Σελίδες

10 Φεβρουαρίου 2024

Ξένοι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν τις βαρβαρότητες του τουρκικού Αττίλα

Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ*, Λάρισα
 
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της εισβολής στην Κύπρο το 1974, πολλά ειδησεογραφικά δίκτυα είχαν βρεθεί στο νησί για να καλύψουν την απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο, ενώ πολλές φορές ξένοι δημοσιογράφοι έγιναν μάρτυρες της βαρβαρότητας των τούρκων.
 
Τον Αύγουστο του ΄74 ο δημοσιογράφος της αγγλικής εφημερίδας «Sun», Ίαν Γουόκερ, θέλοντας να μεταφέρει το κλίμα που επικρατούσε εκείνες τις τραγικές μέρες, είχε πάρει συνεντεύξεις από Έλληνες της Κύπρου στη Λευκωσία.
 
Με τον τίτλο «Βάρβαροι», το πρωτοσέλιδο της «Sun» έκανε το γύρο του κόσμου, καθώς οι λεζάντες με τις μαρτυρίες ήταν κάτι περισσότερο από σοκαριστικές.
 
Μία 20χρονη Ελληνίδα της Κύπρου, διηγήθηκε στον άγγλο δημοσιογράφο τα όσα πέρασε όταν η ίδια μαζί με τον αρραβωνιαστικό της και άλλους έξι άνδρες συνελήφθησαν αιχμάλωτοι από τούρκους στρατιώτες.
 
«Ο αρραβωνιαστικός μου και άλλοι έξι άντρες πυροβολήθηκαν στο κεφάλι. Οι τούρκοι στρατιώτες γελούσαν μαζί μου και μετά με βίασαν»
 
Ο Γουόκερ, όπως ο ίδιος το μετέφερε στην εφημερίδα, άκουγε με αποτροπιασμό τις νεαρές κοπέλες να του λένε με κάθε λεπτομέρεια τις εφιαλτικές στιγμές που πέρασαν στα χέρια των τούρκων, αυτές και άλλοι που είχαν άγρια δολοφονηθεί μπροστά στα μάτια τους.
 
Μία άλλη 32χρονη Ελληνίδα Κύπρια είδε να σκοτώνουν με μίσος τον πατέρα της. Η ωμή περιγραφή της προκαλούσε φρίκη: «Οι τούρκοι στρατιώτες έκοψαν τα χέρια και τα πόδια του πατέρα μου. Μετά τον πυροβόλησαν μπροστά στα ματιά μου».
 
Η «θηριωδία των στρατιωτών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γουόκερ, δεν έμεινε εκεί. Ένας βοσκός ο οποίος βρισκόταν στα βουνά όταν ο στρατός δολοφονούσε τον άμαχο πληθυσμό, διηγήθηκε την τραγική σκηνή της άνανδρης δολοφονίας μίας γυναίκας από τους τούρκους.
 
«Πρώτα σκότωσαν τους άντρες. Μετά, η γυναίκα του φίλου μου είπε στους τούρκους στρατιώτες: Γιατί τώρα πρέπει να ζήσω χωρίς τον άντρα μου; Αμέσως ένας στρατιώτης την πυροβόλησε στο κεφάλι».
 
Μια από τις πιο τραγικές σελίδες της τουρκικής εισβολής έχει γραφτεί στο Ορνίθι. Εκεί όπου ο κατοχικός στρατός δολοφόνησε εν ψυχρώ και έθαψε σε δύο ομαδικούς τάφους τους εκατόν πέντε (105) πολίτες, οι οποίοι είχαν αρχικά συλληφθεί, με τους εβδομήντα (70) περίπου από αυτούς να έχουν καταγωγή από την κατεχόμενη Άσσια. ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΑ είναι τα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτό το φρικαλέο έγκλημα πολέμου για το οποίο η Άγκυρα ουδέποτε απολογήθηκε.
 
Οι κατοχικές αρχές στην προσπάθεια τους να αφανίσουν τα τεκμήρια του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος που διέπραξαν εναντίον αμάχων πολιτών, προχώρησαν σε ακόμη μια απεχθή πράξη που τοποθετείται χρονικά γύρω στο 1995.
 
Προέβησαν σε εσκεμμένη, οργανωμένη εκταφή και μετακίνηση των λειψάνων σε περιοχή του Δικώμου με αποτέλεσμα το θέμα της διακρίβωσης της τύχης αριθμού αγνοουμένων της Άσσιας να παραμένει ανοικτή πληγή για τις οικογένειες που καρτερικά περιμένουν απαντήσεις για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
 
Η βεβήλωση των οστών των αγνοουμένων της Άσσιας στους ομαδικούς τάφους στο Ορνίθι, αποτέλεσε αντικείμενο εξέτασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 12 Φεβρουαρίου 2015 ως πράξη ύβρεως και ως εγκληματική συμπεριφορά από τα τουρκικά στρατεύματα, και μάλιστα με τη διαδικασία της κατ’ επείγουσας περίπτωσης καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ισχυρό Ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας.
 
Παρόλα αυτά, η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας που συνεχίζει να βλέπει απάνθρωπα το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και η επίμονη άρνηση του τουρκικού στρατού να δώσει περαιτέρω στοιχεία για τον νέο χώρο ταφής, προκαλούν έντονο προβληματισμό και συντηρεί δικαιολογημένα για πέντε δεκαετίες τα αισθήματα αγανάκτησης, πικρίας, αδικίας και πόνου των Ασσιωτών.
 
* Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
av.avgoustinοs@gmail.com
 

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά η Αγγλική εφημερίδα Sun όπως και πολλές ξένες εφημερίδες πρωτοσέλιδα το 1974 είχαν τίτλο για τους Τούρκους εισβολείς BARBARIANS... Mε φώτο των απεχθών έργων και πράξεων των ανθρωποειδών ζώων που σαν λαίλαπα σάρωσαν το Ελληνικό ανυπεράσπιστο νησί... Μια χώρα 90 εκατομ. επιτέθηκε σε ένα νησί των 500 χιλ. κατοίκων. Και γιορτάζουν οι από γένεσης τους εισβολείς βάρβαροι -που όταν οι Έλληνες είχαν πολιτισμό και φιλοσοφία αυτοί ζούσαν σε σπηλιές και δέντρα και με άναρθρες κραυγές επικοινωνούσαν ως και η σημερινή γλώσσα τους καταμαρτυρεί- ως νίκη την ισοπέδωση και λεηλασία του νησιού αντί να αισχύνoνται ...
    Τι χρειάζονται οι ξένοι δημοσιογράφοι; Οι αριθμοί αποδεικνύουν περίτρανα ότι επρόκειτο περί γενοκτονίας η οποία μέχρι σήμερα παραμένει ατιμώρητη και η ανοχή των διεθνών οργανισμών γεννά ακόμη μεγαλύτερη θρασύτητα στους βαρβάρους....

    6000 δολοφονημένοι ( 1619 αγνοούμενοι), 300000 εκτοπισμένοι, 35000 εγκλωβισμένοι, 550 εκκλησίες συλημένες, τα μεγαλύτερα μουσεία μας τα άδειασαν, όλα τα περιουσιακά στοιχεία των προσφύγων τα κατάκλεψαν, 550 εκκλησίες ισοπεδωμένες και λεηλατημένες, 850 γυναίκες όμηροι κακοποιημένες βάναυσα, ακόμη και τα νεκροταφεία τα ισοπέδωσαν, τους αρχαιολογικούς μας χώρους τους ρήμαξαν, όλη η κατεχόμενη Ελληνική Κύπρος καμένη γη κλπ κλπ. Τίποτα όρθιο δεν άφησαν οι τυχοδιώκτες. Χιλιάδες αρχαία κειμήλια κλεμμένα παραμένουν ακόμη φυλαγμένα στο κατεχόμενο φρούριο της Κερύνειας τα οποία σιγά σιγά το κατοχικό καθεστώς τα διοχετεύει σε αρχαιοκάπηλους και λαθρέμπορους αντί αδράς αμοιβής και συνεχίζουν μέσω δήθεν του "αρχαιολογικού" Πανεπιστημίου Άγκυρας να σκάβουν τα σωθικά της Κύπρου και ότι πολύτιμο βρίσκουν και αυτό πωλείται ....
    Με αυτούς τους αμετανόητους γενοκτόνους κάποιοι επιθυμούν επανένωση και ... οικοδομούν μέτρα εμπιστοσύνης ... αλλά ας λάβουν υπ όψιν ότι Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΙ Η ΟΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΜΠΙΣΤΙΑ, ΤΟΥΡΚΟ ΦΙΛΕΥΕ ΚΑΙ Κ@ΛΟ ΦΥΛΑΓΕ και ΤΟΥΡΚΟ ΕΙΔΕΣ ΓΡΟΣΙΑ ΘΕΛΕΙ ... ΚΑΙ ΑΛΛΟΝ ΕΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΛΟΥΝ....
    ΕΥΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΌ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ.
    Αντώνιος Αντωνάς από κατεχόμενη Μεσαορία και αδελφός εθνομάρτυρα.
    ΙΔΕΤΕ GOOGLE.
    H πλήρης άλωση της Βόρειας Ελληνικής Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.