Σελίδες

9 Φεβρουαρίου 2024

Κωνσταντινούπολη: Ανοίγει ως τζαμί η Μονή της Χώρας -Ο βυζαντινός ναός μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος. (βλάσφημοι οι τουρκομογγόλοι όπως πάντα....)

Η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, ο ιστορικός βυζαντινός ναός που μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, γνωστό ως Καριγιέ Τζαμί, θα ανοίξει τις πύλες του στις 23 Φεβρουαρίου.
 
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak η μακροχρόνια αποκατάσταση του τζαμιού πλέον, ολοκληρώθηκε. Το 2019, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι «το τζαμί δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός της αρχικής του λειτουργίας» αναφερόμενο στην μέχρι τότε λειτουργία του ως μουσείο.
 
Αργότερα, με την προεδρική απόφαση της 1ης Αυγούστου 2020, αποφασίστηκε να μεταφερθεί στην Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων και να γίνει τζαμί. Το τζαμί θα ανοίξει ως χώρος λατρείας επίσημα με την προσευχή της Παρασκευής στις 23 Φεβρουαρίου.
 
Ειδικού σχεδιασμού χαλιά κόκκινου χρώματος τοποθετήθηκαν και ετοιμάστηκαν για τα εγκαίνια. Στο πλαίσιο της αποκατάστασης, οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά του τζαμιού Καριγιέ, του οποίου το μιχράμπ που χρησιμοποιήθηκε κατά την οθωμανική περίοδο αναθεωρήθηκε, διατηρούνται στην αρχική τους μορφή.
 
Η Μονή της Χώρας είναι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της βυζαντινής περιόδου
 
Ο ναός είναι γνωστός ως ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της βυζαντινής περιόδου, που διατηρείται στην αρχική του μορφή με τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά του, καθώς και την αρχιτεκτονική του. Η Μονή της Χώρας ως μεσαιωνική ελληνορθόδοξη εκκλησία, συνέχισε να λειτουργεί ως εκκλησία για 58 χρόνια μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.
 
Μετατράπηκε σε τζαμί το 1511 από τον Ατίκ Αλή Πασά, τον μεγάλο βεζίρη του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄, και το κτίριο ανακηρύχθηκε εθνικό μνημείο το 1945. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, άρχισε να λειτουργεί ως μουσείο που υπάγεται στη Διοίκηση Μουσείων το 1948.
 
Αποτελούμενο από 5 κύριους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, το τέμενος πήρε τη σημερινή του μορφή μετά από εργασίες αποκατάστασης σε διάφορες περιόδους, επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Θα μπορούσαν ποτέ οι Ελληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί να μετατρέψουν ένα τζαμί σε Ορθόδοξο Ναό;
Οχι διότι δεν γίνεται και θρησκευτικώς, πολιτισμικώς και ιστορικώς.... 
Μόνο όσοι Ορθόδοξοι ναοί καθαγιασμένοι βεβηλώθηκαν από τους μωαμεθανούς κι έγιναν τζαμιά, μπορούν με ειδική λειτουργία να ξαναγίνουν ιεροί ναοί.
 
Δυστυχώς αυτά δεν ισχύουν για τους τουρκομογγόλους οι οποίοι το μόνο που γνωρίζουν είναι να αρπάζουν τα θρησκευτικά, ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία των άλλων λαών.... και να τα παρουσιάζουν ως δικά τους.

Και είναι μέσα στην λογική τους όλο αυτό...
Δηλαδή δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα θα με πείραζε να προσεύχομαι στον Χριστό μας, στην Παναγία μας και στους Αγίους μας και να βλέπω γύρω μου τουρκικές ζωγραφιές με τουρκικές λέξεις...
Τους Τούρκους όμως όπως φαίνεται κάτι τέτοιο δεν τους πειράζει πλέον.... Και θα προσεύχονται στον Αλλάχ και στον Μωάμεθ ανάμεσα σε εκατοντάδες χριστιανικές εικόνες και ψηφιδωτά με ελληνικές λέξεις, και με Ελληνες Αγίους να εικονίζονται...

Φυσικά παλιότερα όλα αυτά τους ενοχλούσαν και τα ασβέστωναν ή τα κατέστρεφαν να μην τα βλέπουν...
Τώρα το ξεπέρασαν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.