Σελίδες

6 Φεβρουαρίου 2024

«Δεν δεχόμαστε πια μετρητά»: Άσχημα τα νέα για εκατομμύρια Αμερικανούς που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό

Οι ηλεκτρονικές και ψηφιακές πληρωμές κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος παγκοσμίως. 
 
Ωστόσο πώς θα σας φαινόταν εάν δεν μπορούσατε να κάνετε τις συναλλαγές σας με μετρητά σε κάποιο κατάστημα που επισκεφτήκατε;
 
Κι όμως δεν πρόκειται για κάτι μακρινό, αφού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ορισμένες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν το συγκεκριμένο μέτρο, αποκλείοντας ουσιαστικά ανθρώπους που δεν διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή άλλα σύγχρονα μέσα για να πληρώσουν. 
 
«Πόσοι άνθρωποι δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό; Και πόσο δύσκολο έχει γίνει να ζει κανείς χωρίς αυτόν;». Αυτά τα δύο ερωτήματα παραθέτει σε άρθρο του στον ιστότοπο ερευνών «Theconversation» ο Jay L. Zagorsky, αναπληρωτής Καθηγητής Αγορών, Δημόσιας Πολιτικής και Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και εξιστορεί την εμπειρία του από το Σιάτλ, στην Ουάσινγκτον, οπού εξακρίβωσε ότι ορισμένες επιχειρήσεις αρνούνταν να πληρωθούν από τους πελάτες του με μετρητά. 
 
Όπως αναφέρει ο καθηγητής που ερευνά τη μετάβαση της κοινωνίας από τα μετρητά στις ηλεκτρονικές πληρωμές «πρόσφατα επισκέφθηκα το Σιάτλ και έμεινα έκπληκτος από τα σήματα που είδα σε πολλές βιτρίνες καταστημάτων. Πολυάριθμα καταστήματα είχαν μια πινακίδα που διακήρυττε με υπερηφάνεια πόσο φιλόξενα και χωρίς αποκλεισμούς ήταν, δίπλα σε μια άλλη που έγραφε πως τα μετρητά δεν είναι αποδεκτά, σαν να λέει δηλαδή στους ανθρώπους χωρίς τραπεζικό λογαριασμό ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι». 
 
Γιατί να μην έχει κάποιος τραπεζικό λογαριασμό στις ΗΠΑ; 
 
Κάθε δύο χρόνια, η Federal Deposit Insurance Corporation μελετά τα νοικοκυριά σχετικά με τις διασυνδέσεις τους με το τραπεζικό σύστημα και σε γκάλοπ που διενεργεί ρωτά άτομα χωρίς τραπεζικούς λογαριασμούς γιατί επιλέγουν να απέχουν. Το 2021, ο κύριος λόγος -σύμφωνα με πάνω από το 40% των ερωτηθέντων- ήταν ότι δεν είχαν αρκετά χρήματα για να καλύψουν το ελάχιστο υπόλοιπο. 
 
Πρόσφατη έρευνα της Bankrate έδειξε ότι οι βασικές μηνιαίες χρεώσεις των τραπεζικών υπηρεσιών κυμαίνονται μεταξύ 5 και 15 δολάρια. Πέρα από αυτές τις σταθερές χρεώσεις, οι τράπεζες κερδίζουν 4 έως 5 δολάρια κάθε φορά που οι άνθρωποι κάνουν ανάληψη μετρητών από ένα ΑΤΜ ή χρειάζονται άλλες υπηρεσίες. 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 1/4 όσων κερδίζουν λιγότερα από 15.000 δολάρια ετησίως είναι χωρίς τραπεζικό λογαριασμό, διαπίστωσε η FDIC. 
 
Η δεύτερη και η τρίτη πιο συχνή απάντηση που έδωσαν οι ερωτηθέντες αφορά την δυσπιστία που υπάρχει στη σχέση των πολιτών με τον τραπεζικό κλάδο. Περίπου το 1/3 των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι «η αποφυγή μιας τράπεζας δίνει περισσότερη ιδιωτικότητα», ενώ μερίδα των ερωτηθέντων είπε πως «δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες».
 
Πόσοι άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό;
 
Ενώ οι ΗΠΑ έχουν σχετικά υψηλά ποσοστά ατόμων με τραπεζικούς λογαριασμούς, η εικόνα είναι διαφορετική σε άλλα μέρη του κόσμου. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων που δείχνει το ποσοστό του πληθυσμού κάθε χώρας που έχει πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Ο ορισμός της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον τραπεζικό λογαριασμό είναι ευρύτερος από τον ορισμό της FDIC, καθώς περιλαμβάνει οποιονδήποτε χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο για να στέλνει και να λαμβάνει χρήματα ως έχει τραπεζικό λογαριασμό. 
 
Συνολικά, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι περίπου το 1/4 των ενηλίκων στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμό κινητού τηλεφώνου. Αλλά αυτό διαφέρει δραματικά ανά περιοχή. Για παράδειγμα, σε χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, σχεδόν όλοι έχουν τραπεζικό λογαριασμό, ενώ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μόνο περίπου ο μισός πληθυσμός διαθέτει. 
 
Και όσοι δεν έχουν λογαριασμό στις ΗΠΑ; 
 
«Πολλοί από εμάς διαθέτουμε πιστωτικές μας κάρτες, πληρώνουμε με τα τηλέφωνά μας χωρίς να το σκεφτόμαστε. Ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον 6 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό», σημειώνει ο Jay L. Zagorsky και προσθέτει: 
 
«Όταν οι επιχειρήσεις σταματούν να δέχονται μετρητά, οι άνθρωποι που δεν διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς αναγκάζονται να χρησιμοποιούν άλλους μεθόδους πληρωμής, όπως προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες. Ωστόσο, αυτές οι προπληρωμένες κάρτες είναι αρκετά δαπανηρές. Για παράδειγμα, η Walmart, ένας από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές στις ΗΠΑ, προσφέρει μια επαναφορτιζόμενη βασική χρεωστική κάρτα. Η κάρτα κοστίζει 1 δολάριο για την αγορά και χρεώνει 6 δολάρια ανά μήνα σε χρεώσεις, επιπλέον των 3 δολαρίων κάθε φορά που κάποιος θέλει να φορτώσει την κάρτα με μετρητά στα μητρώα της. Το να πληρώσετε τουλάχιστον 10 δολάρια μόνο για να δημιουργήσετε μια χρεωστική κάρτα για μερικές αγορές είναι μια τεράστια τιμή». 
 
«Η επιμονή ότι όλες οι επιχειρήσεις θα δέχονται μετρητά είναι ένας απλός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι όλοι θα συμπεριλαμβάνονται στη σύγχρονη οικονομία», καταλήγει στο άρθρο του ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.