Οι λάτρεις της αστρονομίας θα απολαύσουν ένα μοναδικό γεγονός, καθώς ένας κομήτης μεγαλύτερος από το Έβερεστ πρόκειται να κοσμήσει τον νυχτερινό ουρανό τις επόμενες εβδομάδες, κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος εδώ και πάνω από 70 χρόνια. Ο κομήτης, γνωστός ως 12P/Pons-Brooks, βρίσκεται καθ' οδόν για να πλησιάσει τον ήλιο στις 21 Απριλίου, με τους αστρονόμους να προβλέπουν ότι θα μπορούσε να γίνει ορατός με γυμνό μάτι.
Ο κομήτης 12P/Pons-Brooks, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως κομήτης τύπου Halley, ολοκληρώνει την τροχιά του γύρω από τον ήλιο μία φορά κάθε 71,3 χρόνια, γεγονός που τον καθιστά ένα ή ενδεχομένως δύο φορές στη ζωή του για τους παρατηρητές του ουρανού. Ο κομήτης αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1812 από τον Γάλλο αστρονόμο Jean-Louis Pons και αργότερα παρατηρήθηκε κατά την επόμενη τροχιά του το 1883 από τον Βρετανοαμερικανό αστρονόμο William Robert Brooks. Ιστορικές αναφορές υποδηλώνουν ότι ο 12P/Pons-Brooks μπορεί να ήταν ορατός ήδη από τον 14ο αιώνα.
Με έναν πυρήνα που εκτιμάται ότι έχει διάμετρο περίπου 30 χιλιομέτρων, αυτό το παγωμένο σώμα είναι ένας κρυοηφαιστειακός κομήτης. Αυτή η ταξινόμηση σημαίνει ότι εκρήγνυται με σκόνη, αέρια και πάγο όταν η εσωτερική πίεση αυξάνεται καθώς θερμαίνεται.
Παρόλο που ο κομήτης, με μια χαρακτηριστική πράσινη απόχρωση, έχει ήδη παρατηρηθεί στον νυχτερινό ουρανό, αναμένεται να γίνει ακόμη πιο φωτεινός τις επόμενες εβδομάδες. Ο Dr. Paul Strøm, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Warwick, σημειώνει: «Ο κομήτης αναμένεται να φτάσει σε μέγεθος 4,5, πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε να είναι ορατός από μια σκοτεινή τοποθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Καθώς ο 12P/Pons-Brooks ετοιμάζεται για τη στενή του συνάντηση με τον ήλιο, τόσο οι ερασιτέχνες όσο και οι επαγγελματίες αστρονόμοι περιμένουν με προσμονή, ελπίζοντας σε μια καθαρή θέα αυτού του θεαματικού κομήτη που γεφυρώνει αιώνες ιστορίας της παρατήρησης του ουρανού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.