Σελίδες

5 Μαρτίου 2024

Ο ΑΒΒΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Ο Αββάς Παύλος, ο οποίος εχρημάτισε Γέροντας της καλύβης «Κοίμησις της Αγίας Άννας» της σκήτης των Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους, ο οποίος ήταν ιερομόναχος και κατήγετο από χωριό της Ηπείρου, νέος ακόμα στην ηλικία θέλησε να επισκεφθεί την Πατρίδα του, για να δη τους συγγενείς και συμπολίτες του, που αρκετά χρόνια είχε αποχωρισθεί.
 
Οι συγχωριανοί του, άμα τον είδαν νέο ιερέα και δραστήριο, με πολλές πνευματικές γνώσεις και αρετές, τον παρακάλεσαν να μείνει στο χωριό του, και με το καλό του παράδειγμα καθώς και την πνευματική του ζωή, θα βοηθήσει τους συμπολίτες του να σωθούν και με την βοήθειά του να ωφεληθούν κι’ άλλοι πολλοί χριστιανοί.
 
Ο Αββάς Παύλος, γαλουχημένος και νουθετημένος με το πνεύμα του αυστηρού ασκητισμού και συνηθισμένος από την ησυχαστική ζωή της ερήμου των Καυσοκαλυβίων, δεν δέχθηκε να παραμείνει στο χωριό του και να είναι κοντά στους οικείους του.
 
Οι χωριανοί αφού εξάντλησαν κάθε μέσο συγγενικό και τις συμβουλές των γερόντων του χωριού, που όλοι δεν μπορούσαν να τον πείσουν να μείνει, κατέφυγαν στις Μάγισσες, οι οποίες έδειξαν μεγάλη προθυμία και ανέπτυξαν μεγάλη δραστηριότητα, να συνεργασθούν με τους δαίμονες, για να μπορέσουν να καταφέρουν τον παπά Παύλο να παραμείνει στο χωριό του.
 
Οι Μάγισσες παρασκεύασαν τα πιο δραστικά μάγια, τα οποία ρίξανε μέσα στο ποτό που θα πρόσφεραν στον ιερομόναχο. Εκείνος, μία μέρα πριν φύγει από το χωριό του, με πολλή ευλάβεια και ταπείνωση τέλεσε την θεία Λειτουργία και προσευχήθηκε, για τους γονείς και τους συγγενείς του και γενικά για όλους τους κατοίκους του χωριού, να τους φυλάει ο Θεός και η πρεσβεία της Παναγίας Αυτού Μητέρας της Θεοτόκου και πάντων των Αγίων. Αφού κατέλυσε τα άγια Μυστήρια της θείας Ευχαριστίας, το Σώμα και Αίμα του Κυρίου, βγήκε από την Εκκλησία και πήγε στην αίθουσα δεξιώσεων, όπου του πρόσφεραν οι μάγισσες το ποτό που είχαν παρασκευάσει. Ο Αββάς Παύλος, όπως κάνουν εκ παραδόσεως όλοι οι μοναχοί του Αγίου Όρους, έκανε κι αυτός το σημείο του Σταυρού, πρώτα επάνω του και ύστερα σταύρωσε και το ποτήρι με τα μάγια και το ήπιε όλο.
 
Στην συνέχεια ακολούθησε το φαγητό, που κι εκεί είχαν ρίξει άλλα μάγια, αλλά και στο φαγητό ο π. Παύλος έκανε πρώτα την προσευχή του και μετά το φαγητό έκανε ευχαριστία, όπως πρέπει να κάνουν κι όλοι οι χριστιανοί.
 
Αφού έφαγε από τα παρασκευασθέντα γι’ αυτόν φαγητά που είχαν τα μάγια, δεν έπαθε απολύτως τίποτε και όπως ο ίδιος ομολόγησε ούτε κατάλαβε τίποτα και καμιά διαφορά στον εαυτό του, διότι την άλλη μέρα αναχώρησε και με την χάρη του Θεού, επέστρεψε αβλαβής στην μετάνοιά του.
 
Οι μάγισσες είπαν ότι έβαλαν όλη τους την μαγική τέχνη και βεβαίωναν τους χωριανούς ότι είναι αδύνατο ο Παπάς αυτός να μείνει άλλο στο Όρος, αλλά θα πρέπει να γυρίσει σύντομα στο χωριό του, γιατί αν δεν γυρίσει, θα του στρίψει το μυαλό από την ενέργεια που σ’ αυτόν θα κάνουν τα μάγια. Θα πρέπει λοιπόν, έλεγαν αυτές, σε ένα το πολύ δυό μήνες να είναι φερμένος εδώ.
 
Παρά ταύτα όμως ο Αββάς Παύλος, έζησε μετά το γεγονός αυτό περισσότερα από 50 χρόνια και δεν αισθάνθηκε την παραμικρή επιθυμία, όχι να πάει στο χωριό του και να μείνει, αλλ’ ούτε να το επισκεφθεί ξανά.
 
Τα μάγια λοιπόν δεν πιάνουν τον χριστιανό, όταν αυτός είναι πιστός στο Θεό και εκπληρώνει τα καθήκοντά του προς την Εκκλησία, τον συνάνθρωπό και τον εαυτό του. Αλλά και όταν κάνει όλα τα πνευματικά του καθήκοντα, πρέπει απαραίτητα, πριν φάει ή πιει κάτι έστω και σκέτο νερό, πρώτα να κάνει το Σταυρό του και να σταυρώνει εκείνο που πρόκειται να φάει η να πιει και ο Σταυρός του Κυρίου μας, εξουδετερώνει κάθε σατανική ενέργεια, με την οποία θέλει ο διάβολος ή οι άνθρωποι να τον βλάψουν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.