καθιστά για μια ακόμη φορά προβληματικούς στα μάτια σοβαρών επιστημόνων.
Ιατρικός σύλλογος και ιατρικός τουρισμός. Δημιουργία εντυπώσεων μέσα από φιέστες.
Και βέβαια, για όσους πραγματικά ακόμη ενδιαφέρονται για την ηθική στην επιστήμη είναι προφανές ότι θα καταπατηθούν πάρα πολλές. από τις αρχές οι οποίες τη διέπουν. Και σε μια χώρα όπου το όριο του νόμιμου και της παρανομίας είναι πάντοτε σκοτεινό, θα γίνουμε ακόμα περισσότερο θεατές μιας καταπάτησης σοβαρών και θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Σε όλο αυτό τη λογική, οι ιατρικοί σύλλογοι θα έπρεπε να βρίσκονται με σκεπτικισμό απέναντι, για να καθορίσουν όρους και συνθήκες και όχι να δημιουργούν εντυπώσεις μέσα από φιέστες. Ότι δήθεν η Ελλάδα ξαφνικά έγινε το επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος και αναγνωρίζεται ως μια χώρα αξιόπιστη για να αποτελέσει τη Μέκκα της τεχνητής γονιμοποίησης.
Φυσικά, από τη στιγμή που οι πνευματικοί σύλλογοι τις χώρας , αλλά και η ίδια η εκκλησία αδιαφορούν για θέματα βιοηθικής και μόνο μικρές ομάδες ειδικών, που τείνουν να αποτελέσουν μια αποκομμένη ελίτ, θίγουν τέτοια ζητήματα οι έμποροι της υγείας θα μεγαλουργούν. Θα πρέπει να αφυπνιστούμε και να προστατεύσουμε το κύρος της χώρας μας, αλλά και το ήθος της δικής μας ζωής από ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν την επιστήμη για το δικό τους πλουτισμό. Μπορεί να πλασάρονται ως πολύ σοβαροί επιστήμονες, αλλά πίσω από αυτούς κρύβεται πραγματικά η μεγάλη ανομία. Ας είμαστε σε εγρήγορση και ας μην αποδεχόμαστε ελαφρά τη καρδία τέτοιου είδους πρακτικές. Τουλάχιστον όσοι επιστήμονες και απλοί πολίτες σεβόμαστε τον εαυτό μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.