Μετάφραση: Απολλόδωρος
Τον Αύγουστο του 1740, μια μικρή νηοπομπή αποτελούμενη από πέντε πολεμικά πλοία, ένα αναγνωριστικό σλόουπ και δύο μικρά φορτηγά πλοία, σε μια μυστική αποστολή να εμπλέξει μια ισπανική γαλέρα γεμάτη θησαυρούς, κατέβηκε στη Μάγχη. Ποιος μπορεί να πει ότι οι άνθρωποι δεν γίνονται δημιουργικοί όταν απομακρύνονται από τις οθόνες. Η νηοπομπή είχε ήδη καθυστερήσει ένα χρόνο, και τώρα, παλεύοντας για τον άνεμο και το χώρο με άλλα πλοία, το κέφι ήταν στα ύψη, μέχρι που ο άνεμος έπεσε, άστατος σαν τους θεούς. Τρεις φορές επιχείρησαν να φύγουν από την Αγγλία και χρειάστηκε να φτάσουν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου για να υπάρξει ευνοϊκός άνεμος. Πόσο θα τρόμαζαν εκείνοι οι ναυτικοί με τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα πλοία μας, που γλιστρούν μέσα στα κύματα, είτε βρέχει είτε χιονίζει, ακόμη και μέσα στην άπνοια, στην οποία τα πλοία κάποτε μπορεί να πολιορκούνταν για εβδομάδες. Και πόσο έκπληκτοι θα ήταν όταν θα έβρισκαν τις κυβερνήσεις να απορρίπτουν την αξιόπιστη τεχνολογία του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των πυρηνικών για τις ιδιοτροπίες του καιρού.
Το μόνο προβλέψιμο χαρακτηριστικό του καιρού είναι το απρόβλεπτο του. Αν αγωνιζόμαστε να ολοκληρώσουμε τις καλοκαιρινές σειρές δοκιμών κρίκετ χωρίς καθυστερήσεις και πρόσωπα που κοιτάζουν έξω από το περίπτερο σε ισοπαλίες που επιβάλλει ο καιρός, τότε τι ελπίδα υπάρχει για ένα αξιόπιστο εθνικό δίκτυο που βασίζεται στις ιδιοτροπίες του; Αν υπάρχει ένα πράγμα που απαιτεί η κοινωνία μας, αυτό είναι η αξιόπιστη παροχή ενέργειας.
Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η αιολική ενέργεια είναι ελκυστική. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο νοτιοδυτικός άνεμος φαίνεται αδιάκοπος ( όντως πνέει), και όπως λέει ο πολιτικός επιστήμονας Roger Pielke, Jr. "Είναι αρκετά διαισθητικό για τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι υπάρχει πολλή δύναμη στην ηλιακή ενέργεια. Νιώθουμε τον άνεμο. Η ιδέα ότι μπορείς να πάρεις κάτι για το τίποτα, είναι εξαιρετικά ελκυστική για τους ανθρώπους."
Υπάρχει κάτι από το "αν η ζωή σου πετάει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα" για την αιολική ενέργεια. Περνάμε τόσο πολύ χρόνο βρίζοντας ενδόμυχα την αβίαστη βεντέτα της στο να καθιστά τα περισσότερα είδη ρουχισμού άχρηστα, που το να χρησιμοποιείς τη δύναμη των αντιπάλων σου προς όφελός σου μοιάζει εμπνευσμένο. Από τον 8ο αιώνα ο άνεμος άλεθε τα δημητριακά και αντλούσε νερό, και φυσικά γέμιζε τα μεγάλα πανιά των μεγαλύτερων ναυτικών του κόσμου. Ωστόσο, η αναξιοπιστία του τον εξέθεσε ως μια πιο αδύναμη τεχνολογία όταν έφτασε ο ατμός για να οδηγήσει τη βιομηχανική επανάσταση. Δεν είναι οι στρατοί που κερδίζουν τους πολέμους, αλλά η τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν. Κανένας στρατιωτικός διοικητής δεν θα παρέδιδε το πυροβόλο Maxim, ικανό για 450 σφαίρες ανά λεπτό, για δόρατα και λόγχες, επειδή ήταν ανώτερη τεχνολογία. Ωστόσο, το “Καθαρό Μηδέν” (Net Zero) απειλεί να μας βυθίσει πίσω στον κόσμο που οι πρόγονοί μας, με μεγάλες θυσίες, που οι ίδιοι προσπάθησαν να εξοστρακίσουν.
Ο άνεμος μπορεί να είναι δωρεάν, αλλά οι πολιτικοί και οι ακτιβιστές είναι άνθρωποι που προφανώς δεν είναι εξοικειωμένοι με την έννοια ότι δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα. Πόσο ελκυστική είναι η απαίτηση να βρίσκουμε 150 τετραγωνικά μίλια γης κάθε μέρα μέχρι το 2050 για να φιλοξενήσουμε τις δαιμονικές ανεμογεννήτριες των 2 μεγαβάτ που κανείς δεν θέλει κοντά στο σπίτι του, αλλά βεβαίως δεν μας νοιάζει να πάνε σε κάποιον άλλον; Όλοι λατρεύουν τα δωρεάν πράγματα μέχρι το κέντρο επεξεργασίας τους να χτιστεί στο γκαζόν σας.
Η επόμενη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι τόσο πιθανό να είναι οι Εργατικοί που θα μπορούσαν κάλλιστα να αλλάξουν πλευρές στη Βουλή των Κοινοτήτων τώρα, και να γλιτώσουν εκατομμύρια που ξοδεύονται σε τηλεοπτικές συζητήσεις όπου προσποιούνται ότι διαφωνούν μεταξύ τους, ενώ παράλληλα επιδιώκουν τα ίδια καταστροφικά πολιτικά παιχνίδια ενός υπερχρηματοδοτούμενου, υπολειτουργούντος Εθνικού Συστήματος Υγείας, της αχαλίνωτης μαζικής μετανάστευσης νέων ανδρών, της επιδίωξης του ψηφιακού νομίσματος και του καθολικού βασικού εισοδήματος (που ήδη παρακολουθείται), της παράδοσης κυριαρχικών εξουσιών σε παγκοσμιοποιημένους οργανισμούς και ίσως του πιο καταστροφικού από όλα, της δογματικής επιδίωξης ενός άσκοπου Net Zero.
Λόγω της επιρροής των παγκόσμιων οργανισμών, όπως η COP, ο ΟΗΕ, το WEF, η Τριμερής Επιτροπή, έχουμε πολιτικούς που αγνοούν τυφλά ότι μπορεί να υπάρχει μια εναλλακτική αφήγηση για “το ανθρωπογενές CO2 που αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες”. Όπως οι παίκτες που ζαλίζονται από μια ομιλία παρακίνησης στο ημίχρονο, είναι όλοι γεμάτοι με συλλογικές ιδέες για κατασκευασμένα παγκόσμια προβλήματα. Είναι τα παιδιά ενός εκπαιδευτικού συστήματος που αποθαρρύνει την αμφισβήτηση, ενώ βέβαια ασπάζεται την ιδέα ότι δεν υπάρχει ηλίθια ερώτηση. Είναι το είδος των ανθρώπων που η γνώση τους για τη ρωσική επανάσταση βασίζεται στη γνώση των στίχων του Rasputin των Boney M.
Η πρόθεσή τους να απαλλαγούν από τις ανθρακούχες εκπομπές στο εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο και να βασιστούν στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια βασίζεται σε μια επιστήμη που μοιάζει τόσο αναξιόπιστη όσο και αυτές οι μέθοδοι παραγωγής ενέργειας. Για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι ανεμογεννήτριες, ο άνεμος μπορεί να είναι πολύ ασθενής ή πολύ δυνατός. Όπως συνέβη και με την καταστροφή της ισπανικής αρμάδας από την καταιγίδα το 1588 (περίπου), όταν μια τουρμπίνα ξεπερνά τις προβλεπόμενες ταχύτητες περιστροφής της, χύνει 25 γαλόνια λίπους, λαδιού και ψυκτικού υγρού στα χωράφια, μαζί με ένα λογαριασμό αντικατάστασης ύψους 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων. Η αιολική ενέργεια δεν είναι μόνο η λύση σε ένα ανύπαρκτο πρόβλημα, αλλά το να βασίζεις μια οικονομία στην αστάθεια του καιρού είναι σαν να τροφοδοτείς μια μονάδα εντατικής θεραπείας με ενέργεια από τις διακυμάνσεις των διαθέσεων ενός νηπίου.
Προς το παρόν αιολικά πάρκα έχουν κατασκευαστεί στη Βόρεια Θάλασσα, όπου τα πτερύγια διαρκούν περίπου 3 χρόνια πριν το αλάτι και η άμμος που φυσάει ο άνεμος καταστρέψουν τις άκρες των πτερυγίων. Υπάρχουν χρήματα στην αντικατάσταση αυτών, αυτές οι πράσινες θέσεις εργασίας που υποσχέθηκαν οι πολιτικοί- είναι κρίμα που βρίσκονται στην Κίνα. Και καθώς χρειάζονται περίπου 6 1/2 χρόνια για να αποπληρωθούν τα αρχικά έξοδα κατασκευής και εγκατάστασης μιας ανεμογεννήτριας, τότε φαίνεται ότι οι ανεμογεννήτριες είναι καλύτερες στο να περιστρέφουν χρήματα παρά ηλεκτρική ενέργεια.
Επιπλέον, αυτά τα αιολικά πάρκα που έχουν κατασκευάσει οι ενεργειακές εταιρείες σε απομακρυσμένες βόρειες περιοχές (με τις επιδοτήσεις των φορολογουμένων) έχουν ανεπαρκείς συνδέσεις δικτύου για να μεταφέρουν την ενέργειά τους προς το νότο, με αποτέλεσμα οι υποδομές να υπερφορτώνονται σε περιόδους ισχυρών ανέμων. Ευτυχώς έχουν μια απάντηση: να κατασκευάσουν αιολικά πάρκα σε αγροτικές εκτάσεις πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Ευφυές, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πεθάνουμε από την πείνα, αλλά ζεστοί και βλέποντας Netflix. Ας ελπίσουμε ότι θα επιλέξουν κάπου σε περιοχές εξαιρετικής ομορφιάς στα δυτικά για να κρατήσουν ευχαριστημένους τους υπογράφοντες τη Διακήρυξη του Devon για το Κλίμα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, η αιολική ενέργεια είναι μια καθαρή και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Λοιπόν, όχι για τα 100.000 πουλιά που σκοτώνουν οι ανεμογεννήτριες. Η παραγωγή χάλυβα και άλλων εξαρτημάτων, καθώς και η μεταφορά πλοίων και βαρέων μεταφορών, περιλαμβάνουν επίσης την καύση ορυκτών καυσίμων, οπότε ίσως δεν είναι τόσο καθαρή όσο ισχυρίζεται το Υπουργείο Γεωργίας. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Λένε Ψέμματα. Για την κατασκευή μιας τουρμπίνας δύο μεγαβάτ απαιτούνται 260 τόνοι χάλυβα, 300 τόνοι σιδηρομεταλλεύματος και 170 τόνοι άνθρακα κοκκοποίησης, αλλά αυτή η αντίφαση του μαντρόσκυλού τους Net Zero συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, οι οποίες, όπως και με τις θερμίδες που καταναλώνονται στους κινηματογράφους, προφανώς δεν μετράνε.
Η τυφλή πίστη των πολιτικών - ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να λειτουργήσει με αιολική ενέργεια - είναι τόσο δογματική που αγνοεί ένα κραυγαλέο ελάττωμα. Δεν φυσάει πάντα. Για όλη αυτή τη μαγική σκέψη ότι ο άνεμος είναι μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας, το κλίμα μας πρέπει να είναι ένα κλίμα στο οποίο οι θύελλες του Ατλαντικού σχίζουν μόνιμα τις εφημερίδες από το χέρι σας, όπου οι κάδοι απορριμμάτων απαιτούν χειρόφρενο και οι λειτουργικές ομπρέλες υπάρχουν μόνο στις αναμνήσεις των ηλικιωμένων. Γνωρίζουμε ήδη ότι οι πολιτικοί δεν ζουν στον πραγματικό κόσμο, αλλά τώρα η χώρα τους είναι μια χώρα χωρίς σταθερά σύννεφα και όπου τα πουλιά δεν είναι ικανά να πετάξουν σε ευθεία γραμμή.
Οποιοσδήποτε υποστηρίζει την αιολική ενέργεια πρέπει να ερωτηθεί από πού θα προέρχεται η ηλεκτρική ενέργεια σε μια ήρεμη μέρα χωρίς αέρα. Στην πραγματικότητα, η παραγωγή ενός αιολικού πάρκου συχνά πέφτει κάτω από το 10% της ονομαστικής του ισχύος για μέρες, ακόμη και εβδομάδες, κάθε φορά. Είναι ένα ερώτημα που η Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής (CCC) αγνόησε όταν ισχυρίστηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να βασιστεί στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, αφού βασίστηκε στους ισχυρισμούς της στο βαθμό στον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να βασιστεί σε ηλιακά και αιολικά πάρκα για να επιτύχει το Net Zero. Αυτό παραπλανούσε ένα κοινό που κάποτε θα μπορούσε να δικαιολογηθεί για την εμπιστοσύνη σε τέτοιους κυβερνητικούς φορείς. Το CCC είναι ο ανεξάρτητος σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά είναι ευτυχής να προωθεί την υπεκφυγή της εθνικής δράσης με βάση επιλεγμένα δεδομένα. Το CCC παραδέχτηκε ακόμη και ιδιωτικά ότι είχε κάνει λάθος όταν "εξέτασε μόνο ένα έτος" δεδομένων που δείχνουν τον αριθμό των θυελλωδών ημερών ενός έτους.
Και ας μην ξεχνάμε ότι η χρήση ορυκτών καυσίμων από το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει μόλις το 1% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, οπότε η θυσία του τοπίου μας θα έχει αμελητέα διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμη και αν το επίπεδο του ατμοσφαιρικού CO2 ελεγχόταν από τις ανθρωπογενείς εκπομπές, κάτι που σύμφωνα με σημαντικά στοιχεία δεν συμβαίνει (Ole Humlum, 2015).
Όμως, συνεχίζουν, ο πληθυσμός χτυπιέται ανελέητα από τον καιρό που δίνει ονόματα κοριτσιών, τόσο χρήσιμα για την ανάπτυξη του απαραίτητου οικολογικού άγχους που υποστηρίζεται από τα μέσα ενημέρωσης. Το BBC αναφέρει ακόμη και ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί να "ακυρώσει" τη μεγάλη βρετανική μπύρα, ενώ αγνοεί ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση που μεταμφιέζεται σε εθνική δημοκρατία απειλεί να ακυρώσει τις προσωπικές επιλογές υπέρ του κολεκτιβισμού. Όλοι γνωρίζουμε τα Lemmings που ακολουθούν το τρελό τους ένστικτο να πέφτουν από τους γκρεμούς, ωστόσο η ιστορία δείχνει ότι τέτοιοι κίνδυνοι του κολεκτιβισμού και της συμπεριφοράς αγέλης εντοπίζονται ομοίως και στην ανθρωπότητα.
Δικτυογραφία:
Wind Power is all hot air. - by Tom Ed - Tom’s Substack
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.