Σελίδες

29 Φεβρουαρίου 2024

Ο Αββάς Αμμωνάς και ο παραβατικός μοναχός

Ο Αββάς Αμμωνάς ο Επίσκοπος, καθώς κάθισε κάπου να φάει, βλέπει στο κοντινό κελί του αδελφού, ο οποίος είχε κακή φήμη, να έρχεται γυναίκα. 
 
Σαν έμαθαν το γεγονός οι άλλοι αδελφοί που κατοικούσαν εκεί, ταράχτηκαν πολύ και συνάχθηκαν για να διώξουν τον μοναχό από τον τόπο. Μαθαίνοντας ο Αββάς Αμμωνάς την σύναξη και την πρόθεση των αδελφών, την επόμενη μέρα πήρε πάλι τον δρόμο και έφθασε στο κελί του άτακτου μοναχού. Μόλις εκείνος κατάλαβε τον ερχομό του Επισκόπου, πήρε την πονηρή γυναίκα και την έκρυψε σ’ ένα μεγάλο πιθάρι.
 
Εισερχόμενος ο Αμμωνάς στο κελί, χαιρέτησε τον αδελφό με τα λόγια. « Καθώς ο Θεός σκεπάζει τον κόσμο, έτσι σκεπάζω το ελάττωμά σου, όπου το βλέπω σαν να μην το βλέπω και το ακούω, σαν να μην το ακούω » και πηγαίνει ευθεία και κάθετε επάνω στο πιθάρι. « Πήγαινε αδελφέ και κάλεσε τους συνασκητές σου για να ψάξουν το κελί σου και να σε απαλλάξουν από την κατηγορία ». 
 
Καθώς λοιπόν έψαξαν και δεν βρήκαν τη γυναίκα, τους είπε ο Αββάς Αμμωνάς: 
 
«Τι έγινε λοιπόν, ο Θεός να σας συχωρήσει ». Και αφού προσευχήθηκε, τους έβγαλε όλους έξω και πιάνοντας το χέρι του αδελφού, του είπε. « Να προσέχεις τον εαυτό σου αδελφέ» και στους απ’ έξω ασκητές είπε: « Άπλωσον το φόρεμά σου και σκέπασον τον πταίοντα, και εάν δεν δυνηθείς ν’ αναδεχθείς συ τα πταίσματα και την παιδείαν και την εντροπήν αντ’ αυτού, καν τουλάχιστον υπόμεινον και μη καταισχύνης αυτόν», έτσι όρισαν οι πατέρες μας στους ασκητικούς τους λόγους, καλό είναι να μη το ξεχνούμε. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.