Σελίδες

11 Φεβρουαρίου 2024

Στους αγνώστους δρόμους της ιστορίας - Βουκάτιον

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος
 
Ακολουθώντας τον δρόμο από Αντίρριο για Ιωάννινα στην περιοχη της Αιτωλοακαρνανίας και στο ύψος της μεγαλύτερης φυσικής λίμνης της Ελλάδας την Τριχωνίδα, υπάρχει ένα άγνωστο στους πολλούς οχυρό ή κάστρο της αρχαίας πόλης Βουκάτιο, που ταυτίζεται με το σημερινό χωριό Παραβόλα, στη βόρεια πλευρά της Τριχωνίδας.
 
Το Κάστρο της Παραβόλας ήταν ένα μικρό φρούριο με οικισμό που βρίσκεται σε ένα λόφο στην άκρη του χωριού, πρόκειται για μια οχυρωμένη θέση που περιλαμβάνει τα τείχη της αρχαίας πόλης Βουκάτιο Η οχύρωση της πόλης αποτελούνταν από ευρύ περίβολο ο οποίος σήμερα διατηρείται καλύτερα στο βόρειο τμήμα του, ενώ σε ορισμένα σημεία το τείχος έχει σχεδόν το αρχικό του ύψος. Στην νότια πλευρά ο περίβολος εκτεινόταν στο πεδινό τμήμα που μεσολαβεί ως τη λίμνη Τριχωνίδα, τα ίχνη του όμως σταδιακά χάνονται, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε την συνολική μορφή στο σύνολό του. 
 
Η ακρόπολη, η οποία ήταν ενσωματωμένη στον οικισμό είναι στη βόρεια πλευρά, και ήταν μικρή και μακρόστενη. Η είσοδός της ήταν στη δυτική πλευρά και πλαισιωνόταν με ημικυκλικους πύργους, ενώ εξωτερικά ακολουθούσε την μορφολογία του εδάφους. Ο χώρος της ακρόπολης σήμερα καταλαμβάνεται από το σύγχρονο νεκροταφείο. 
 
Στην κατασκευή της οχύρωσης παρατηρούνται διαφοροποιήσεις που δείχνουν ότι κατά την διάρκεια των ετών από την αρχική φάση του 4ου αιώνα, έως και τα Ελληνιστικά Χρόνια, όταν η πόλη ήταν μέλος της Αιτωλικής Συμπολιτείας, έχουν γίνει κατά καιρούς επιδιορθώσεις και συμπληρώσεις της οχύρωσης. 
 
Στην διάρκεια του Βυζάντιου ενισχύθηκε η ακρόπολη με πύργους, και ανασκευάστηκε, οι ημικυκλικοί και τετράγωνοι πύργοι αποτελούν κτίσματα αυτών των ετών, όπως και ο παρακείμενος σημαντικός ναός της Παναγίας του Κάστρου που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, πρόκειται για παλαιοχριστιανική βασιλική του 6ου αι. και είναι πλήρως λειτουργική μέχρι σήμερα. 
 
Το 1204 είναι η χρονιά που η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια "των ευσεβών ληστών της δύσεως" κατά τον ιστορικό Ι. Ρωμανό, δηλαδή των σταυροφόρων της 4ης σταυροφορίας. Τότε ιδρύεται από τον Μιχαήλ το Δεσποτάτο της Ηπείρου και το κάστρο περνά στην δικαιοδοσία του μέχρι που καταλύεται 1449, και η περιοχή κυριεύτηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους ως το 1828, από αυτή την περίοδο υπάρχουν κοντά στο πύργο του χαλάσματα από τουρκικό οχυρό. 
 
Το σημερινό της μέγεθος είναι αποτέλεσμα παρεμβάσεων και καταστροφών κατά την εποχή του Δεσποτάτου και αργότερα της Τουρκοκρατίας, ενώ πέραν των όσων αναφέραμε σώζονται η ακρόπολη ερειπωμένη, τμήμα από τα τείχη του οικισμού και ερείπια των βυζαντινών πύργων. Το καλύτερο σωζόμενο τμήμα της είναι βυζαντινός πύργος στην ακρόπολη που σώζεται σε μεγάλο ύψος και έχει τρία παράθυρα και δύο πόρτες. 
 
Να σημειώσουμε ότι το σημείο που βρίσκονται τα ερείπιά του κάστρου προσφέρει απεριόριστη θέα στην λίμνη Τριχωνίδα και αυτό από μόνο του αξίζει μια επίσκεψη, πέραν της ιστορικότητας του μέρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.