Η Καλάνδρα αποτελεί έναν παραδοσιακό οικισμό στο Δήμο Κασσάνδρας του νομού Χαλκιδικής. Η θέση της βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χερσονήσου της Κασσάνδρας. Η εδραίωση του οικισμού της στο σημερινό χώρο, πρέπει να έγινε στα τελευταία Βυζαντινά ή τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι της Καλάνδρας συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1821. Σπουδαίος Αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 ήταν ο Κυπαρίσσης Γεωργάκης.
Η περιοχή της Καλάνδρας είναι έντονα συνδεδεμένη με την ύπαρξη της Μένδης. Διατήρησε αναλλοίωτα τοπωνύμια της χώρας των Μενδαίων, σαν αυτό της παραλίας της, που εξακολουθεί να λέγεται Ποσείδιο, Ιωνική έκφραση του Ποσειδωνίου, όπως το ονομάζει ο Θουκιδίδης τον 5ο αιώνα. Η πόλη Μένδη υπήρξε σημαντική κατά την αρχαιότητα, γνωστή για την πολιτιστική της ανάπτυξη, καθώς και για τα προϊόντα όπως το κρασί της. Το έμβλημά της ήταν ένας όνος σε οργασμό. Ο Θουκυδίδης μας πληροφορεί ότι η Μένδη ήταν αποικία των Ερετριέων, που την ίδρυσαν στην χερσόνησο της Παλλήνης.
Από την Μένδη κατάγεται ο Παιώνιος, αρχαίος Έλληνας γλύπτης, που δημιούργησε στα τέλη του 5ου αιώνα. Γεννήθηκε στη Μένδη της Χαλκιδικής κι έζησε στην Ερέτρια και την κυρίως Ελλάδα. Θεωρείται πρωτοπόρος γλύπτης της Ιωνικής πλαστικής. Σπουδαιότερα έργα του είναι το άγαλμα της Νίκης στην Ολυμπία και δύο αγάλματα της Νίκης στα άκρα της πρόσοψης του Ολυμπιείου (στύλοι του Ολυμπίου Διός). Η πτερωτή Νίκη της Ολυμπίας βρέθηκε στις ανασκαφές της Ολυμπίας το 1875 και σήμερα βρίσκεται στο μουσείο της. Στο νεκροταφείο, το οποίο εντοπίστηκε στην παραλία του ξενοδοχείου Μένδη, ερευνήθηκαν 241 συνολικά ταφές, που χρονολογούνται από τα τέλη του 8ου-αρχές 7ου ως τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. Σήμερα, δίπλα στη θάλασσα, σώζονται κάποια μέρη του τείχους της αρχαίας Μένδης και τέσσερα χιλ. δυτικά, ο Ναός του Ποσειδώνα. Κοντά στο ναό βρίσκεται ο φάρος που κτίστηκε το 1864.
Ένα χιλ. δυτικά του χωριού, σε μια πανέμορφη τοποθεσία έχοντας θέα όλο τον κάμπο, βρίσκεται η Εκκλησία της Παναγίας, που κτίστηκε το 1619. Η εν λόγω Εκκλησία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι στο εσωτερικό της σώζονται τοιχογραφίες που απεικονίζουν τη ζωή και τη Σταύρωση του Χριστού.
Η μεγάλη Εκκλησία της Καλάνδρας, η "Κοίμηση της Θεοτόκου", κτίστηκε το 1900 και παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Είναι Βασιλικού ρυθμού και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Μεγάλη πανήγυρη προς τιμήν της Παναγίας γίνεται στις 23 Αυγούστου.
Προϊόντα της περιοχής είναι το λάδι, το μέλι, τα δημητριακά, το βαμβάκι, το καλαμπόκι. Στην περιοχή της Καλάνδρας έγινε το 1970, η πρώτη μεγάλη ξενοδοχειακή εγκατάσταση (Ξενοδοχείο Μένδη) στην χερσόνησο της Κασσάνδρας.
Σήμερα στην απεραντοσύνη των 12 χιλ. πανέμορφης ακτής βρίσκονται διάφορες ξενοδοχειακές μονάδες, το μεγαλύτερο κάμπινγκ του Ε.Ο.Τ. και οι κατασκηνώσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στην Καλάνδρα, στο Ποσείδι και σε όλη την περιοχή λειτουργούν γραφικές ταβέρνες, εστιατόρια, καφετερίες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, κρεοπωλεία με ντόπια κρέατα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, ταξί, αγροτικό ιατρείο και κινητή τράπεζα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Η φιλοξενία των κατοίκων και η έντονη εναλλαγή του τοπίου υπόσχονται στον επισκέπτη αξέχαστες διακοπές στην Καλάνδρα και στο Ποσείδι.
ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΛΙΣ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΡΕΣ ΣΤΟ ''ΠΙΑΤΟ''
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΛΛΑ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΥΚΟΛΑ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ.
ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΠΑΝΤΑ Κ ΣΥΝΕΧΙΣΕ .
Να εισαι παντα καλα αδερφε μου Γιωρικα, στην διαθεση σου παντα σε οτι χρειαστεις στα εκδρομικα θεματα και οχι μονο. Δυστυχως η Πατριδα μας ξεπουλιεται σε ακρατο βαθμο και σε ολες τις βαθμιδες, ηδη καταντησαμε ξενοι στον τοπο μας ας απολαυσουμε τουλαχιστον τις απιστευτες ομορφιες της.
ΑπάντησηΔιαγραφή