Σελίδες

6 Μαρτίου 2024

«Ελληνοτουρκισμός»: Η παλιά ιδέα που επανέρχεται;

Ο «ΕλληνοΤουρκισμός» υπήρχε ήδη από την εποχή των Ελευθέριου Βενιζέλου και Κεμάλ Ατατούρκ ως ιδέα πολιτικής ένωσης των δύο κρατών.
 
Είχε δηλώσει ο Βενιζέλος «Θα ιδήτε μετά έτη θα φθάσωμεν με την Τουρκίαν να κάμωμεν την Ανατολικήν Ομοσπονδίαν».  
 
Την δήλωση αυτή έκανε ο Βενιζέλος στις 10 Μαΐου 1933, όταν αυτός και ο Κεμάλ Ατατούρκ επανήλθαν στην ιδέα συγκρότησης ελληνοτουρκικού κράτους. Στην σύσκεψη της «Μεγάλης Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων» επανέλαβε τρεις φορές αυτό επάνω στην συζήτηση.
 
Η οικογένεια Μητσοτάκη είναι συγγενικά συνδεδεμένη και απόγονοι της οικογένειας του Ελευθέριου Βενιζέλου. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία λοιπόν σήμερα από την ίδια οικογένεια που κυβερνάει την Ελλάδα.
 
Ο βουλευτής Λέων Μακκάς, στενός συνεργάτης του Βενιζέλου, στις αναμνήσεις του, για τις συναντήσεις που είχε με τον ιδρυτή της Τουρκίας το 1931, έγραψε: «Ὁ Κεμάλ ήταν ο απόστολος ενός είδους πλατειάς ελληνοτουρκικής αυτοκρατορίας με δύο διοικητικές πρωτεύουσες και με μία πνευματική πρωτεύουσα, την Αυγούστα πόλη που υπήρξε διαδοχικά το Βυζάντιο, η Κωνσταντινούπολη, η Ιστανμπούλ και που θα είναι πάντα, από την ίδια την γεωγραφική της θέση, η Βασιλεύουσα ενός ολοκλήρου ανατολικού κόσμου.»
 
Την παλαιότατη ιδεολογία του ελληνοτουρκισμού επανέφερε στο προσκήνιο επί των ημερών μας ο ιστορικός Δημήτρης Κιτσίκης, ο οποίος από το 1966 με βιβλία, άρθρα και ανακοινώσεις και με την πολιτική του δραστηριότητα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ως σύμβουλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του τούρκου προέδρου Τουργκούτ Οζάλ και με την επιρροή που διαθέτει στην Δυτική Ευρώπη και την Βόρειο Αμερική, προώθησε την ιδέα συγκρότησης ελληνοτουρκικής συνομοσπονδίας μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας.
 
Παραπάνω βλέπετε και την επίσημη σημαία της Συνομοσπονδίας που προτάθηκε ήδη από το 1966 και παρέμεινε ως ιδέα μέχρι και την δεκαετία του 1990. Ο Δημήτρης Κιτσίκης είχε το γραφείο του, το 1990, στο προεδρικό μέγαρο της Τσάνκαγιας στην Άγκυρα, ως σύμβουλος του τότε προέδρου της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ. Παράλληλα διατηρούσε γραφείο και στην Ελλάδα αφού ήταν και σύμβουλος των Ελληνικών Κυβερνήσεων. Όλα είναι στημένα και πάνε βάση σχεδίου. Οπότε αράξτε… και η Ιστορία θα έρθει σε εσάς χωρίς κόπο… αλλά με τρόπο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.