Σελίδες

28 Φεβρουαρίου 2024

Quartum non datur!

Του Χαράλαμπου Μηνάογλου
 
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο Αραβικός Σύνδεσμος χαρακτήρισε εχθές ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ "προσβολή στη διεθνή δικαιοσύνη", λέγοντας πως το να μην τίθεται τέλος σε αυτήν ισοδυναμεί με "γενοκτονία".
 
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κλείνει σήμερα μία εβδομάδα ακροάσεων σχετικά με τις νομικές συνέπειες της κατοχής από το Ισραήλ παλαιστινιακών εδαφών από το 1967, με έναν πρωτόγνωρο αριθμό 52 χωρών που έχουν κληθεί να καταθέσουν.
 
Την κυβέρνηση, βέβαια, της Ελλάδος δεν την ενδιαφέρουν αυτά. Αυτά δεν είναι ανθρωπιστικά προβλήματα. Το Ισραήλ δεν προκαλεί ποτέ τέτοια. Δεν είναι δυνατόν να προκαλέσει. Η κυβέρνηση στην Ελλάδα δείχνει τον ανθρωπισμό της αλλού. Αλλά πέρα από τον ψευτοανθρωπισμό του δικαιωματισμού και την πλήρη αδιαφορία έως συνέργεια για την γενοκτονία, σύμφωνα με τον αραβικό σύνδεσμο και την προσφυγή της Ν. Αφρικής, που συντελείται στην Γάζα, μήπως η κυβέρνηση της Ελλάδας θα έπρεπε να έχει θέση σαφή στην παρούσα εκδίκαση κατά της κατοχής των εδαφών που παρανόμως σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο αλλά και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ κατέχει το Ισραήλ από το 1967; Μήπως η κυβέρνηση της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι μαζί με τις 52 χώρες που ζητούν τον τερματισμό της παράνομης κατοχής αυτών των παλαιστινιακών αλλά και συριακών εδαφών (υψίπεδα του Γκολάν); Και όχι από ανθρωπισμό, αλλά εξυπηρετώντας το στενό εθνικό συμφέρον; 
 
Το ελληνικό εθνικό συμφέρον για να μην παρεξηγούμαι, καθώς πλέον η κυβέρνηση της Ελλάδος μοιάζει να ενδιαφέρεται για άλλα εθνικά συμφέροντα (ισραηλινά, ουκρανικά, αμερικανικά), αλλά όχι για τα ελληνικά. Και εξηγούμαι. Η καταδίκη του Ισραήλ και μία ακόμη απόφαση που θα του επιβάλει την απόσυρση από τα παρανόμως κατεχόμενα από αυτό εδάφη δεν θα αποτελεί ένα καλό προηγούμενο για παρόμοια καταδίκη των υπολοίπων παρανόμως κατεχουσών δυνάμεων στην Μ. Ανατολή; Και ευρύτερα στην Μ. Ανατολή ανήκει και η Κύπρος! Γιατί η κυβέρνηση της Ελλάδος δεν μπαίνει με τις 52 υπόλοιπες στην προσπάθεια καταδίκης του Ισραήλ, ώστε μετά να εγείρει εκ νέου ζήτημα καταδίκης και της παράνομης σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ πεντηκονταετούς τουρκικής κατοχής στην Κύπρο; Η εξυπηρέτηση ποιων συμφερόντων την αποτρέπει; Των αμερικανικών, των ισραηλινών ή των τουρκικών; quartum non datur!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.