Σελίδες

8 Μαρτίου 2024

«Οδυσσέας»: Οι πρώτες εικόνες από το νοτιότερο σημείο της Σελήνης

To ρομπότ «Οδυσσέας» από την αμερικανική εταιρεία Intuitive Machines έστειλε τις πρώτες του εικόνες από το νοτιότερο μέρος στη Σελήνη όπου δεν είχε ποτέ προσγειωθεί διαστημόπλοιο, καθώς η ιδιωτική εταιρεία μοιράστηκε δύο φωτογραφίες σήμερα στο κοινωνικό δίκτυο X.
 
Ο «Οδυσσέας» (Odysseus) σηματοδοτεί την πρώτη επιτυχημένη ομαλή προσεδάφιση της πρωτοβουλίας CLPS (Commercial Lunar Payload Services) της NASA και την πρώτη φορά που νέα επιστημονικά όργανα και τεχνολογικές επιδείξεις της NASA λειτουργούν στη Σελήνη εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια. 
 
Στις 22 Φεβρουαρίου, το σκάφος προσεδάφισης Nova-C της Intuitive Machines, με την ονομασία Odysseus, ολοκλήρωσε ένα ταξίδι επτά ημερών σε σεληνιακή τροχιά και προσεδαφίστηκε κοντά στον κρατήρα Malapert A στην περιοχή του Νότιου Πόλου της Σελήνης. Στις 24 Φεβρουαρίου, το διαστημικό σκάφος Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της NASA πέρασε πάνω από το σημείο προσεδάφισης σε ύψος περίπου 90 χιλιομέτρων (56 μιλίων) και φωτογράφισε τον Odysseus.
 
Flight controllers intend to collect data until the lander’s solar panels are no longer exposed to light. Based on Earth and Moon positioning, we believe flight controllers will continue to communicate with Odysseus until Tuesday morning. Image credit: NASA/Goddard/Arizona State… pic.twitter.com/FFt8CXZPIC— Intuitive Machines (@Int_Machines) February 26, 2024
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.