Σελίδες

8 Φεβρουαρίου 2024

Έχετε ακούσει για τις χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ σε όλο τον κόσμο; Φυσικά και όχι - Δεν ταιριάζει στην αφήγηση

Μετάφραση: Απολλόδωρος
31 Ιανουαρίου 2024 | Vijay Jayaraj | Διάβαστε το εδώ.
 
Παρά τους ισχυρισμούς για "πρωτοφανή ζέστη" κατά το περασμένο έτος, ο εν εξελίξει χειμώνας του 2023-24 βλέπει τις θερμοκρασίες να πέφτουν κατακόρυφα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον Δεκέμβριο, οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν έσπασαν ρεκόρ ψυχρού καιρού 70 ετών στο Πεκίνο.
 
Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και τμήματα της Ευρώπης βρίσκονταν εν μέσω αρκτικής παγωνιάς. Με ένα κυματιστό ρεύμα τζετ, αυτό αναμένεται να είναι βραχύβιο και ένα πολύ θερμότερο καιρικό πρότυπο μπορεί να εισέλθει σύντομα σε αυτές τις περιοχές.
 
Αυτό που προκάλεσε έκπληξη είναι ότι τα ακραία ψυχρά καιρικά φαινόμενα δεν αφορούσαν αποκλειστικά τις εύκρατες περιοχές που έχουν τακτικά τέτοιες παγωνιές. Ακόμη και τροπικές χώρες όπως η Ινδία είχαν ημέρες ακραίου ψύχους που έσπασαν ρεκόρ 80 ετών.
 
Μια σημαντική διαφορά μεταξύ της ανεπτυγμένης Δύσης και μιας χώρας όπως η Ινδία είναι ότι πολλοί πολίτες της τελευταίας δεν είναι καλά εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν το κρύο ρεκόρ. Η ψευδής αφήγηση ότι η κλιματική αλλαγή κάνει τους χειμώνες ηπιότερους δεν βοηθά την ήδη επισφαλή κατάσταση μεταξύ αυτών των φτωχών κοινοτήτων.
 
Αν και ο ψυχρός καιρός είναι συνηθισμένος για τους ινδικούς χειμώνες, οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν πρόσφατα σε πολλές περιοχές ήταν κάτω από το μέσο όρο. Τα σχολεία έκλεισαν για 5 ημέρες λόγω του έντονου ψύχους. Στις 20 Ιανουαρίου, η ιστορική βόρεια πόλη Lucknow κατέγραψε την πιο ψυχρή χειμερινή ημέρα από το 1952. Οι πόλεις Kanpur και Bikaner κατέγραψαν τη χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία των τελευταίων 18 ετών.
 
Η India Today αναφέρει ότι "τα περισσότερα μέρη της Βόρειας Ινδίας έχουν υποστεί ψυχρό κύμα ψύχους μαζί με πυκνή ομίχλη που μειώνει την ορατότητα και διαταράσσει τη σιδηροδρομική και αεροπορική κυκλοφορία. Ξεκινώντας από τις 29 Δεκεμβρίου 2023, οι μέγιστες θερμοκρασίες έχουν πέσει κάτω από το κανονικό επίπεδο κατά 5-8 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα μια παρατεταμένη ψυχρή περίοδο".
 
Η Βομβάη, που βρίσκεται στη δυτική ακτή, υπέστη επίσης κρύο κάτω του μέσου όρου. Η χαμηλότερη θερμοκρασία Ιανουαρίου που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βομβάη ήταν το 2023, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν το "θερμότερο έτος".
 
Το φετινό κρύο έπιασε ακόμη και περιοχές που βρίσκονται κοντά στον ισημερινό. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο νοτιότερο τμήμα της Ινδίας. Το Ooty, μια πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στην οροσειρά Nilgiris στη νότια Ινδία, βίωσε παγωμένες θερμοκρασίες την περασμένη εβδομάδα.
 
Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, τόσο στον τροπικό Νότο όσο και στον εύκρατο Βορρά, παρέμειναν πασίγνωστα σιωπηλά σχετικά με τις επιπτώσεις αυτού του κρύου καιρού στην ευημερία των ανθρώπων και γιατί τα συγκεχυμένα μηνύματα για έναν κόσμο που θερμαίνεται δεν βοηθούν την κατάσταση.
 
Αν και η Ινδία θεωρείται τροπική, το 40% των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων της κατηγοριοποιείται ως ευάλωτο στα κύματα ψύχους. Δηλαδή 520 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ευάλωτοι τόσο σε κανονικούς όσο και σε χειμώνες κάτω του μέσου όρου! Αντίθετα, μόνο το 15% είναι ευάλωτοι σε κύματα καύσωνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχει καθιερωθεί ο μεγαλύτερος κίνδυνος του ψύχους έναντι της ζέστης.
 
Ως εκ τούτου, υπάρχει ακόμη περισσότερος λόγος για την Ινδία (και άλλες χώρες) να επικεντρωθεί στο κρύο και όχι στη ζέστη. Ωστόσο, η αφήγηση για το κλίμα επικεντρώνεται εμμονικά στο καλοκαίρι, στους καύσωνες και στις υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ.
 
Πολύ πριν από τον θόρυβο γύρω από την υπερθέρμανση του πλανήτη, η κυρίαρχη ιστορία για το κλίμα περιστρεφόταν γύρω από την παγκόσμια ψύξη. Αυτό διαδέχθηκαν οι ανησυχίες για την όξινη βροχή και μια υποτιθέμενη κρίση με το προστατευτικό στρώμα όζοντος της Γης. Γύρω στις αρχές του αιώνα, το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Από νωρίς, μας είπαν ότι "το χιόνι θα αποτελούσε παρελθόν". Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών περίπου, τα βαριά χιόνια κατηγορήθηκαν για την ανθρωπογενή θέρμανση.
 
Όλα αυτά παρουσιάστηκαν με ευθυτενή πρόσωπα και σε προφητικούς τόνους. Ποτέ δεν αναγνωρίστηκαν οι αποτυχημένες προβλέψεις, οι ύποπτες κρίσεις ή η επισφαλής επιστήμη.
 
Σίγουρα, ο καιρός θα συνεχίσει να είναι ακανόνιστος και το κλίμα με την πάροδο του χρόνου θα συνεχίσει να αλλάζει - άλλοτε πιο κρύο, άλλοτε πιο ζεστό. Η ακριβής πρόβλεψη του καιρού περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες νωρίτερα είναι πολύ δύσκολη. Καλή τύχη στο να περιγράψετε την κατάσταση του κλίματος σε έναν αιώνα από τώρα.
 
Μπορούμε όμως με σιγουριά να προβλέψουμε ότι κάποιοι με πολιτικές ατζέντες θα διαστρεβλώνουν αξιόπιστα τις εξηγήσεις τους για τις εναλλαγές της φύσης ώστε να εξυπηρετούν τους σκοπούς τους. Στο βαθμό που αυτή η ανειλικρίνεια επηρεάζει τη δημόσια πολιτική και την ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης, πραγματικά ζητήματα όπως οι σχετικοί κίνδυνοι του κρύου σε σύγκριση με τη ζέστη θα παραγνωρίζονται.
 
Αυτό το μείγμα κυνισμού και ανικανότητας είναι αξιοθρήνητο.
 
Αυτό το σχόλιο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Daily Caller στις 29 Ιανουαρίου 2024.
 
Δικτυογραφία:
Have You Heard About Record-Low Temps Around The World? Of Course Not — It Doesn’t Fit The Narrative - CO2 Coalition

1 σχόλιο:

  1. ΟΠΟΙΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΠΑΡΟΥΦΑ ΠΟΥ ΞΑΦΝΙΚΑ ΞΥΠΝΗΣΕ Κ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΦΕΛΗΣ.
    Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ Κ ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΟΣΟ Η ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΣΟ .....ΕΝΑ ΒΛΕΦΑΡΙΑΣΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ .
    ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΓΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΚΟΝΟΜΕΣ ΕΙΝΑΙ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.